TEST AV Audio Research LS28

Gammal teknik modern klang

Audio Researchs förstÀrkare Àr en anakronism, men en vÀlljudande sÄdan.

Ljud & Bild tycker:
Vackert byggd, fantastisk att lyssna pÄ och sÄ raffinerad och detaljerad att man knappast kan förvÀnta sig mer för pengarna.
Inga digitala ingÄngar alls, Àn mindre skivspelaringÄng.

De flesta av oss kan bara drömma om sÄ hÀr fantastiskt ljud. Priset sÀtter stopp för det.

Man Ă€r inte riktigt klok om man brĂ€nner sina pengar pĂ„ sĂ„ dyr hifi – fast det Ă€r helt okej att svetta bort kilona pĂ„ en sjukilos racercykel för 100 000. Smaken Ă€r som baken.

De som Ă€r sĂ„ förtjusta i musik att de lĂ€gger lönen pĂ„ hifi – för att inte tala om highend-hifi – blir mĂ„hĂ€nda inte smalare. Men kanske lyckligare.

Det finns nĂ„got som berör djupt nĂ€r musiken lĂ„ter bĂ€ttre Ă€n pĂ„ en konsert och man kĂ€nner att allting gĂ„r upp i en högre enhet. Favoritmusikens synergieffekt, genom en riktig anlĂ€ggning – med fantastiskt ljud – kan skapa magiska ögonblick som etsar sig fast i sjĂ€len och suddar bort minnet av beloppet pĂ„ kvittot.

Det kan lÄta sÄ rörande (!) vackert att man blir mÀrkt för livet. Till exempel med den hÀr:

Audio Researchs förstÀrkarkombination i nya Foundation-serien. Som bestÄr av en förförstÀrkare, en digitalomvandlare, en skivspelarförstÀrkare och en effektförstÀrkare.

Allihop med radiorör.

Bakom Livio Cucuzzas moderna design döljer sig urgammal teknik. Som kan fÄ en grÄsten att fÄ gÄshud. Ta till exempel förförstÀrkaren LS28. En helt analog förstÀrkare med fyra smÄ rör som i hög grad bidrar till magin som bra rörförstÀrkare kan skapa.

Den har ingen inbyggd DAC, och inte heller nÄgon skivspelaringÄng. Det mest moderna med den Àr fjÀrrkontrollen. En förstÀrkare frÄn en annan tidsÄlder, men med en ljudkvalitet som definitivt hör hemma i den översta sfÀren.

Samma sak kan sÀgas om effektförstÀrkaren VT80, som med hjÀlp av fyra KT120-rör levererar 75 watts effekt till varje kanal.

Tillsammans utgör paret en förstÀrkarkombination som inte bara kan driva allt frÄn Klipsch- till Martin Logan-högtalare utan lÄter som en modern transistorförstÀrkare.

Fast med en touch av magi.

Foundation

Audio Research har genomgÄtt en lyckosam transformation de senaste Ären. Företaget som började verksamheten i Plymouth, Minnesota, 1970 av William Johnson, fick en renÀssans under Fine Sounds Groups Àgarskap. Som nu heter McIntosh Group.

Allt byggs fortfarande i Minnesota, dÀr det ocksÄ utvecklas, medan designen görs av Livio Cucuzzas team hos Sonus faber i Italien.

Foundation-serien Àr Audio Researchs kÀrnprodukter och ligger under de mer pÄkostade Reference- och Galileo-serierna i pris. En uppsÀttning LS28 och VT80 kostar mindre Àn 200 000 kronor och ligger pÄ samma nivÄ som exempelvis McIntosh, Ayre och Burmester. Med andra ord: definitiv highend.

Ren analogförstÀrkare

En rörförstÀrkare som inte har DAC, saknar USB-ingÄng och inte ens har nÄgon skivspelaringÄng lÄter verkligen som en anakronism.

