TEST AV Beam Projector

För slö och för dyr

Beam Àr ett bra exempel pÄ att alla Kickstarter-projekt inte Àr vÀrda att förverkliga.

Ljud & Bild tycker:
Beam Àr en kul idé, som med lite vidareutveckling hade kunnat bli en bra produkt.
Med tanke pÄ priset Àr innanmÀtet för slött, upplösningen Àr för lÄg och ljusstyrkan Àr för svag. Beam kÀnns ofÀrdig.

PĂ„ Kickstarter fĂ„r uppfinnare en möjlighet att fĂ„ ut produkter pĂ„ marknaden som annars inte hade haft en chans i större, multinationella företag. Om tillrĂ€ckligt mĂ„nga kunder backar upp projektet sĂ„ förverkligas det och produkten tar fysisk form ute i butikerna. Ett sĂ„dant projekt Ă€r Beam Projector. Tanken Ă€r att man stoppar in en projektor med LED-belysning i en ”vanlig” glödlampa, som sedan kan skruvas in i vilken E27-sockel som helst. LĂ€gg till lite extra hĂ„rdvara, processor, högtalare och annat samt utrusta lampan med Android sĂ„ har du en Beam.

Enkel installation
Beam kopplas till wifi-nÀtverket och styrs frÄn en app i mobilen. SjÀlva installationen Àr ganska sÄ enkel och pÄminner mycket om andra wifi-anslutna enheter. TyvÀrr klarar den inte 5 GHz-bandet, vilket kan vara en nackdel för tyngre streaming-uppgifter. Den inbyggda högtalaren kan anvÀndas i en handvÀndning, men ljudet blir mycket bÀttre om man kopplar in en trÄdlös Bluetooth-högtalare. Tack vare den inbyggda LED-lampan kan Beam anvÀndas som en vanlig glödlampa ocksÄ, utöver projektor.

Beam kan bÄde ligga och hÀnga. Observera att en metallampa kan skÀrma av wifi-signalen. (Foto: Tillverkare)

Screw it in and have fun
Med den snitsiga frasen marknadsförs den enorma glödlampan – och den Ă€r verkligen stor! Jag hade svĂ„rt att fĂ„ den att ligga ordentligt pĂ„ bordet och kom dĂ€rför pĂ„ att sĂ€tta den i en arkitektlampa, dĂ€r den ocksĂ„ kunde vinklas mot vĂ€ggen enklare. TyvĂ€rr var Beam för tung för att orka hĂ„lla uppe huvudet, sĂ„ den fick ligga ner pĂ„ ett bord i stĂ€llet. Man justerar skĂ€rpan med en liten ratt och genom att vrida pĂ„ en ring pĂ„ Ă€nden roterar hela bilden 90 grader frĂ„n sida till sida. Det rĂ€cker inte riktigt, och kan göra det svĂ„rt att justera bilden sĂ„ att den Ă€r helt rak eller helt skarp.

Läs också: Sony VPL-VW260ES
Superupplösning för en rimlig peng

Superupplösning för en rimlig peng

Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.

KrÄnglig skötsel
Precis som glödlampan Àr den medföljande appen krÄnglig att handskas med. Android-systemet har inte fÄtt nÄgot grÀnssnitt ovanpÄ utan mÄste styras i sin rÄa form med en markör. Den flyttar man runt med ett pekfÀlt i appen pÄ mobilen. LÄter det krÄngligt? Det Àr det ocksÄ. Och sÄ gÄr det oerhört lÄngsamt och Àr inte sÀrskilt intuitivt, till exempel nÀr man Àr inne i olika appar och inte bara kan stoppa eller starta uppspelning genom att bara trycka pÄ en knapp. Man kan ocksÄ strömma direkt frÄn telefonen via Miracast eller AirPlay, fast dÄ upplevde jag flera gÄnger att appen frös, hackade och kraschade. Irriterande.


Beam har en platt sida sÄ att den kan ligga pÄ ett bord. Den gula sladden med infÀstning ingÄr.

Ingen HD
Beam har en upplösning pÄ futtiga 480p (854 x 480 pixlar). Det Àr inte sÄ mycket och bilden kÀnns ocksÄ vÀldigt urlakad. Jag hÄller fullstÀndigt med om att man mÄste hÄlla priset nere, och att det finns grÀnser för vad som Àr möjligt nÀr vi talar om picoprojektorer. Men i kombination med en ljusstyrka pÄ 100 lumen sÄ Àr upplösningen helt enkelt inte sÀrskilt bra. Allt beror naturligtvis mycket pÄ vad man ska anvÀnda Beam till, men vill man titta pÄ filmer och serier sÄ bör man inte ha för höga förvÀntningar.

