TEST AV AVI ADM9

Framtidens ljud

Nya ADM9 frÄn AVI ger en försmak av hur framtidens högtalare kommer att se ut.

Ljud & Bild tycker:
Direkt anslutning, fÀrre apparater Fylligt och kraftfullt ljud
Billig fjÀrrkontroll

Det finns sĂ€kert de som hĂ€vdar att det Ă€r vansinne att kalla tvĂ„ smĂ„ stativhögtalare som kostar 14 000 kronor för ett fynd, men med ADM9 fĂ„r du faktiskt tre produkter i ett. Högtalaren har nĂ€mligen inbyggd förstĂ€rkare och egen volymkontroll, sĂ„ att du kan koppla dem direkt till en ljudkĂ€lla – antingen digitalt eller analogt.

Du slipper alltsĂ„ köpa bĂ„de förstĂ€rkare och högtalarkablar, och högtalarna stĂ€ller inte heller stora krav pĂ„ signalkĂ€llan som ansluts. AVI rekommenderar faktiskt att du anvĂ€nder en PC eller Mac och spelar av musikfilerna direkt frĂ„n hĂ„rddisken! Enklare kan det nĂ€stan inte bli 


Digitala högtalare
ADM9 finns i tvÄ versioner, med antingen optisk digitalingÄng eller USB-port. Dessutom fÄr du en extra ljudingÄng som anvÀnds för analoga ljudkÀllor. Vad betyder dÄ detta rent praktiskt? Jo, ett par ADM9 som Àr kopplade till en dator kan i princip ersÀtta hela den gamla stereoanlÀggningen. Eftersom volymen och val av ljudkÀlla styrs med fjÀrrkontrollen behövs det egentligen inte nÄgra extra komponenter. Undantaget Àr naturligtvis om du behöver fler ljudingÄngar Àn vad AVI erbjuder.

Russinet i kakan Àr den inbyggda D/A-omvandlaren som gör att all signalbehandling utförs inuti högtalaren. Du kan koppla in vilken ljudkÀlla som helst som sÀnder ut stereo digitalt, och omvandlaren frÄn Wolfson (Burr-Brown pÄ USB-versionen) gör troligtvis ett bÀttre jobb Àn den som sitter i din befintliga CD-spelare. Modellen med USB-port gÄr Ànnu lÀngre, hÀr har du en möjlighet att överföra ljud frÄn den analoga ingÄngen tillbaka till datorn och lagra signalen. Perfekt för digitalisering av LP-skivor.

Digitala signaler Àr ocksÄ den bÀsta metoden för att skicka runt musik i huset. Kombinerar du AVI-högtalarna med en trÄdlös mottagare, till exempel en Logitech Squeezebox eller Apple Airport Express, kan du fÄ ett dunderljud var som helst i hela huset. Fast Ä andra sidan förtjÀnar de hÀr högtalarna att stÄ pÄ hedersplats mitt i vardagsrummet.

Ljudkvalitet
Praktiska funktioner Àr vÀl i och för sig bra, men hur lÄter högtalarna dÄ? Kort och gott: eminent. Jag har haft mÄnga smÄ stativhögtalare pÄ besök hemma, allt frÄn billiga bokhyllevarianter till exklusiva hifi-monitorer pÄ stativ. Och ingen har fÄtt musiken att svÀnga riktigt sÄ bra som AVI:erna Àr kapabla till.

SmĂ„ högtalare handlar vĂ€ldigt ofta om kompromisser. För att fĂ„ en nĂ„gorlunda jĂ€mn frekvensgĂ„ng plus en nĂ„gorlunda anvĂ€ndbar bas ur de smĂ„ lĂ„dorna, mĂ„ste tillverkarna ofta anvĂ€nda sig av avancerade delningsfilter – filter som stjĂ€l effekt och sĂ€nker kĂ€nsligheten. Samt hindrar en del av det fina ljudet frĂ„n att komma ut.

