annonse
annonse
annonse

KEF X300A

Kanonbra PC-högtalare

Med KEFs nya högtalare behöver du bara koppla in en dator, så vips, har du en stereo! Låter bra gör de också …

Stor och fokuserad ljudbild Precis timing Taktfast bas
Få anslutningar

Det är bara att inse att sättet vi lyssnar, delar och upptäcker musik på är i ständig förändring. Några håller fast vid CD, andra har återuppväckt kärleken till gammal hederlig vinyl – men de allra flesta av oss hämtar vår musik från nätet på ett eller annat sätt. Vi köper och laddar ner musik från iTunes, strömmar direkt från tjänster som Spotify, Wimp eller Soundcloud, och delar med oss av våra favoritlåtar på Facebook. Och hos de allra yngsta är det faktiskt YouTube som är den mest populära källan till musiken till vardags.

Problemet med att lyssna på musik via datorn är ljudkvaliteten. Laptopens inbyggda högtalare låter förskräckligt och få PC-högtalare kommer i närheten av något som man skulle kunna kalla för hifi-ljud.

Behovet av ett par riktiga datorhögtalare med hifi-kvaliteter har plötsligt blivit mycket större. Detta är något som engelska KEF också har insett. De började sin karriär med att bygga närfältsmonitorer åt BBC för femtio år sedan, och nu har de stoppat in all sin erfarenhet och kunskap i en liten digital högtalare som ska passa den nya generationen musik- och ljudintresserade.

X300A
KEF X300A är helt aktiva, digitala högtalare. I varje högtalare sitter en D/A-omvandlare med USB-port, elektroniskt delningsfilter och två förstärkare som driver bas/mellanregister och diskant med 50 respektive 30 watt.

80 watt låter kanske inte som så mycket men i detta fall är det fullt jämförbart med dubbel effekt rakt in i vanliga passiva högtalare eftersom effekten ”tar genvägen” direkt till högtalarelementet i stället för att omvandlas till värme genom metervis med koppartråd.

Just detta är fördelen med aktiva högtalare, att tillverkaren har full kontroll över kvaliteten i alla led och kan se till att förstärkare och högtalarelement matchar varandra perfekt när det gäller effekt, impedans och frekvensomfång.

X300A ska kopplas till en PC eller Mac med USB-kabel och den inbyggda D/A-omvandlaren hanterar musikfiler med upp till 24 bit/96 kHz-upplösning. Du kan alltså lyssna på allt från MP3 till högupplösta master-filer, vilket är goda nyheter för oss ljudtokiga. Dynaudios trådlösa Xeo 3-högtalare klarar till exempel bara upp till 16 bitars upplösning.

Högtalarna är bestyckade med KEFs karaktäristiska Uni-Q-koaxialelement, där diskanten sitter i mitten av baselementet. Detta patent gör att allt ljud sprids från samma punkt, vilket ger en ytterst exakt och koncentrerad ljudbild. Elementet i X300A är senaste version av Uni-Q som även sitter i liknande modeller i R-serien och i de kostbara Blade-högtalarna.

Att använda X300A
Det är väldigt enkelt att installera X300A. Det ingår fyra kablar för anslutningen: en USB-kabel från dator till högtalare, en USB-kabel vidare till den andra högtalaren, samt nätkablar till båda högtalarna. Det blir med andra ord en del sladdar att hålla ordning på, men fördelen är att allting fungerar utan trassel. USB-kablarna som ingår är 1 meter till datorn och 2 meter mellan högtalarna.

Tack vare att förbindelsen mellan högtalarna görs via USB överförs ljudet blixtsnabbt och synkroniserat i stereo. Vi märkte inte heller av några missljud eller ”drop-outs” under testet, och hörde ingen förskjutning av stereoperspektivet som vi har råkat ut för med en del trådlösa högtalare. X300A slås av och sätts på automatiskt när du drar ut USB-kabeln och har gummitassar så att de kan stå direkt på skrivbordet.

Picture 490

När alla sladdar är inkopplade installerar högtalarna sig själva med hjälp av USB-gränssnittet och dyker upp automatiskt som externa högtalare i ljudmenyn på både PC och Mac. Allt du behöver göra är att ställa in en passande nivåförstärkning med volymratten på baksidan, sedan kan du använda datorns egen volymkontroll för att styra ljudet.

Ljudkvalitet
Vi som växt upp med stora golvhögtalare, tjocka kablar och separata förstärkare med en CD- eller skivspelare på toppen, förväntar oss inte något tvättäkta hifi-ljud från två små högtalare och en laptop. Men de här KEF-högtalarna är ett bra exempel på hur bra en datorstereo faktiskt kan låta. Med en X300A på var sida om datorskärmen förvandlas kontoret till en liten ljudstudio!

