annonse
annonse
Test av: Apple MacBook Pro 13 tum

Ett smärre mästerverk

MacBook Pro med Retina-skärm har vi redan testat en gång, och även om den nya versionen med 13-tumsskärm är mindre så förminskar inte det vår förtjusning.

Ljud & Bild tycker

Höga prestanda Marknadens bästa laptop-skärm
Problem med AirPlay
annonse

Det har gått ett drygt halvår sedan Apple släppte den första bärbara datorn med Retina-skärm. Det var en MacBook Pro med 15-tumsskärm och när vi testade den blev vi väldigt entusiastiska. Vi kallade den en ”vrålsnabb laptop med en skärm som saknar motstycke” och sammanfattade med att ”Apple har lyckats göra en redan vrålsnabb och välbyggd proffslaptop ännu mer åtråvärd”, vilket var ”en imponerande uppvisning”.

Inget separat grafikkort
Nu har Apple alltså släppt en 13-tumsversion av samma dator och det finns egentligen ingenting dåligt att säga om den heller. Specifikationerna är en smula annorlunda, men i grund och botten är det tal om samma gedigna bedrift som ännu inte överträffats av någon annan datortillverkare. Råa prestanda (mätt med testverktyget Geekbench) är med ett resultat på 7275 poäng fullt i klass med de allra bästa maskinerna från Samsung och Asus i Ultrabook-klassen och även grafiken är tämligen briljant. Dock inte riktigt lika imponerande som vad storebror med 15-tumsskärm klarar av, eftersom den mindre modellen säljs utan det separata NVIDIA GeForce GT650M-grafikkortet som gjorde den första Retina-datorn så briljant snabb på grafiska uppgifter.

Mycket små ikoner eller en fantastisk bild
Standardkortet, Intel HD Graphics 4000, har de två Retina-datorerna dock gemensamt och när det gäller själva skärmen och bildkvaliteten så är den nya 13-tumsmodellen av MacBook Pro faktiskt en hårsmån bättre än sin storebror, som ”får nöja sig med” en pixeltäthet på 220 ppi, att jämföra med 13-tummarens 227. Skärmens maximala upplösning är 2560 x 1600 bildpunkter vilket kräver väldigt, väldigt bra syn eftersom bokstäver, ikoner och allting blir så smått att det knappt går att arbeta med dem. Apple har därför begränsat inställningarna så att maximal skalning går upp till 1680 x 1050 bildpunkter. Allra bäst ser skärmen ut om du väljer inställningen som Apple kallar för ”Bäst för Retina-skärm”, vilket är 1280 x 800.

Vill du trotsa Apples rekommendationer så går det, fast då måste du ladda ner ett externt program som ställer in skärmupplösningen. Vi provade med QuickRes som gör det möjligt att växla mellan ett bestämt antal fördefinierade skärmupplösningar, inklusive maximala 2560 x 1600, med hjälp av en enkel musklickning, men det finns andra program som är lika bra.

Smolk i glädjebägaren
Retina-skärmen ger dock denna MacBook Pro ett ganska så irriterande problem, vilket Apple måste ha känt till ända sedan den första modellen med 15-tumsskärm kom ut på marknaden. Och det är ett hackande AirPlay-ljud. Det är inte helt omöjligt att spela musik via AirPlay men snudd på, för ljudet stoppar och startar igen ur högtalarna precis hur det vill. En enkel Google-sökning avslöjar att det är ett känt problem som beror på standardgrafikkortet från Intel. Drivrutinen är uppenbarligen inte helt hundraprocentig, vilket påverkar AirPlay-funktionaliteten. För de som äger en MacBook Pro 15 är lösningen att gå in i systeminställningarna och välja bort ”Automatic Graphics Switching” så att NVIDIA-kortet alltid tar hand om alla grafikuppgifter. De som skaffar sig en 13-tumsversion får däremot ge sig till tåls och hoppas på att Apple och Intel kan fixa problemet i en framtida uppdatering – det är ju bara 15-tumsversionen som är utrustad med ett separat NVIDIA-graffikkort. Skärpning!

Slutsats
13-tums MacBook Pro med Retina-skärm är i dagsläget den bästa laptopen på marknaden i sin klass. Den är ett givet val om man vill ha ett bärbart muskelknippe i ultrabook-storlek. Skärmen är utan jämförelse marknadens bästa och alla höga prestanda och den fina skärmen är inpackad i Apples stilrena, läckra och användarvänliga design. Om det inte hade varit för AirPlay-problemet så skulle den här datorn ha varit en given sexpoängare!

Fakta & Betyg:
 • Pris: 19 500:-
  • OS X Mountain Lion
  • Intel Core i5 2,5 GHz-processor
  • 256 GB SSD, 8 GB SDRAM
  • 13,3-tums LED-bakbelyst IPS, 2560 x 1600-upplösning
  • 2x Thunderbolt, 2x USB 3, HDMI, SDXC-kortläsare, 802.11n, Bluetooth 4.0
  • Mått: 31,4 x 21,9 x 1,9 cm
  • Vikt: 1,62 kg
  • Batteritid: 7 timmar
  • Pris: 19 500 kr

  Les också:

  Hjärna på styret

  SmartHalo visar vägen i mörkret och biter ifrån sig om cykeltjuven närmar sig.

  Sann minimalism

  HyperX har hoppat över det mesta, här är mus som inte är skrytsamt prålig.

  Tysk precision

  Tuffare än så här kan inte en mus se ut!

  Gaming för gottegrisar

  Allting behöver inte vara svart. Mionix är lika cool som pepparmintsglass.

  Snabb på avtryckaren

  HP:s spelmus är snabb i eldstrider men har inte mycket annat att erbjuda.

  Sci-fi-extravagans

  Logitechs mästarmus kan i stort sett allt, men den kostar.

  Racer-Razer med grepp

  Razers turneringsversion ger dig ett litet försprång.

  Prosaisk handredskap

  No-nonsense-verktyg för spelare som inte vill lägga extra på funktioner som inte vinner spelen.

  Tivoli på musmattan

  Gaming handlar om att ha kul, och Asus går hela vägen med en lyckad mus.

  Handvapen för spelare

  Vi har lagt vantarna på åtta av de bästa mössen som är speciellt gjorda för gaming.

  Läcker rese-bärbar

  Huaweis första resvänliga laptop är inte dum!

  Valuta för pengarna

  Blygsam budget behöver inte betyda långsamma, hackande spel.

  På forsidan nu

  Olympus PEN E-PL9

  Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

  Denon AH-D5200

  Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

  6 trådlösa öronproppar

  Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

  8 bärbara radioapparater

  Man behöver bara en radiomottagare, sedan allt är klart för sportsändningar, debattprogram och musik. Är mottagaren dessutom en reseradio så...

  Geostorm: Bland det dummaste vi har sett!

  Låt det vara sagt med en gång: vi har inget emot ”hjärndöda” actionfilmer utan något annat syfte en ren popcornunderhållning....

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse