TEST AV Apple iPhone 8

Springer Ă„ttor runt konkurrenterna

iPhone 8 Àr det trygga och, för en gÄngs skull, ekonomiska valet av en ny Applemobil.

Ljud & Bild tycker:
Ofattbart snabb. Kan snabbladdas och stöder trÄdlös laddning. Mycket bra kamera och högtalare.
Designen och skÀrmen kÀnns förÄldrade. Tveksam mÄlgrupp.

För första gÄngen pÄ Äratal Àr mÄnga exalterade över en ny iPhone-modell. Problemet Àr att det inte Àr över nya iPhone 8 eller 8 Plus. Alla frÄgor jag fÄtt sedan lanseringen har handlat om iPhone X. Detta trots att iPhone 8 innehÄller ny teknik och mÄnga förbÀttringar sedan förra modellen. Man kan jÀmföra med den motivlackade superstylade lyxmodellen som bilmÀrkena visar upp pÄ mÀssorna, fast folk sedan suckande köper standardmodellen.

KÀnslan i glasbaksidan Àr fenomenal! (Foto: Ljud & Bild)

Utseende och konstruktion
iPhone 8 ser mer eller mindre exakt ut som iPhone 7 – och iPhone 6S och iPhone 6. Det kĂ€nns verkligen som att Apple har lagt all energi pĂ„ designen av X. Nytt Ă€r dock att baksidan Ă€r gjord av glas istĂ€llet för metall. Det lĂ„ter brĂ€ckligt, men Apple försĂ€krar oss att det Ă€r extremt tĂ„ligt. Vi fĂ„r vĂ€l se nĂ€r folk börjar tappa dem. DĂ€remot Ă€r glaset inte alls lika kĂ€nsligt för fingeravtryck som en del konkurrenters. Telefonen Ă€r ocksĂ„ ”vattentĂ„lig” som Apple kallar det.

iPhone 8 install
Det Àr föredömligt lÀtt att komma igÄng (Foto: Ljud & Bild)

SkÀrm
Det har inte hĂ€nt sĂ„ mycket med skĂ€rmtekniken sedan föregĂ„ende modell. Upplösningen och skĂ€rmstorleken Ă€r densamma. FĂ€rgĂ„tergivningen har redan tidigare varit bra, men nu har Apple infört samma vitbalans-funktion som pĂ„ iPad Pro. True Tone kĂ€nner av det omgivande ljuset och anpassar fĂ€rgtemperaturen sĂ„ att den upplevda fĂ€rgen alltid Ă€r den samma. Det Ă€r inget man mĂ€rker nĂ€r man anvĂ€nder det, men slĂ„r man av det sĂ„ reagerar man pĂ„ att det kĂ€nns ”fel”.

Kamera
Även om siffrorna för kameran ser likadana ut sĂ„ har Apple faktiskt jobbat med den pĂ„ insidan. Sensorn har blivit större och snabbats upp, samtidigt som det lagt till nya filter. LED-blixten ger ocksĂ„ en jĂ€mnare belysning. Men framför allt utnyttjas den nya Bionic-processorn för att bedöma motivet och göra bildbehandlingen. Allting har ocksĂ„ kalibrerats för att fungera med Apples lösning för Augmented Reality, ”förstĂ€rkt verklighet”.

Augmented Reality kommer vi fÄ se mycket av framöver (Foto: Ljud & Bild)

Bland annat slÀpper IKEA en app för att prova möblerna hemma innan köp.

Det mĂ€rktes ocksĂ„ i vĂ„ra testbilder. iPhone 8 producerar bilder med lite mer mĂ€ttade fĂ€rger Ă€n tidigare, utan att gĂ„ till överdrift vilket Galaxy S8 kan göra. Man fĂ„r fram fler detaljer och fĂ„r mer djup i bilden, med en bĂ€ttre bakgrundsoskĂ€rpa. I svag belysning fĂ„r man naturligare fĂ€rger Ă€n med iPhone 7, och bruset Ă€r mer kontrollerat. Galaxy S8 ger visserligen en ”ljusare” bild men tappar ocksĂ„ detaljer pĂ„ ett sĂ€tt som inte iPhone 8 gör.

Klarare fÀrger och bra detaljer (Foto: Ljud & Bild )
Mindre brus och naturligare fÀrger i dÄligt ljus (Foto: Ljud & Bild )

Ljud
För en gÄngs skull har faktiskt ljudet blivit mÀrkbart bÀttre i högtalarna. Det mÀrks att Apple har sneglat pÄ lösningen de har anvÀnt i iPad Pro. Högtalarna klarar betydlig högre volym utan att bli skrÀlliga och har Ätminstone en antydan till basÄtergivning. Man fÄr till och med en viss stereoeffekt, trots det korta avstÄndet mellan högtalarna. iPhone har plötsligt fÄtt nÄgra av de bÀsta högtalarna pÄ marknaden. Det trÄdlösa ljudet mÀrks dock ingen skillnad pÄ.

AnvÀndning
Förutom de fiffiga nyheterna i iOS 11, som alla iPhone-Àgare fÄr tillgÄng till, Àr det faktiskt laddningen som Àr den stora nyheten. Dels stöder iPhone 8 Àntligen snabbladdning, om man exempelvis anvÀnder laddaren frÄn iPad Pro. 50 procent laddning pÄ 30 minuter! Dels kan man Àntligen ladda den trÄdlöst! Detta funkar okej, om Àn lÄngsamt, med existerande Qi-laddare. Apple lovar oss dock snabbare laddning efter en uppdatering, samt sina egna laddare.

Äntligen trĂ„dlös laddning! (Foto: Apple)

Prestanda
Apples nya A11 Bionic-processor har nu sex processorkÀrnor. Om vi ramlade av stolen över iPad Pros prestanda sÄ ramlar vi nu av en stege. Den Àr helt galet snabb! Snabbare Àn iPad Pro, nÀstan i klass med MacBook, och definitivt i en annan liga Àn konkurrenterna. Geekbench mÀter 4137 för en kÀrna och 10214(!) för flera, jÀmfört med 3933/9305 för iPad Pro, och 1987/6692 för Samsung Galaxy S8. WebblÀsartesterna Àr Ànnu mer övertygande.

Slutsats
Det Ă€r ingen tvekan om att iPhone 8 Ă€r snabbare, fiffigare och bĂ€ttre Ă€n iPhone 7. Men den ser ocksĂ„ exakt likadan ut och saknar helt ”mĂ„ste ha”-kĂ€nslan som iPhone X har. PĂ„ ett sĂ€tt har Apple helt enkelt blivit sin egen vĂ€rsta konkurrent. SĂ„ vem ska köpa iPhone 8? Alla som tycker 11 000 kronor Ă€r orimligt för en mobil. Alla som fĂ„r en ny firmamobil eller förnyar abonnemanget. De som vill ha fingeravtryckslĂ€saren kvar. Och de kommer sĂ€kert att bli nöjda.

Fakta & Betyg:
 • Operativsystem: iOS 11
  SkÀrm: 4,7 tum LCD 750 x 1334 (326 ppi)
  Processor: 2,5 GHz Hexacore Apple A11 Bionic
  Minne: 2 GB / 64-256 GB
  Kameror: 12 Mp 28 mm F1.8 + 7 Mp F2.2
  TrÄdlöst: 4G LTE, Wifi ac, BT 5.0, (NFC)
  MĂ„tt/vikt: 138 x 67 x 7,3 mm/148 gram
  Batteri: 1821 mAh, 14 h samtal.

  Pris: 8,000,-
  Les ogsÄ
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×