annons
annons
annons

Test av Klipsch RSB-14

Mycket ljudtryck, inte mycket mer

Klipsch har testets högsta ljudtryck. Men ljudkvaliteten är en besvikelse.

Ljud & Bild tycker

  • När det handlar om ljudtryck är Klipsch i en klass för sig. Play-Fi-multiroom är mycket användarvänligt.

  • Ljudkvaliteten håller inte måttet.

annons

RSB-14 är en oerhört komplett soundbar med tre HDMI-ingångar som stöder alla videoformat, inklusive det senaste kopieringsskyddet i Ultra HD Blu-ray-filmer. Trådlös subwoofer finns på plats och högtalaren kan anslutas till trådlösa multiroom-system med hjälp av DTS Play-Fi. Det fungerar oberoende av märke och kan grupperas med motsvarande enheter från bland andra Martin Logan, McIntosh, Onkyo och Pioneer. Enda kravet är att de stöder Play-Fi, detta är alltså ett slags konkurrent till Google Cast.

RSB-14 ansluts till nätverket genom appen Klipsch Stream. Play-Fi är oerhört användarvänligt, det är enkelt att gruppera flera högtalare i nätverket och Tidal-gränssnittet är dessutom mycket bra, nästan som den riktiga Tidal-appen.

Ljudkvalitet

Surroundljudsfunktionen till film är ganska så bra, man får en bra känsla av surroundljud. Och detta är testets i särklass mest kraftfulla soundbar, den kan spela otroligt högt!

Men det finns ett par väsentliga nackdelar. För det första finns det ett hörbart susande ljud från högtalarna. Desto viktigare är att ljudkvaliteten inte är särskilt bra. Övertonregistret är ganska instängt, röster låter färgade och basregistret är synnerligen svulstigt och maskerar det lägre röstregistret i dialogen. Deadpool låter mumlade från början när han pratar innanför masken, det blir ännu värre när han återges av Klipschs soundbar.

Till film skulle vi vilja säga att RSB-14 funkar om det kniper. Det stora problemet är när man ska spela musik. Då tar basregistret överhanden och det hjälper inte mycket att dämpa subwoofern eftersom det finns en puckel i mellanregistret som färger ljudet våldsamt. Är det en elbas eller kontrabas vi hör? Elpiano eller flygel? Det är verkligen inte lätt att höra. Det saknas övertoner och låter helt enkelt luddigt. Det blir en aning tydligare med Dialog-knappen aktiverad som gör röster tydligare. Men akustisk musik låter hårt, mörkt och inte särskilt fängslande.

Det går att spela nästan absurt högt, men det hjälper föga. Vi blir inte direkt sugna att ha fest med den här, vilket är en besvikelse eftersom vi vet att Klipsch gör så många andra bra högtalare.

Slutsats

Soundbar-högtalaren från Klipsch är enkel att koppla in och använda, och tre HDMI-ingångar är mer än de flesta kan skryta med. Den är testets mest kraftfulla också, man kan spela väldigt högt med Klipsch och Play-Fi inte är beroende av ett visst märke för att fungera i multiroom.

Men det hjälper inte mycket eftersom RSB-14 helt enkelt inte låter tillräckligt bra. Filmdialoger saknar upplösning och stereomusik fungerar illa. Ljudet är helt enkelt luddigt.

Fakta

HDMI: 3 in, 1 ut (ARC)

Digitalt in: Optisk

Nätverk: Wifi, ethernet

Trådlöst: DTS Play-Fi, Bluetooth (aptX)

Analogt in: 3,5 mm minijack

Subwoofer: Trådlös

B x H x D = 111,8 x 8,3 x 8,3 cm

Färg: Svart

Pris: 9 000 kr

Webb: septronic.se

Tillverkare:
Klipsch
Pris:
9.000,-
Importör:
Septronic
annons
annons
annons
annons