TEST AV AudioQuest Beetle

TrollslÀndans storebror

Hemmaversionen av AudioQuests populÀra digitalomvandlare kan ett par extra trick.

Ljud & Bild tycker:
LÄter mycket dyrare Àn vad den Àr i verkligheten. Och du fÄr hela tre ingÄngar i stÀllet för en.
Bluetooth och Toslink krÀver en klumpig strömadapter. Ser verkligen inte mycket ut för vÀrlden!

AudioQuest Àr en storleverantör av högtalar- och signalkablar, men pÄ senare Är har det amerikanska företaget utökat verksamheten till hörlurar av den högre skolan och kompakta USB-omvandlare som Àr lÀtta att ha med sig nÀr man Àr pÄ sprÄng.

AudioQuest Beetle Àr en lite större, men fortfarande kompakt omvandlare som kan anvÀndas till mÄnga saker. Via mikroUSB-porten kan den anvÀndas med en dator eller mobil som har USB-utgÄng. En optisk ingÄng ligger nÀra till hands att anvÀnda med en TV eller en spelkonsol. Och sist men inte minst finns en inbyggd Bluetooth-mottagare.

Om du tycker att ett stycke hifi ska vara en estetisk njutning som betonar din personliga stil sÄ kan du sluta lÀsa direkt. Beetle Àr en ansprÄkslös liten klump svart plast som inte hade kunnat göras fulare ens om man hade tillsatt en kommitté frÄn hÀdangÄngna DDR för att formge den. Och ÀndÄ övertrÀffas den av strömadaptern.

Strömförsörjningen Àr tyngst

NÀr jag tog emot AudioQuest Beetle med posten blev jag positivt överraskad över hur tungt paketet kÀndes. Men det var strömadaptern som stod för den mesta vikten. SjÀlva Beetle vÀger beskedliga 30 gram, medan adaptern, som Àr oumbÀrlig för uppspelning frÄn Bluetooth och den optiska ingÄngen, Àr flera gÄnger tyngre. Det Àr egentligen inget fel med det. Vikten beror pÄ att AudioQuest har valt att anvÀnda en gammaldags linjÀr strömförsörjning i stÀllet för en switch-mode dito. Det bör ge mindre risk för instrÄlande störningar.

Det Àr dock lite opraktiskt att strömförsörjningen mÄste anslutas till samma mikroUSB-ingÄng som Beetle anvÀnder med en dator eller mobil med USB-port.

I materialet frÄn AudioQuest kan man lÀsa att Beetle Àr byggd med en ESS 9010-DAC som stöder HD-ljud i 24 bit/96 kHz-upplösning. Chippet anvÀnds Àven i betydligt dyrare omvandlare. Samt i den oerhört lyckade AudioQuest Dragonfly Black. Det berÀttas ocksÄ att alla ingÄngar Àr asynkrona, vilket bör eliminera jitter-förvrÀngning eftersom signalen inte ska styras av den nÄgot osÀkra takten i exempelvis datorns USB-utgÄng.

AudioQuest Beetle har en analog minijack-utgÄng som kan anvÀndas med hörlurar eller kopplas till en linjeingÄng pÄ en förstÀrkare.

Under det opretentiösa plastskalet har AudioQuest Beetle ett hjÀrta av guld.

 

Ljudet av AudioQuest Beetle

Allt fler anvÀnder sina mobiler som trÄdlös signalkÀlla. DÀrför började jag med att ha AudioQuest Beetle som en Bluetooth-adapter till telefonen. Det gör den utmÀrkt. Ljudbilden Àr behaglig och vÀlbalanserad. Inget fel alls. Men de stora hifi-upplevelserna uteblir. Genom Bluetooth-ingÄngen spelar Beetle i nÄgorlunda samma liga som mÄnga billiga Bluetooth-adaptrar.

Det blir nÄgot helt annorlunda nÀr man anvÀnder USB-porten eller den optiska ingÄngen. DÄ dras en tjock imaginÀr sammetsgardin Ät sidan, och AudioQuest Beetle avslöjar en ljudbild som man kan förvÀnta sig frÄn en mycket större och dyrare digitalomvandlare.

Trots att vi rent prismÀssigt befinner oss pÄ fickpengsnivÄ sÄ kommer det riktigt hifi-ljud ur hörlursuttaget. Den akustiska scenen Àr stor och djup, och instrument och körstÀmmor har gott om luft runt sig.