Första intrycket är att högtalarna presenterar ett öppet, fokuserat och superdetaljerat ljud i klassisk KEF-stil. De ger lite av samma känsla som att dra på sig ett par riktigt bra hörlurar över öronen – ljudbilden är tät och omslutande, samtidigt som instrumenten kan placeras med nästan kirurgisk precision i ljudbilden.

Det står snabbt klart att X300A är en ärlig och neutral ljudförmedlare som får fram mikrodetaljer som vanligtvis försvinner i suset och bruset från vanliga PC-högtalare. Det är fel att jämföra med billiga datorhögtalare som våra trofasta Logitech-modeller – mer närliggande är att jämföra med ett par riktigt bra studiomonitorer. Men medan många studiomonitorer är lite försiktiga i toppen (för att skona öronen efter många timmars mixande) finns det massor av sprutt och energi i diskanten från de små KEFarna.

KEFs koaxialelement Uni-Q passar precis som förväntat alldeles utmärkt för närfältslyssning och ger en utomordentlig holografi även när man sitter rakt framför dem vid skrivbordet. Även på bara 0,5–1 meters håll målar högtalarna upp en ljudbild med imponerande djupperspektiv – och skarpare precision än från vanliga tvåvägshögtalare som av förklarliga skäl har ett avstånd på 10 centimeter eller ännu mer mellan diskant och mellanregister.

När man sitter så nära högtalarna är det inte ovanligt att höra sus och störningar från högtalarkanalerna men med X300A får man lägga örat alldeles intill för att höra ens en antydan till brus. Fläkten i min Macbook Pro låter mer än bakgrundsbruset från X300A. Ett så lågt bakgrundsbrus betyder också att du inte behöver spela särskilt högt för att höra detaljer klart och tydligt.

En annan sak som utmärker sig är den tuffa och taktfasta basen. X300A har en imponerande djup och saftig basåtergivning som till och med återger krävande trummor och kontrabas med stoiskt lugn. Många aktiva högtalare är lite underdimensionerade och tappar dynamik i basen när den slår till som värst, men KEFarna har full kontroll. Avgrundsdjupt går de dock inte, under 50 Hz säger det stopp direkt. Kvaliteten på basen är dock så bra att den ofta ger ett intryck av att gå djupare.

Flera användningsområden?
KEF-högtalarna gör inte bort sig på något sätt i större rum heller. De lyckades fylla vårt testrum på ungefär 25 kvadratmeter med både högt och rent ljud. Men när det är sagt så bör det påpekas att det inte är något ”decibel-monster” vi snackar om, och för krävande hifi och hemmabio skulle vi nog föredra högtalare med ännu mer ljudtryck, kraftresurser och djupbas. Det verkar som om klangbalansen är anpassad för ett liv på skrivbordet snarare än i vardagsrummet. X300A har visserligen en omkopplare på baksidan som anpassar klangen efter bords- eller stativplacering, men den tyckte vi inte gjorde någon större skillnad på ljudet.

Vad vi saknar är en utgång för inkoppling av aktiv subbas. Dessutom sätter bristen på vanliga digitalingångar, optiska eller koaxiala, sina gränser för vilket slags utrustning du kan koppla in. Vilket ju är synd, fler ingångar hade gjort X300A till en ännu mer potent kandidat för krävande hifi-installationer.

Det kan nästan tyckas som om KEF har velat distansera X300A från sina övriga hifi-högtalare. Kanske är det strategiskt, för det är ingen tvekan om att detta är ett otroligt bra och prisvärt högtalarpar, och du får ha en bra förstärkare och KEFs passiva R300 om du ska lyckas klå dem på alla områden.

Slutsats
X300A är på många sätt och vis revolutionerande bra datorhögtalare. Plugga in dem via USB så hör du fler detaljer och mer liv från dina musikfiler än du trodde var möjligt! KEF-högtalarna spelar högt, rent och med taktfast och fyllig bas, och serverar en superskarp och jättedjup ljudbild. De passar däremot inte lika bra i vardagsrummet – det sätter anslutningarna ett litet stopp för. Lite smolk i glädjebägaren alltså, fast å andra sidan är X300A främst gjorda för att vara renodlade hifi-högtalare för skrivbordet, och det har KEF tveklöst lyckats med. Ställer du de här på vardera sidan om skärmen så får du räkna med att du tillbringar lite mer tid framför datorn …

