annonse
annonse

Test av: Beats Solo3

Genomsnittligt ljud med lång batteritid

Beats Solo3 representerar en kompromiss mellan ljudkvalitet och batteritid. Om det senaste är viktigast så bör du ge dem en chans.

Lyd & Bilde mener

W1-chippet är ett jätteplus och på egen hand anledningen till att du bör överväga Beats Solo3. Batteritiden är i en klass för sig.
Konstruktionen känns billig och ljudet är inte riktigt bra nog med tanke på priset.
annonse

Marknaden för trådlösa hörlurar har exploderat så smått, inte minst tack vare Apples ”modiga beslut” att ta bort hörlursuttaget. Vi matas därför med en konstant strid ström av nya och uppdaterade trådlösa produkter. Beats Solo3 hör till den här kategorin och skiljer sig inte så mycket från sin föregångare, Beats Solo2 som ser precis likadana ut. Under skalet har det däremot hänt saker och ting. Har du rätt utrustning i övrigt så kommer du att få en markant förbättrad batteritid och en lekande lätt parkoppling.

Bäst med iOS 10
Även om Beats Solo3 har Bluetooth och alltså kan användas med alla telefoner så får du ut mest av dem med en Apple-enhet som kör iOS 10. Den främsta skillnaden mellan den här hörluren och dess föregångare är nämligen implementeringen av Apples trådlösa W1-chip, som även sitter i Apples speciella Airpods-snäckor. Tack vare det här chippet får du en markant bättre batteritid, snabbare laddning och en smart hopkopplingsprocess som är så enkel att till och med de mest teknikrädda bör kunna hänga med. Håll inne Power-knappen i ett par sekunder så dyker det upp en bild av hörlurarna på iPhone-skärmen. Följ instruktionerna så är du igång bara ett par sekunder senare. Verkligen elegant.

Lååång batteritid
Parkopplingen är dock en mindre bonus, den främsta fördelen är den förlängda batteritiden. Enligt Beats kan Solo3 hålla igång i hela 40 timmar innan de behöver laddas igen. Som jämförelse orkade Solo2 i upp till 12 timmar. Själv lyckades jag inte någon gång få dem att köra helt slut på ström, trots att jag använde dem flitigt i en vecka. I praktiken innebär detta att de flesta användare kommer att kunna nöja sig med att ladda dem en gång i veckan utan att behöva vara rädda för att batteriet ska ta slut. Skulle det ändå hända så har Beats skickat med en minijack-kabel. Det beslutet kan man undra lite över, med tanke på att Beats numera ägs av Apple och marknadsförs som det perfekta tillbehöret till nya iPhone 7, där ovan nämnda kabel inte går att stoppa in. Nåväl, det är en mindre detalj. Lyckligtvis finns det ett extra plus med W1-chippet: skulle strömmen ta slut helt så går det att ladda upp tre timmars batteritid på bara fem minuter. Ganska så imponerande.

Foto: Beats by Dre

Foto: Beats by Dre

 

Dyr plast
Priset för Beats Solo3 ligger i den högre änden. Men det märker man inget av när man står med lurarna i handen, när den skinande plasten skär en smula i ögonen. Kuddarna med läderimitation går inte att ta loss, vilket också får betraktas som ett litet minus i kanten. Sådana kuddar har en tendens att bli lite slitna, så det hade varit bra om de gått att byta ut. Trots de billiga materialen och den lite skranglig konstruktionen känns Beats Solo3 ganska så rejäla. Särskilt möjligheten att fälla in kåporna, så att de får plats i en ficka, funkar fint. Passformen är lite fastare än jag föredrar, vilket också innebär att öronen har en tendens att bli lite varma och svettiga om man lyssnar länge.

Inte studiokvalitet
När det gäller ljudet så är det godkänt utan att på något sätt vara pråligt. Detta är naturligtvis ett ganska så subjektivt område, men jag tyckte att ljudbilden var en smula grumlig, särskilt med krävande musikstycken. Det fanns helt enkelt inte samma bredd och djup som jag hört i dyrare hörlurar. Till skillnad från övriga modeller från Beats är basen inte så tung och dominerande, vilket somliga kanske kommer att sakna. Resultatet är ett par hörlurar som nog varken vänder sig primärt till audiofiler eller basglada lyssnare, utan i stället är lysande för de allra flesta. Solo3 passar fint till en tur på bussen eller tunnelbanan, men bör nog lämna plats åt ett bättre par hemma i favoritfåtöljen i vardagsrummet.

