TEST AV Gaming-system

SmÄtt Àr snyggt

Mycket spelglĂ€dje pĂ„ vĂ€ldigt liten plats – och en prislapp som gĂ„r att leva med. Varför nöja sig med en spelkonsol?

I stĂ€llet för att sitta passiv fĂ„töljen och lĂ„ta sig underhĂ„llas av en serie pĂ„ TV:n Ă€r det allt fler som Ă€gnar sig Ă„t spel – och deltar i handlingen sjĂ€lva.

Vi har testat mĂ„nga gaming-datorer i den tyngre klassen, men man klarar sig faktiskt med mindre Ă€n sĂ„ ocksĂ„. I det hĂ€r testet har vi hittat ett par stationĂ€ra datorer frĂ„n tvĂ„ tvĂ€ttĂ€kta spelspecialister. Och Ă€ven om de inte kostar en förmögenhet sĂ„ Ă€r de tillrĂ€ckligt starka för att orka med de flesta spel. ÄndĂ„ Ă€r de sĂ„ kompakta att de inte tar upp all plats pĂ„ skrivbordet. De ser till och med riktigt eleganta ut!

BÄda datorerna pÄminner mycket mer om spelkonsoler Àn vanliga datorer. De har smala lÄdor som Àr gjorda för att stÀllas pÄ högkant bredvid skÀrmen eller TV:n.

Grafikkortet Àr (nÀstan) allt

HjÀrtat i en speldator Àr grafikkortet. Grafikprocessorn Àr mÄnga gÄnger starkare Àn datorns riktiga processor. Det gör att den kan leverera naturtrogen 3D-grafik med en bildkvalitet och en upplösning som kan mÀta med en film. I bÄda de testade maskinerna Àr grafikprocessorn en GeForce GTX 1060 frÄn Nvidia. Det Àr Nvidias tredje bÀsta modell, som orkar allt annat Àn de allra senaste spelen med helt maxade grafikinstÀllningar.

Men den tekniska utvecklingen Àr skoningslös och tar inga fÄngar. För en bÀrbar dator innebÀr det en sÀker död, eftersom grafikkortet sitter integrerat pÄ sjÀlva moderkortet. I de flesta stationÀra datorer kan man dÀremot förlÀnga livslÀngden genom att byta ut grafikkortet. SÄ Àr det med den ena av de tvÄ testdeltagarna ocksÄ, som trots storleken har en extra kortplats för ÀndamÄlet.

Processor

Grafikkortet Ă€r viktigt, men det betyder inte att du kan strunta i processorn – CPU:n. Komplicerade spel krĂ€ver massor av berĂ€kningskraft. Och i realiteten vĂ€ljer man mellan Core i7 och i5 frĂ„n Intel. Den förstnĂ€mnda har fyra processorkĂ€rnor och Ă„tta trĂ„dar, medan de bĂ€sta versionerna av i5 ocksĂ„ har fyra kĂ€rnor men bara fyra trĂ„dar. Det betyder rent generellt att en i7-processor klarar av dubbelt sĂ„ mĂ„nga berĂ€kningar pĂ„ samma gĂ„ng som en i5. Det finns Ă€ven varianter av i5 som bara har tvĂ„ kĂ€rnor, men de passar inte för tunga uppgifter – till exempel spel. Se ocksĂ„ till att processorn tillhör den senaste generationen (Kaby Lake/7:e generationen).

RAM Àr Windows drivkraft

Det kan inte sĂ€gas för ofta: RAM-minne Ă€r det som driver ditt Windows-system. Det Ă€r dĂ€r programmen som du kör – inklusive sjĂ€lva Windows – ligger. Ju fler och större program du behöver köra, desto mer RAM behövs. Finns det för lite RAM kommer du fortfarande att kunna köra programmen, men det gĂ„r mycket lĂ„ngsammare eftersom alla minst viktiga data och programdelar lagras tillfĂ€lligt pĂ„ hĂ„rddisken, som Ă€r kolossalt mycket lĂ„ngsammare Ă€n RAM-minnet. För en speldator Ă€r 8 GB RAM absolut minimum, 16 GB eller 32 GB Ă€r en stor fördel. NĂ€r du köper en dator bör du kontrollera om mĂ€ngden RAM gĂ„r att bygga ut lĂ€ngre fram.

