TEST AV Äntligen Superzoom med HD-Video

Canon PowerShot SX1 IS

Med alltifrÄn 20x zoom till videoinspelning i full HD sÄ Àr PowerShot SX1 IS utan tvekan Canons nya flaggskeppsmodell

Ljud & Bild tycker:
PÄlitlig exponerings­automatik. HD-videon avgjort anvÀndbar.
Inget RAW-stöd. Bildstörningar som förvÀntat pÄ en superzoom.

PĂ„ HD-videokamerafronten Ă€r Canons vĂ„ra favoriter nĂ€r det gĂ€ller ren och skĂ€r bildkvalitet. Med det i bagaget sĂ„ spetsade vi öronen ordentligt nĂ€r nyheten kom att tillverkaren hade kastat in en CMOS-sensor i en av sina PowerShot-kameror – och dĂ€rmed kunnat plocka in sin imponerande videokamerateknologi. Nog för att superzoomkameror har kallats allt-i-ett-kameror förut, men lĂ€gg till möjligheten att spela in rörlig bild i full HD sĂ„ börjar de slagorden betyda nĂ„got pĂ„ riktigt.

Vi har testat en hel del superzoomkameror det senaste Ă„ret och ingen har imponerat sĂ„ mycket som Fujifilms S100fs. Kamerorna betingar ungefĂ€r samma pris i butik och Ă€r respektive till­verkares toppmodell i kategorin. Men det Ă€r inte bara mot vĂ„r gamla superzoomfavorit som SX1 mĂ„ste kunna mĂ€ta sig. Den har nĂ€mligen ungefĂ€r samma rekommenderade pris som Canons billigaste spegelreflexkamera EOS 1000D inklusive ett objektiv. Är man sĂ„ pass fotointresserad att man vĂ€ljer en dyr superzoomkamera kanske en Ă€kta spegelreflex Ă€r ett bĂ€ttre val.

AnvÀndning och funktionalitet
Ett omrÄde som PowerShot-serien historiskt sett har klarat bra Àr hanteringen. NÄgon rÀdsla för att placera ut för mÄnga knappar finns inte vilket betyder att mycket av det man ofta vill pilla pÄ gÄr att nÄ snabbt utan att man behöver snurra runt i labyrintlika menysystem. Med det sagt vill vi gÀrna pÄpeka att bra hantering och enkel hantering inte nödvÀndigtvis Àr samma sak. Det finns superzoomkameror som Àr lÀttare att förstÄ sig pÄ för nybörjaren, exempelvis Panasonic FZ28, men för den med erfarenhet eller lust att lÀra sig sÄ erbjuder SX1 absolut goda kontrollmöjligheter. ExponeringsinstÀllningar görs huvudsakligen genom att man snurrar ett kontrollhjul vilket Àr en helt okej lösning som kÀnns mer organisk Àn att anvÀnda knapptryckningar. Vill man vara petig, och det drar vi oss ju inte för att vara, sÄ kunde man ha gjort kontrollhjulet lite kÀnsligare sÄ man slapp snurra det sÄ mÄnga varv vid större justeringar.

Kameran Ă€r stor och tung och en av anledningarna till det Ă€r att den anvĂ€nder sig av fyra vanliga AA-batterier som kraftkĂ€lla. Visst blir den dĂ€rför krĂ„ngligare att ta med sig men en av de uppenbara fördelarna med de större dimensionerna Ă€r att kameran Ă€r lĂ€tt att stabilisera – ett mĂ„ste för de dĂ€r lĂ„nga brĂ€nnvidderna. Valet av AA-batterier gentemot ett specialbyggt laddningsbart innebĂ€r Ă€ven att man enkelt fĂ„r tag i extra batterier nĂ€stan var som helst i hela vĂ€rlden. Nackdelen Ă€r att blixten laddar om segare och segare ju mindre krĂ€m som finns kvar i batterierna.
PÄ ovansidan av kameran hittar vi en blixtsko vilket gör att om man har behov av just en lite kraftfullare (och snabbare!) blixt sÄ gÄr det att köpa till en extern. Det tackar vi för.

