TEST AV Bel Canto CD2 & C5i

SkönsÄng

Bel Canto Àr ett italienskt begrepp som refererar till en speciell klangskön sÄngteknik. Kan den amerikanska tillverkaren som tagit samma namn leva upp till det klangsköna idealet?

Ljud & Bild tycker:
Stor, öppen, detaljrik ljudbild Kraft och pondus
Teckenfönstret

Bel Canto Àr en amerikansk tillverkare som under mÄnga Är tillverkade apparater i stort sett utan design. Jag kommer ihÄg bÄde en DAC och en RIAA-förstÀrkare som i stort sett bara var en liten svart box med ingÄngar pÄ ena kortÀndan och utgÄngar pÄ den andra. Enda förnuftiga sÀttet att placera dem var bakom anlÀggningen som en liten dosa mitt pÄ förbindelsen frÄn den ena apparaten till den andra.

Det gjorde ocksĂ„ att de blev vĂ€l anonyma – ingen sĂ„g dem! DĂ„ spelar det nĂ€stan ingen roll att de faktiskt spelade med ett alldeles ypperligt pris/prestanda-förhĂ„llande.

Det beslöt man att Ă€ndra pĂ„ för nĂ„gra Ă„r sedan och införde en design med kabinett i halvbredd och en aluminiumfront med stort teckenfönster (med stora gröna tecken som ser rĂ€tt gammalmodiga ut och i mitt tycke inte Ă€r vĂ„ldsamt tilltalande) som gör att Bel Canto maskinerna ser i stort sett likadana ut och att det Ă€r omöjligt att skilja den ena produkten frĂ„n den andra. NĂ€stan


Det man gjort Àr att man skapat en sorts produktfamilj i form av byggklossar, lite i stil med Naim, Linn och Cyrus, dÀr man kan bygga ut anlÀggningen med bland annat lösa DACar, extra strömförsörjningar och en egen möbel. Men tekniskt sett gjorde man ocksÄ ett par drastiska förÀndringar. Som en av de allra första firmorna gick man helt och hÄllet över till klass D-förstÀrkning, dels pÄ grund av att man anser att det helt enkelt Àr framtiden med den höga effektiviteten och den lÄga strömförbrukningen, dessutom ansÄg man sig kunna bemÀstra tekniken sÄ att det Àven blev högklassigt ljudande förstÀrkare.

Toppladdad CD
Jag har haft tre av deras produkter till test. Det rör sig om CD-spelaren CD2, den externa strömförsörjningen VBS1 och den integrerade förstÀrkaren C5i.

CD2 Àr nÄgot sÄ ovanligt som en toppladdad spelare. Det betyder att det inte finns nÄgon lucka eller nÄgot man ska öppna, man lÀgger bara pÄ skivan och placerar en skivpuck ovanpÄ. Det Àr faktiskt rÀtt frÀckt och synnerligen enkelt att anvÀnda.

Apparaten har alla utgÄngar man kan förvÀnta (digitala AES/EBU, S/PDIF och Toslink samt analog RCA), men det finns Àven en uppsÀttning balanserade utgÄngar. PÄ baksidan sitter Àven en omskiftare mellan fixed och variabel utgÄng, sÄledes gÄr det att koppla spelaren direkt till ett slutsteg och lÄta CD-spelaren sköta volymen.

Det sitter inte nÄgon normal nÀtbrunn pÄ maskinen, istÀllet fÄr man med en 12V vÀggtransformator av i och för sig god kvalitet. Denna kan man alltsÄ byta ut mot en separat strömförsörjning, mer om det senare.

CD2 Àr en ljudmÀssigt bra spelare, lika bra att erkÀnna det direkt. Den ger en stor, öppen och detaljrik ljudbild som bÄde Àr avslappnande och intressant att lyssna till. Det finns en auktoritet och sjÀlvklarhet över Ätergivningen som gör att man instinktivt spetsar öronen och dras in i musiken.

Nej, den Àr inte exceptionell pÄ nÄgot sÀtt, den spelar bara som man hoppas att spelare i den hÀr prisklassen ska göra. Och, med min erfarenhet Àr det snarare undantag Àn regel hÀr i den prismÀssiga toppen av mid-fi-segmentet.

SĂ„ledes en trivsam spelare som Ă€r lĂ€tt att leva med. Ja, om man undantar en del av handhavandet och den löjliga indikatorn i teckenfönstret om att skivan spelar – det ser man liksom Ă€ndĂ„…

Teckenfönstret gÄr som tur Àr att slÀcka!

Extra ström
VBS1 heter den virtuella batteriströmförsörjning man kan koppla till. Det kÀnns som en dyr uppgradering, men den kan i gengÀld ocksÄ ge ström till tre apparater. Det finns Àven en billigare strömförsörjning, dock utan virtuell batteriteknik, som klarar en apparat.

Virtuell batteriförsörjning betyder populÀrt sagt att strömförsörjningen till apparaten inte Àr direkt förbunden till den ström som kommer ut vÀggen. Du fÄr en jÀmnare och mycket stabilare försörjning till apparaten.