En analog rörförstÀrkare för enbart analoga ljudkÀllor har sina uppenbara begrÀnsningar. En skivspelare behöver ett RIAA-steg och vÀljer man Audio Research PH9 i Foundation-serien sÄ fÄr man punga ut med samma belopp som för förförstÀrkaren.

Samma sak gÀller digitalomvandlaren DAC9 i samma serie.

Kan man leva med det sÄ fÄr man i alla fall tillrÀckligt med ingÄngar. Fyra balanserade och fyra obalanserade. Det finns tre utgÄngar ocksÄ, samt kontakter för att koppla ihop flera komponenter sÄ att fjÀrrkontrollen sÀtter pÄ dem allihop nÀr man trycker pÄ Power-knappen.

FörstÀrkaren Àr uppbyggd kring fyra utvalda 6H30-rör. Under utvecklingen av LS28 har otaliga timmar Àgnats Ät att lyssna pÄ olika rör, komponenter och kretsar. Tills Audio Researchs chefs-öron, Warren Gehl, gett tummen upp.

Kun linjeinnganger, ikke en gang platespillerinngang.

 

Sublima kvaliteter

Man kan konfigurera enkla saker som balans, namn pÄ ingÄngar och lÀsa av hur mÄnga timmar rören har varit anvÀnda. Bland annat. Man kan ocksÄ stÀlla in hur lÀnge förstÀrkaren ska vara pÄslagen innan den stÀnger av sig för att spara rören.

Inte för att jag personligen ser nÄgon poÀng med det, för timmarna flyger nÀr man Àr i sÀllskap med Audio Research-setet.

Foundation-kombinationen var det mest anvÀnda setet hemma hos mig under de mÄnader jag hade dem för test. DÄ spelade de pÄ smÄ och stora högtalare frÄn Klipsch, Dynaudio och Piega. Högtalare med delvis olika egenskaper, klangkaraktÀr och kÀnslighet.

Att sÀga att det gick helt perfekt vore inte att avslöja för mycket.

Kombinationen med LS28 och VT80 Àr inte fullt lika mÀktig som Gryphon Diablo 300, dÀr de massiva krafterna den besitter fullstÀndigt tar kommandot över de mest motspÀnstiga högtalarna. Det finns inte heller samma varma klang som ger fyllighet Ät ljudet frÄn en McIntosh-kombination. Och ett set frÄn Ayre kan vara Ànnu bÀttre fokuserat.

Men det finns ett par andra, sublima kvaliteter.

Audio Research-klangen kÀnns som att stryka fingertopparna lÀtt över tÀtt spunnet silke, att sticka ner tungan i en sked vaniljkrÀm eller smutta pÄ ett glas ÄrgÄngschampagne.

Det finns en lÀttnad, en oanstrÀngd klarhet som inte finns hos mÄnga andra förstÀrkare jag har testat. Men det betyder inte att det inte finns kraft bakom dynamiken, för hÀr Àr det en lyckad blandning av finess och energi.

PÄ en Rega Planar 8 Äterges Pat Methenys LP frÄn 80-talet, 80/81, med mer djup och tyngd Àn jag hade vÄgat hoppas pÄ. Det finns faktiskt djupbas, som bÄde Àr kontrollerad och lekfull. Kanske inte lika fyllig och mÀktig som genom Diablo 300, men ett byte till opera var till Audio Research-kombinationens fördel. 80/81-albumet lÀt varmt och angenÀmt avrundat med bÄde Diablo 300 och LS28/VT80, men sopraner och strÄkar ljöd mer raffinerat, med finare detaljer, genom rörförstÀrkarna.

Det Àr klart att man inte kan driva alla högtalare med samma öronbedövande volym och alltid ha lika god kontroll som med en Ayre Twenty-kombination eller med Audio Researchs för- och slutsteg i Galileo-serien, men för egen del hade jag kunnat leva lycklig lÀnge med den hÀr kombon.

