TEST AV Aurelia Aniara

Helgjutet!

En liten finsk högtalare överraskar bÄde vad ljudet angÄr och med hur den Àr byggd.

Ljud & Bild tycker:
SpelglÀdje Stort ljud
KrÀver strömstark förstÀrkare

SÄ Àr det Äterigen dags att peka pÄ en av de dÀr produkterna som sticker ut frÄn mÀngden och bjuder pÄ nÄgot sÀrskilt. För oss recensenter finns det egentligen inget roligare, vi vill vÀldigt gÀrna bli bÄde överraskade och begeistrade nÀr vi fÄr in produkter till test. Vi vÀnder dÀrför Àn en gÄng vÄra blickar till Finland, nÀrmare bestÀmt till högtalarfirman Aurelia.

Den energiske och synnerligen entusiastiske högtalartillverkaren Antti Luohivaara har kommit med en minsting till sin serie högtalare. Nykomlingen heter Aniara, och skiljer sig en del frÄn de övriga Aurelia-högtalarna. Jag har fÄtt lov att överraskas av en prototyp ett par gÄnger under det senaste Äret, men slutresultatet övertrÀffar mina faktiskt högt stÀllda förvÀntningar. Med rÄge.

Gjutet med waveguide
Som alla Aurelia-högtalare lÀgger vi mÀrke till att Àven Aurelia Aniara Àr försedd med en waveguide pÄ diskanten. NÄgot av en finsk specialitet, sÄvÀl Genelec som Amphion har kört med detta i Äratal. Antti Luohivaara har ocksÄ ett förflutet som konstruktör hos Amphion.

Läs också: Tivoli Audio Model One Digital
Tivoli-radio i stereo

Tivoli-radio i stereo

Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

Ett vist val med denna waveguide, enligt min ringa mening, dÄ det nÀr det Àr riktigt gjort kan göra underverk för diskantÄtergivningen. Att styra utstrÄlningen Àr nÄgot av en kÀpphÀst för Antti Luohivaara, som pÄ de största modellerna har en mycket speciell diskantenhet bestÄende av tre element med var sin waveguide. Jag testade en gÄng den stora stativaren Cerica med just denna enhet, och blev synnerligen förtjust.

Det Àr alltsÄ andra saker som skiljer Aniara frÄn de övriga Aurelia-högtalarna. Kabinettet och materialet Àr det frÀmsta och unika för den hÀr högtalaren. Kabinettet Àr tillverkat med en helt ny metod vilket betyder att det Àr injektionsgjutet med ett material som man kallar UPM ForMi biocomposite, ett finskt biologiskt Ätervinningsbart material. Materialet har vÀldigt liten krympfaktor, vilket gör att man kan gjuta mycket tjockare Àn med normala plastmaterial. Detta tillsammans med materialets utmÀrkta vibrationsdÀmpande egenskaper gör det synnerligen lÀmpat för högtalarkabinett, sÀger man frÄn Aurelia.

Design och finish
Det gjutna kabinettet har ocksÄ satt sina spÄr pÄ den yttre designen. Den framÄt lÀtt svÀngda och avsmalnande formen har dels tillkommit för att helt enkelt fÄ ut kabinettet ur gjutformen, dels för att undvika parallella ytor internt. Med gjutning fÄr man helt nya möjligheter till kabinettform dÀr man tar hÀnsyn till akustikens lagar, former som Àr svÄrt realiserbara med mdf eller trÀ. PÄ Aniara har akustikens lagar fÄtt styra mer Àn vanligt.

_full-1

Materialet gör att högtalaren Àr pÄfallande lÀtt men kÀnns ÀndÄ rasande stabil. Det Àr inte mÄnga vibrationer som fortplantar sig ut genom kabinettets vÀggar. FörvÄnansvÀrt lite faktiskt, vilket tyder pÄ att det Àr ett mycket intressant material man anvÀnder.

En annan sak Ă€r den yttre finishen, som pĂ„ Aniara helt enkelt Ă€r urlĂ€cker. Det Ă€r en kĂ€nsla av sammet att röra vid kabinettet – och snyggt Ă€r det ocksĂ„. Rasande snyggt. Aniara finns att fĂ„ i flera fĂ€rger; röd, blĂ„, vit och svart. En enklare finish finns, men hittills bara i Finland. NĂ€r den kommer hit kan en sĂ„dan fĂ„s ca 1 000 kronor billigare Ă€n Premium Finish, som den lĂ€ckra varianten heter. I november kommer Ă€ven en aktiv variant med DSP-filter och klass D-förstĂ€rkning, har man aviserat frĂ„n Aurelia. Den kommer att kosta ca 2 000 kr mer Ă€n den hĂ€r testade modellen.

Diskanten Àr en 1-tums dome (med waveguide) och basen Àr pÄ blott 4 tum. KÀnsligheten pÄ endast 85 dB gör att man gÀrna ska skicka in lite ström i högtalaren för att fÄ den att prestera sitt bÀsta. En kvalitetsförstÀrkare Àr att föredra, med andra ord. Vilket ocksÄ visar sig i det praktiska anvÀndandet, det Àr sannerligen inte alla förstÀrkare i passande prisnivÄ som förmÄr att sparka verkligt liv i den lilla Aniara, inte.

SĂ„ spelar vi
Trots att det Àr en fysiskt liten högtalare lÄter den stort. Mycket stort. Och lite större Àn det, till och med, med en kompetent förstÀrkare inkopplad. Det Àr helt enkelt förbluffande hur mycket kompetent ljud det kommer ur den lilla lÄdan.

