Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Beoplay H9i

Tight och klart ljud från B&O Play

Bättre design, ljud och brusreducering, hävdar B&O. Men är verkligen H9i bättre än sin föregångare?

Av / 2018-02-12 - 13:06
Beoplay H9i
Mikael Hansen

För ett år sedan överraskade B&O Play med sina nya brusreducerande highend-hörlurar H9, som tack vare läcker design och bra ljud fick ros av IT-, Tech- och hifi-medier över hela världen. Lagom till årets CES-mässa presenterade de efterträdaren: en lättare och uppgraderad version som heter H9i.

De första och mest uppenbara frågorna är Varför? och Vad är skillnaden? För att kunna svara på det måste man lyssna på dem, vilket undertecknad har gjort i ett par veckor nu. Och nu förstår jag!

Design, ljud och brusreducering

B&O Play hävdar själva att H9i har bättre design, ljud och brusreducering än H9. Om vi ska ta det i tur och ordning så kan vi börja med att konstatera att skillnaderna i design är väldigt minimala. Största skillnaden är själva kåporna, som blivit en aning mindre, både i diameter och tjocklek. Det inbyggda batteriet sitter numera under skalet på den vänstra kåpan och laddas nu med USB-C.

Bland de osynliga skillnaderna finns ett ”transparency mode” som inte spelar så stor roll, längre speltid, en närhetssensor och bättre trådlös räckvidd. Av de här skillnaderna är det den förlängda batteritiden och närhetssensorn som betyder mest. Även om den senare kanske inte direkt visar sig vara det smartaste tillägget. Tanken är att H9i själv ska stänga av/pausa musiken när man tar av sig dem. Jag råkade ett flertal gånger ut för att den tolkade fel och stängde av och satte på sig själv. Bland annat när jag vandrade runt på en flygplats och när jag bara låg i sängen och lyssnade på musik. Irriterande! Funktionen kan stängas av, men borde kanske inte ha varit så känslig direkt från fabrik.

Beoplay H9i benytter USB-C til opladning.

 

Stramare styrning

Många Beoplay-användare har retat sig på touch-funktionerna, som också har följt med från H9. Lyckligtvis har dessa också fått en överhalning och verkar nu mycket mer exakta. Kåpan reagerar omedelbart när man vill pausa musiken eller höja eller sänka volymen. På H9 reagerade de inte alltid och inte lika snabbt, vilket ibland innebar att man var tvungen att trycka två gånger. Det aktiverar samtalsfunktionen, varpå telefonen ringer det senast använda numret. Beroende på vad klockan är på dygnet kan detta vara ganska så irriterande. Jag har väckt folk tidigt på morgonen och sent på natten. Lyckligtvis har B&O Play tagit bort den här funktionen i H9i. Det tackar vi för!

Inte perfekt, men …

Sedan kommer vi till ljudet, där vi hittar den största skillnaden mellan H9 och H9i. Detta är ganska intressant, eftersom jag personligen var oerhört förtjust i H9 för bara ett år sedan. Efter att ha lyssnat intensivt och jämfört med H9i måste jag ändra uppfattning eller åtminstone erkänna att jag har ändrat mig. Jag berömde H9 för att ha ett brett och luftigt ljud med bra tyngd. Samma beskrivning kan användas för H9i, men på ett lite annorlunda sätt. Jo, ljudbilden är fortfarande väldigt bred och detaljerna trycks in i öronen på ett elegant sätt. Detta tycker jag rent allmänt att B&O är otroligt bra på. Luft finns det också massor av, faktiskt mer än i H9. Det känns dessutom som om H9i kan spela högre än sin föregångare.

Men den största skillnaden ligger i basen och tyngden. I H9 är basen tung och dominerande, men utan att det går ut över den allmänna ljudbilden. I H9i har basen stramats till och dragits en aning bakåt. Den finns fortfarande kvar och kan fortfarande trycka till, men nu är den inte dominerande på samma sätt. Detta ger plats för att de högre tonerna kan skina mer, och H9i har därför ett mer tillspetsat och ibland en smula vasst ljud. I enstaka fall betyder det tyvärr att de blir för mycket om man vrider upp volymen till max. Men det allmänna intrycket är ändå utmärkt och jag måste erkänna att jag absolut föredrar det ljusare ljudet med en mer kontrollerad bas.

Mindre brus

Ett område där H9 fick kritik av recensenterna var den inbyggda brusreduceringen. Den var inte lika effektiv som hos konkurrenterna, främst Bose och Sony. Här har B&O Play också stramat till sina lurar och nu har de en mer effektiv brusreducering. Hur mycket bättre än H9 kan vara svårt att säga exakt, men man hör en tydlig skillnad och bakgrundsljud blockeras tydligt mer.

Om vi ​​jämför direkt med de närmaste konkurrenterna, Bose QC35 II och Sony WH-1000XM2, är det dock uppenbart att Beoplay fortfarande får nöja sig med en tredjeplats när det gäller brusreducering. Som tur är betyder det inte alltför mycket, eftersom det naturligtvis finns flera faktorer att ta hänsyn till, och i ärlighetens namn ska det sägas att brusreduceringen inte på något sätt är dålig. Skillnaderna mellan de tre hörlurarna handlar bara om detaljer.

Slutsats

Beoplay H9i kan verka som en enkel uppdatering av H9, men är lyckligtvis mer än så. Ljudet har stramats till ordentligt, batteritiden har förlängts, funktioner har tillkommit och tagits bort, och den tryckkänsliga styrningen är fintrimmad. Resultatet är en mer fulländad hörlur där framför allt det ljusare ljudet med den stramare basen och högre takhöjden imponerar. Tyvärr är priset fortfarande ganska så högt, så om du hittar den gamla modellen på rea så får du låta dina egna öron avgöra saken. Men vi tvekar inte: H9i är bättre!

Karakter
Beoplay H9i

Ljud & Bild tycker

Designen är stram och läcker, passformen bra. Och viktigast av allt: de låter otroligt bra. Ljudet är ljust, tight och luftigt. Priset är högt och kan verka avskräckande och den nya närhetssensorn är överkänslig.

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Rulla till toppen