TEST AV Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

Storartad highend-TV

Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, Àr en av de bÀsta TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.

Ljud & Bild tycker:
BeoVision Eclipse har en underskön bild av referensklass, plus superpotent ljud och lÀcker design.
Priset Àr en aning högt, Àven för prestanda pÄ den hÀr nivÄn.

Bang & Olufsen har alltid lagt stor vikt vid ljudet i sina TV-apparater. Ett klassiskt pÄstÄende Àr att B&O inte gör TV-apparater, utan högtalare med inbyggda TV-skÀrmar! Det Àr naturligtvis inte sant, men passar ÀndÄ in bra pÄ deras senaste modell, BeoVision Eclipse.

Detta Ă€r Bang & Olufsens första OLED-TV, dĂ€r de har tagit en av LG:s eftertraktade OLED-skĂ€rmar och kombinerat den med – hĂ€vdar de – deras bĂ€sta högtalarsystem nĂ„gonsin. Resultatet Ă€r en tĂ€mligen hĂ€ftig ljud- och bildupplevelse – och som kostar dĂ€refter.

Eclipse har ett grundpris pÄ hela 87 000 kronor (drygt 120 000 för 65 tum) och sedan tillkommer eventuellt ett motorstyrt stativ. Fast dÄ fÄr man en TV som sticker ut bland mÀngden.

Bang & Olufsen gör nÄgra av marknadens tjusigaste TV-apparater. BeoVision 11, med sin
vackra taveldesign, Àr en av mina personliga favoriter. Jag blev inte lika förtjust nÀr jag sÄg
Eclipse för första gÄngen pÄ bild, men den ser mycket bÀttre ut pÄ riktigt.

LG + B & O = sant

Numera Àr det mÄnga tillverkare som anvÀnder sig av LG:s OLED-paneler och sÀtter in dem i sina egna TV-modeller. Sony, Philips och Panasonic Àr nÄgra av dem som har gjort det med stor framgÄng. Bang & Olufsen har dock gÄtt ett steg lÀngre: den övre delen av Eclipse Àr faktiskt en komplett 2017-TV-modell frÄn LG (OLED55C7BO), medan B&O sjÀlva har stÄtt för ljudsystem, sockel/vÀggfÀste och fjÀrrstyrning.

Det kan verka som ett konstigt sÀtt att bygga TV pÄ, men nÀr man tÀnker efter Àr det faktiskt en förnuftig resurshantering. Genom att utnyttja LG:s bild-expertis kan B&O koncentrera sig pÄ vad de kan bÀst: design, ljud och fjÀrrstyrning. Vi fÄr samtidigt en inblick i hur mycket de tar betalt för jobbet: En helt ny LG OLED55C7 kostar ungefÀr 30 000 kronor i genomsnitt, vilket innebÀr att ljuddelen gÄr loss pÄ mer Àn 50 000 kronor. Med andra ord snackar vi om en ganska sÄ hÀftig soundbar!

Design

Utförandet Àr verkligen lÀckert. Bang & Olufsen har visserligen inte gjort nÄgra större förÀndringar pÄ sjÀlva skÀrmen: LG:s C7 Àr lövtunn och lÀcker som den Àr, och bortsett frÄn en matchande bakplatta som döljer anslutningar och övergÄngar Àr det mesta pÄ pricken likt. DÀremot Àr det fascinerande att se skÀrmen och ljuddelen hopmonterade, de blir en helt ny TV. SoundCentre-delen ser exklusiv ut i blankpolerad aluminium och pÄ den kan man montera metall- eller tygfront i olika fÀrger. Vi gillar den svarta tygfronten som matchar B&O:s övriga högtalare.

Eclipse skulle givetvis inte ha varit en Àkta B&O-TV utan motorstyrt golvstativ, som vinklar
skÀrmen Ät precis rÀtt hÄll med en tryckning pÄ fjÀrrkontrollen. Motorstyrt och manuellt
vÀggfÀste finns ocksÄ.

AnvÀndning och finesser

Eftersom TV-delen kommer frÄn LG kör den sydkoreanernas eget operativsystem, WebOS 3.5. LG:s smart-plattform Àr en av marknadens mest anvÀndarvÀnliga och pÄlitliga, och kÀnns enkelt igen pÄ den fÀrgglada grafiken och de stora fonterna. FrÄgan Àr bara om man inte tappar lite av B&O-kÀnslan?

BÄde ja och nej. NÀr vi sÀtter pÄ TV:n för första gÄngen Àr det uppenbart att B&O inte har gjort nÄgra större förÀndringar av menysystem, teckensnitt eller grafik. NÀstan allt Àr identiskt med de mÄnga LG-skÀrmarna vi har testat. Undantaget Àr om du vill Àndra nÄgra instÀllningar: dÄ kommer du automatiskt till B&O:s unika undermeny.

Den viktigaste skillnaden Àr dock att Bang & Olufsen har övergett LG:s pekfjÀrrkontroll till förmÄn för sin egen lyxiga BeoRemote. Den Àr definitivt en av de bÀsta pÄ marknaden nÀr det gÀller kvalitetskÀnsla. Pressad ur ett stycke aluminium, men ÀndÄ smidig att hÄlla i.

FjĂ€rrkontrollen anvĂ€nder Bluetooth, sĂ„ du behöver inte peka den direkt mot TV:n. Den har en liten OLED-skĂ€rm som gör att du kan vĂ€lja menyalternativ utan att störa TV-tittandet. Den har ocksĂ„ egna genvĂ€gsknappar till Netflix och Amazon. Detta gillar eventuellt inte B&O-puritanerna, som gillar att ha det ”clean”, men i vĂ„ra ögon Ă€r det praktiskt. FjĂ€rrkontrollen kan Ă€ven styra andra enheter (till exempel TV-boxar) med hjĂ€lp av en eller flera IR-sĂ€ndare.

FjÀrrkontrollen anvÀnder Bluetooth, sÄ du slipper peka den mot TV:n.

TV:n tar lite lÀngre tid pÄ sig att starta frÄn standby Àn de snabbaste smart-TV-apparaterna vi har testat, men sÄ snart hjulen snurrar sÄ hÄller den jÀmna steg med de bÀsta. Du kan snabbt vÀxla mellan olika ingÄngar, menyer och appar.

Den största fördelen med WebOS Àr att vi kommer Ät alla appar och tjÀnster frÄn LG. Förutom Netflix, Amazon, YouTube med flera har TV:n bÄde Chromecast och Spotify Connect inbyggt. Det förbÀttrar helt klart anvÀndarupplevelsen att man kan titta pÄ bilder och video eller spela musik frÄn mobilen direkt pÄ storskÀrmen med en knapptryckning.

Bildkvalitet

BeoVision Eclipse bjuder inte pÄ nÄgra större överraskningar pÄ bildsidan, och det Àr uteslutande positivt. Med samma bildpanel och videoprocessor som LG:s egna OLED-modeller kan man förvÀnta sig att bildkvaliteten ligger pÄ highend-nivÄ. Med det sagt sÄ Àr det inte heller nÄgon stor skillnad pÄ Eclipse och andra OLED-konkurrenter.

Alla vÀlbekanta egenskaper finns pÄ plats. SvÀrtan Àr otroligt bra och höjer upplevelsen av allt TV-innehÄll. Kontrasten frÄn mörkt till ljust Àr enorm och skapar en mer levande, verklighetstrogen bild. FÀrgÄtergivningen Àr ocksÄ vÀldigt nyanserad, men överdrivet mÀttad i standardlÀge sÄ vi föredrog att byta till det mer neutrala filmlÀget. Betraktningsvinkel gÄr det inte heller att klaga pÄ: bilden bevarar samma karaktÀr och fÀgestetik Àven nÀr vi tittar pÄ TV:n frÄn sidan. Vi noterar att skÀrmens yta inte reflekterar sÀrskilt mycket frÄn omgivningen.

BeoVision Eclipse har en underskön bild av referensklass, samt ett superpotent ljud och
lÀcker design.