Inte Ă€r den sĂ€rskilt svĂ„r att stĂ€lla upp heller. Den kan stĂ„ bĂ„de nĂ€ra vĂ€gg och en bra bit ifrĂ„n. Ju nĂ€rmare vĂ€gg desto mer bas, som naturlagarna ocksĂ„ sĂ€ger. Men det Ă€r inte sĂ„ att den kĂ€nns klen i basen nĂ€r den stĂ„r en bit ut, det gĂ„r faktiskt förvĂ„nansvĂ€rt bra – Ă€ven i ett stort rum.

Men det intressanta Ă€r den uppenbara spelglĂ€dje som dessa högtalare utstrĂ„lar. Det Ă€r nĂ„got som alltid ger pluspoĂ€ng hos denne recensent. Man sitter och njuter av den homogena Ă„tergivningen och den sköna klangbalansen. Ljudbilden Ă€r stor och riktigt vĂ€ldefinierad med tanke pĂ„ vad högtalaren kostar. Det lĂ„ter som en ”riktig” högtalare, om ni förstĂ„r, som en miniatyr av en högklassig dyring.

_full

NÀr jag testar kör jag alltid igenom ett antal musikexempel av sÄ varierande genrer som möjligt. Jag brukar variera musik rÀtt friskt och har bara fasta exempel i kortare perioder för att inte trÄka ut mig sjÀlv musikaliskt sett. Aniara kan verkligen klara av ett brett urval av genrer, vilket (mycket) lÄngt ifrÄn alla högtalare kan. Och absolut inte för det priset.

Det betyder att den kan ge bra tryck pÄ tyngre rockmusik men kan Àven klara av en spröd strÄkkvartett med utsökt musikalisk behÄllning och kvalitet. Upplösningen och den kontrollerade spridningen i diskanten gör att du upplever att den kan spela det mesta. Och övergÄngen mellan elementen Àr förvÄnansvÀrt sömlös.

Jag Àr som ni kan förstÄ faktiskt rÀtt imponerad. Brasklappen Àr att Aniara som jag tidigare varit inne pÄ reduceras till en vÀsentligt mer normal högtalare nÀr du kopplar till en mer medioker eller strömsvag förstÀrkare.

Slutsats
Aurelia Aniara Ă€r en liten och kompakt högtalare som spelar mycket större Ă€n den Ă€r – med en kvalitetsförstĂ€rkare. LĂ„t er inte luras av den diminutiva storleken, jag Ă€r imponerad av vad den kan prestera i bĂ„de homogenitet, ljudbild och inte minst musikglĂ€dje. En riktigt, riktigt bra liten högtalare!

Fakta & Betyg:
  • TvĂ„vĂ€gs basreflex
  • Diskant: 1-tums titan, ECW-waveguide
  • Bas: 4-tums DDC
  • Delningsfrekvens: 2 000 Hz
  • Impedans: 6 ohm
  • KĂ€nslighet: 85 dB
  • FrekvensomrĂ„de: 55–20 000 Hz
  • MĂ„tt: 242 x 132 x 208 mm
  • Vikt: 3 kg
  • Pris: 6 800 kr
  Pris: 6,800,-
  Les ogsÄ
  TEST: Tivoli Audio Model One Digital

  Tivoli-radio i stereo

  Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

  TEST: Onkyo A-9150

  Förfinat ljud i mellanklassen

  Onkyo sÀtter pÄ sig slips och finkostym och levererar ljudet med stil och elegans.

  TEST: Chord Electronics Hugo 2

  ExtraordinÀr förstÀrkare till hörlurarna

  BÀrbara Chord Hugo 2 sprÀnger grÀnser, ­­ och övertrÀffar till och med vad vi förvÀntar oss av en stationÀr DAC.
  TEST: T+A DAC 8 DSD

  Digital perfektion

  Glöm allt du hört om digitalomvandlare, den hÀr Àr allt annat Àn trÄkig
  TEST: NAD M50.2

  Highend-jukebox

  Förmodligen den lyxigaste multiroom-spelaren just nu. Och den kan sÀtta i sig hela CD-samlingen.
  TEST: McIntosh MC1.2KW

  Muskulös elegans

  Med 1200 watt till förfogande har man tillrÀckligt med muskler för att sparka in pÀrleporten till himlen.
  TEST: McIntosh C2600

  Rörande raffinerad

  Forntiden möter nutiden i en av de mest vÀlljudande förstÀrkarna vi har testat.

  TEST: Audio Research VT80

  Den perfekta partnern

  Förbluffande klangrikedom frÄn en förstÀrkare med enastÄende kvaliteter.
  TEST: Audio Research LS28

  Gammal teknik modern klang

  Audio Researchs förstÀrkare Àr en anakronism, men en vÀlljudande sÄdan.
  TEST: AudioQuest Beetle

  TrollslÀndans storebror

  Hemmaversionen av AudioQuests populÀra digitalomvandlare kan ett par extra trick.
  TEST: Pro-Ject The Classic SB Superpack

  Klangrik och engagerande vinylsvarv

  Den varma, fina klangen och den livliga dynamiken gör Pro-Jects retrospelare till en av vÄra favoriter.
  TEST: Yamaha R-N803D

  TrÄdlös nÀtverksreceiver som kan lite extra

  HÀr Àr en vÀlutrustad och vÀlljudande musikmaskin som kan underhÄlla med mÄnga ljudkÀllor.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×