Plats för allt

Den sista viktiga faktorn för en PC:s prestanda Àr hÄrddisken. Det Àr dÀr alla program och data lagras. Och det Àr dÀrifrÄn som tusentals filer ska laddas in nÀr datorn startar. Snabba SSD-diskar utan rörliga delar har gÄtt frÄn att vara superdyr lyxutrustning för servrar till att vara snudd pÄ standard. Det betyder att starttiden för Windows och laddning av tunga spel gÄr pÄ ett par sekunder i stÀllet för flera minuter. Utrymmet Àr dock mindre och du fÄr ge upp tanken pÄ att ha hela spelsamlingen installerad samtidigt.

TEST AV MSi Trident 3 VR7RC-241EU

Februar 2018
MSi Trident 3 VR7RC-241EU

MSi Ă€r kĂ€nda som tillverkare av gaming-datorer i den tyngre Ă€nden av skalan. Men ska man ha snabb utrustning sĂ„ blir priset dĂ€refter. MSi Trident 3 vĂ€nder sig till enLäs hela testet...

TEST AV Asus Gr8 TO222

Asus Gr8 Ă€r en ultrakompakt speldator med en ironisk ordlek i namnet, som uttalas ”Great”. Men rent fysiskt Ă€r den allt annat Ă€n stor. Den tar mindre plats Ă€n ettLäs hela testet...

Fakta & Betyg:
  • Asus Gr8 IIPris: 10 500 kr.
  • MSi Trident 3 VR7RC-241EU 12 700 kr.
Les ogsÄ
TEST: Roccat Kone AIMO

Tysk precision

Tuffare Àn sÄ hÀr kan inte en mus se ut!

TEST: Kingston HyperX Pulsefire FPS

Sann minimalism

HyperX har hoppat över det mesta, hÀr Àr mus som inte Àr skrytsamt prÄlig.

TEST: Mionix Castor Ice Cream

Gaming för gottegrisar

Allting behöver inte vara svart. Mionix Àr lika cool som pepparmintsglass.

TEST: HP Omen Mouse 600

Snabb pÄ avtryckaren

HP:s spelmus Àr snabb i eldstrider men har inte mycket annat att erbjuda.

TEST: Logitech G903 Wireless

Sci-fi-extravagans

Logitechs mÀstarmus kan i stort sett allt, men den kostar.

TEST: Razer Lancehead Tournament Edition

Racer-Razer med grepp

Razers turneringsversion ger dig ett litet försprÄng.

TEST: SteelSeries Rival 310

Prosaisk handredskap

No-nonsense-verktyg för spelare som inte vill lÀgga extra pÄ funktioner som inte vinner spelen.

TEST: Asus ROG Gladius II

Tivoli pÄ musmattan

Gaming handlar om att ha kul, och Asus gÄr hela vÀgen med en lyckad mus.

TEST: 8 gaming-möss

Handvapen för spelare

Vi har lagt vantarna pÄ Ätta av de bÀsta mössen som Àr speciellt gjorda för gaming.

TEST: Huawei MateBook X 53019308

LÀcker rese-bÀrbar

Huaweis första resvÀnliga laptop Àr inte dum!

TEST: MSi Trident 3 VR7RC-241EU

Konsol-dödaren

Den tar inte mer plats Ă€n en konsol pĂ„ TV-bĂ€nken – men har helt andra möjligheter och muskler.

TEST: Asus Gr8 TO222

Valuta för pengarna

Blygsam budget behöver inte betyda lÄngsamma, hackande spel.

Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×