Bildkvalitet
PowerShot-serien har lÀnge stÄtt för rejÀl bildkvalitet för pengarna. Den hÀr gÄngen var vi rÀdda att resultatet skulle bli ett annat. En kamera med ett brÀnnviddsomfÄng pÄ 28-560 mm kommer alltid ha problem med bildförvrÀngningar pÄ grund av den extrema optik som krÀvs. Förutom det mÄste optiken tillverkas vÀldigt liten vilket betyder att bildsensorn för att matcha Àven den mÄste vara liten. En liten bildsensor antyder i sin tur Ànnu fler bildstörningar. Detta till trots Àr vi pÄ det stora hela nöjda med SX1.

Exponeringen Ă€r pĂ„litlig och vill man anvĂ€nda kameran pĂ„ full automatik sĂ„ man kan förvĂ€nta sig anvĂ€ndbara bilder under de flesta förhĂ„llanden, Ă€ven om den gyllene regeln att ta flera bilder pĂ„ allt som Ă€r viktigt Ă€r lika aktuell som nĂ„gonsin. Vi upplever kamerans förmĂ„ga att inte brĂ€nna ut omrĂ„den i bilder med hög kontrast som bĂ€ttre Ă€n tidigare generationers Canon-kameror – ett tydligt tecken pĂ„ att sensorteknologin gĂ„r framĂ„t.

FÀrgÄtergivningen Àr god och invÀndningar mot vitbalansen har vi bara dÄ vi fotograferar i blandat ljus men det Àr snarare regel Àn undantag pÄ alla kameror. PÄ klassiskt Canon-manér drar visserligen bilder i vanlig lampbelysning lite vÀl Ät det varma hÄllet men oftast Àr det bara trevligt och vill man ha en mer neutral Ätergivning gÄr det att fÄ om man stÀller in vitbalansen manuellt.

Sist men inte minst kommer ingen kamera undan en ordentlig titt pĂ„ brusnivĂ„erna – kort sagt de störningar som uppstĂ„r pĂ„ pixelnivĂ„ i sensorn. BrusnivĂ„erna Ă€r mĂ€rkbara redan vid ISO200 men det Ă€r inget katastrofalt resultat. ISO400 fungerar utmĂ€rkt vid utskrifter i vanlig fotostorlek Ă€ven om vi ser tydliga tecken pĂ„ bĂ„de brus och detaljförstörande brusreducering hĂ€r. För att vara en superzoomkamera Ă€r resultatet bĂ€ttre Ă€n medel men SX1 blir Ă€ndĂ„ slagen pĂ„ fingrarna av Fujifilms S100fs i det hĂ€r momentet.

En jÀttemiss, enligt vÄrt tycke, Àr att man inte kan fotografera i RAW-format med kameran. Det Àr hutlöst att inte erbjuda det i en sÄ pass avancerad kamera som Àr utvecklad för fotointresserade och som till pÄ köpet kostar en hel del.

Som filmkamera
En stor anledning till att man skulle vÀlja just SX1 över andra kameror i klassen Àr nog för mÄnga möjligheten att spela in högupplöst video. Inte nog med den pÄ papperet höga videokvaliteten, man har Àven valt att bygga in tvÄ separata mikrofoner för stereoljuds­upptagning.

Visst ser det bra ut! Det ska vi inte sticka under stol med. DÀremot mÄste vi Àven medge att det inte Àr i nÀrheten av samma kvalitet som man fÄr ut av dedikerade HD-videokameror. En av de största anledningarna till det Àr den oreda som skapas i bilden vid snabba panoreringar eller svÄra motiv med mycket detalj. VÄr gissning Àr att det beror pÄ att bilden komprimeras vÀl mycket. Pixlar flyter ihop och detaljer blir suddiga trots den höga upplösningen. Men bÀsta videobilden frÄn en kompaktkamera hittills Àr det ÀndÄ.