Det är bara att inse att sättet vi lyssnar, delar och upptäcker musik på är i ständig förändring. Några håller fast vid CD, andra har återuppväckt kärleken till gammal hederlig vinyl – men de allra flesta av oss hämtar vår musik från nätet på ett eller annat sätt. Vi köper och laddar ner musik från iTunes, strömmar direkt från tjänster som Spotify, Wimp eller Soundcloud, och delar med oss av våra favoritlåtar på Facebook. Och hos de allra yngsta är det faktiskt YouTube som är den mest populära källan till musiken till vardags.Problemet med att lyssna på musik via datorn är ljudkvaliteten. Laptopens inbyggda högtalare låter förskräckligt och få PC-högtalare kommer i närheten av något som man skulle kunna kalla för hifi-ljud.Behovet av ett par riktiga datorhögtalare med hifi-kvaliteter har plötsligt blivit mycket större. Detta är något som engelska KEF också har insett. De började sin karriär med att bygga närfältsmonitorer åt BBC för femtio år sedan, och nu har de stoppat in all sin erfarenhet och kunskap i en liten digital högtalare som ska passa den nya generationen musik- och ljudintresserade.X300A KEF X300A är helt aktiva, digitala högtalare. I varje högtalare sitter en D/A-omvandlare med USB-port, elektroniskt delningsfilter och två förstärkare som driver bas/mellanregister och diskant med 50 respektive 30 watt.80 watt låter kanske inte som så mycket men i detta fall är det fullt jämförbart med dubbel effekt rakt in i vanliga passiva högtalare eftersom effekten ”tar genvägen” direkt till högtalarelementet i stället för att omvandlas till värme genom metervis med koppartråd.Just detta är fördelen med aktiva högtalare, att tillverkaren har full kontroll över kvaliteten i alla led och kan se till att förstärkare och högtalarelement matchar varandra perfekt när det gäller effekt, impedans och frekvensomfång.X300A ska kopplas till en PC eller Mac med USB-kabel och den inbyggda D/A-omvandlaren hanterar musikfiler med upp till 24 bit/96 kHz-upplösning. Du kan alltså lyssna på allt från MP3 till högupplösta master-filer, vilket är goda nyheter för oss ljudtokiga. Dynaudios trådlösa Xeo 3-högtalare klarar till exempel bara upp till 16 bitars upplösning.Högtalarna är bestyckade med KEFs karaktäristiska Uni-Q-koaxialelement, där diskanten sitter i mitten av baselementet. Detta patent gör att allt ljud sprids från samma punkt, vilket ger en ytterst exakt och koncentrerad ljudbild. Elementet i X300A är senaste version av Uni-Q som även sitter i liknande modeller i R-serien och i de kostbara Blade-högtalarna.Att använda X300A Det är väldigt enkelt att installera X300A. Det ingår fyra kablar för anslutningen: en USB-kabel från dator till högtalare, en USB-kabel vidare till den andra högtalaren, samt nätkablar till båda högtalarna. Det blir med andra ord en del sladdar att hålla ordning på, men fördelen är att allting fungerar utan trassel. USB-kablarna som ingår är 1 meter till datorn och 2 meter mellan högtalarna.Tack vare att förbindelsen mellan högtalarna görs via USB överförs ljudet blixtsnabbt och synkroniserat i stereo. Vi märkte inte heller av några missljud eller ”drop-outs” under testet, och hörde ingen förskjutning av stereoperspektivet som vi har råkat ut för med en del trådlösa högtalare. X300A slås av och sätts på automatiskt när du drar ut USB-kabeln och har gummitassar så att de kan stå direkt på skrivbordet.Picture 490När alla sladdar är inkopplade installerar högtalarna sig själva med hjälp av USB-gränssnittet och dyker upp automatiskt som externa högtalare i ljudmenyn på både PC och Mac. Allt du behöver göra är att ställa in en passande nivåförstärkning med volymratten på baksidan, sedan kan du använda datorns egen volymkontroll för att styra ljudet.Ljudkvalitet Vi som växt upp med stora golvhögtalare, tjocka kablar och separata förstärkare med en CD- eller skivspelare på toppen, förväntar oss inte något tvättäkta hifi-ljud från två små högtalare och en laptop. Men de här KEF-högtalarna är ett bra exempel på hur bra en datorstereo faktiskt kan låta. Med en X300A på var sida om datorskärmen förvandlas kontoret till en liten ljudstudio!Första intrycket är att högtalarna presenterar ett öppet, fokuserat och superdetaljerat ljud i klassisk KEF-stil. De ger lite av samma känsla som att dra på sig ett par riktigt bra hörlurar över öronen – ljudbilden är tät och omslutande, samtidigt som instrumenten kan placeras med nästan kirurgisk precision i ljudbilden.Det står snabbt klart att X300A är en ärlig och neutral ljudförmedlare som får fram mikrodetaljer som vanligtvis försvinner i suset och bruset från vanliga PC-högtalare. Det är fel att jämföra med billiga datorhögtalare som våra trofasta Logitech-modeller – mer närliggande är att jämföra med ett par riktigt bra studiomonitorer. Men medan många studiomonitorer är lite försiktiga i toppen (för att skona öronen efter många timmars