annons
annons

Pentax Optio VS20

Gapar över mycket

På papperet ser den ut att matcha konkurrenterna men i verkligheten är det annorlunda.

Billig
Bildkvaliteten Plastig Ingen GPS

VS20 är den största av kamerorna i testet och är faktiskt på gränsen till att inte vara fickvänlig, om man inte talar om jackfickor förstås. Den sticker ut från mängden genom att ha en extra avtryckare för att kunna användas vertikalt. Det stannar inte där heller utan den har även en extra zoomratt och stativgänga. Om det är så pass efterfrågat att någon köper den bara därför ställer vi oss lite tveksamma till. Filmfunktionen släpar efter konkurrenterna med ”bara” 720-upplösning och Motion JPEG som filmformat.

Den känns direkt att det här är en billigare kamera då den upplevs som direkt plastig, med ett tumgrepp som är halt snarare än att hjälpa till med greppet. Skärmen är brusig och kontrastlös vilket gör det svårt att bedöma hur bilderna blev. Eftersom det inte finns någon funktionsratt måste man in i menyerna för att välja fotoläge. Där finns autoläge, programautomatik samt ett 20-tal scenlägen. Knapparna sätter lagom åtskilda men är lite väl infällda vilket gör dem svåra att hitta med fingret.

Att ha ett så extremt zoomomfång på en billig kamera är så klart inte lätt att få till bra. I vidvinkel tappar VS20 skärpa i kanterna och i full tele får man en viss förvrängning men framför allt har den svårt att fokusera rätt och hitta skärpan. Då hjälper det inte att sensor-skift-antiskak-funktionen gör ett hyggligt jobb för att motverka skakningar. På det hela taget var det problem med skärpan och vitbalansen hamnade ofta fel. Överlag var vi inte speciellt nöjda med bildkvaliteten.

Slutsats
Lägger man sig så lågt i pris, faktiskt halva priset mot testvinnaren, så har man så klart sparat in både här och där. VS20 känns plastigare än de övriga kamerorna och är dessutom lite väl stor i jämförelse. Hanteringen är inte den allra smidigaste och automatiken har problem att hitta skärpan och ställa in vitbalansen korrekt. Att den har en extra avtryckare är kul, men extrem zoom och många megapixlar till lågt pris ger helt enkelt inte speciellt bra bilder. Trots prislappen är detta därför ändå inte något klipp.

VS20 är den största av kamerorna i testet och är faktiskt på gränsen till att inte vara fickvänlig, om man inte talar om jackfickor förstås. Den sticker ut från mängden genom att ha en extra avtryckare för att kunna användas vertikalt. Det stannar inte där heller utan den har även en extra zoomratt och stativgänga. Om det är så pass efterfrågat att någon köper den bara därför ställer vi oss lite tveksamma till. Filmfunktionen släpar efter konkurrenterna med ”bara” 720-upplösning och Motion JPEG som filmformat. Den känns direkt att det här är en billigare kamera då den upplevs som direkt plastig, med ett tumgrepp som är halt snarare än att hjälpa till med greppet. Skärmen är brusig och kontrastlös vilket gör det svårt att bedöma hur bilderna blev. Eftersom det inte finns någon funktionsratt måste man in i menyerna för att välja fotoläge. Där finns autoläge, programautomatik samt ett 20-tal scenlägen. Knapparna sätter lagom åtskilda men är lite väl infällda vilket gör dem svåra att hitta med fingret. Att ha ett så extremt zoomomfång på en billig kamera är så klart inte lätt att få till bra. I vidvinkel tappar VS20 skärpa i kanterna och i full tele får man en viss förvrängning men framför allt har den svårt att fokusera rätt och hitta skärpan. Då hjälper det inte att sensor-skift-antiskak-funktionen gör ett hyggligt jobb för att motverka skakningar. På det hela taget var det problem med skärpan och vitbalansen hamnade ofta fel. Överlag var vi inte speciellt nöjda med bildkvaliteten. Slutsats Lägger man sig så lågt i pris, faktiskt halva priset mot testvinnaren, så har man så klart sparat in både här och där. VS20 känns plastigare än de övriga kamerorna och är dessutom lite väl stor i jämförelse. Hanteringen är inte den allra smidigaste och automatiken har problem att hitta skärpan och ställa in vitbalansen korrekt. Att den har en extra avtryckare är kul, men extrem zoom och många megapixlar till lågt pris ger helt enkelt inte speciellt bra bilder. Trots prislappen är detta därför ändå inte något klipp.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Pentax Optio VS20
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Upplösning: 16 Mp
  • Bildsensor: 1/2,3 tum CCD
  • Zoom: 20x (28-560 mm)
  • Bländartal: F3,1–4,8
  • Filmning: 720p 30 bps
  • Skärm: 3 tum 0,46 Mp
  • Batteri: 200 bilder
Pris: 2000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-