annons
annons

Yamaha NS-F150

Bryter traditionerna

Yamaha har en lång tradition av fina högtalare. Ett par av dem är legendariska.

Fylligt ljud. Rund och varm klang.
Obalanserad klang. Diffus ljudbild.

Frågan är bara om NS-F150 går till historien som ett av Yamahas finaste ögonblick. De resliga golvhögtalarna passar fint med en bra förstärkare, från exempelvis Yamaha som alltid är ett säkert val. Och inte är högtalarna dyra heller. Man får minsann en hel del för pengarna. Två baselement om 6,25 tum och en 1-tums diskant sitter i ett välgjort kabinett som finns i tre utföranden. Eftersom basporten sitter på baksidan kan man ”fintrimma” basnivån genom att flytta högtalarna närmare bakväggen. Men oavsett placering får vi ett intryck av att Yamaha inte riktigt har hållit på traditionerna när de byggde NS-F150.

Här får man ett varmt och fylligt ljud, med ett lite instängt mellanregister och en väl avslappnad diskant. Ljudbilden är en smula obalanserad, med dov och inte särskilt välartikulerad bas. Detta är bra högtalare för pengarna, som dessutom gillar att spela ganska så högt utan att låta obehagligt. Detaljer och nyanser kommer däremot inte fram lika bra som hos de bästa i testet. Yamaha-högtalarna är relativt dynamiska med rytmisk musik, och basens potens är inte oäven alls. Men ljudbilden känns för diffus och NS-F150 engagerar inte lyssnaren lika mycket som till exempel Tannoy Mercury, som lyckas mycket bättre med det mesta.

Detta är dock ett billigt och bra alternativ om man vill bygga ut till ett helt högtalarsystem i full surround.

Frågan är bara om NS-F150 går till historien som ett av Yamahas finaste ögonblick. De resliga golvhögtalarna passar fint med en bra förstärkare, från exempelvis Yamaha som alltid är ett säkert val. Och inte är högtalarna dyra heller. Man får minsann en hel del för pengarna. Två baselement om 6,25 tum och en 1-tums diskant sitter i ett välgjort kabinett som finns i tre utföranden. Eftersom basporten sitter på baksidan kan man ”fintrimma” basnivån genom att flytta högtalarna närmare bakväggen. Men oavsett placering får vi ett intryck av att Yamaha inte riktigt har hållit på traditionerna när de byggde NS-F150. Här får man ett varmt och fylligt ljud, med ett lite instängt mellanregister och en väl avslappnad diskant. Ljudbilden är en smula obalanserad, med dov och inte särskilt välartikulerad bas. Detta är bra högtalare för pengarna, som dessutom gillar att spela ganska så högt utan att låta obehagligt. Detaljer och nyanser kommer däremot inte fram lika bra som hos de bästa i testet. Yamaha-högtalarna är relativt dynamiska med rytmisk musik, och basens potens är inte oäven alls. Men ljudbilden känns för diffus och NS-F150 engagerar inte lyssnaren lika mycket som till exempel Tannoy Mercury, som lyckas mycket bättre med det mesta. Detta är dock ett billigt och bra alternativ om man vill bygga ut till ett helt högtalarsystem i full surround.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Yamaha NS-F150
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Tvåvägs golvhögtalare
  • Impedans: 6 ohm
  • Känslighet: 88 dB
  • Omfång: 37–30 000 Hz
  • Mått: 20 x 103 x 36 cm
  • Färg: Svart pianolack, mattsvart eller rosenträ
Pris: 5000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-