TEST AV Casio Exilim EX-ZR10

Lekfull snabbskjutare

Ett smidigt format och mÄnga kul funktioner tillsammans med bra bildkvalitet Àr en bra kombination.

Ljud & Bild tycker:
Snabb Höghastighets seriebilder
Klen zoom i förhÄllande till storlek

Casios kamera Àr nÄgot tunnare Àn de flesta andra i testet men gÄr dÄ ner ganska kraftigt i zoomomfÄng jÀmfört med dem. Förutom 19 olika scenlÀgen finns ett autolÀge dÀr man kan göra vissa instÀllningar samt sÄ kallad premium auto vilket helt enkelt Àr automatiskt scenval. Ett tryck pÄ HS-knappen tar upp en mÀngd speciallÀgen som bygger pÄ snabb seriebildstagning för olika typer av rörliga motiv eller för att motverka skakningar, samt höghastighetsfilmning som ger slowmotion-klipp. Den har Àven HDR för de dÀr knepiga situationerna med bÄde kraftigt ljus och djup skugga.

Kameran kÀnns vÀlbyggd och knapparnas placering Àr inte helt dum Àven om alla skojiga effekter gjort att det blivit nÄgon knapp för mycket. Menyerna Àr ganska bra och det underlÀttar att man faktiskt inte har sÄ mÄnga instÀllningar att skruva pÄ. Uppstarten Àr ganska snabb och mellan bilderna Àr det minimal fördröjning. Det Àr inte bara i HS-lÀget som det mÀrks att det hÀr Àr en snabbskjutande kamera.

Vi har inga större problem med bildkvaliteten heller. Tack vare den mÄttliga zoomen sÄ fÄr man inga direkta förvrÀngningar vare sig i vidvinkel eller i full tele. FÀrgÄtergivningen Àr pÄ det hela taget bra och grÄskalan Àr jÀmn och utan fÀrgstick. Ska man klaga pÄ nÄgot sÄ Àr det att kantskÀrpan Àr lite vÀl aggressiv och att man kan se fÀrgskuggor om man verkligen letar. I dÄligt ljus klarar den sig nÄgot bÀttre Àn medel med relativt lite brus men dÀremot tappar den snabbt detaljer nÀr man gÄr upp i ISO.

Slutsats
Om lÄng zoom inte stÄr överst pÄ önskelistan sÄ kan Casios vara ett intressant alternativ. Det Àr en snabb kamera med mÄnga typer av intressanta seriebildsekvenser och Àven slowmotion-filmning. Hanteringen Àr godkÀnd och kameran Àr tillrÀckligt liten för att kunna stoppas ner i fickan. Bildkvaliteten Àr över medel och den mÄttliga zoomen gör att man slipper mÄnga optiska problem. Att EX-ZR10 dessutom Àr en av de billigare kamerorna i testet gör att den fÄr stor tumme upp.

 

Fakta & Betyg:
  • Upplösning: 12,1 Mp
  • Bildsensor: 1/2,3 tum CMOS
  • Zoom: 7x (28-196 mm)
  • BlĂ€ndartal: F3,0–5,9
  • Filmning: 1080p, 30 bps
  • SkĂ€rm: 3,0 tum 0,46 Mp
  • Batteri: 290 bilder
  Pris: 2,000,-
  Les ogsÄ
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×