TEST AV Beoplay M5

Beoplay M5 rockar!

Som en hetsig liten terrier har Beoplay M5 en mycket större röst Àn yttermÄtten antyder.

Ljud & Bild tycker:
Beoplay M5 Àr förmodligen en av de tjusigaste högtalarna vi har skÄdat. Och sÄ lÄter den enastÄende och har en mÀngd trÄdlösa anslutningsmöjligheter.
Basen Àr kanske lite vÀl tung. Priset Àr fortfarande ganska högt.

Bang & Olufsen förstĂ„r sig pĂ„ bra ljud och under de senaste Ă„ren har de börjat röra sig över till marknaden för multiroom-system Ă  la Sonos – en marknad som prĂ€glas av allt hĂ„rdare konkurrens. Bang & Olufsens sortiment har dock befunnit sig i den saltade Ă€nden, i form av modellerna A6 och A9. Tills nu. Beoplay M5 tar pĂ„ allvar upp jakten pĂ„ Sonos, sĂ€rskilt deras Play:5. Prislappen Ă€r nĂ„gorlunda densamma, ja till och med namnet Ă€r snarlikt, men det finns Ă€ndĂ„ ett par vĂ€sentliga skillnader.

VĂ€rdig ett museum

Första intrycket av Beoplay M5 Àr otroligt bra. I sedvanlig Beoplay-stil har den designats med omsorg och ingenting verkar slumpmÀssigt. Högtalaren kÀnns vÀldigt minimalistisk och vÀldigt dansk. Vi förstÄr mycket vÀl varför Bang & Olufsen har placerat den pÄ ett museum i broschyrerna, för den Àr verkligen vacker att titta pÄ. Ytan Àr tÀckt med möbeltyg frÄn Kvadrat, svart eller grÄtt, och den matta skivan pÄ toppen Àr gjord av aluminium. Vill du ha tyget i en annan fÀrg sÄ gÄr det att tas bort och bytas ut. Det syns inga fysiska knappar, men skenet bedrar. Aluminiumskivan Àr nÀmligen en enda stor knapp, som bÄde anvÀnds för att starta och pausa musiken samt för att justera volymen genom att vrida den Ät höger eller vÀnster. Mycket elegant och ingenjörskonst av hög kvalitet.

Det Àr först nÀr du vÀnder högtalaren upp och ned som du hittar ett par traditionella knappar och fysiska ingÄngar. DÀr gömmer sig en av/pÄ-knapp, en knapp för parkopplingsprocessen, minijack-ingÄng, ström och nÀtverkskontakt. Det Àr klokt gömma undan sÄdant, eftersom man i stort sett aldrig anvÀnder dem och alltsÄ bevarar ett rent och estetiskt utseende.

Läs också: Samsung HW-MS760/761
Snyggt ljud till större skÀrmar

Snyggt ljud till större skÀrmar

HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

Gott om anslutningar

Ett omrÄde dÀr Sonos dÀremot Àr mer fastlÄst Àn Beoplay Àr hur högtalaren styrs. Sonos Play:5 gÄr bara att kontrollera frÄn Sonos egen app, medan Beoplay M5 Àr öppen för alla nyare standarder och alltsÄ tar emot kommandon frÄn bÄde Bluetooth, Apple AirPlay, Chromecast och Spotify Connect och Deezer. Det finns alltsÄ stora möjligheter att spela musik frÄn datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Detta Àr otroligt smidigt och underlÀttar för alla att skicka musik till M5.

Parkopplingen görs pÄ vanligt sÀtt genom Beoplays egen app. Det tar bara ett par minuter och sÄ snart högtalare Àr ansluten till det trÄdlösa nÀtverket kan du börja strömma. Som vi nÀmnde i inledningen Àr M5 en del av Beoplays multiroom-sortiment och kan alltsÄ kopplas ihop med de andra modellerna eller flera stycken likadana. Detta hade vi dock ingen möjlighet att testa eftersom vi bara hade en enda högtalare.

Bring that BASSSSS

NÀr det gÀller ljudet Àr det första man mÀrker den tunga basen. Som vi skrev inledningsvis finns det otroligt mycket ljud i den lilla cylindern, och basen trycker till hÄrt. Den kommer frÄn elementet pÄ 5 tum som pekar nedÄt, dÀr ljudet fördelas av den specialdesignade foten och fortplantar sig i underlaget. Det bÄde hörs och kÀnns. Man skulle kunna befara att basen tog över och blev för dominerande, men sÄ Àr det lyckligtvis inte. Ljudet Àr rent och vÀldefinierat och man skulle faktiskt kunna tro att det handlade om ett mycket större element. Inte ens nÀr man vrider upp volymen i M5 blir basen förvrÀngd, trots att den kÀnns Ànnu tydligare i golvet. Ljudet Àr fortfarande varmt och kraftfullt. Utöver baselementet Àr Beoplay M5 utrustad med ett mellanregister och tre diskanter som tillsammans sprider ljudet i 360 grader med en sammanlagd effekt pÄ 130 kontinuerliga watt. Det ger bra liv i luckan.

