annonse
annonse
annonse

Lasses anläggning

Modern mix

Utmaningen är alltid densamma: att hitta den perfekta kombinationen när man sätter ihop en stereo där ljudkvaliteten sitter i högsätet.

Kunne hatt enda høyere oppløsning Støtter ikke AIFF/ ALAC Mangler kraft Klangneutral ljudbild. Kompakt. Fullvärdig dator. Prydlig varm klang. Stor ljudbild. Lättmöblerad.
Saknar Blu-ray. Kunde haft skarpare fokus. Ingenting
annonse

Vad alla där ute skulle välja kan vi bara gissa oss till. Vad vi vet är däremot att många av dem som faktiskt skulle kunna tänka sig att lägga närmare 40 000 på en stereo har mycket att se fram emot, oavsett om de är representativa för vanligt folk eller inte. Det ryms nämligen väldigt mycket fin hifi i en sådan budget, även om man inte utan vidare kan vara säker på att allting passar ihop. Man bör ta sig en tur till butikerna med en lista över högtalare och elektronik som fått bra betyg i tester, och sedan prova dem i olika kombinationer innan man bestämmer sig.

Högtalare
Det är en bra utgångspunkt, och en metod jag själv använde mig av. För med en testvinnare kan det inte gå fel, tänkte jag, och valde PSB Imagine T som en bra start på en anläggning i den här prisklassen. De smala golvhögtalarna formligen gnistrar med en levande, dynamisk och stor ljudbild, rik på detaljer och klangnyanser. En ypperlig utgångspunkt för varje anläggning, som även sambor och äkta hälfter kan acceptera. Imagine T ser inte bara bra ut, de är tillräckligt smala för att passa in i de flesta vardagsrum, och finns i svart och vit pianolack samt träfaner.

Förstärkare
Så långt allt väl. Men det skulle strax bli knivigare. Målet var inte bara att få bästa möjliga ljud för pengarna, jag ville också ha en stereo som skulle kunna spela högt och hårt nog för att framkalla feststämning, men också tackla kammarmusik och opera utan att förstöra den. En allroundanläggning, om du så vill. Men att hitta förstärkare blev inte lätt. Inte för att det inte finns bra alternativ i den aktuella prisklassen, utan för att jag ville ha ett kraftigt och fylligt ljud. Under ett par veckors kval förkastade jag ett halvt dussin förstärkare och satt efter mycket huvudbry med tre alternativ.

Hegel H70 på 70 watt var aktuell eftersom den låter friskt och genomskinligt och dessutom har inbyggd digitalomvandlare. Perfekt för mitt val av Mac Mini som ljudkälla, eftersom jag då skulle kunna få bättre ljud genom att koppla datorn till förstärkarens omvandlare med en optisk AI ITV FO-digitalkabel från Monster. Eller så skulle jag välja den varma, fylliga klangen hos Yamahas 90-wattare A-S1000, en vacker förstärkare med retrodesign som jag antog skulle göra högtalarnas klang ännu större. Sist men inte minst hade jag Musical Fidelitys M3i på 70 watt som alternativ, allt beroende på erfarenheterna med förstärkarna i M6-serien.

Vilken jag än valde kändes det som jag skulle få en strålande kombination, men till slut föll valet på Yamaha-förstärkaren. Och det skulle visa sig vara ett smart beslut.

Ljudkälla
Lika smart tycker jag det är att ha en Mac mini som mediecenter. Med en sådan har man allt på samma ställe. Eftersom den är en tvättäkta dator får man full funktionalitet, kommer åt internet och kan lagra sitt eget musikbibliotek på hårddisken. Musiken styrs med en iPhone eller en trådlös bluetooth-mus. Och man kan spela musik från iTunes eller Spotify utan att koppla in någon extrautrustning. Och så har man tvättäkta internet i vardagsrummet.

Enda nackdelen med att välja en Mac Mini är att man inte kan spela Blu-ray-skivor, och den stöder inte heller AirPlay från en iPhone eller iPad.

För att ljudkvaliteten inte ska lida av att en dator är ljudkällan valde jag att koppla Musical Fidelitys digitalomvandlare V-DAC till datorn med en optisk kabel från Monster. Det är en lösning som visade sig fungera bättre än förväntat och som faktisk ger ett bättre ljud än många CD-spelare.

Auduns kommentarLasses anläggning passar utmärkt för alla som gillar att musiken återges med realistisk storlek. Här finns en stor skala i ljudbilden, med en enorm bredd och ett enormt djup. Ljudet har dessutom större tyngd och bättre fundament i basen än med det mindre Dynaudio-systemet. PSB-högtalarna kommer visserligen från Kanada men har ett lite amerikanskt sound. Basen är lekfull och fräsch, och det känns som att det finns en bra kontroll över musiken.Ljudet är oerhört osminkat och direkt. Tillsammans med den dynamiska Yamaha-förstärkaren är detta en väldigt potent kombination för dig som gillar rock’n’roll, men personligen tyckte jag att den kändes en smula tröttsam ibland. PSB-högtalarna är bland de bästa jag känner till i prisklassen, men de kan ha tendenser till ett aningen hårt övre mellanregister om de inte tämjs en smula med rätt förstärkare. I mina öron låter det hela mer balanserat när vi kopplar in ”min” Marantz-förstärkare till Imagine T.
Geirs kommentar
Det är svårt att inte fastna för ljudet från Lasses anläggning. Jag faller för den fräcka lösningen med en MacMini som ljudkälla kopplad genom Musical Fidelity V-DAC. Det ger stora möjligheter, och ett lysande ljud.Först och främst finns här snygg dynamik och pigg bas. Skunk Anansies rockiga klassiker ”Hedonism” har en saftig gitarr och bastrumman är fysisk och rapp. Instrumenten är välvuxna i en ljudbild med mycket livekänsla. Jag tycker inte att basen är våldsamt djup, det är i mellanbasen det roliga finns. Jämfört med Auduns Dynaudio-system med inkopplad subbas går inte Lasses lika djupt och saknar också en del av basens tonala upplösning. Å andra sidan är underhållningsfaktorn större.När vi går längre upp i registret är en bra inspelning med Kari Bremnes väldigt avslöjande. ”En elsker i Berlin” har ett oerhört framträdande mellanregister som gör att rösten markeras kraftfullt. Ljudbilden har en fin balans från topp till botten, och jag måste medge att jag gillar Lasses kompromiss bättre än vad jag själv fått till. Den har en fin upplösning längst upp och alla instrument låter stort. Det finns däremot inte samma rymd RUNT instrumenten som med Auduns anläggning, som har snäppet vassare upplösning.

Bästa pris på Lasses anläggning
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Mediecenter Mac Mini    7 000 kr
  • D/A-omvandlare Musical Fidelity V-DAC      3 000 kr
  • Förstärkare Yamaha A-S1000    12 000 kr
  • Högtalare PSB Imagine T    16 000 kr
Pris: 38000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.