TEST AV 8 actionvideokameror

Filma dina mest extrema ögonblick!

En action-videokamera ger oanade möjligheter. Filma ditt första bungyjump, slalomĂ„ket nerför pisten eller djupdykningen i korallrevet – ur förstapersonsperspektiv!

Även om smartmobilerna fullstĂ€ndigt har krossat marknaden för vanliga videokameror sĂ„ sĂ€ljer action-videokamerorna som glass i solsken.

Det Ă€r inte sĂ„ konstigt. Action-videokamerorna Ă€r bĂ„de smĂ„ och lĂ€tta nog för att kunna sĂ€ttas pĂ„ huvudet, cykelstyret eller axelremmen sĂ„ att du har hĂ€nderna fria nĂ€r du filmar dina konster. Och allt blir förevigat ur ditt eget perspektiv. Av den anledningen finns det mĂ„nga olika sorters fĂ€sten som kan köpas till, allt beroende pĂ„ var du ska sĂ€tta kameran nĂ„gonstans. Action-videokamerorna har en extrem vidvinkel som garanterat gör att du fĂ„r rĂ€tt utsnitt – nĂ€r du filmar har du ju garanterat inte tid att stĂ€ndigt titta i sökaren och se att allt kommer med! Vissa kameror Ă€r vattentĂ€ta och andra kan sĂ€ttas i undervattenshus om de ska tas med ner i djupet.

Vad kan de?
Det Àr bara fantasin som sÀtter grÀnser för vad du kan göra med en videokamera. YouTube Àr fullt av extremsportare som satt pÄ sig kameran nÀr de gör halsbrytande stunts pÄ skidor och cykel och nÀr de surfar pÄ de allra största vÄgorna. Men det finns ocksÄ mer oskyldiga nöjen, som att sÀtta kamerorna pÄ radiostyrda bilar, helikoptrar, robotdammsugare och grÀsklippare. PÄ YouTube finns ocksÄ mÄnga videor frÄn kameror som satts pÄ husdjur, för att se vÀrlden ur deras perspektiv.

Läs också: Fujifilm XF 23mm F2 R WR
FörtrÀfflig Fujifilm-optik

FörtrÀfflig Fujifilm-optik

Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

Men kamerorna Àr inte bara leksaker. Allt fler idrottare anvÀnder sig av dem. BergsklÀttrare, snowboardare, cyklister och seglare, för att bara nÀmna nÄgra, kan ha stor nytta av att filma sin trÀning ur sitt eget perspektiv och sedan titta pÄ hur de ligger i spÄret.

Kamerorna tÄl det mesta pÄ grund av den ringa vikten och storleken. De Àr enkla att anvÀnda (tryck pÄ en knapp sÄ Àr du igÄng) och billiga. NÄgra av dem har inbyggd GPS sÄ att du kan se var nÄgonstans du filmat pÄ en karta efterÄt.

Vad kan de inte?
Actionkamerorna Àr inte gjorda för att kunna ersÀtta en vanlig videokamera. För det första har de smÄ kamerorna vidvinkelobjektiv för att fÄ med sÄ mycket av omgivningen som möjligt pÄ filmen, vilket innebÀr att de inte Àr optimala för nÀrbilder och portrÀtt. För det andra Àr objektiven sÄ pass smÄ att de lÀtt orsakar mycket brus i dÄligt ljus. Filmar du pÄ kvÀllen Àr det alltsÄ en fördel om du har en lampa i nÀrheten.

Vissa av kamerorna har dessutom ingen sökare utan kopplas trÄdlöst till mobilen och visar bilden direkt pÄ skÀrmen dÀr. Det passar dÀremot dÄligt nÀr man ska gÄ omkring med kameran, utan Àr mer avsett att se till att kameran riktas Ät rÀtt hÄll.

Slutligen har ljudet ofta sina begrÀnsningar eftersom den inbyggda mikrofonen inte Àr sÄ bra. Vissa modeller har dÀrför ingÄng för en extern mikrofon. Som alternativ kan vi rekommendera att man har en proffsig diktafon vid sidan av och spelar in ljudet pÄ den.

Alla actionkameror har sĂ„ kallad ”rullande slutare”, vilket betyder att bilden spelas in uppifrĂ„n och ned i stĂ€llet för hela bilden pĂ„ en gĂ„ng. Detta orsakar viss bildförvrĂ€ngning vid snabba rörelser, vilket Ă€r oundvikligt nĂ€r man filmar extrema scener.

Utrustning
Vissa av kamerorna har mÄnga olika fÀsten och fler tillbehör Àn andra. Som extrautrustning kan man dock köpa till massor av tillbehör till samtliga. Vi uppmanar alla nyfikna lÀsare att besöka testdeltagarnas hemsidor och titta efter vilka olika fÀsten och tillbehör som finns.

Batteritid
Batteriet rÀcker i ungefÀr 1,5 eller 2 timmar i normal temperatur. Utomhus pÄ vintern reducerar kylan batterikapaciteten snabbt till hÀlften. Det kan alltsÄ löna sig att köpa flera batterier och ha dem med sig fulladdade.

