Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

test: Gaming-system

Smått är snyggt

Mycket spelglädje på väldigt liten plats – och en prislapp som går att leva med. Varför nöja sig med en spelkonsol?

Av / 2018-02-12 - 14:55
Gaming-system
John Hvidlykke

Produkter i detta test

I stället för att sitta passiv fåtöljen och låta sig underhållas av en serie på TV:n är det allt fler som ägnar sig åt spel – och deltar i handlingen själva.

Vi har testat många gaming-datorer i den tyngre klassen, men man klarar sig faktiskt med mindre än så också. I det här testet har vi hittat ett par stationära datorer från två tvättäkta spelspecialister. Och även om de inte kostar en förmögenhet så är de tillräckligt starka för att orka med de flesta spel. Ändå är de så kompakta att de inte tar upp all plats på skrivbordet. De ser till och med riktigt eleganta ut!

Båda datorerna påminner mycket mer om spelkonsoler än vanliga datorer. De har smala lådor som är gjorda för att ställas på högkant bredvid skärmen eller TV:n.

Grafikkortet är (nästan) allt

Hjärtat i en speldator är grafikkortet. Grafikprocessorn är många gånger starkare än datorns riktiga processor. Det gör att den kan leverera naturtrogen 3D-grafik med en bildkvalitet och en upplösning som kan mäta med en film. I båda de testade maskinerna är grafikprocessorn en GeForce GTX 1060 från Nvidia. Det är Nvidias tredje bästa modell, som orkar allt annat än de allra senaste spelen med helt maxade grafikinställningar.

Men den tekniska utvecklingen är skoningslös och tar inga fångar. För en bärbar dator innebär det en säker död, eftersom grafikkortet sitter integrerat på själva moderkortet. I de flesta stationära datorer kan man däremot förlänga livslängden genom att byta ut grafikkortet. Så är det med den ena av de två testdeltagarna också, som trots storleken har en extra kortplats för ändamålet.

Processor

Grafikkortet är viktigt, men det betyder inte att du kan strunta i processorn – CPU:n. Komplicerade spel kräver massor av beräkningskraft. Och i realiteten väljer man mellan Core i7 och i5 från Intel. Den förstnämnda har fyra processorkärnor och åtta trådar, medan de bästa versionerna av i5 också har fyra kärnor men bara fyra trådar. Det betyder rent generellt att en i7-processor klarar av dubbelt så många beräkningar på samma gång som en i5. Det finns även varianter av i5 som bara har två kärnor, men de passar inte för tunga uppgifter – till exempel spel. Se också till att processorn tillhör den senaste generationen (Kaby Lake/7:e generationen).

RAM är Windows drivkraft

Det kan inte sägas för ofta: RAM-minne är det som driver ditt Windows-system. Det är där programmen som du kör – inklusive själva Windows – ligger. Ju fler och större program du behöver köra, desto mer RAM behövs. Finns det för lite RAM kommer du fortfarande att kunna köra programmen, men det går mycket långsammare eftersom alla minst viktiga data och programdelar lagras tillfälligt på hårddisken, som är kolossalt mycket långsammare än RAM-minnet. För en speldator är 8 GB RAM absolut minimum, 16 GB eller 32 GB är en stor fördel. När du köper en dator bör du kontrollera om mängden RAM går att bygga ut längre fram.

Plats för allt

Den sista viktiga faktorn för en PC:s prestanda är hårddisken. Det är där alla program och data lagras. Och det är därifrån som tusentals filer ska laddas in när datorn startar. Snabba SSD-diskar utan rörliga delar har gått från att vara superdyr lyxutrustning för servrar till att vara snudd på standard. Det betyder att starttiden för Windows och laddning av tunga spel går på ett par sekunder i stället för flera minuter. Utrymmet är dock mindre och du får ge upp tanken på att ha hela spelsamlingen installerad samtidigt.

Produkter i detta test

Asus Gr8 TO222

Valuta för pengarna

Blygsam budget behöver inte betyda långsamma, hackande spel.

Ultrakompakt ”konsol”. Utmärkta prestanda till ett bra pris.
Bara i5-processor. De tyngsta spelen går inte att köra med högsta inställningar.
Läs hela testet

MSi Trident 3 VR7RC-241EU

Konsol-dödaren

Den tar inte mer plats än en konsol på TV-bänken – men har helt andra möjligheter och muskler.

Utmärkt grafikkort, fin processor, strålande pris. Vad kan man mer begära?
Det skulle i så fall vara en skärm, en mus och ett tangentbord, som inte ingår i priset.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För två år sedan hade den kostat det dubbla

Utmärkt allround-Mac

Osynligt mesh som inte ska gömmas undan

Mac in Black

Cool egoistist-router

Den här blir laptop-användare beroende av

Häftigare surfplatta finns inte

Chromebooks för skolbänken

Gröna framsteg i små steg

Överkomlig, superlätt utan kompromisser

Ger dig internet i hela trädgården

Bästa Macen för de flesta

Rulla till toppen