Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: AVI ADM9

Framtidens ljud

Nya ADM9 från AVI ger en försmak av hur framtidens högtalare kommer att se ut.

Av / 2008-10-08 - 21:19
AVI ADM9
Audun Hage

Det finns säkert de som hävdar att det är vansinne att kalla två små stativhögtalare som kostar 14 000 kronor för ett fynd, men med ADM9 får du faktiskt tre produkter i ett. Högtalaren har nämligen inbyggd förstärkare och egen volymkontroll, så att du kan koppla dem direkt till en ljudkälla – antingen digitalt eller analogt.

Du slipper alltså köpa både förstärkare och högtalarkablar, och högtalarna ställer inte heller stora krav på signalkällan som ansluts. AVI rekommenderar faktiskt att du använder en PC eller Mac och spelar av musikfilerna direkt från hårddisken! Enklare kan det nästan inte bli …

Digitala högtalare
ADM9 finns i två versioner, med antingen optisk digitalingång eller USB-port. Dessutom får du en extra ljudingång som används för analoga ljudkällor. Vad betyder då detta rent praktiskt? Jo, ett par ADM9 som är kopplade till en dator kan i princip ersätta hela den gamla stereoanläggningen. Eftersom volymen och val av ljudkälla styrs med fjärrkontrollen behövs det egentligen inte några extra komponenter. Undantaget är naturligtvis om du behöver fler ljudingångar än vad AVI erbjuder.

Russinet i kakan är den inbyggda D/A-omvandlaren som gör att all signalbehandling utförs inuti högtalaren. Du kan koppla in vilken ljudkälla som helst som sänder ut stereo digitalt, och omvandlaren från Wolfson (Burr-Brown på USB-versionen) gör troligtvis ett bättre jobb än den som sitter i din befintliga CD-spelare. Modellen med USB-port går ännu längre, här har du en möjlighet att överföra ljud från den analoga ingången tillbaka till datorn och lagra signalen. Perfekt för digitalisering av LP-skivor.

Digitala signaler är också den bästa metoden för att skicka runt musik i huset. Kombinerar du AVI-högtalarna med en trådlös mottagare, till exempel en Logitech Squeezebox eller Apple Airport Express, kan du få ett dunderljud var som helst i hela huset. Fast å andra sidan förtjänar de här högtalarna att stå på hedersplats mitt i vardagsrummet.

Ljudkvalitet
Praktiska funktioner är väl i och för sig bra, men hur låter högtalarna då? Kort och gott: eminent. Jag har haft många små stativhögtalare på besök hemma, allt från billiga bokhyllevarianter till exklusiva hifi-monitorer på stativ. Och ingen har fått musiken att svänga riktigt så bra som AVI:erna är kapabla till.

Små högtalare handlar väldigt ofta om kompromisser. För att få en någorlunda jämn frekvensgång plus en någorlunda användbar bas ur de små lådorna, måste tillverkarna ofta använda sig av avancerade delningsfilter – filter som stjäl effekt och sänker känsligheten. Samt hindrar en del av det fina ljudet från att komma ut.

Eftersom AVI:erna slipper sådant kommer det inte som någon större överraskning att ljudet är väldigt frigjort. Det första man lägger märke till är den grandiosa ljudbilden och mängden detaljer som högtalarna ger ifrån sig. Ljudet är dock inte överfokuserat eller ljust, som det är från vissa monitorer. Snarare är det behagligt avslappnat, men ändå tydligt. Definitivt högtalare man kan lyssna på länge utan att bli trött i öronen.

Bäst av allt är kanske att ADM9 bevarar karaktären nästan oberoende av volym. Du kan spela lågt och ändå få med alla detaljer, men de har inget emot att spela rejält högt heller. Till och med då sitter ljudbilden som gjuten. Högtalarna har inga som helst problem med att fylla större vardagsrum med ett klart och potent ljud.

Om vi ska försöka dela upp intrycket av de olika frekvensregistren så är det definitivt mellanregistret som imponerar mest. Röster upplevs som väldigt naturtrogna och med de bästa i-nspelningarna kan du förledas att tro att sångaren står mitt i rummet. Men även mindre lyckade inspelningar låter bra. AVI:erna säger inte nej till komprimerade MP3-filer heller, även om de naturligtvis ger bäst utdelning med inspelningar av CD-kvalitet eller bättre.

De flesta stativhögtalares största begränsning finns i basregistret, och inte ens AVI har lyckats upphäva fysikens lagar. Men vi måste säga att basåtergivningen är betydligt bättre än vi är vana vid från högtalare av den här storleken. ADM9 känns strama och fasta, och anslagen är precisa och taktfulla. De går förvånansvärt djupt i basen och klarar utmanande rock och hiphop utan att tappa andan. Alla som gillar att spela riktigt högt och vill fylla hela rummet med rungande djupbas bör dock ta en närmare titt på AVI:s matchande subbas.

Digitalt eller analogt?
Den interna D/A-omvandlaren är utan tvekan bra, fullt i klass med den som sitter i de flesta CD-spelare där ute. Vi märkte dock av en tydlig förbättring genom att koppla in högtalarna till den bästa analoga ljudkällan vi kunde hitta, närmare bestämt Linns nya musikspelare Akurate DS. Den kostar nätta 50 000 kronor men är definitivt en av de allra ”hetaste” nätverksbaserade spelarna som finns för tillfället.

Med Linn bakom spakarna fick ljudet en större storlek och mer rymd, framför allt mer djup och slagkraftighet. Även om förbättringarna inte var fullt så ansenliga som prislappen var det helt klart ett lyft som visar att det går att få en aning bättre ljud än från den inbyggda D/A-omvandlaren. Detta tycks AVI också vara medvetna om, för de arbetar med en mer påkostad version av högtalarna (ADM9.1) där de använder sig av samma D/A-omvandlare som Linn-spelaren.

Slutsats
Vi har helt enkelt fallit pladask för högtalarna från AVI. De små ADM9 ser måhända inte så tuffa på insidan, och ”one for all”-fjärrkontrollen i plast som ingår ger inte heller något större intryck. Men högtalarna har en ljudkvalitet som kan väcka avund hos både större och dyrare högtalare. Detta beror inte bara på själva högtalarna utan också på den inbyggda elektroniken. Med full kontroll över ljudsignalen i digital form och ända ut i elementen har AVI lyckats bygga ett par högtalare som låter synnerligen bra – inte bara i sin prisklass utan även om vi jämför med mer kostsamma rivaler. De ger också en möjlighet att sätta ihop en enklare och billigare hifi-anläggning är vad som har varit möjligt tidigare.

Den coolaste anläggningen, då? Para ihop ADM9 med en Squeezebox Duet-fjärrkontroll och mottagare, så har du en häftig, välljudande och nästan osynlig stereo för 20 000 kronor. Eller så kan du koppla in den bästa analoga ljudkällan du kan hitta, komplettera med AVI:s egen subbas – och hamna i ljud-Nirvana utan att priset skjuter i höjden alldeles!

Ljud & Bild tycker

Direkt anslutning, färre apparater Fylligt och kraftfullt ljud Billig fjärrkontroll

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Ljud & Bild
Rulla till toppen