annons
annons

Nikon Coolpix S9300

Peka och skjut

Automatik och ett snyggt yttre är rätt väg för att tilltala dem som bara vill knäppa bilder.

GPS Lättanvänd Bra skärm
Dålig batterikapacitet

Förra årets Coolpix S9100 fick beröm för att vara lätt att använda utan några speciella finesser. Men vad som då var ett zoomrekord är idag mer vardagsmat. Det som har uppgraderats är att S9300 har fått ytterligare 4 megapixlars upplösning och en GPS som lägger in koordinaterna i bildfilen. Behöver man inte det senare kan man köpa systermodellen S9200 och spara 300 kronor. Kameran kan fås i röd, silver, svart och blå.

Liksom tidigare känns kvaliteten på kameran bra med en nästan lyxig lyster i färgen. Dock gör det kameran lite hal och vi hade önskat oss mer än en liten list på framsidan för att få grepp om den. Baksidans tummgrepp har dock blivit större på bekostnad av storleken på snabbknappen för filmning. Det är för övrigt mycket smidigt. Funktionsratten är mycket lättanvänd och man kan välja mellan olika scenlägen på bekostnad av manuella inställningar och halvautomatik. Automatiken fungerar dock bra. Vi måste också nämna skärmen vars höga upplösning känns betydligt trevligare än många konkurrenters.

Bildgeometrin är liksom tidigare riktigt bra utan några krökta linjer vare sig man använder full vidvinkel eller brassar på med full zoom. Dock har den ibland lite svårt att få till skärpan i full tele och vi hade också enstaka problem med underexponerade bilder i full tele. I vissa fall blev färgerna även lite väl mättade. Däremot har prestanda i dålig belysning faktiskt inte blivit märkbart sämre trots att man hoppat upp betydligt i upplösning.

Slutsats
Coolpix 9300 är en beskedlig uppgradering från förra årets lättanvända peka-och-skjut-kamera S9100. Den har fått en GPS för att komma ihåg var man tagit bilderna. Optiken är densamma men med lite fler megapixlar helt enkelt. Trots detta så är bildkvaliteten fortfarande bra och kameran är fortfarande enkel att hantera. Dess största problem är att sticka ut från mängden. Men tycker man att automatik är det bästa sättet att plåta och man vill ha en stilig kamera med mycket zoom så är den inget dåligt val.

Förra årets Coolpix S9100 fick beröm för att vara lätt att använda utan några speciella finesser. Men vad som då var ett zoomrekord är idag mer vardagsmat. Det som har uppgraderats är att S9300 har fått ytterligare 4 megapixlars upplösning och en GPS som lägger in koordinaterna i bildfilen. Behöver man inte det senare kan man köpa systermodellen S9200 och spara 300 kronor. Kameran kan fås i röd, silver, svart och blå. Liksom tidigare känns kvaliteten på kameran bra med en nästan lyxig lyster i färgen. Dock gör det kameran lite hal och vi hade önskat oss mer än en liten list på framsidan för att få grepp om den. Baksidans tummgrepp har dock blivit större på bekostnad av storleken på snabbknappen för filmning. Det är för övrigt mycket smidigt. Funktionsratten är mycket lättanvänd och man kan välja mellan olika scenlägen på bekostnad av manuella inställningar och halvautomatik. Automatiken fungerar dock bra. Vi måste också nämna skärmen vars höga upplösning känns betydligt trevligare än många konkurrenters. Bildgeometrin är liksom tidigare riktigt bra utan några krökta linjer vare sig man använder full vidvinkel eller brassar på med full zoom. Dock har den ibland lite svårt att få till skärpan i full tele och vi hade också enstaka problem med underexponerade bilder i full tele. I vissa fall blev färgerna även lite väl mättade. Däremot har prestanda i dålig belysning faktiskt inte blivit märkbart sämre trots att man hoppat upp betydligt i upplösning. Slutsats Coolpix 9300 är en beskedlig uppgradering från förra årets lättanvända peka-och-skjut-kamera S9100. Den har fått en GPS för att komma ihåg var man tagit bilderna. Optiken är densamma men med lite fler megapixlar helt enkelt. Trots detta så är bildkvaliteten fortfarande bra och kameran är fortfarande enkel att hantera. Dess största problem är att sticka ut från mängden. Men tycker man att automatik är det bästa sättet att plåta och man vill ha en stilig kamera med mycket zoom så är den inget dåligt val.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Nikon Coolpix S9300
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Upplösning: 16 Mp
  • Bildsensor: 1/2,3 tum  bakbelyst CMOS
  • Zoom: 18x (25-450 mm)
  • Bländartal: F3,5–5,9
  • Filmning: 1080p 30 bps
  • Skärm: 3 tum 0,92 Mp
  • Batteri: 200 bilder
Pris: 3300:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-