TEST AV Beoplay H9i

Tight och klart ljud frÄn B&O Play

BÀttre design, ljud och brusreducering, hÀvdar B&O. Men Àr verkligen H9i bÀttre Àn sin föregÄngare?

Ljud & Bild tycker:
Designen Àr stram och lÀcker, passformen bra. Och viktigast av allt: de lÄter otroligt bra. Ljudet Àr ljust, tight och luftigt.
Priset Àr högt och kan verka avskrÀckande och den nya nÀrhetssensorn Àr överkÀnslig.

För ett Är sedan överraskade B&O Play med sina nya brusreducerande highend-hörlurar H9, som tack vare lÀcker design och bra ljud fick ros av IT-, Tech- och hifi-medier över hela vÀrlden. Lagom till Ärets CES-mÀssa presenterade de eftertrÀdaren: en lÀttare och uppgraderad version som heter H9i.

De första och mest uppenbara frÄgorna Àr Varför? och Vad Àr skillnaden? För att kunna svara pÄ det mÄste man lyssna pÄ dem, vilket undertecknad har gjort i ett par veckor nu. Och nu förstÄr jag!

Design, ljud och brusreducering

B&O Play hÀvdar sjÀlva att H9i har bÀttre design, ljud och brusreducering Àn H9. Om vi ska ta det i tur och ordning sÄ kan vi börja med att konstatera att skillnaderna i design Àr vÀldigt minimala. Största skillnaden Àr sjÀlva kÄporna, som blivit en aning mindre, bÄde i diameter och tjocklek. Det inbyggda batteriet sitter numera under skalet pÄ den vÀnstra kÄpan och laddas nu med USB-C.

Bland de osynliga skillnaderna finns ett ”transparency mode” som inte spelar sĂ„ stor roll, lĂ€ngre speltid, en nĂ€rhetssensor och bĂ€ttre trĂ„dlös rĂ€ckvidd. Av de hĂ€r skillnaderna Ă€r det den förlĂ€ngda batteritiden och nĂ€rhetssensorn som betyder mest. Även om den senare kanske inte direkt visar sig vara det smartaste tillĂ€gget. Tanken Ă€r att H9i sjĂ€lv ska stĂ€nga av/pausa musiken nĂ€r man tar av sig dem. Jag rĂ„kade ett flertal gĂ„nger ut för att den tolkade fel och stĂ€ngde av och satte pĂ„ sig sjĂ€lv. Bland annat nĂ€r jag vandrade runt pĂ„ en flygplats och nĂ€r jag bara lĂ„g i sĂ€ngen och lyssnade pĂ„ musik. Irriterande! Funktionen kan stĂ€ngas av, men borde kanske inte ha varit sĂ„ kĂ€nslig direkt frĂ„n fabrik.

Beoplay H9i benytter USB-C til opladning.

 

Stramare styrning

MÄnga Beoplay-anvÀndare har retat sig pÄ touch-funktionerna, som ocksÄ har följt med frÄn H9. Lyckligtvis har dessa ocksÄ fÄtt en överhalning och verkar nu mycket mer exakta. KÄpan reagerar omedelbart nÀr man vill pausa musiken eller höja eller sÀnka volymen. PÄ H9 reagerade de inte alltid och inte lika snabbt, vilket ibland innebar att man var tvungen att trycka tvÄ gÄnger. Det aktiverar samtalsfunktionen, varpÄ telefonen ringer det senast anvÀnda numret. Beroende pÄ vad klockan Àr pÄ dygnet kan detta vara ganska sÄ irriterande. Jag har vÀckt folk tidigt pÄ morgonen och sent pÄ natten. Lyckligtvis har B&O Play tagit bort den hÀr funktionen i H9i. Det tackar vi för!

Inte perfekt, men …

Sedan kommer vi till ljudet, dÀr vi hittar den största skillnaden mellan H9 och H9i. Detta Àr ganska intressant, eftersom jag personligen var oerhört förtjust i H9 för bara ett Är sedan. Efter att ha lyssnat intensivt och jÀmfört med H9i mÄste jag Àndra uppfattning eller Ätminstone erkÀnna att jag har Àndrat mig. Jag berömde H9 för att ha ett brett och luftigt ljud med bra tyngd. Samma beskrivning kan anvÀndas för H9i, men pÄ ett lite annorlunda sÀtt. Jo, ljudbilden Àr fortfarande vÀldigt bred och detaljerna trycks in i öronen pÄ ett elegant sÀtt. Detta tycker jag rent allmÀnt att B&O Àr otroligt bra pÄ. Luft finns det ocksÄ massor av, faktiskt mer Àn i H9. Det kÀnns dessutom som om H9i kan spela högre Àn sin föregÄngare.

