TEST AV AKG Q701

Funky, fet och fenomenal

K701 Àr en av de bÀsta hörlurarna vi nÄgonsin testat, och att nya Q701 skulle vara bÀttre bara för att Quincy Jones har haft ett finger med i spelet Àr vÀl bara trams?

Ljud & Bild tycker:
Fyllig klang. Fokuserad och öppen ljudbild. BekvÀma.
Inte ett endaste dugg.

Eller Àr det? SÄ kallade signaturversioner, dÀr kÀndisar, musiker eller ingenjören som ligger bakom sÀtter sitt namn pÄ en produkt, Àr inte alltid samma sak som att produkten blir bÀttre. Ofta handlar det om kosmetika, design och högre priser. Med andra ord fÄr man inte mer för pengarna, bara annorlunda förpackning.

AKG skulle ha kunnat gĂ„ i samma fĂ€lla med Q701. Det Ă€r en hörlur av den öppna typen som audiofiler – med rĂ€tta, mĂ„ste vi medge – har omfamnat och kallat för de bĂ€sta lurarna som finns. Det Ă€r ett pĂ„stĂ„ende som vi skulle kunna instĂ€mma i, vi testade nĂ€mligen K701 för ett par Ă„r sedan och den stĂ„r fortfarande kvar pĂ„ vĂ„r fem-i-topp-lista över High End-hörlurar för musiklyssning lĂ„nga stunder.

Quincy Jones
Quincy Jones Ă€r inte vem som helst. Och Ă€ven om han inte Ă€r ingenjör har han anvĂ€nt AKG:s hörlurar i studion under flera decennier. Samtidigt som han producerat föga okĂ€nda namn som Frank Sinatra, Michael Jackson, Ray Charles – och han har spelat med Miles Davis – för att bara nĂ€mna ett par stycken. MĂ„nga anser att Jones drog igĂ„ng Michael Jacksons karriĂ€r med ”Thriller”, vĂ€rldens mest sĂ„lda skiva, tre Ă„r efter han producerade ”Off the Wall”.

Läs också: Kygo A6/500
Stort ljud i litet format

Stort ljud i litet format

Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

Trots detta Ă€r hans namnteckning pĂ„ ett par Q701-lurar inte nĂ„gon garanti för att de ska lĂ„ta bĂ€ttre Ă€n K701. Nya Q701 Ă€r förĂ€ndrad, men vi snackar justering – fintrimning – av klangbalansen, precis som Quincy vill ha det. Det Ă€r inte bara den karaktĂ€ristiska gröna loggan och (den ena gröna) sladden som skiljer ett par Q701 frĂ„n Q701. Ljudet Ă€r faktiskt förĂ€ndrat. Till det bĂ€ttre, hĂ€vdar nog somliga. Men resten av hörluren Ă€r identisk med K701. Stora tygklĂ€dda kuddar ser till att komforten Ă€r utmĂ€rkt Ă€ven efter mĂ„nga timmar. De öppna kĂ„porna gör att man inte blir lika svettig i öronen som med slutna, men ocksĂ„ att ljud lĂ€cker in och ut. Omgivningen hör alltsĂ„ vad du spelar och du hör vad som hĂ€nder utanför. AKG anvĂ€nder sig av samma Variomotion-element som i K701, med tvĂ„lagers membran och flata spoltrĂ„dar för att minimera förvrĂ€ngningen och maximera responsen.

Varmare klang
De ursprungliga 701:orna har en oerhört neutral klangbalans, somliga tycker att djupbasen lÄter tunn. Personligen anser jag att klangkaraktÀren Àr vÀldigt korrekt, neutral och utan fÀrgningar eller betoningar. Antingen gillar man det, eller sÄ föredrar man vÀrmen och fylligheten i exempelvis ett par Denon AH-D5000. Om det senare stÀmmer sÄ Àr det bara att skriva upp Q701 pÄ inköpslistan direkt. AKG har nÀmligen Àndrat karaktÀren mot det fylliga, men utan att det lÄter för varmt eller basen Àr svulstig. Samma strama och korrekta musikÄtergivning finns dÀr fortfarande, fast med mer fyllighet i basen och en aning mer dÀmpad diskant. Utan att det Àr nÄgon nackdel.

