TEST AV Beoplay H9

TrÄdlöst lyxljud frÄn B&O Play

Danskarna har knÄpat ihop de kanske bÀsta trÄdlösa hörlurarna pÄ marknaden. Det enda som Àr avskrÀckande med Beoplay H9 Àr priset.

Ljud & Bild tycker:
Ser fantastiska ut, Àr sköna att ha pÄ sig lÀngre stunder och lÄter helt enkelt enastÄende.
Priset Àr högt och kan nog verka avskrÀckande.

B & O Play har tidigare tampats med Bose om vem som Àr den okrönte kungen av aktiv brusreducering. Förra gÄngen var det med H8, som slÀpptes i början av 2015. Nu Àr vi i början av 2017 och Beoplay H9 har dykt upp i butikerna. Kan den knuffa ner Bose frÄn tronen?
Vid första anblicken pÄminner H9 mycket om den nÄgot Àldre H8, fast med ett par vÀsentliga skillnader. H8 var en on-ear-modell medan H9 Àr en over-ear. Det hÀnger pÄ storleken pÄ de tvÄ öronkuddarna. H9 har Àrvt sin storlek frÄn Beoplay H7 och tÀcker hela örat, i stÀllet för att bara vila pÄ utsidan som H8 gjorde. I praktiken betyder skillnaden att H9 Àr mer bekvÀm att ha pÄ sig lÀnge Ät gÄngen, eftersom det inte Àr samma konstanta tryck pÄ öronen, plus att kuddarna ger en passiv brusreducering och förhindrar att det smiter ut för mycket ljud Ät sidorna.

Lyxmaterial
Precis som de andra hörlurarna i Beoplay serien Àr H9 gjord av de finaste och mest lyxiga materialen. Det handlar alltsÄ om Àkta lÀder pÄ bygeln av aluminium och Àkta skinn pÄ kuddarna. Förutom att ge en kÀnsla av lyx fyller detta en praktisk funktion. Till skillnad frÄn konstlÀder, som bland andra Bose anvÀnder sig av, hÄller naturliga material bÀttre i lÀngden och kÀnns otroligt behagliga mot huden. Jag har sjÀlv varit en storkonsument av Noise Cancelling-hörlurar under mÄnga Är och rÄkat ut för att kuddarna pÄ hörlurar frÄn Sennheiser och Bose sÄ smÄningom börjar vittra sönder. SÄdant Àr helt enkelt för dÄligt nÀr det handlar om sÄ hÀr dyra produkter. Men den hÀr problematiken bör man alltsÄ slippa helt om man köper H9. Det mÄste naturligtvis ocksÄ nÀmnas att Àkta lÀder Àr dyrare Àn konstlÀder, vilket Äterspeglas i priset. Men har man vÀl rÄkat ut för sönderfallande öronkuddar sÄ bör man övervÀga att betala lite extra.

Foto: Beoplay
Foto: Beoplay

 

Läs också: Kygo A6/500
Stort ljud i litet format

Stort ljud i litet format

Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

UtmÀrkt ljud
Ljudet Àr naturligtvis det viktigaste och dÀr gör H9 ingen besviken. Har du redan lyssnat pÄ nÄgon av de föregÄende Beoplay-hörlurarna, sÄ kommer du att kÀnna igen dig, Àven om de hÀr lÄter Ànnu bÀttre. De spelar helt enkelt skitbra. Ljudbilden Àr otroligt bred och luftig. Det finns bÄde bas och tyngd, utan att det kÀnns öronbedövande. Du hör alla detaljer klart och tydligt.
Om man gillar mer bas Àr en smaksak, och personligen brukar jag tillhöra dem som gillar att fÄ en rejÀl spark i hörselgÄngen. PÄ det omrÄdet omrÄde Àr sÀrskilt Bose duktiga med deras QC35, som vi har testat tidigare och fortfarande Àr oerhört förtjusta i. Hos Bose kÀnns dock ljudet en aning mer instÀngt och tungt. Inte dÄligt alls, bara annorlunda.
Tung bas i ett par hörlurar kan i vissa fall anvÀndas för att kamouflera ett i övrigt mediokert ljud, sÄ man fÄr en bÀttre bild av de sanna egenskaperna nÀr man sÀnker den en smula. UngefÀr som att stÀnga av all digital bildbehandling pÄ en TV. Men B&O Play har lyckats bemÀstra basen och H9 har dÀrför ett mycket vÀlbalanserat och dynamiskt ljud. Basen Àr perfekt avstÀmd, samtidigt som diskanten och mellanregistret framtrÀder klart. Resultatet Àr en Àrlig och Àkta ljudbild.

