annons
annons
annons

Test av Yamaha YSP-2700

Spretigt ljud

Det största problemet med denna soundbar är ett enormt glapp i ljudbilden.

Ljud & Bild tycker

  • Många högtalarelement och avancerad DSP gör att man nästan får ett äkta surroundljud.

  • Det finns ett stort glapp i ljudet mellan subwoofer och soundbar. Högtalaren återger konsonanterna i röster och subwoofern återger vokalerna.

annons

Yamaha är alla ljudlimpors anfader och var först ute med soundbar-högtalare där massor av högtalarelement använde väggar och tak för att reflektera ljudet från bakkanalerna, så att ljudet faktiskt träffade lyssnaren bakifrån. Surroundljud är alltså inte virtuellt, utan äkta.

YSP-2700 har 16 element som samarbetar för att skapa äkta 7.1-kanaligt surroundljud. En mätmikrofon ingår för att göra inställningarna automatiskt, vilket annars hade varit väldigt krångligt och tidskrävande – för att inte säga omöjligt – att göra för hand.

Tre HDMI-ingångar stöder det senaste HDCP 2.2-kopieringsskyddet, vilket är viktigt för att återge Ultra HD-video. Till musiksidan används Yamahas multiroom-system MusicCast, så att ljudlimpan kan grupperas med andra enheter i samma hemnätverk. Yamaha har äntligen meddelat officiellt att soundbar-högtalaren får inbyggt stöd för Tidal och Deezer, förutom Spotify som den redan hade. Detta fanns dock inte under testperioden.

Användarvänligheten är mycket bra. Automatisk installation med mätmikrofon går som en dans och anslutningen till nätverk är enkel med MusicCast-appen. MusicCast-systemet är dessutom oerhört enkelt att använda, vi gillar det skarpt.

Ljudkvalitet

Så långt är allt bra. Tyvärr går det inte riktigt lika bra när filmen glider in i luckan på Blu-ray-spelaren. Det blir genast uppenbart att YSP-2700 på egen hand inte spelar i närheten av tillräckligt djupt för att fungera ihop med subwoofern som ingår. Det hörs nästan bara diskantljud från högtalaren medan subwoofern spelar för långt upp i mellanregistret. Inte tillräckligt långt eftersom det finns ett glapp i frekvensregistret mellan subwoofern och högtalaren. Men ändå för högt för att det ska bli ordning på något. Ta till exempel dialogen. Skådespelarnas konsonanter kommer från soundbar-högtalaren. Men bröstklangen – vokalerna – kommer från subwoofern. När surround­ljuds-
­funktionen är aktiverad blir det lite bättre, eftersom en del fokus försvinner från det här fenomenet och man sitter i viss mån och njuter av surroundljudet. Men det finns där hela tiden. Ju längre bort från TV:n subwoofern står desto värre blir det, så se till att ha den så nära som möjligt.

Musik i stereo är en kris. Det lägsta frekvensregistret från alla instrument kommer från subwoofern medan högtalaren återger småljud från övre mellanregistret och uppåt. Hela ljudbilden är sned och engagerar inte.

Slutsats

Yamaha YSP-2700 använder avancerad digitalprocessning och många högtalarelement för att återge äkta surroundljud med hjälp av rummets väggar, tak och golv. Den har även multi­room-funktionen MusicCast som gör att den kan integreras i ett redan befintligt multiroom-system från Yamaha. Fiffigt.

Vad som inte är lika fiffigt är att ljudkvaliteten faller rakt igenom. Soundbar-högtalaren går inte tillräckligt långt ner i frekvens, så subwoofern är tvungen att återge mellanregistret. Vokaler i dialog och sångröster kommer från subwoofern, konsonanterna från ljudlimpan. Det funkar dåligt.

Fakta

HDMI: 3 in, 1 ut (ARC)

Digitalt in: Optisk, koaxial

Nätverk: Wifi, ethernet

Trådlöst: MusicCast, Bluetooth (aptX)

Analogt in: RCA

Subwoofer: Trådlös

B x H x D = 94,4 x 5,1 x 15,4 cm

Färg: Svart, silver

Webb: yamaha.se

Tillverkare:
Yamaha
Pris:
10.000,-
annons
annons
annons
annons