Hack, hack, hack
LÄg upplösning och beskedlig ljusstyrka hade vi kunnat leva med, om det inte vore för resten. Eftersom det handlar om en Android-enhet kan man installera och ta bort ett brett urval av appar. Men dessvÀrre Àr den inbyggda processorn pÄ 1,3 GHz hopplöst underdimensionerad för moderna streaming-uppgifter, vilket innebÀr att det tar för lÄng tid att ladda appar, plus att man kan mÀrka av lite hackningar och frysningar. Det Àr en frustrerande upplevelse att blÀddra runt i Netflix. Det Àr inte bra nog med tanke pÄ att man nu för tiden kan köpa en förhÄllandevis billig smartmobil som gör allt man ber den om.

Vrid pÄ ringen för att fintrimma bilden. Mittersta snÀppet ger hÀr en lite skev bild.

Slutsats
Beam-konceptet Àr bra, men utförandet Àr helt enkelt för dÄligt för att motivera det höga priset. Upplösningen Àr för lÄg och ljusstyrkan och hÄrdvaran Àr för slö för att fÄ fart pÄ allt. Resultatet Àr en picoprojektor som Àr intressantare i teorin Àn i praktiken. En snabbare processor och en mer genomtÀnkt app hade kunnat gör en stor skillnad. Till dess Àr Beam verkligen svÄr att rekommendera till nÄgot.

Fakta & Betyg:
  • Android
  • 1,3 GHz dualcore-processor
  • 8 GB minne
  • 480p-upplösning (854 x 480)
  • 100 lumen
  • 24 x LED
  • 2 x 2-watts högtalare
  • MĂ„tt: 150 x 110 mm
  • Vikt: 400 gram
  Pris: 5,500,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sony VPL-VW260ES

  Superupplösning för en rimlig peng

  Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.
  TEST: Sony UBP-X800

  Perfekt till hemmabion

  Om du vill titta pÄ dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet sÄ klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.
  TEST: Test av fyra hemmabioreceivrar

  Den allra hÀftigaste hemmabion

  De hÀr maffiga flaggskeppen har tillrÀckligt med kraft och finess för att övertrÀffa allt du hört i nÄgon biosalong.
  TEST: Fyra soundbar-högtalare med trÄdlösa bakhögtalare

  Sladdlöst i TV-rummet

  Hemmabio Àr fortfarande bÀst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt ocksÄ. Som med en soundbar och trÄdlösa bakhögtalare.
  TEST: M&K Sound MP-9 5.1

  Äkta hemmabio med soundbar

  M&K Sound bygger sitt högtalarsystem pĂ„ en soundbar – men nĂ€r vi snackar hemmabiokĂ€nsla Ă€r det Ă€kta vara!
  TEST: Denon Heos

  BakvÀgen till hemmabio

  Om du ryser över blotta tanken pÄ en stor förstÀrkarklump och ett ormbo av kablar sÄ har Denon ett mer diskret alternativ.
  TEST: JVC DLA X7500

  Kontrastkungen

  NÀr det handlar om hemmaunderhÄllning finns det ingenting som kan ersÀtta en riktigt bra projektor. Och detta Àr en av de allra, allra bÀsta.
  TEST: Oppo UDP-203

  Kompromisslös!

  Snabb, snygg och grym: Oppo UDP 203 har högst prestanda hittills av allt vi sett frÄn Ultra HD Blu-ray-formatet.
  TEST: Nvidia Shield TV v2

  TV:ns bÀsta vÀn

  Nvidia Shield anno 2017 Àr bÀttre och mindre Àn sin föregÄngare.
  TEST: Samsung GX-VI680SJ UHD

  Viasat Ultra HD imponerar

  Det finns inte mycket som sÀnds i 4K Ultra HD. Men Viasat har en box för bÄde fiber- och satellit-TV samt en UHD-kanal. Vi har testat.
  TEST: 5 hemmabioreceivrar

  GĂ„shud i hemmabion

  Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även frĂ„n ovan. HĂ€r finns receivern du bara mĂ„ste ha.
  TEST: M&K Sound S-150 THX

  Blast from the past

  Trots 20 Är pÄ marknaden Àr biohögtalarna frÄn M&K Sound fortfarande nÄgra av de bÀsta i sin klass.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×