Studiokvalitet
Speciellt musik inspelad i flera lager visar exakt hur bra H9 lĂ„ter. I billigare hörlurar resulterar ofta sĂ„dan musik i en luddig ljudbild. Men i ett par av god kvalitet som H9 kan du alltid urskilja instrument och röster frĂ„n varandra. Ta till exempel en lĂ„t som Queens ”Bohemian Rhapsody”. Den byggs upp lĂ„ngsamt, lager för lager, och i H9 hör du tydligt och urskiljer dem frĂ„n varandra, lite som en symfoniorkester bygger upp musiken genom att lĂ€gga till fler och fler instrument. Ljudet omsluter dig och det kĂ€nns som om du sitter mitt i studion eller konsertsalen. Även en lĂ„t som Eagles ”Hotel California” frĂ„n deras liveplatta Hell Freezes Over vĂ€cks sĂ„ mycket till liv att hĂ„rstrĂ„na reser sig pĂ„ armarna. För att uttrycka det enkelt: H9 lĂ„ter sĂ„ bra att du blir sugen pĂ„ att lyssna igenom hela din musiksamling!

Active Noise Cancelling
Förutom ett bra ljud har H9 som redan nÀmnts inbyggd brusreducering. Det Àr extra smart om du reser mycket och vill slippa allt ovÀsen pÄ ett plan eller tÄg. Det Àr svÄrt att mÀta exakt hur effektiv den hÀr funktionen Àr, jag kan bara konstatera att B & O Play inte riktigt kommer upp till samma nivÄ som Bose QC35, som i dagslÀget Àr de bÀsta pÄ att döda buller. Med Bose blir man fullstÀndigt isolerad frÄn omvÀrlden. HÀr slÀpps det fortfarande in en aning ljud, fast pÄ ett subtilt och lÄgmÀlt sÀtt. Det Àr en smaksak om man föredrar det ena eller det andra, och man kan inte sÀga att det ena nödvÀndigtvis Àr bÀttre eller sÀmre Àn det andra. Om mÄlet Àr fullstÀndig tystnad sÄ Àr Bose fortfarande överlÀgsna, trots H9:s effektiva brusreducering.
En annan tydlig skillnad mellan de bÄda Àr att du kan höra ett svagt brus i H9 nÀr ANC Àr aktiverad och det inte spelas musik. NÀr musiken spelar hörs det inte. Det bör ocksÄ nÀmnas att ljudet blir nÄgot ljusare och mindre tungt i basen nÀr ANC sÀtts pÄ. Detta Àr dock helt normalt och beror pÄ motsignalen som ska eliminera bruset.

 

Foto: Beoplay
Foto: Beoplay

BeröringskÀnslig kÄpa
Precis som designen Àr styrningen hÀmtad frÄn H8. I stÀllet för fysiska knappar Àr den högra kÄpan pekkÀnslig. Rör fingret i cirklar för att höja eller sÀnka volymen, eller svep Ät vÀnster eller höger för att hoppa framÄt och bakÄt i spellistan. Det fungerar, men krÀver viss tillvÀnjning. Batteriet pÄstÄs hÄlla i 14 timmar, vilket bör rÀcka gott och vÀl för de flesta. Skulle strömmen ta slut sÄ gÄr det alltid att anvÀnda sladden som ingÄr. DÄ slutar touch-funktionen att fungera, sÄ det Àr lite synd att B&O har plockat bort fjÀrrkontrollen pÄ sladden.
En annan sak som jag hade velat ha Àr en vÀnlig kvinnoröst som talar om nÀr den trÄdlösa parkopplingen Àr genomförd, som det finns hos Bose. Detta Àr dock smÄdetaljer som inte pÄ nÄgot sÀtt förÀndrar det allmÀnna intrycket.