Slutsats
Man fÄr bÀttre bildkvalitet om man köper en spegelreflexkamera för samma pris som SX1 kostar. Men det Àr viktigt att komma ihÄg att i övrigt Àr det inte en jÀmförbar lösning. Vill man med en spegelreflexkamera fÄ samma zoomomfÄng som SX1 ger krÀver det inköp av flera extra objektiv vilket kommer öka det totala priset med mÄnga tusenlappar likvÀl som den totala vikten pÄ utrustningen. PÄ det sÀttet ligger SX1 nÀrmare visionen om en enda bit utrustning för alla tillfÀllen.

En av de frÀmsta anledningarna att SX1 inte klarar av att ta det dÀr sista lilla steget ifrÄn att vara en rekommenderad kamera till att vara en ytterst rekommenderad kamera Àr att man inte kan fotografera i RAW-format. SkÀrpning Canon. De flesta som vill lÀgga de hÀr pengarna pÄ en kamera vill ha den möjligheten.

Kan man leva med det Àr SX1 ÀndÄ riktigt fin och i jÀmförelse med liknande kameror klarar den sig vÀldigt bra trots sin höga prislapp. Det hÀr Àr en kvalitetskamera och om HD-videoinspelningen lockar oavsett sina begrÀnsningar Àr SX1 ett bra köp. I frÄga om ren bildkvalitet sÄ behÄller Fujifilm S100fs ÀndÄ superzoom-tronen.

 

Fakta & Betyg:
 • Canon PowerShot SX1 IS
  Optik: 28–560 mm, f/2,8–f/5,7
  Sensor: 1/2,3-tums CMOS
  SkÀrm: 2,8-tums TFT samt elektronisk sökare
  ISO-kĂ€nslighet: ISO 80–1600
  Vikt (med batteri): 685 gram
  Pris: 5 900 kr

  Pris: 5,900,-
  Les ogsÄ
  TEST: Fujifilm XF 23mm F2 R WR

  FörtrÀfflig Fujifilm-optik

  Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

  TEST: Fujifilm XF 80mm f2.8 R LM OIS WR Macro

  AnvÀndbar makro-tele

  Makroobjektiv behöver inte ha begrÀnsningar. Se bara pÄ Fujifilms makro-tele.

  TEST: Nikon AF-S 105mm F1.4E ED

  Nikon-tele i en klass för sig

  Priset Àr svÄrt att svÀlja men uppvÀgs av den höga bildkvaliteten.

  TEST: Olympus M.ZUIKO Digital ED 45mm f1.2 PRO

  Extrem portrÀtt-tele

  Olympus lilla 45 mm Àr ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.

  TEST: Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS

  Specialobjektiv för portrÀtt

  Om du vill ha ett annat uttryck i portrÀtten Àr det hÀr rÀtt objektiv.

  TEST: Sony FE 24-105mm F4 G OSS

  Superb resezoom till Sony

  Om man kan leva utan lite ljusstyrka sÄ Àr det den hÀr Sony-zoomen man ska ha.

  TEST: Objektivguide

  VÀlj rÀtt objektiv till kameran

  Optiken Àr viktigare Àn megapixlarna, hÀr Àr en kort guide till vanligaste objektiven.

  TEST: Canon PowerShot G1 X Mark III

  Seriös resekompakt

  Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

  TEST: Panasonic Lumix GH5S

  Maxad videokamera

  Panasonic Lumix GH5S Àr en unik systemkamera, med renodlade egenskaper för proffsvideo.

  TEST: Leica CL

  Legenden lever

  Leica CL har mycket att leva upp till, men lyckas med det viktigaste.
  TEST: Panasonic Lumix G9

  Superb spegelreflexdödare

  HÀr Àr en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.
  TEST: Sony Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

  Skarp Zeiss till Sony

  Sonys ljusstarka normalobjektiv Àr nÀstan helt perfekt. Men det kostar.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×