En resa tillbaka i tiden till Dire Straits Making Movies gav mig gÄshud med Romeo och Julia, för Audio Research-förstÀrkarna lyckades fÄ gitarrerna Ànnu mer fokuserade med gnistrande dynamisk kontrast. Jag formligen studsade till i soffan.

Styrkan ligger i en hög grad av transparens, superbt fokus och livlig dynamik med felfri kontrast. Instrumenten i de lÀgre oktaverna kunde kanske haft mer fyllighet, men det saknas vare sig bas eller grundtoner.

Vackert samspel

Audio Research-förstÀrkarna spelar himmelskt vackert, med sublim Ätergivning av speciellt röster, strÄkar, piano och instrument som Àr svÄra att Äterge. De levererar dessutom blixtrande dynamik och lÄter sÄ ofÀrgat och rent att det nÀstan blir för mycket av det goda.

LS28 Àr utrustad med Ätta ingÄngar, men ingen skivspelaringÄng. Det Àr ett minus i kanten för somliga, men tillsammans med den oerhört potenta och vÀlbalanserade VT80 Àr detta en av de mest vÀlljudande förstÀrkarkombinationerna jag har testat.

Fakta & Betyg:
 • IngĂ„ngar: 4 balanserade, 4 obalanserade

  UtgÄngar: 3 balanserade, 3 obalanserade

  Rör: 4 st 6H30P dual triod

  MĂ„tt/vikt: 480 x 348 x 137 mm/7,2 kg

  FjÀrrkontroll

  Webb: septronic.se

  Pris: 90,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Denon DL-103R

  JÀttelyft för ljudet

  Denon-pickupen Àr en dark horse som kan fÄ dina öron att glöda av förtjusning.

  TEST: Audio-Technica AT-OC9/III

  Betydande uppgradering

  Byt den gamla pickupen mot den hÀr frÄn Audio-Technica om du vill höra mer av musiken pÄ LP-skivorna.

  TEST: Yamaha TSX-B235

  Billigt kompaktsystem

  Yamaha-anlÀggningen fungerar utmÀrkt som andrastereo.

  TEST: Pure Evoke C-F6

  NÀr funktioner Àr viktigast

  Pure kan lika mycket som Hama. Och ser bÀttre ut tack vare utförande i trÀ.

  TEST: Technics Ottava f SC-C70

  SĂ„ komplett det kan bli

  Förutom att ha nÀstan alla funktioner som behövs sÄ trollar Technics-anlÀggningen verkligen fram bra ljud ur bokhyllan.

  TEST: Como Audio Musica

  Kompetent kompakt

  Como-anlÀggningen Àr en fullvÀrdig trÄdlös stereo med multiroom.

  TEST: Ruark R4 mk III

  Engelsk elegans

  Ruark övertygar med det viktigaste, men missar pÄ en del omrÄden.

  TEST: Hama DIR3500MCBT

  VĂ€lutrustad men oengagerande

  Utöver digitalradio och CD-spelare har den hÀr inbyggt Spotify och kan byggas ut till mÄnga rum. Det hjÀlper inte.

  TEST: Kompaktsystem

  Stereo i bokhyllan

  Med en modern ministereo behöver man inte offra vare sig ljudkvalitet eller funktioner.

  TEST: Pure Pop Maxi Marius

  FÀrgrik radio med grÄtt ljud

  Klassiskt stickningsmönster kan inte rÀdda Pures bordsradio, som ser bÀttre ut Àn den lÄter.

  TEST: McIntosh MA252

  Förförisk charmör

  Hybridteknik och charmerande design gör att McIntosh-förstÀrkaren tjusar bÄde ögon och öron.

  TEST: Made in Norway

  Made in N orway

  En del klistrar bara sin logga pÄ produkterna och kallar dem för byggda i hemlandet. Men det rÀcker inte för Electrocompaniet, som faktiskt bÄde utvecklar och bygger sina produkter hemma i Norge.

  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×