Slutsats
Beoplay H9 Àr inte den nya kungen av ANC, vad det nu betyder. DÀremot Àr de ett av de mest fullÀndade paren trÄdlösa hörlurar jag nÄgonsin har haft pÄ mig, sÄ de fÄr ÀndÄ mina varmaste rekommendationer. Beoplay H9 lÄter helt fantastiskt, Àr bekvÀma att ha pÄ sig lÀngre stunder och kan fortfarande plocka bort sÄ mycket brus att du kan lyssna i fred nÀr du Àr pÄ sprÄng. Dessutom Àr de gjorda av lÀckra och lyxiga material, vilket innebÀr att de kan hÄlla i mÄnga Är. Priset Àr högt, men kvalitet kostar. StÄr valet mellan Bose QC35 och Beoplay H9 sÄ skulle jag trots en dryg tusenlapp extra ÀndÄ föredra B&O Play.

Fakta & Betyg:

Typ: Sluten, trÄdlös
Element: Electro dynamic driver, 40 mm
Anslutning: 3,5mm, Bluetooth 4.2 med aptX och AAC
Aktiv brusreducering
Mikrofon: Ja
Batteri: Upp till 14 timmar
Vikt: 295 gram

Pris: 4,900,-
Les ogsÄ
TEST: Kygo A6/500

Stort ljud i litet format

Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

TEST: Sennheiser HD4.50 BTNC

Kvalitet till budgetpris

Sennheiser har bantat rÀtt saker och behÄller mÄnga fördelar frÄn sina dyrare lurar.

TEST: Urbanista New York

PrisvÀrda och praktiska

LÀttanvÀnda lurar med bra ljudkvalitet, men brusreduceringen Àr en kompromiss.

TEST: JVC HA-S90BN

Billiga men medelmÄttiga

Trots ett lÄgt pris finns det bÀttre alternativ dÄ nackdelarna Àr fler Àn fördelarna.

TEST: JBL E65BTNC

Diskreta och vÀlljudande

JBL börjar bra och levererar ett par trevliga lurar med bra ljud och utan större brister.

TEST: Denon AH-GC20

Solida och kraftfulla

Med kraftiga aluminiumbÄgar och kompetent brusreducering Àr Denon en pÄlitlig reskamrat.

TEST: Audio-Technica ATH-ANC70

En omodern besvikelse

Trots lÄg prislapp kan denna Àldre modell inte stÄ sig mot de nya konkurrenterna.

TEST: 6 prisvÀrda brusreducerande hörlurar

Brusreducering i ekonomiklass

Med dessa budgetvÀnligare lurar kan Àven den som reser mer sÀllan slippa flygplanets dÄnande.

TEST: Beoplay H9i

Tight och klart ljud frÄn B&O Play

BÀttre design, ljud och brusreducering, hÀvdar B&O. Men Àr verkligen H9i bÀttre Àn sin föregÄngare?

TEST: Kingston HyperX Cloud Flight

Kabellös minimalism

HyperX första trĂ„dlösa hörlur gör bara det viktigaste – men helt perfekt!
TEST: Panasonic RP-HTX80B

Retroljud pÄ öronen

De ser ut som om de kunde vara frÄn 1970-talet. Men de har modern trÄdlös teknik.
TEST: 8 trÄdlösa in-ear öronproppar

Inte en skymt av sladdar

Det finns trÄdlösa hörlurar. Och sÄ finns det RIKTIGT trÄdlösa hörlurar!
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×