TEST AV Canon Ixus 230HS

Tunn toppklass

Vill man ha en liten kamera utan onödiga finesser som tar bra bilder Àr det Ixus som gÀller.

Ljud & Bild tycker:
Bra zoom, mÄnga finesser för bÀttre bilder UtmÀrkt i svagt ljus
Klent batteri Inga manuella instÀllningar

Ixus 230 HS pÄstÄs vara vÀrldens tunnaste kamera med 8x zoom. Med sina 22 millimeter tvivlar vi inte pÄ det och de andra kamerorna i testet som har betydligt mer zoom Àr faktiskt en hel centimeter tjockare. Det gör dock att batteriet Àr lite vÀl klent. HS i namnet skvallrar om att den har en bakgrundsbelyst sensor som tillsammans med Digic 4-processorn ska ge bÀttre bilder i svagt ljus. Kameran kan sÀttas i programautomatik, automatiskt scenval eller sÄ kan man sjÀlv vÀlja mellan en mÀngd fotolÀgen, effekter och finesser. Det som sticker ut Àr alla lÀgen för seriebildstagning dÀr bilder kan sammanfogas eller bÀsta bilden vÀljas ut. Vi uppskattade ocksÄ den följande autofokusen och bildstabiliseringen.

För ovanlighetens skull sitter menyknappen och omkopplaren för fotolÀge pÄ kortsidan av kameran. Det kÀndes först mÀrkligt men störde faktiskt inte eftersom de sÀllan anvÀnds. Det hÄller baksidan av kameran ren frÄn onödiga knappar. FyrvÀgskorset Àr lite vÀl infÀllt, vilket kan vara besvÀrligt om man har stora fingrar. Resten av knapparna sitter dock vÀl avskilda och Àr lÀtta att hitta. 230HS startar snabbt och Àr relativt snabbt klar för nÀsta bild.

Bildkvaliteten Ă€r dessutom utmĂ€rkt. Vi noterar visserligen en del förvrĂ€ngning i vidvinkel men inte överdrivet mycket och i full tele Ă€r det riktigt bra. SkĂ€rpan Ă€r god i hela zoomomfĂ„nget. FĂ€rgerna Ă€r korrekta om Ă€n Ă„t det blekare hĂ„llet, men fina nyansskillnader kan urskiljas utan problem. I svagt ljus skiner kameran som utlovat. Även pĂ„ höga ISO behĂ„lls detaljerna och bruset Ă€r mĂ„ttligt. Man mĂ„ste verkligen dra det till extremen för att fĂ„ brusiga bilder och Ă€ven dĂ„ slipper man fĂ€rgbrus.

Slutsats
Vill man ha en sÄ tunn och fickvÀnlig kamera som möjligt men ÀndÄ sÄ mycket zoom det gÄr sÄ Àr det Ixusen som gÀller. Hanteringen Àr enkel och tilltalar den som inte vill göra sÄ mÄnga egna instÀllningar utan bara peka och skjuta. Att Canon dessutom lyckas slÄ till med utmÀrkt bildkvalitet och fantastiska resultat Àven i dÄliga ljusförhÄllanden Àr imponerande. SÄ lÀnge man kan leva utan extrem zoom, manuella instÀllningar eller fantasifulla finesser sÄ Àr 230HS det bÀsta valet.

Fakta & Betyg:
  • Upplösning: 12,1 Mp
  • Bildsensor: 1/2,3 tum CMOS
  • Zoom: 8x (28-224 mm)
  • BlĂ€ndartal: F3,0–5,9
  • Filmning: 1080p, 24 bps
  • SkĂ€rm: 3,0 tum 0,46 Mp
  • Batteri: 210 bilder
  Pris: 2,500,-
  Les ogsÄ
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×