HÀr tycker du nÀr du kopplar in den att du kanske omedelbart inte fÄr sÄ vÀldigt mycket mer för alla pengar du lÀgger ned. Men, som sÄ mÄnga gÄnger förr nÀr vi kommer upp i pris Àr det de smÄ detaljerna som blir avgörande. Och det Àr mÄnga smÄ detaljer som faller pÄ plats och flyttar spelaren frÄn övre mid-fi till faktiskt en sorts high-end. Ljudbilden stramas upp ytterligare, den svarta bakgrunden blir Ànnu svartare, allt blir lite krispigare och mer utmejslat.

Spela med den en vecka och koppla sedan bort den – det finns bara ingen Ă„tervĂ€ndo, nĂ€r man vĂ€l haft den inkopplad gĂ„r det enligt lagen om alltings j-vlighet inte att vara utan, det Ă€r bara att koppla in den igen. Dyr, ja, men den tar upp Ă„tergivningen ett avgörande pinnhĂ„l.

Integrerad klass-D
Jag har en gÄng för flera Är sedan provat Bel Cantos första integrerade förstÀrkare med klass D-teknik, och dÄ var jag rÀtt begeistrad över hur bra firman genom att bland annat arbeta med in- och utgÄngsstegen lyckats fÄ den att spela.

Bel Canto Ă€r noga med att poĂ€ngtera att D i klass D inte stĂ„r för Digital, som ju Ă€r vad gemene man normalt tror. Branschen fĂ„r lida för att alldeles för mĂ„nga kreativa marknadsföringsavdelningar placerat ordet Digital strategiskt pĂ„ mĂ„nga stĂ€llen dĂ€r det bara skulle ge ett ”intryck av kvalitet”, speciellt pĂ„ mycket billiga saker. SĂ„ kan det gĂ„. D i klass D Ă€r helt enkelt bara en bokstav i alfabetet – klass A, klass A/B, klass B osv. dĂ€r A och B heller inte Ă€r nĂ„got speciellt annat Ă€n beteckningar.

C5i Àr dock inte bara en 2 x 60 watt (8 ohm) förstÀrkare, det Àr Àven en DAC (24 bit/192 kHz) med 24/96 USB, tvÄ Toslink och tvÄ S/PDIF-ingÄngar. Analoga ingÄngar finns i form av MM-grammofoningÄng och en linjeingÄng. Dessutom finns en linjeutgÄng. En flexibel sak med andra ord.

Det Àr sÄ hÀr den moderna mid-fi-förstÀrkaren ska se ut idag. En apparat som kan tjÀnstgöra som central för i stort sett allt du kan komma pÄ att koppla till, inklusive TV, skivspelare, spelkonsol eller sattelitmottagare. Du fÄr mycket för pengarna numera.

LjudmÀssigt Àr det första man lÀgger mÀrke till att den spelar med kraft och pondus. HÀr finns gott om dynamik och transienterna har verkligt fint bett. Personligen tycker jag att Bel Canto har valt helt rÀtt linje. Det betyder att den kan ruska liv Àven i lite slöa högtalare, men att den med högtalare som verkligen kan fÄ fram vad förstÀrkaren kan fÄr ett förvÄnande stort utbyte.

HÀr finns bÄde klarhet och perspektiv parat med gott om detaljer. Ljudbilden drar som helhet nÄgot Ät det ljusa hÄllet, vilket man ska ha i tankarna nÀr man vÀljer högtalare till förstÀrkaren. Jag tycker att det snarare Àr en fördel Àn en nackdel. Du Àr fri frÄn den dÀr överfokuserade och ofta lite vÀl runda basÄtergivning som folk gÀrna blir imponerade av vid första öronkastet, men rÀtt snabbt brukar tröttna pÄ.

En annan sak man fastnar för Àr renheten och den allmÀnna kvaliteten pÄ Ätergivningen. JÀmför jag med ett par betydligt dyrare högklassiga förstÀrkare Àr det mer sÄ att dessa bara har betydligt mer av alla kvaliteterna Àn att de lÄter karaktÀrsmÀssigt vÀsentligt annorlunda.

Nej, naturligtvis vÀxer ljudet frÄn Bel Canto 5i inte in i himlen, men den Àr i mitt tycke en överraskande helgjuten apparat. Provlyssning rekommenderas.

Fakta & Betyg:
  • Bel Canto CD2
   ‱ Toppladdad CD-spelare
   ‱ 3 digitala utgĂ„ngar
   ‱ Balanserade och obalanserade  analoga utgĂ„ngar
  • Bel Canto VBS1
   ‱ Virtuell batteriströmförsörjning
  • Bel Canto C5i
   ‱ Integrerad förstĂ€rkare med inbyggd DAC
   ‱ 2 x 60 watt (8 ohm)
   ‱ 5 digitala ingĂ„ngar
   ‱ 1 MM-ingĂ„ng
   ‱ 1 linjeingĂ„ng

   

  Pris: 52,000,-
  Les ogsÄ
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×