mixande) finns det massor av sprutt och energi i diskanten från de små KEFarna.KEFs koaxialelement Uni-Q passar precis som förväntat alldeles utmärkt för närfältslyssning och ger en utomordentlig holografi även när man sitter rakt framför dem vid skrivbordet. Även på bara 0,5–1 meters håll målar högtalarna upp en ljudbild med imponerande djupperspektiv – och skarpare precision än från vanliga tvåvägshögtalare som av förklarliga skäl har ett avstånd på 10 centimeter eller ännu mer mellan diskant och mellanregister.När man sitter så nära högtalarna är det inte ovanligt att höra sus och störningar från högtalarkanalerna men med X300A får man lägga örat alldeles intill för att höra ens en antydan till brus. Fläkten i min Macbook Pro låter mer än bakgrundsbruset från X300A. Ett så lågt bakgrundsbrus betyder också att du inte behöver spela särskilt högt för att höra detaljer klart och tydligt.En annan sak som utmärker sig är den tuffa och taktfasta basen. X300A har en imponerande djup och saftig basåtergivning som till och med återger krävande trummor och kontrabas med stoiskt lugn. Många aktiva högtalare är lite underdimensionerade och tappar dynamik i basen när den slår till som värst, men KEFarna har full kontroll. Avgrundsdjupt går de dock inte, under 50 Hz säger det stopp direkt. Kvaliteten på basen är dock så bra att den ofta ger ett intryck av att gå djupare.Flera användningsområden? KEF-högtalarna gör inte bort sig på något sätt i större rum heller. De lyckades fylla vårt testrum på ungefär 25 kvadratmeter med både högt och rent ljud. Men när det är sagt så bör det påpekas att det inte är något ”decibel-monster” vi snackar om, och för krävande hifi och hemmabio skulle vi nog föredra högtalare med ännu mer ljudtryck, kraftresurser och djupbas. Det verkar som om klangbalansen är anpassad för ett liv på skrivbordet snarare än i vardagsrummet. X300A har visserligen en omkopplare på baksidan som anpassar klangen efter bords- eller stativplacering, men den tyckte vi inte gjorde någon större skillnad på ljudet.Vad vi saknar är en utgång för inkoppling av aktiv subbas. Dessutom sätter bristen på vanliga digitalingångar, optiska eller koaxiala, sina gränser för vilket slags utrustning du kan koppla in. Vilket ju är synd, fler ingångar hade gjort X300A till en ännu mer potent kandidat för krävande hifi-installationer.Det kan nästan tyckas som om KEF har velat distansera X300A från sina övriga hifi-högtalare. Kanske är det strategiskt, för det är ingen tvekan om att detta är ett otroligt bra och prisvärt högtalarpar, och du får ha en bra förstärkare och KEFs passiva R300 om du ska lyckas klå dem på alla områden.Slutsats X300A är på många sätt och vis revolutionerande bra datorhögtalare. Plugga in dem via USB så hör du fler detaljer och mer liv från dina musikfiler än du trodde var möjligt! KEF-högtalarna spelar högt, rent och med taktfast och fyllig bas, och serverar en superskarp och jättedjup ljudbild. De passar däremot inte lika bra i vardagsrummet – det sätter anslutningarna ett litet stopp för. Lite smolk i glädjebägaren alltså, fast å andra sidan är X300A främst gjorda för att vara renodlade hifi-högtalare för skrivbordet, och det har KEF tveklöst lyckats med. Ställer du de här på vardera sidan om skärmen så får du räkna med att du tillbringar lite mer tid framför datorn ...
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på KEF X300A
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Tvåvägs aktiva högtalare
  • 5-tums Uni-Q-element
  • 2 x 50 + 2 x 30 watt
  • USB-ingång
Pris: 8000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Flaggskeppet Galaxy S10 är här

Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising

Skitfilm!

Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.

test
Datacolor SpyderX Pro

Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo

Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp

Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare

Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!

Resekameror med superzoom

Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.

test
Nikon Z6

Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019

Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.

2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+

Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.

grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet

En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Trådlös McIntosh-soundbar

Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.

Sluten toppmodell och förstärkare från Focal

Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.

Recension
The Predator (2018)

Skugga från det förflutna

Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.

Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

annonse
Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.