Vi har kritiserat Àldre B&O-modeller som Avant och Horizon för att ligga lite efter i den tekniska utvecklingen. Ett exempel pÄ detta har varit bristen pÄ HDR-stöd (High Dynamic Range). Med BeoVision Eclipse Àr de tillbaka i toppen, med stöd för alla etablerade HDR-format, inklusive Dolby Vision och HLG. Det gör att man kan avnjuta alla de senaste produktionerna frÄn Netflix och Amazon, för att inte tala om UHD Blu-ray, i lÀcker och kontrastrik kvalitet.

Vi kunde inte hÄlla oss utan var naturligtvis tvungna att titta pÄ ett par avsnitt av andra sÀsongen av Stranger Things en gÄng till. Första scenen med biljakt, rÄnare och blinkande polisbilar pÄ rad ser gnistrande bra ut pÄ Eclipse-skÀrmen. Handlingen störs inte av ojÀmn bakgrundsbelysning, vilket kan hÀnda pÄ mer ordinÀra LCD-skÀrmar, och ljuset frÄn billyktorna Àr blÀndande starkt. Man fÄr en kÀnsla av att sitta i en studio med en perfekt kalibrerad studiomonitor som varken tar bort nÄgra detaljer eller lÀgger till nÄgot extra.

Det enda vi mĂ„ste klaga pĂ„ har med rörelser att göra. LG:s TruMotion-bildutjĂ€mning introducerar en del brus i bilden, och det mĂ€rks Ă€ven pĂ„ B&O-skĂ€rmen. PĂ„ det hĂ€r omrĂ„det har Ӂrets bĂ€sta”-vinnaren Sony Bravia KD-65A1 en fördel med sin mjuka och rena bild. Med LG-skĂ€rmen föredrog vi att stĂ€nga av den hĂ€r funktionen helt eller ha den lĂ„gt instĂ€lld.

Ljudkvalitet

Bildkvaliteten Àr utan tvekan lÀcker, men det Àr med ljudet som Eclipse verkligen sticker ut. Den annars sÄ tunna TV:n Àr utrustad med ett utökat 3-kanals högtalarsystem (vÀnster, center, höger). Sammanlagt snackar vi om 6 högtalare med nÀrmare 450 watts effekt! Det bygger upp en hel del förvÀntningar pÄ hÀftigt TV-ljud, och det fÄr vi verkligen ocksÄ.

Det första vi lÀgger mÀrke till Àr hur klar och tydlig dialogen Àr. Den stora majoriteten av dagens TV-apparater och ljudlimpor kÀnnetecknas av instÀngd och ofokuserad Ätergivning av röster. Eclipse lÄter dÀremot kristallklart i bÄde diskant och mellanregister. Personerna pÄ skÀrmen kÀnns helt enkelt mer nÀrvarande, med god hjÀlp av en perfekt lip-sync.

Röster Ă€r bra, men det Ă€r nĂ€r vi byter till mer varierat innehĂ„ll som vi mĂ€rker hur potent systemet faktiskt Ă€r. ÖppningslĂ„ten i den spĂ€nnande serien Nobel (ARY – The Sea) avslöjar att Eclipse har ett vĂ€ldigt kraftfullt, nyanserat och fylligt ljud – fullt i klass med exklusiva hifi-system. Det kan spela vĂ„ldsamt högt och Ă€ndĂ„ rent – tillrĂ€ckligt för att fylla ett stort vardagsrum med ljud utan att tappa kontrollen. SoundCentre har ingen separat subwoofer ombord, men det hade vi inte kunnat gissa. Basen Ă€r djup och rungande kraftfull – tillrĂ€ckligt för att man ska kĂ€nna trycket i soffryggen.

Den tunna skÀrmen med en högtalare tvÀrs över Àr skön att vila ögonen pÄ. Utseendet och ett motorstyrt golvstativ ger den ett klassiskt, minimalistiskt B&O-uttryck.

De flesta kommer förmodligen att anvÀnda SoundCentre som en fullfjÀdrad TV-högtalare, men den gÄr ocksÄ att anvÀnda som centerkanal i en större B&O-anlÀggning. Eclipse har inbyggd surrounddekoder och kan styra en hel arsenal av B&O-högtalare (Ätta trÄdlöst plus Ätta med kabel) om man sÄ vill. Man kan till exempel börja med en subwoofer och lÀgga till extra bak- och sidohögtalare nÀr man Àr redo för det. Alternativt sÄ kan man bygga ett multiroom-system med Eclipse som ljudkÀlla.

Den kraftfulla högtalaren gör att Eclipse fungerar utmÀrkt som fristÄende musikanlÀggning, och det skulle ju bara fattas annat: med stöd för Spotify Connect, Chromecast, AirPlay, Bluetooth och inte minst YouTube sÄ finns en rad kÀllor till musik.

Slutsats

Med ett pris pĂ„ 85 000 kronor Ă€r Bang & Olufsen BeoVision Eclipse den dyraste 55-tums OLED-TV:n som gĂ„r att köpa just nu. Å andra sidan Ă€r den i en klass för sig rent kvalitetsmĂ€ssigt. Inga konkurrenter vi kĂ€nner till kan matcha den potenta mixen av kontrastrik bild och kraftfullt ljud i ett och samma paket. Tack vare ett nĂ€ra samarbete med LG Ă€r BeoVision Eclipse ocksĂ„ helt uppdaterad nĂ€r det gĂ€ller teknik, appar och finesser. För dig som vill ha allt pĂ„ en gĂ„ng (och har gott om pengar) Ă€r det hĂ€r en riktig dröm-TV.

 

Fakta & Betyg:
  • Storlek/typ: 55-tums 4K OLED
  • Upplösning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: LG WebOS 3.5
  • IngĂ„ngar: 3 HDMI
  • UtgĂ„ngar: WiSA, Powerlink HDR: HDR10, Dolby Vision
  • Övrigt: SoundCentre-ljudsystem
  • Webb: bang-olufsen.com
  Pris: 87,700,-
  Les ogsÄ
  TEST: Samsung QE55Q7F

  Highend-TV till lÄgpris

  Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.
  TEST: Vogel’s MotionSoundMount Next 8375

  FlatskÀrm i rörelse

  Vogels Àr mÀstare pÄ motorstyrt stÄl, kan de göra ljud ocksÄ?
  TEST: Philips 55POS9002

  Magisk ­kontrast!

  Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet Àr 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.
  TEST: LGOLED55B7V

  Vidunderlig bild

  LG:s prisvÀrda OLED55B7V Àr ett av de bÀsta TV-köpen du kan göra just nu.
  TEST: Samsung The Frame UE65LS003

  TV-konst pÄ vÀggen

  Samsungs senaste kreation kan absolut pÄminna om en tavla. Men The Frame Àr framför allt en utmÀrkt TV som Àr lÀtt att leva med i vardagsrummet.
  TEST: TCL U55C7006

  PrisvÀrd nykomling

  TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback pĂ„ gĂ„ng?
  TEST: Panasonic TX-65EZ950E

  OLED-referensen

  Panasonic bevisar att de fortfarande tillhör de absolut bÀsta nÀr det gÀller bildkvalitet.
  TEST: Loewe Bild 7

  OLED i lyxutförande

  Hur mycket lyx-OLED fĂ„r man för 54 000 kronor – och hur smart Ă€r det?
  TEST: Samsung QE65Q9F QLED

  Samsungs kvantsprÄng

  Samsungs nya flaggskepps-TV utlovar en banbrytande bildkvalitet som pĂ„ flera omrĂ„den till och med övertrĂ€ffar de bĂ€sta OLED-skĂ€rmarna. Är QLED med Quantum Dot nĂ€sta stora grej?
  TEST: Sony KD-65A1BAEP

  Ett stort steg för Sony

  Sonys nya OLED-TV imponerar med rÄlÀcker bildkvalitet, maffigt ljud och innovativ design.
  TEST: LG OLED65E7V

  Grym bildmaskin

  LÀcker design och utsökt bildkvalitet gör LG:s OLED-skÀrm till en sÀker vinnare.
  TEST: Panasonic TX-65EX780E

  UtmÀrkt allroundare

  Panasonics nya LCD-toppmodell har tjusiga prestanda och en naturtrogen bild – en strĂ„lande skĂ€rm för film, sport och spel.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×