Det ligger nĂ€ra till hands att jĂ€mföra Beetle med USB-omvandlaren HiFime Sabre 9018, som sĂ€tter en ny standard för ljudkvalitet i sin prisklass. Även om bĂ„da bygger pĂ„ omvandlare frĂ„n ESS sĂ„ Ă€r spelstilarna olika. BĂ„da mĂ„lar upp ett stort rum bakom högtalarna. Ypperligt. Men HiFime-omvandlaren verkar mer framĂ„t och markerad i mellanregistret, medan Beetle Ă€r en smula mer tillbakadragen. Med tanke pĂ„ priset Ă€r den dock extraordinĂ€rt transparent ocksĂ„.

(Foto: Tillverkare)

 

Om du behöver bra ljud till TV:n men saknar optisk ingĂ„ng i förstĂ€rkaren sĂ„ Ă€r Beetle ett bra val. Och Bluetooth-anslutningen Ă€r ett extra plus, Ă€ven om den saknar stöd för aptX, som hade kunnat lyfta ljudkvaliteten ett snĂ€pp. Ska du ”bara” ha en billig USB-DAC sĂ„ Ă€r AudioQuest Dragonfly Black en stark konkurrent eftersom den bygger pĂ„ samma teknik men har ett nĂ„got lĂ€gre pris.

Slutsats

AudioQuest Beetle Àr en mÄngsidig och förbaskat vÀlljudande digitalomvandlare som kan fungera som ett mellanled till bÄde dator, spelkonsol och mobiltelefon. Bakom sitt extremt opretentiösa yttre har den ett hjÀrta av guld som fÄr ut det bÀsta ur dina signalkÀllor. Har du en lite Àldre CD-spelare sÄ kan Beetle göra den ung pÄ nytt ocksÄ. För de hÀr pengarna Àr det svÄrt att hitta alternativ som ger lika stora möjligheter. Och inte alls av samma kvalitet.

Fakta & Betyg:
  • IngĂ„ngar: MicroUSB, optisk (Toslink), Bluetooth 4.0 (A2DP)
  • UtgĂ„ng: 3,5 mm minijack
  • Upplösning: Upp till 24 bit/96 kHz
  • D/A-omvandlare: ESS 9010
  • Software-styrd 64-bitars volymkontroll
  • MĂ„tt: 59 x 19 x 59 mm
  • Vikt: 30 gram
  • FĂ€rg: Svart
  • Webb: hifiklubben.se
  Pris: 2,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Yamaha TSX-B235

  Billigt kompaktsystem

  Yamaha-anlÀggningen fungerar utmÀrkt som andrastereo.

  TEST: Pure Evoke C-F6

  NÀr funktioner Àr viktigast

  Pure kan lika mycket som Hama. Och ser bÀttre ut tack vare utförande i trÀ.

  TEST: Technics Ottava f SC-C70

  SĂ„ komplett det kan bli

  Förutom att ha nÀstan alla funktioner som behövs sÄ trollar Technics-anlÀggningen verkligen fram bra ljud ur bokhyllan.

  TEST: Como Audio Musica

  Kompetent kompakt

  Como-anlÀggningen Àr en fullvÀrdig trÄdlös stereo med multiroom.

  TEST: Ruark R4 mk III

  Engelsk elegans

  Ruark övertygar med det viktigaste, men missar pÄ en del omrÄden.

  TEST: Hama DIR3500MCBT

  VĂ€lutrustad men oengagerande

  Utöver digitalradio och CD-spelare har den hÀr inbyggt Spotify och kan byggas ut till mÄnga rum. Det hjÀlper inte.

  TEST: Kompaktsystem

  Stereo i bokhyllan

  Med en modern ministereo behöver man inte offra vare sig ljudkvalitet eller funktioner.

  TEST: Pure Pop Maxi Marius

  FÀrgrik radio med grÄtt ljud

  Klassiskt stickningsmönster kan inte rÀdda Pures bordsradio, som ser bÀttre ut Àn den lÄter.

  TEST: McIntosh MA252

  Förförisk charmör

  Hybridteknik och charmerande design gör att McIntosh-förstÀrkaren tjusar bÄde ögon och öron.

  TEST: Made in Norway

  Made in N orway

  En del klistrar bara sin logga pÄ produkterna och kallar dem för byggda i hemlandet. Men det rÀcker inte för Electrocompaniet, som faktiskt bÄde utvecklar och bygger sina produkter hemma i Norge.

  TEST: Tivoli Audio Model One Digital

  Tivoli-radio i stereo

  Fler högtalare förbÀttrar ljudet frÄn Tivoli Audios digitala bordsradio, men det Àr komplext och kostsamt.

  TEST: Onkyo A-9150

  Förfinat ljud i mellanklassen

  Onkyo sÀtter pÄ sig slips och finkostym och levererar ljudet med stil och elegans.

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×