SĂ„ testade vi
Alla kamerorna monterades pÄ stativ och filmade bÄde inomhus och utomhus. Vi har ocksÄ satt dem pÄ en handhÄllen bom för att se hur de klarar rörelser. Liquid Image-kameran Àr faktiskt ett par skidglasögon med inbyggd kamera, sÄ den behövde ingen bom. Slutligen har kamerorna monterats fast pÄ instrumentbrÀdan pÄ en bil som kört en vÀnda nÀr solen stod lÄgt pÄ himlen sÄ att de fick filma i bÄde mot- och medljus.

Förutom att bilda oss en uppfattning om ljudkvaliteten vid normal filmning har kamerorna satts framför en hifi-anlÀggning som spelat musik, för att verkligen höra vad de kan.

Stillbildskvaliteten har vi inte testat.

TEST AV Panasonic HX-A100

Panasonic har delat upp sin kamera i tvĂ„ delar: den cigarrformade optiken som sĂ€tts fast pĂ„ huvudet i nackbygeln som ingĂ„r, samt styrenheten med processor, batteri och minneskortlĂ€sare som fĂ€stsLäs hela testet...

TEST AV Liquid Image Apex HD+

Tanken med skidglasögonen med inbyggd kamera Ă€r att man ska slippa ha en extra klump nĂ€r man susar ner för backen. Och det gillar vi! I en strumpa lĂ€ngst bakLäs hela testet...

TEST AV Isaw EXtreme

Isaw EXtreme sĂ€ljs med en hel del fĂ€sten och anordningar. Undervattenshuset Ă€r vattentĂ€tt ner till 60 meter men kan förvandlas till ett allvĂ€dershus med öppen lucka för att ge ettLäs hela testet...

TEST AV JVC Adixxion GC-XA2

Den gummibelagda kameran Ă€r sĂ„ robust att den inte behöver nĂ„got extra hus nĂ€r man ska ut och filma i regn, slask eller snö. Den tĂ„l en rejĂ€l omgĂ„ng ochLäs hela testet...

TEST AV Sony HDR-AS30

Sony har givit sin populĂ€ra actionkamera HDR-AS15 ett par uppgraderingar. För det första Ă€r undervattenshuset mindre Ă€n det gamla vilket gör att man kommer Ă„t knapparna pĂ„ utsidan av kameran,Läs hela testet...

TEST AV AEE S70 First Descent Edition

En LCD-sökare följer med nĂ€r man köper AEE S70 First Descent Edition och kan knĂ€ppas fast pĂ„ baksidan för att fĂ„ bra översikt. DĂ„ blir kameran djupare, och dĂ€rför finnsLäs hela testet...

TEST AV Garmin Virb Elite

Garmin Virb Elite har inget undervattenshus men Ă€r vĂ€derskyddad pĂ„ egen hand. Du kan inte dyka med den, Ă€ven om den överlever upp till 1 meter under ytan kortare stunder.Läs hela testet...

TEST AV GoPro Hero3+ Black Edition

Black Edition Ă€r toppmodellen som har 4K-sensor. Det betyder fyra gĂ„nger högre upplösning Ă€n vanlig HD. Kameran kan bara filma i 4K-upplösning med 12 bildramar i sekunden, vilket i praktikenLäs hela testet...

Les ogsÄ
TEST: Fujifilm XF 23mm F2 R WR

FörtrÀfflig Fujifilm-optik

Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

TEST: Fujifilm XF 80mm f2.8 R LM OIS WR Macro

AnvÀndbar makro-tele

Makroobjektiv behöver inte ha begrÀnsningar. Se bara pÄ Fujifilms makro-tele.

TEST: Nikon AF-S 105mm F1.4E ED

Nikon-tele i en klass för sig

Priset Àr svÄrt att svÀlja men uppvÀgs av den höga bildkvaliteten.

TEST: Olympus M.ZUIKO Digital ED 45mm f1.2 PRO

Extrem portrÀtt-tele

Olympus lilla 45 mm Àr ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.

TEST: Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS

Specialobjektiv för portrÀtt

Om du vill ha ett annat uttryck i portrÀtten Àr det hÀr rÀtt objektiv.

TEST: Sony FE 24-105mm F4 G OSS

Superb resezoom till Sony

Om man kan leva utan lite ljusstyrka sÄ Àr det den hÀr Sony-zoomen man ska ha.

TEST: Objektivguide

VÀlj rÀtt objektiv till kameran

Optiken Àr viktigare Àn megapixlarna, hÀr Àr en kort guide till vanligaste objektiven.

TEST: Canon PowerShot G1 X Mark III

Seriös resekompakt

Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

TEST: Panasonic Lumix GH5S

Maxad videokamera

Panasonic Lumix GH5S Àr en unik systemkamera, med renodlade egenskaper för proffsvideo.

TEST: Leica CL

Legenden lever

Leica CL har mycket att leva upp till, men lyckas med det viktigaste.
TEST: Panasonic Lumix G9

Superb spegelreflexdödare

HÀr Àr en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.
TEST: Sony Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

Skarp Zeiss till Sony

Sonys ljusstarka normalobjektiv Àr nÀstan helt perfekt. Men det kostar.
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×