KĂ€nns basen för öronbedövande och man Ă€r rĂ€dd att vĂ€cka grannarna sĂ„ kan man med fördel dyka in i Beoplay-appen och mixtra lite med ljudinstĂ€llningarna. Ännu sĂ„ lĂ€nge Ă€r de begrĂ€nsade till tre alternativ som utgĂ„r frĂ„n högtalarens placering. FristĂ„ende, mot en vĂ€gg eller i ett hörn. Dessa justerar ljudet en smula, Ă€ven om man inte har sĂ€rskilt mycket kontroll. B&O lovar dock att M5 med hjĂ€lp av en framtida uppdatering av programvaran kommer att kunna fintrimmas med Tonetouch, som vi sett i exempelvis Beolit 17 och Beoplay H9.

Slutsats

Beoplay M5 Àr en otroligt snygg högtalare som nÀstan har en skulptural kÀnsla. Ulltyget och aluminiumskivan utstrÄlar lyx och god smak. Ett tjusigt yttre rÀcker dock inte, men lyckligtvis har B&O Àven tagit vÀl hand om insidan. Den lilla burken spelar högt, djupt och kristallklart.

M5 Ă€r inte en högtalare som bara ska stĂ„ och spela diskret i bakgrunden, utan en tung och pigg cylinder som bĂ„de kan och bör fĂ„ fart pĂ„ festen. Som en hetlevrad liten vĂ€rsting drar den till sig uppmĂ€rksamhet och det mĂ„ste den fĂ„ lov att göra. Oavsett om du anvĂ€nder den pĂ„ egen hand eller kopplar in den i ett större system sĂ„ fĂ„r du bra ljud och stil pengarna. Till skillnad frĂ„n Sonos, som Ă€r ett slutet system, fĂ„r du hĂ€r friheten och möjligheten att strömma till M5 frĂ„n praktiskt taget alla tĂ€nkbara enheter. Ännu ett stort plus. Negativa sidor finns inte mĂ„nga av. Ska vi Ă€ndĂ„ nĂ€mna nĂ„got sĂ„ Ă€r priset alltjĂ€mt högt. Fast det pĂ„verkar inte helhetsintrycket nĂ€mnvĂ€rt. Beoplay M5 Ă€r en given succĂ©.

Fakta & Betyg:
 • Beoplay M5
  1 x 5-tums bas (40 watt, 160 watt peak)
  1 x 1,5-tums fullregister (30 watt, 120 watt peak)
  3 x 0,75-tums diskant (30 x 30 watt, 60 + 60 watt peak)
  FrekvensomfĂ„ng: 37–22 000 Hz
  Rumsanpassning: Free, Wall, Corner
  Apple AirPlay, DLNA, linjeingÄng, USB, Bluetooth 4.0, Google Cast, Spotify Connect
  MĂ„tt/vikt: 16,5 x 18,5 x 16,5 cm/2,54 kg

  Pris: 6,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Samsung HW-MS760/761

  Snyggt ljud till större skÀrmar

  HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

  TEST: Bowers & Wilkins 702 S2

  Omdefinierer toppklassen

  Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slÄr B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen pÄ konkurrenterna.

  TEST: Beoplay M3

  Beoplay ger Sonos One stryk

  Trots ett nÄgot högre pris Àr Beoplay M3 den seriösaste rivalen till Sonos One.

  TEST: Martin Logan Impression ESL 11A

  Magiskt mÀsterverk

  De kan se udda ut, men du har knappast hört musik Äterges med större realism

  TEST: Jern w8000

  Columbi Àgg i gjutjÀrn

  Audioform har smÀlt ihop en högtalare som Àr sÄ billig och bra att alla kan vara med.
  TEST: Elipson Prestige Facet 8B

  Fransk fasett

  LÀcker design och ett ljud som tar ut svÀngarna. Och en prislapp man blir glad av.
  TEST: Bowers & Wilkins 705 S2

  En doft av diamant

  Om du trÄnar efter B&W:s exklusiva 805 D3 men saknar tjock plÄnbok kan 705 S2 vara den bÀsta lösningen.
  TEST: Bang & Olufsen BeoLab 50

  Rummets hÀrskare

  Bang & Olufsens nya högtalare tar kontroll över lyssningsrummet och lyfter upplevelsen till oanade höjder.
  TEST: Creative Omni

  Multiroom pÄ burk

  Creative satsar smÄtt pÄ multiroom med en wifi-högtalare som inte Àr större Àn bÀrbara Bluetooth-modeller.
  TEST: Piega Coax 711

  Swiss Magic

  Om du brinner för bra ljud och Àlskar musik sÄ förtjÀnar du ett par svindyra högtalare.
  TEST: Klipsch Forte III SE

  Kanontuffa Klipsch-högtalare

  De kanske Àr old school, men de hÀr högtalarna blir aldrig sÄ kultiverade och korrekta att de blir trÄkiga att lyssna pÄ.
  TEST: Totem Sky

  Diskret trolleri

  Designstrikta Totem leker med ord och röster utan att vÀcka visuell uppmÀrksamhet.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×