annonse
annonse

3 stereoanläggningar med streaming

Att uppfylla en dröm

Man behöver inte sälja ena njuren för att få råd med bra ljud. Men man behöver hjälp att välja. Vi har satt ihop tre kompletta stereoanläggningar.

Det låter enkelt. Sätt ihop en bra stereo för trettiotusen. Ungefär. För en sådan summa borde det inte vara några problem att sätta ihop en drömanläggning som passar alla.

Men det visade sig vara svårare än vi trodde. Urvalet är så stort att till och med vi som jobbar med hifi hade lite trubbel med att bestämma oss för vilka komponenter som skulle finnas med. För att inte tala om vilka kombinationer vi skulle välja. Så småningom slutade det med tre kompletta anläggningar för lite drygt 30 000 kronor, alla med olika kombinationer av signalkälla, förstärkare och högtalare.

Som vanligt gällde det att hitta en stereo som har så bra ljud som möjligt för pengarna. En anläggning för vanligt folk, åtminstone dem som kan tänka sig att lägga sådana summor på en musikanläggning. Utan kablar och stativ, sådant får man komplettera med efter man har valt ut drömanläggningen. Vårt tips är att prata med säljarna i butiken och fråga dem vilket slags kablar som passar de olika komponenterna.

Streaming
Gemensamt för de tre anläggningarna är att de är anslutna till internet eller ett trådlöst nätverk så att de kan streama musik från datorn. Och det finns ett skäl till att vi har tagit med den här funktionen. Det har nämligen blivit allt vanligare att ha musiken liggande på en av husets datorer, eller att spela den trådlöst från Spotify, iTunes eller andra tjänster. Därför är alla testets tre anläggningar anslutna till trådlöst nätverk.

En av dem skiljer sig dock från de övriga. Lasses har en Mac Mini som signalkälla. Den fungerar som mediecenter och CD-spelare, och är inkopplad till en D/A-omvandlare för att ljudkvaliteten till förstärkaren ska blir så hög som möjligt. Eftersom datorn även är ansluten till internet kan man strömma musik från olika webbtjänster utan att behöva någon extra dator.

Audun har valt en liten anläggning, med en trådlös Airport Express-basstation som är kopplad till en D/A-omvandlare från Hegel, som i sin tur fungerar som förförstärkare till ett par aktiva Dynaudio-högtalare.

Geir streamar musiken från en bärbar dator, eller en iPhone med AirPlay, till en trådlös nätverksspelare från Marantz. Den fungerar som ett nav och till denna kan man koppla fler digitala ljudkällor.

Digitalt ljud
De tre anläggningarna får betraktas som hypermoderna eftersom de är anslutna trådlöst till en dator som fungerar som ljudkälla. Men för att ljudet ska bli så bra som möjligt har alla tre en bättre signalbehandling än vad en dator har. Samtliga har en digitalomvandlare som arbetar mer exakt med den känsliga ljudsignalen och ser till att ljudet blir optimalt.
Vi har satt ihop tre alternativ som gör det enklare att uppfylla drömmen om perfekt ljud.

Audun     31 330 kr

  • Wi-Fi-basstation Airport Express    930 kr
  • D/A-omvandlare Hegel HD20    12 000 kr
  • Högtalare Dynaudio Focus 110A    18 400 kr

Lasse     38 000 kr

  • Mediecenter Mac Mini    7 000 kr
  • D/A-omvandlare Musical Fidelity V-DAC      3 000 kr
  • Förstärkare Yamaha A-S1000    12 000 kr
  • Högtalare PSB Imagine T    16 000 kr

Geir     30 000 kr

  • Nätverksspelare Marantz NA7004    8 000 kr
  • Förstärkare Marantz PM-KI Pearl Lite    12 000 kr
  • Högtalare Monitor Audio Silver RX6      10 000 kr

Lasses anläggning

3 stereoanläggningar med streaming
Vad alla där ute skulle välja kan vi bara gissa oss till. Vad vi vet är däremot att många av dem som faktiskt skulle kunna tänka sig att lägga närmare 40 000 på en stereo har mycket att se fram ...
Les hele testen her

Geirs anläggning

3 stereoanläggningar med streaming
Jag tycker att en ljudanläggning ska presentera musiken på ett så trovärdigt sätt som möjligt. Vad den än kostar handlar det om att skapa en illusion av verkligheten. Det finns däremot många olika vägar att gå, och även om en ...
Les hele testen her

Auduns anläggning

3 stereoanläggningar med streaming
I förra årets shootout ställde jag upp med en hel arsenal av förstärkare och grandiosa hornhögtalare. Det var en hejdundrande rockstereo som kunde blåsa strumporna av vem som helst. Kollegerna höll med om att det var tuffa saker, men undrade ...
Les hele testen her

Sammanfattning

3 stereoanläggningar med streaming
Denne opretentiösa stereo-trekamp har blivit en årlig tradition som vi på redaktionen alltid ser fram emot. För även om vi testar väldigt många enskilda komponenter under året är det inte alltid vi har en möjlighet att undersöka exakt vilka kombinationer ...
Les hele testen her

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-