JĂ€mfört med Shure SRH940 och Denon AH-A100, bĂ„da slutna lurar, Ă€r klangen frĂ„n Q710 varmare, basen Ă€r fylligare och diskanten mer behĂ€rskad. Och rösters klang lĂ„ter större. ÄndĂ„ maskeras inte detaljer pĂ„ nĂ„got sĂ€tt. Det sprutar kanske inte om detaljer i diskanten som frĂ„n AH-A100, men i lĂ„nga loppet Ă€r det mer behagligt att lyssna pĂ„ Q701. Som lĂ„ter mer balanserat, och mer naturligt. Vilken man föredrar av Q701 och K701 Ă€r en frĂ„ga om smak. Samt vilken hörlursförstĂ€rkare man har. Vi körde med Musical Fidelity M1 HPA (test pĂ„ gĂ„ng) som Ă€r enastĂ„ende och verkligen gjorde det enkelt att skilja olika lurars egenskaper frĂ„n varandra.

Q701 Ă€r en fantastiskt lyckad fintrimning av K701. Utan att tappa bort originalets fina egenskaper har AKG – och Quincy Jones – lyckats göra en ny version som mĂ„nga antagligen kommer att föredra. Inte bara före hörlurar frĂ„n andra mĂ€rken, utan Ă€ven före K701. Den tydliga fokuseringen, öppenheten och den neutrala klangbalansen Ă€r bevarad, men Q701 har fĂ„tt Ă€nnu lite mer fyllighet och vĂ€rme, vilket klĂ€r all musik vĂ€ldigt bra. Och gör detta till ett riktigt bra köp i det finare segmentet av hörlurar för hemmabruk.

Fakta & Betyg:
  • Öppna hörlurar,
  • 40-mm element,
  • 62 ohm/105 dB
  • 235 gram
  Pris: 4,500,-
  Les ogsÄ
  TEST: Kygo A6/500

  Stort ljud i litet format

  Mindre hörlurar som ligger utanpÄ örat har ofta tunnare ljud Àn sina större slÀktingar. Men inte de hÀr.

  TEST: Sennheiser HD4.50 BTNC

  Kvalitet till budgetpris

  Sennheiser har bantat rÀtt saker och behÄller mÄnga fördelar frÄn sina dyrare lurar.

  TEST: Urbanista New York

  PrisvÀrda och praktiska

  LÀttanvÀnda lurar med bra ljudkvalitet, men brusreduceringen Àr en kompromiss.

  TEST: JVC HA-S90BN

  Billiga men medelmÄttiga

  Trots ett lÄgt pris finns det bÀttre alternativ dÄ nackdelarna Àr fler Àn fördelarna.

  TEST: JBL E65BTNC

  Diskreta och vÀlljudande

  JBL börjar bra och levererar ett par trevliga lurar med bra ljud och utan större brister.

  TEST: Denon AH-GC20

  Solida och kraftfulla

  Med kraftiga aluminiumbÄgar och kompetent brusreducering Àr Denon en pÄlitlig reskamrat.

  TEST: Audio-Technica ATH-ANC70

  En omodern besvikelse

  Trots lÄg prislapp kan denna Àldre modell inte stÄ sig mot de nya konkurrenterna.

  TEST: 6 prisvÀrda brusreducerande hörlurar

  Brusreducering i ekonomiklass

  Med dessa budgetvÀnligare lurar kan Àven den som reser mer sÀllan slippa flygplanets dÄnande.

  TEST: Beoplay H9i

  Tight och klart ljud frÄn B&O Play

  BÀttre design, ljud och brusreducering, hÀvdar B&O. Men Àr verkligen H9i bÀttre Àn sin föregÄngare?

  TEST: Kingston HyperX Cloud Flight

  Kabellös minimalism

  HyperX första trĂ„dlösa hörlur gör bara det viktigaste – men helt perfekt!
  TEST: Panasonic RP-HTX80B

  Retroljud pÄ öronen

  De ser ut som om de kunde vara frÄn 1970-talet. Men de har modern trÄdlös teknik.
  TEST: 8 trÄdlösa in-ear öronproppar

  Inte en skymt av sladdar

  Det finns trÄdlösa hörlurar. Och sÄ finns det RIKTIGT trÄdlösa hörlurar!
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×