Eftersom AVI:erna slipper sÄdant kommer det inte som nÄgon större överraskning att ljudet Àr vÀldigt frigjort. Det första man lÀgger mÀrke till Àr den grandiosa ljudbilden och mÀngden detaljer som högtalarna ger ifrÄn sig. Ljudet Àr dock inte överfokuserat eller ljust, som det Àr frÄn vissa monitorer. Snarare Àr det behagligt avslappnat, men ÀndÄ tydligt. Definitivt högtalare man kan lyssna pÄ lÀnge utan att bli trött i öronen.

BÀst av allt Àr kanske att ADM9 bevarar karaktÀren nÀstan oberoende av volym. Du kan spela lÄgt och ÀndÄ fÄ med alla detaljer, men de har inget emot att spela rejÀlt högt heller. Till och med dÄ sitter ljudbilden som gjuten. Högtalarna har inga som helst problem med att fylla större vardagsrum med ett klart och potent ljud.

Om vi ska försöka dela upp intrycket av de olika frekvensregistren sÄ Àr det definitivt mellanregistret som imponerar mest. Röster upplevs som vÀldigt naturtrogna och med de bÀsta i-nspelningarna kan du förledas att tro att sÄngaren stÄr mitt i rummet. Men Àven mindre lyckade inspelningar lÄter bra. AVI:erna sÀger inte nej till komprimerade MP3-filer heller, Àven om de naturligtvis ger bÀst utdelning med inspelningar av CD-kvalitet eller bÀttre.

De flesta stativhögtalares största begrÀnsning finns i basregistret, och inte ens AVI har lyckats upphÀva fysikens lagar. Men vi mÄste sÀga att basÄtergivningen Àr betydligt bÀttre Àn vi Àr vana vid frÄn högtalare av den hÀr storleken. ADM9 kÀnns strama och fasta, och anslagen Àr precisa och taktfulla. De gÄr förvÄnansvÀrt djupt i basen och klarar utmanande rock och hiphop utan att tappa andan. Alla som gillar att spela riktigt högt och vill fylla hela rummet med rungande djupbas bör dock ta en nÀrmare titt pÄ AVI:s matchande subbas.

Digitalt eller analogt?
Den interna D/A-omvandlaren Ă€r utan tvekan bra, fullt i klass med den som sitter i de flesta CD-spelare dĂ€r ute. Vi mĂ€rkte dock av en tydlig förbĂ€ttring genom att koppla in högtalarna till den bĂ€sta analoga ljudkĂ€llan vi kunde hitta, nĂ€rmare bestĂ€mt Linns nya musikspelare Akurate DS. Den kostar nĂ€tta 50 000 kronor men Ă€r definitivt en av de allra ”hetaste” nĂ€tverksbaserade spelarna som finns för tillfĂ€llet.

Med Linn bakom spakarna fick ljudet en större storlek och mer rymd, framför allt mer djup och slagkraftighet. Även om förbĂ€ttringarna inte var fullt sĂ„ ansenliga som prislappen var det helt klart ett lyft som visar att det gĂ„r att fĂ„ en aning bĂ€ttre ljud Ă€n frĂ„n den inbyggda D/A-omvandlaren. Detta tycks AVI ocksĂ„ vara medvetna om, för de arbetar med en mer pĂ„kostad version av högtalarna (ADM9.1) dĂ€r de anvĂ€nder sig av samma D/A-omvandlare som Linn-spelaren.

Slutsats
Vi har helt enkelt fallit pladask för högtalarna frĂ„n AVI. De smĂ„ ADM9 ser mĂ„hĂ€nda inte sĂ„ tuffa pĂ„ insidan, och ”one for all”-fjĂ€rrkontrollen i plast som ingĂ„r ger inte heller nĂ„got större intryck. Men högtalarna har en ljudkvalitet som kan vĂ€cka avund hos bĂ„de större och dyrare högtalare. Detta beror inte bara pĂ„ sjĂ€lva högtalarna utan ocksĂ„ pĂ„ den inbyggda elektroniken. Med full kontroll över ljudsignalen i digital form och Ă€nda ut i elementen har AVI lyckats bygga ett par högtalare som lĂ„ter synnerligen bra – inte bara i sin prisklass utan Ă€ven om vi jĂ€mför med mer kostsamma rivaler. De ger ocksĂ„ en möjlighet att sĂ€tta ihop en enklare och billigare hifi-anlĂ€ggning Ă€r vad som har varit möjligt tidigare.

