annons
annons
annons

Test av 8 smartmobiler

Sommarens smartaste mobiler

De senaste värstingarna, de intressantaste mellanmodellerna och de mest prisvärda budgetmodellerna. Här hittar du rätt smartmobil för dig i sommar.

annons

Utvecklingen går rasande snabbt för smartmobilerna vilket vi kunde se på Mobile World Congress i Barcelona i februari. Alla visade upp mobiler med rasande snabba processorer, stora högupplösta skärmar och intressant design eller funktioner. Nu är de flesta modellerna släppta, så vilken ska du lägga dina slantar på? Vi har plockat upp några toppmodeller, några ovanligt lyckade mellanmodeller och även försökt hitta ett bra budgetval.

Snabbare och större
Det hetaste just nu är att klämma in processorer med fyra kärnor, det vill säga fyra processorer i en. Det låter dem göra flera saker och samtidigt ska mobilerna i teorin bli betydligt snabbare. Problemet är att ytterst få program kan dra nytta av det. Två kärnor, som var nyheten förra året, ger en viss prestandaökning men långt ifrån dubbel. Skillnaden mellan två och fyra är ännu mindre. Detta kan dock tänkas ändra sig med tiden då Android och framför allt apparna anpassas för att använda alla outnyttjade hästkrafter.

En mer påtaglig skillnad i den nya generationens mobiler är stora och högupplösta skärmar. Android 4 är anpassat till en upplösning på 720×1280 bildpunkter vilket är i klass med många bärbara datorers skärmar. Nedklämt i en så pass liten skärm så ger det en häpnadsväckande skärpa och detaljrikedom. Det har också gett tillverkarna möjlighet att gå upp lite i skärmstorlek vilket dock inte alltid är goda nyheter om man inte har motsvarande stora händer. Att prova en i handen innan köp kan rekommenderas.

Uppdatering till Android 4
Trots att det nu är ett halvår sedan Google släppte sitt mobila operativsystem med smeknamnet Ice Cream Sandwich är det inte alla som kör det än. Vissa modeller i testet kom med det förinstallerat medan andra lovat att en uppdatering ska finnas tillgänglig innan sommaren. Detta är vad mobiltillverkarna har sagt:

HTC One X – Levereras med ICS

Huawei Honor – Innan sommaren

LG Optimus 4X – Levereras med ICS

Motorola Razr – Innan sommaren

Samsung Galaxy Nexus – Levereras med ICS

Sony Xperia S  – Innan sommaren

ZTE Blade II – Ingen uppgift

TESTKRITERIER
Vi bad tillverkarna skicka deras mest intressanta modeller inför sommaren. I vissa fall låg lanseringen efter vår deadline men vissa lyckades skaka fram tidiga exemplar. Vi försökte även täcka in tre prisklasser: budgetmodeller, mellanpris och toppmodeller.

Mobilerna användes i dagligt bruk för att testa talkvalitet, hantering och batterilivslängd. I vårt testlabb utsattes de för prestandatester, granskning av bildskärms- och ljudkvalitet och en genomgång av gränssnitt och finesser. Kameran testades både utomhus och i studiomiljö med testplanscher. Delmomenten betygsattes och vi satte också ett sammanfattande totalbetyg där vi även vägde in priset.

annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .