annonse
annonse
annonse

Beoplay M5

Mars 2017Beoplay M5

Beoplay M5 rockar!

Som en hetsig liten terrier har Beoplay M5 en mycket större röst än yttermåtten antyder.

Beoplay M5 är förmodligen en av de tjusigaste högtalarna vi har skådat. Och så låter den enastående och har en mängd trådlösa anslutningsmöjligheter.
Basen är kanske lite väl tung. Priset är fortfarande ganska högt.

Bang & Olufsen förstår sig på bra ljud och under de senaste åren har de börjat röra sig över till marknaden för multiroom-system à la Sonos – en marknad som präglas av allt hårdare konkurrens. Bang & Olufsens sortiment har dock befunnit sig i den saltade änden, i form av modellerna A6 och A9. Tills nu. Beoplay M5 tar på allvar upp jakten på Sonos, särskilt deras Play:5. Prislappen är någorlunda densamma, ja till och med namnet är snarlikt, men det finns ändå ett par väsentliga skillnader.

Värdig ett museum

Första intrycket av Beoplay M5 är otroligt bra. I sedvanlig Beoplay-stil har den designats med omsorg och ingenting verkar slumpmässigt. Högtalaren känns väldigt minimalistisk och väldigt dansk. Vi förstår mycket väl varför Bang & Olufsen har placerat den på ett museum i broschyrerna, för den är verkligen vacker att titta på. Ytan är täckt med möbeltyg från Kvadrat, svart eller grått, och den matta skivan på toppen är gjord av aluminium. Vill du ha tyget i en annan färg så går det att tas bort och bytas ut. Det syns inga fysiska knappar, men skenet bedrar. Aluminiumskivan är nämligen en enda stor knapp, som både används för att starta och pausa musiken samt för att justera volymen genom att vrida den åt höger eller vänster. Mycket elegant och ingenjörskonst av hög kvalitet.

Det är först när du vänder högtalaren upp och ned som du hittar ett par traditionella knappar och fysiska ingångar. Där gömmer sig en av/på-knapp, en knapp för parkopplingsprocessen, minijack-ingång, ström och nätverkskontakt. Det är klokt gömma undan sådant, eftersom man i stort sett aldrig använder dem och alltså bevarar ett rent och estetiskt utseende.

Gott om anslutningar

Ett område där Sonos däremot är mer fastlåst än Beoplay är hur högtalaren styrs. Sonos Play:5 går bara att kontrollera från Sonos egen app, medan Beoplay M5 är öppen för alla nyare standarder och alltså tar emot kommandon från både Bluetooth, Apple AirPlay, Chromecast och Spotify Connect och Deezer. Det finns alltså stora möjligheter att spela musik från datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Detta är otroligt smidigt och underlättar för alla att skicka musik till M5.

Parkopplingen görs på vanligt sätt genom Beoplays egen app. Det tar bara ett par minuter och så snart högtalare är ansluten till det trådlösa nätverket kan du börja strömma. Som vi nämnde i inledningen är M5 en del av Beoplays multiroom-sortiment och kan alltså kopplas ihop med de andra modellerna eller flera stycken likadana. Detta hade vi dock ingen möjlighet att testa eftersom vi bara hade en enda högtalare.

Bring that BASSSSS

När det gäller ljudet är det första man märker den tunga basen. Som vi skrev inledningsvis finns det otroligt mycket ljud i den lilla cylindern, och basen trycker till hårt. Den kommer från elementet på 5 tum som pekar nedåt, där ljudet fördelas av den specialdesignade foten och fortplantar sig i underlaget. Det både hörs och känns. Man skulle kunna befara att basen tog över och blev för dominerande, men så är det lyckligtvis inte. Ljudet är rent och väldefinierat och man skulle faktiskt kunna tro att det handlade om ett mycket större element. Inte ens när man vrider upp volymen i M5 blir basen förvrängd, trots att den känns ännu tydligare i golvet. Ljudet är fortfarande varmt och kraftfullt. Utöver baselementet är Beoplay M5 utrustad med ett mellanregister och tre diskanter som tillsammans sprider ljudet i 360 grader med en sammanlagd effekt på 130 kontinuerliga watt. Det ger bra liv i luckan.

Känns basen för öronbedövande och man är rädd att väcka grannarna så kan man med fördel dyka in i Beoplay-appen och mixtra lite med ljudinställningarna. Ännu så länge är de begränsade till tre alternativ som utgår från högtalarens placering. Fristående, mot en vägg eller i ett hörn. Dessa justerar ljudet en smula, även om man inte har särskilt mycket kontroll. B&O lovar dock att M5 med hjälp av en framtida uppdatering av programvaran kommer att kunna fintrimmas med Tonetouch, som vi sett i exempelvis Beolit 17 och Beoplay H9.

Slutsats

Beoplay M5 är en otroligt snygg högtalare som nästan har en skulptural känsla. Ulltyget och aluminiumskivan utstrålar lyx och god smak. Ett tjusigt yttre räcker dock inte, men lyckligtvis har B&O även tagit väl hand om insidan. Den lilla burken spelar högt, djupt och kristallklart.

M5 är inte en högtalare som bara ska stå och spela diskret i bakgrunden, utan en tung och pigg cylinder som både kan och bör få fart på festen. Som en hetlevrad liten värsting drar den till sig uppmärksamhet och det måste den få lov att göra. Oavsett om du använder den på egen hand eller kopplar in den i ett större system så får du bra ljud och stil pengarna. Till skillnad från Sonos, som är ett slutet system, får du här friheten och möjligheten att strömma till M5 från praktiskt taget alla tänkbara enheter. Ännu ett stort plus. Negativa sidor finns inte många av. Ska vi ändå nämna något så är priset alltjämt högt. Fast det påverkar inte helhetsintrycket nämnvärt. Beoplay M5 är en given succé.

<
>
Volymen styrs genom att skivan vrids 15 % åt sidorna.
Bang & Olufsen förstår sig på bra ljud och under de senaste åren har de börjat röra sig över till marknaden för multiroom-system à la Sonos – en marknad som präglas av allt hårdare konkurrens. Bang & Olufsens sortiment har dock befunnit sig i den saltade änden, i form av modellerna A6 och A9. Tills nu. Beoplay M5 tar på allvar upp jakten på Sonos, särskilt deras Play:5. Prislappen är någorlunda densamma, ja till och med namnet är snarlikt, men det finns ändå ett par väsentliga skillnader.

Värdig ett museum

Första intrycket av Beoplay M5 är otroligt bra. I sedvanlig Beoplay-stil har den designats med omsorg och ingenting verkar slumpmässigt. Högtalaren känns väldigt minimalistisk och väldigt dansk. Vi förstår mycket väl varför Bang & Olufsen har placerat den på ett museum i broschyrerna, för den är verkligen vacker att titta på. Ytan är täckt med möbeltyg från Kvadrat, svart eller grått, och den matta skivan på toppen är gjord av aluminium. Vill du ha tyget i en annan färg så går det att tas bort och bytas ut. Det syns inga fysiska knappar, men skenet bedrar. Aluminiumskivan är nämligen en enda stor knapp, som både används för att starta och pausa musiken samt för att justera volymen genom att vrida den åt höger eller vänster. Mycket elegant och ingenjörskonst av hög kvalitet.Det är först när du vänder högtalaren upp och ned som du hittar ett par traditionella knappar och fysiska ingångar. Där gömmer sig en av/på-knapp, en knapp för parkopplingsprocessen, minijack-ingång, ström och nätverkskontakt. Det är klokt gömma undan sådant, eftersom man i stort sett aldrig använder dem och alltså bevarar ett rent och estetiskt utseende.