Den coolaste anlĂ€ggningen, dĂ„? Para ihop ADM9 med en Squeezebox Duet-fjĂ€rrkontroll och mottagare, sĂ„ har du en hĂ€ftig, vĂ€lljudande och nĂ€stan osynlig stereo för 20 000 kronor. Eller sĂ„ kan du koppla in den bĂ€sta analoga ljudkĂ€llan du kan hitta, komplettera med AVI:s egen subbas – och hamna i ljud-Nirvana utan att priset skjuter i höjden alldeles!

Fakta & Betyg:
  • Aktiva stativhögtalare
  • 110 + 250-watts förstĂ€rkare
  • DigitalingĂ„ng (optisk eller USB)
  • LinjeingĂ„ng
  • FjĂ€rrkontroll
  Pris: 14,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sumiko S.10

  Elegant muskelknippe

  NÀr man ska köpa subwoofer mÄste man ofta vÀlja mellan kraft och precision, men Sumiko har massor av bÄde och.

  TEST: Arendal Sound 1723 Subwoofer 2

  JordbÀvning pÄ lÄda!

  NĂ€r det gĂ€ller ren och oanstrĂ€ngd djupbas har vi knappt hört nĂ„got bĂ€ttre Ă€n den hĂ€r ”domedagsmaskinen” frĂ„n Arendal.

  TEST: B&W DB4S

  Högteknologiskt under

  Om NASA skulle ha byggt en subwoofer sÄ hade de gjort sÄ hÀr.

  TEST: Monitor Audio Silver W12

  NÀr musiken Àr viktigast

  Den hÀr passar dig som framför allt behöver en kompakt subwoofer som lÄter utmÀrkt med musik.

  TEST: Yamaha NS-SW1000

  Gör vad den ska

  Yamahas subwoofer har tillrÀckligt med kraft för att trycka till, och Àr tillrÀckligt snabb med musik. Den har bara ett problem.

  TEST: M&K Sound V12

  Snabb och exakt

  Vill du ha djup, slagkraftig bas frÄn en kompakt och lÀttplacerad subwoofer Àr V12:an frÄn M&K definitivt en av de bÀsta.

  TEST: XTZ SUB 1X12

  Lika roligt för halva priset

  Subwoofern frÄn XTZ kostar hÀlften sÄ mycket som de andra med samma storlek och slagkraft. Och fÄr inte stryk av nÄgon!

  TEST: Subwoofer-stortest

  Brutala baskanoner

  Om du tycker att stereon eller hemmabion lÄter lite anemisk och livlös sÄ kan det bero pÄ akut brist pÄ BAS. Vi har testat 7 potenta subwoofrar som kan kickstarta ljudet i anlÀggningen!!

  TEST: Samsung HW-MS760/761

  Snyggt ljud till större skÀrmar

  HÀr fÄr du briljant ljud med en soundbar som passar bra ihop med skÀrmar pÄ 65 tum eller mer.

  TEST: Bowers & Wilkins 702 S2

  Omdefinierer toppklassen

  Med musikalisk elegans och dynamisk gnista slÄr B&W-toppmodellen i nya 700-serien undan benen pÄ konkurrenterna.

  TEST: Beoplay M3

  Beoplay ger Sonos One stryk

  Trots ett nÄgot högre pris Àr Beoplay M3 den seriösaste rivalen till Sonos One.

  TEST: Martin Logan Impression ESL 11A

  Magiskt mÀsterverk

  De kan se udda ut, men du har knappast hört musik Äterges med större realism

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×