annonse
annonse
annonse

Asus Xonar Essence STU

Digitalt haksläpp

Den här digitalomvandlaren lyckas på ett exceptionellt sätt kombinera lågt pris med ett sällsynt bra ljud.

Toppenljud Lysande hörlursförstärkare Stöder 24 bit/192 kHz via USB
Ingen fjärrkontroll
annonse

Med en extern digitalomvandlare kan du få ännu bättre ljud från dina digitala signalkällor. Många sådana omvandlare är dyra men ibland snubblar vi över någon billig som trollar fram guldet ur musiken.

Asus Xonar Essence STU är en sådan billig digitalomvandlare som dessutom har inbyggd hörlursförstärkare. Det betyder att den kan kopplas till din befintliga stereo och förbättra ljudet från exempelvis en billig CD-spelare, digitalradio eller TV-mottagare. Eller, eftersom den har USB-port, förbättra ljudet från datorn genom att göra digitalomvandlingen på utsidan. Det är förmodligen där den största förbättringspotentialen finns.

Asus kan väl inget om hifi?
De flesta förknippar nog Asus med mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer. I hifi-sammanhang skulle man alltså kunna tro att de befinner sig på okänd och farlig mark. Men med tanke på att vi vet att Asus även gör fina ljudkort så är det kanske inte så avlägset att de bygger digitalomvandlare för musikälskare. I den lägre änden av prisskalan, vill säga.

Toppmodellen Xonar Essence One testade vi förra året och blev glatt överraskade. Tack vare balanserade XLR-utgångar, uppsampling ända upp till 384 kHz och hörlursförstärkare har den funktionalitet gott och väl över vad vi är vana vid i prisklassen runt 3 000 kronor.

Asus_Xonar_Essence_STU

Nya Xonar Essence STU är en något nedbantad variant som har ett läckrare utseende och mycket av funktionaliteten bevarad. Den avkodar digitalsignaler med upp till 24 bit/192 kHz-upplösning (Texas Instruments PCM1792A) och har precis som sin större kusin inbyggd hörlursförstärkare som är specificerad till 600 ohms impedans. För att få ner priset är den balanserade XLR-utgången bortplockad, men den obalanserade RCA-utgången är guldpläterad och osar av en kvalitet som man mest brukar förknippa med betydligt dyrare hifi-produkter.

Separat volymratt för linjeutgång och hörlursförstärkare sitter på fronten. Omvandlaren går alltså att koppla direkt till ett par aktiva högtalare eller ett slutsteg. Vill du däremot koppla den till ett försteg eller en integrerad förstärkare så kan du koppla förbi hela volymkontrollen genom att ta bort en bygel på insidan av skalet. Hur det görs finns noggrant beskrivet i bruksanvisningen, och det ger en möjlighet att få ännu renare ljud.

För att fintrimma ljudet har Asus gjort det möjligt att byta ut de tre op-amparna som förstärker signalen i analogdelen. Lite som att byta till andra rör i en rörförstärkare.

Högupplöst USB
USB-porten stöder 24 bit/192 kHz-upplösning. Har du en Mac-dator fungerar detta direkt men om du kör Windows eller Linus måste du installera drivrutinen som ingår om du vill ha bit-perfect-överföring. Annars är maximal upplösning 24 bit/96 kHz.

Ljudkvalitet
Med en MacBook Pro inkopplad via USB och min highend-stereo (integrerade förstärkaren Chapter Précis 250S och golvhögtalarna Gallo Reference 3.5) visar verkligen Asus-omvandlaren vad den går för. Det är svårt att plocka ut något speciellt i ljudbilden, vilket är ett gott tecken. Här finns ingen tillagd värme i mellanregistret, vilket en tillverkare annars kan bli lockad att ha för att dölja brist på upplösning. Asus övertoner är både luftiga och rena, så det är inte nödvändigt att sminka ljudbilden på något sätt.

Detta innebär att det är svårt att beskriva ljudet. Det finns nämligen inte mycket att beskriva. Omvandlaren fungerar mycket bra, en god inspelning låter klangrik och fin, med tonskrukturen bevarad, medan en vassare inspelning får sin karaktär markerad.