Gott om anslutningar

Ett område där Sonos däremot är mer fastlåst än Beoplay är hur högtalaren styrs. Sonos Play:5 går bara att kontrollera från Sonos egen app, medan Beoplay M5 är öppen för alla nyare standarder och alltså tar emot kommandon från både Bluetooth, Apple AirPlay, Chromecast och Spotify Connect och Deezer. Det finns alltså stora möjligheter att spela musik från datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Detta är otroligt smidigt och underlättar för alla att skicka musik till M5.Parkopplingen görs på vanligt sätt genom Beoplays egen app. Det tar bara ett par minuter och så snart högtalare är ansluten till det trådlösa nätverket kan du börja strömma. Som vi nämnde i inledningen är M5 en del av Beoplays multiroom-sortiment och kan alltså kopplas ihop med de andra modellerna eller flera stycken likadana. Detta hade vi dock ingen möjlighet att testa eftersom vi bara hade en enda högtalare.

Bring that BASSSSS

När det gäller ljudet är det första man märker den tunga basen. Som vi skrev inledningsvis finns det otroligt mycket ljud i den lilla cylindern, och basen trycker till hårt. Den kommer från elementet på 5 tum som pekar nedåt, där ljudet fördelas av den specialdesignade foten och fortplantar sig i underlaget. Det både hörs och känns. Man skulle kunna befara att basen tog över och blev för dominerande, men så är det lyckligtvis inte. Ljudet är rent och väldefinierat och man skulle faktiskt kunna tro att det handlade om ett mycket större element. Inte ens när man vrider upp volymen i M5 blir basen förvrängd, trots att den känns ännu tydligare i golvet. Ljudet är fortfarande varmt och kraftfullt. Utöver baselementet är Beoplay M5 utrustad med ett mellanregister och tre diskanter som tillsammans sprider ljudet i 360 grader med en sammanlagd effekt på 130 kontinuerliga watt. Det ger bra liv i luckan.Känns basen för öronbedövande och man är rädd att väcka grannarna så kan man med fördel dyka in i Beoplay-appen och mixtra lite med ljudinställningarna. Ännu så länge är de begränsade till tre alternativ som utgår från högtalarens placering. Fristående, mot en vägg eller i ett hörn. Dessa justerar ljudet en smula, även om man inte har särskilt mycket kontroll. B&O lovar dock att M5 med hjälp av en framtida uppdatering av programvaran kommer att kunna fintrimmas med Tonetouch, som vi sett i exempelvis Beolit 17 och Beoplay H9.

Slutsats

Beoplay M5 är en otroligt snygg högtalare som nästan har en skulptural känsla. Ulltyget och aluminiumskivan utstrålar lyx och god smak. Ett tjusigt yttre räcker dock inte, men lyckligtvis har B&O även tagit väl hand om insidan. Den lilla burken spelar högt, djupt och kristallklart.M5 är inte en högtalare som bara ska stå och spela diskret i bakgrunden, utan en tung och pigg cylinder som både kan och bör få fart på festen. Som en hetlevrad liten värsting drar den till sig uppmärksamhet och det måste den få lov att göra. Oavsett om du använder den på egen hand eller kopplar in den i ett större system så får du bra ljud och stil pengarna. Till skillnad från Sonos, som är ett slutet system, får du här friheten och möjligheten att strömma till M5 från praktiskt taget alla tänkbara enheter. Ännu ett stort plus. Negativa sidor finns inte många av. Ska vi ändå nämna något så är priset alltjämt högt. Fast det påverkar inte helhetsintrycket nämnvärt. Beoplay M5 är en given succé.[gallery ids="66282,66283,66284"]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Beoplay M5
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Beoplay M5
1 x 5-tums bas (40 watt, 160 watt peak)
1 x 1,5-tums fullregister (30 watt, 120 watt peak)
3 x 0,75-tums diskant (30 x 30 watt, 60 + 60 watt peak)
Frekvensomfång: 37–22 000 Hz
Rumsanpassning: Free, Wall, Corner
Apple AirPlay, DLNA, linjeingång, USB, Bluetooth 4.0, Google Cast, Spotify Connect
Mått/vikt: 16,5 x 18,5 x 16,5 cm/2,54 kg

Pris: 6000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

annonse

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.