Alternativ
Eftersom priset definitivt ligger på en hög nivå så kan det vara värt att titta lite på vad du annars kan få för pengarna. Är det viktigt för dig att hörlurarna är trådlösa och du även är intresserad av aktiv brusreducering så kan du med fördel titta närmare på Bose QC35. De har en tyngre bas – vilket ju Beats är kända för men som saknas i Solo3 – och kostar i stort sett lika mycket. Är det däremot ljudkvaliteten som betyder mest så kan vi rekommendera en modell som Beoplay H6, som visserligen har kabel men som däremot låter bättre än både Bose och Beats. I slutändan är det du som bestämmer.

Slutsats
Beats Solo3 är inget billigt par hörlurar, så det är värt att fundera på vad som väger tyngst när du ska välja ett trådlöst par. Är det viktigt med design och hög ljudkvalitet är detta kanske inte det bästa valet. Konstruktionen är lite för plastig och ljudet lite för grumligt. Lockas du däremot av den extremt långa batteritiden så bör du helt klart ge dem en provlyssning. Det är otroligt imponerande hur länge de håller strömmen, och det är skönt att man inte behöver oroa sig för att de ska dö när man befinner sig långt ifrån ett vägguttag. Att de dessutom är lätta att vika ihop och lägga ner i en ficka eller väska talar också för ett köp.

Fakta & Betyg:
 • Beats Solo3
  Typ: Bluetooth-hörlurar
  3,5 mm minijack
  Bluetooth
  W1-chip
  USB
  Löstagbar kabel med volymknapp
  Passiv ljudisolering
  Vikt: 215 gram
  Batteri: 40 timmar

  Tillverkare:
  Beatsbydre
  Pris:
  3.000,-
  Importör:

  Läs också:

  Utmärkt alternativ till AirPods

  Jabra spelar Apple av banan och sitter dessutom bra fast.

  En fin nummer två

  Näst högsta nivån är hög hos Denon när det gäller hörlurar.

  Välgjord TUNG bas

  Fitbit Flyer överraskar positivt.

  Sitter bra men låter dåligt

  Det höga priset är svårt att motivera.

  Strålande för pengarna

  BackBeat FIT 305 passar allt utom löpning.

  Panasonic flyger

  De ser dumma ut, men sitter fast och låter riktigt bra.

  Bra ljud, dålig passform

  Audio-Technica bör sig undan sport.

  En värdig tvåa med bra grepp

  Jaybird har fått ordning på passformen.

  Svett i pannan och musik i öronen

  Träningen blir bäst med musik i hörselgångarna.

  Fullt ös i öronen

  HP-3 är inte bara Klipschs dyraste hörlurar någonsin. De är också något av det härligaste vi har hört på länge.

  Raffinerad referans- klang

  Sennheiser har förnyat sin bästsäljande entusiastmodell – till det bättre.

  Gör allvar av hörlurarna

  Pioneer U-05 är en mycket habil hörlursförstärkare. Den gör allt rätt och funkar fint som DAC och förförstärkare också.

  På forsidan nu

  4 Gaming-tangentbord

  Gaming är hett och tillbehör till spel säljer som glass i solsken. Vi har nyligen testat spelmöss, spelhörlurar och spelmonitorer....

  Crooked House: Trååååkig Agatha Christie

  Av omslaget att döma skulle man kunna tro att vi borde förbereda oss för en skräckfilm om ett hemsökt slott....

  Jabra Elite 65T

  Sedan Apple släppte sina AirPods i december 2016 har det hänt mycket och många konkurrenter har hunnit ut på marknaden...

  Sony Xperia XZ2

  Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor...

  The Big Sick: Charmig kulturkrock

  Kumail (Kumail Nanjiani) är andra generationen pakistansk invandrare i USA. Hans föräldrar har tagit med sig religionen, sederna och kulturen...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  x

  TÄVLING!

  Nu släpps en av tidernas mest framgångsrika
  filmserier på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7B.

  Delta i tävlingen

  I samarbete med Fox/Paramount ger Ljud & Bild dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.