Jämfört med den tre gånger så kostsamma Hegel HD20 hör man att Asus inte gräver fullt lika djupt i basregistret, så att basgitarrer låter lite tunnare. Och visst, överlag finns inte heller lika komplexa tonstrukturer hos Asus. USB-omvandlaren MusicStreamer HD har också mer tryck i botten, men man måste koppla in den med balanserade XLR-kablar för att den ska imponera mer i övertonerna. Obalanserat är det svårt att skilja dem åt, bortsett från att HRT har en aning högre utnivå. Efter ett par arbetsdagar är det oerhört svårt att anmärka på något speciellt med Asus-omvandlaren. Den gör vad den ska, och mer därtill.

Jämfört med den något dyrare Xonar Essence One tycker jag faktiskt att Essence STU har en snäppet mer balanserad tonstruktur. Övertonerna känns luftigare, medan den större modellen har ett något överdrivet fylligt mellanregister. Det kan bero på att de två modellerna har olika op-ampar och DAC-chip.

Med hörlurar
Med hörlurar blir skillnaderna mellan olika digitalomvandlare större eftersom de ofta beter sig annorlunda när de kopplas till laster med olika impedans. Ett exempel är HRT HeadStreamer som är gjord specifikt för hörlurar. Asus Xonar Essence STU har betydligt bättre kontroll på Sennheiser-lurarna HD 598 som har en impedans på 50 ohm. HeadStreamer har en kompaktare bas och mindre öppna övertoner, vilket får en klassisk orkester att krympa en smula.

Den fantastiska rösten Natasha Khan – alias Bat For Lashes – ger gåshud i den vackra balladen ”Laura” från senaste plattan The Haunted Man. Ljudbilden är luftig och öppen, och kontrollen bevaras hela vägen. Med häftigare elektroniska rytmer övertygar den med mycket kräm i djupbasregistret. Öppna hörlurar som Sennheiser HD 598 har inte bastryck som starkaste egenskap men Asus-omvandlaren får ändå fram det som behövs. Hör bara på Lucy Swanns ”The Little Death” från elektropop-albumet La Petit Mort. Basen gräver djupt, samtidigt som det finns kontroll på ljusare perkussion och Lucys klara röst som står självsäkert i mitten.

Asus_Xonar_Essence_STU_bak

Det finns ingen poäng med att jämföra Asus Xonar Essence STU med dyra hörlursförstärkare som Burson Conductor för 14 000 kronor. Kraften och kontrollen är i en helt annan klass hos Burson, och den har mer sötma i mellanregistret och bättre upplösning. Men det är ändå intressant att kunna konstatera att Asus får fram essensen i musiken och att den är kraftig nog att driva dyra och svåra hörlurar. Man sitter aldrig och saknar någonting. Har du en häftig hörlursbudget på 10 000 kronor behöver du faktiskt inte lägga många tusenlappar extra på en duglig hörlursförstärkare. Köp fina hörlurar och Asus omvandlare, så kan du eventuellt spara ihop till dyrare förstärkare senare. Under tiden får du full glädje av dina hörlurar.

Slutsats
För 2 700 kronor har Asus Xonar Essence STU en balanserad ljudbild utan uppenbara brister. Den har ingen egen ljudsignatur utan levererar musiken som den ska. Det är dock som hörlursförstärkare den verkligen imponerar. Även med riktigt tungdrivna lurar håller den linjariteten i ljudbilden. Den har både baskontroll och luftighet, vilket tillhör sällsyntheterna i den här klassen.

Det är frestande att säga att Essence STU låter bättre direkt ur kartongen än sin kusin Essence One, även om den saknar balanserad analogutgång. Båda modellerna låter dig experimentera med att byta ut op-ampar i analogdelen för att påverka ljudsignaturen, men med STU-modellen känns det aldrig som om vi behöver det.

Bästa pris på Asus Xonar Essence STU
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Digitala ingångar: asynkron USB, koaxial och optisk
  • Analog ingång: 3,5-mm AUX
  • Analoga utgångar: RCA, 6,3-mm hörlursuttag
  • Max 24 bit/192 kHz
  • Volymkontroll
  • Pris: 2 700 kr

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.