Men den största skillnaden ligger i basen och tyngden. I H9 Àr basen tung och dominerande, men utan att det gÄr ut över den allmÀnna ljudbilden. I H9i har basen stramats till och dragits en aning bakÄt. Den finns fortfarande kvar och kan fortfarande trycka till, men nu Àr den inte dominerande pÄ samma sÀtt. Detta ger plats för att de högre tonerna kan skina mer, och H9i har dÀrför ett mer tillspetsat och ibland en smula vasst ljud. I enstaka fall betyder det tyvÀrr att de blir för mycket om man vrider upp volymen till max. Men det allmÀnna intrycket Àr ÀndÄ utmÀrkt och jag mÄste erkÀnna att jag absolut föredrar det ljusare ljudet med en mer kontrollerad bas.

Mindre brus

Ett omrÄde dÀr H9 fick kritik av recensenterna var den inbyggda brusreduceringen. Den var inte lika effektiv som hos konkurrenterna, frÀmst Bose och Sony. HÀr har B&O Play ocksÄ stramat till sina lurar och nu har de en mer effektiv brusreducering. Hur mycket bÀttre Àn H9 kan vara svÄrt att sÀga exakt, men man hör en tydlig skillnad och bakgrundsljud blockeras tydligt mer.

Om vi ​​jĂ€mför direkt med de nĂ€rmaste konkurrenterna, Bose QC35 II och Sony WH-1000XM2, Ă€r det dock uppenbart att Beoplay fortfarande fĂ„r nöja sig med en tredjeplats nĂ€r det gĂ€ller brusreducering. Som tur Ă€r betyder det inte alltför mycket, eftersom det naturligtvis finns flera faktorer att ta hĂ€nsyn till, och i Ă€rlighetens namn ska det sĂ€gas att brusreduceringen inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt Ă€r dĂ„lig. Skillnaderna mellan de tre hörlurarna handlar bara om detaljer.

Slutsats

Beoplay H9i kan verka som en enkel uppdatering av H9, men Àr lyckligtvis mer Àn sÄ. Ljudet har stramats till ordentligt, batteritiden har förlÀngts, funktioner har tillkommit och tagits bort, och den tryckkÀnsliga styrningen Àr fintrimmad. Resultatet Àr en mer fullÀndad hörlur dÀr framför allt det ljusare ljudet med den stramare basen och högre takhöjden imponerar. TyvÀrr Àr priset fortfarande ganska sÄ högt, sÄ om du hittar den gamla modellen pÄ rea sÄ fÄr du lÄta dina egna öron avgöra saken. Men vi tvekar inte: H9i Àr bÀttre!

Fakta & Betyg:
  • Typ: Sluten, trĂ„dlös
  • Anslutning: 3,5 mm, Bluetooth 4.2, AAC
  • Aktiv brusreducering: Ja
  • Styrning: Touch
  • Mikrofon: Ja
  • Förare: Elektro Dynamic, 40 mm
  • FrekvensomfĂ„ng: 20–20 000 Hz
  • Batteritid: Upp till 16 timmar
  • Vikt: 285 g
  • Webb: beoplay.com
  Pris: 5,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Pioneer U-05

  Gör allvar av hörlurarna

  Pioneer U-05 Àr en mycket habil hörlursförstÀrkare. Den gör allt rÀtt och funkar fint som DAC och förförstÀrkare ocksÄ.

  TEST: Kygo A6/500

  Stort ljud i litet format

  Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

  TEST: Urbanista New York

  PrisvÀrda och praktiska

  LÀttanvÀnda lurar med bra ljudkvalitet, men brusreduceringen Àr en kompromiss.

  TEST: Sennheiser HD4.50 BTNC

  Kvalitet till budgetpris

  Sennheiser har bantat rÀtt saker och behÄller mÄnga fördelar frÄn sina dyrare lurar.

  TEST: JVC HA-S90BN

  Billiga men medelmÄttiga

  Trots ett lÄgt pris finns det bÀttre alternativ dÄ nackdelarna Àr fler Àn fördelarna.

  TEST: JBL E65BTNC

  Diskreta och vÀlljudande

  JBL börjar bra och levererar ett par trevliga lurar med bra ljud och utan större brister.

  TEST: Denon AH-GC20

  Solida och kraftfulla

  Med kraftiga aluminiumbÄgar och kompetent brusreducering Àr Denon en pÄlitlig reskamrat.

  TEST: Audio-Technica ATH-ANC70

  En omodern besvikelse

  Trots lÄg prislapp kan denna Àldre modell inte stÄ sig mot de nya konkurrenterna.

  TEST: 6 prisvÀrda brusreducerande hörlurar

  Brusreducering i ekonomiklass

  Med dessa budgetvÀnligare lurar kan Àven den som reser mer sÀllan slippa flygplanets dÄnande.

  TEST: Kingston HyperX Cloud Flight

  Kabellös minimalism

  HyperX första trĂ„dlösa hörlur gör bara det viktigaste – men helt perfekt!
  TEST: Panasonic RP-HTX80B

  Retroljud pÄ öronen

  De ser ut som om de kunde vara frÄn 1970-talet. Men de har modern trÄdlös teknik.
  TEST: 8 trÄdlösa in-ear öronproppar

  Inte en skymt av sladdar

  Det finns trÄdlösa hörlurar. Och sÄ finns det RIKTIGT trÄdlösa hörlurar!
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×