annons
annons

test: Smarta hem

Smarta grejor till ditt smarta hem

Piffa upp hemmet med elektronik som gör din vardag – och plånbok – lättare.

Hur vore det att leva som en engelsk lord? Att ha en stab av trogna tjänare som vet precis vad du vill och lyder minsta vink? Det är vad digitaltekniken lovar oss. Det smarta hemmet är fullproppat av med små intelligenta apparater som kommunicerar via nätverket och ger dig ett liv utan tråkiga vardagssysslor.

Men hur kommer man igång och vad behövs egentligen för att man ska kunna säga att man har ett hem som är smart?

I teorin kan man börja smått och bygga ut långsamt. Det kommer fler och fler produktkategorier att ge sig i kast med, och de som finns förbättras och utökas. För att något ska kunna kallas för smart ska det antingen vara anslutet till hemnätverket eller mobilen via en app. Det måste kunna fjärrstyras. Bra exempel är digitala LED-lampor, övervakningskameror och smarta lås. Här är det värt att påpeka att det också finns mycket smörja där ute. Möjligheten att använda crowdfunding som finansiering, vilket underlättar att få ut fysiska produkter till kunder, har gett många hoppfulla uppfinnare möjlighet att sälja halvfärdigt skräp. Det är värt att tänka på.

(Foto: Tillverkare)

En bra tumregel är därför att satsa på väletablerade märken eller åtminstone vara skeptisk om det handlar om helt nya produkter från en tillverkare du aldrig har hört talas om. Klassiska problem med oprövade och nya aktörer är ofta krångliga och dåliga programvaror, som försöker fixas med ideliga uppdateringar. Sådant duger helt enkelt inte och är mest synd om kunden som har litat på tillverkaren och satsat sina besparingar.

Smartare kan också betyda dummare

När man väl har investerat och utrustat sitt hem med smarta prylar ska man ta sig tid och framför allt vänja sig vid att använda dem i sitt dagliga liv. Hur funkar egentligen den smarta belysningen? I stället för att trycka på knappen på väggen ska man vänja sig vid att starta en app på sin mobil, eller till och med överlåta styrningen av ljuset till en sensor. I stället för att dra i ett snöre för att dra ifrån persiennerna ska man gå in i en app för att kunna titta ut genom fönstret. Det är lite av en omvälvning och på sikt kanske något man tröttnar på.

(Foto: Tillverkare)

Alla smart prylar är nämligen inte så smarta när det kommer till kritan. En del av dem krånglar faktiskt till vardagen, trots fagra löften om motsatsen. Att lägga sitt liv och sin vardag ”i händerna” på det smarta hemmet kan få konsekvenser. För vad som händer om till exempel strömmen går, batterierna tar slut eller produkten bara beter sig konstigt? Tänk om termostaten får för sig att skruva upp värmen mitt i natten, lamporna tänds av sig själva och högtalarna helt omotiverat börjar spela musik. Då är det plötsligt inte så smart längre. Så gör dig själv en tjänst innan du kastar dina sparpengar i sjön. Fundera på hur de smarta prylarna kan förenkla din vardag – och om du över huvud taget behöver dem. Mycket är vettigt men inte allt.

Det där med
röststyrning

De mest omdiskuterade ”smart home”-produkterna finns tyvärr inte på våra breddgrader ännu. Vi menar naturligtvis de röststyrda assistenterna Amazon Alexa och Google Home. Men det finns en del som tyder på att det kan vara något på gång. Apple meddelade tidigare i år att de också är på väg med en pratande högtalare och Sonos har just lanserat sin Sonos One, som direkt från fabrik stöder just Alexa och Google Home. Här i Norden är den senare fortfarande en något amputerad bekantskap, eftersom de smarta funktionerna ännu så länge inte kan aktiveras och användas. Vi är helt enkelt tvungna att utrusta oss med lite tålamod.

(Foto: Tillverkare)

Bästa pris på Smarta hem
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Copenhagen Blinds 5 300 kr IKEA TRÅDFRI 750 kr Nanoleaf Aurora 2 000 kr HDHomeRun EXPAND 2 400 kr Logitech POP 1 000 kr Nest Cam IQ 3 700 kr Netgear Orbi AC2200 3 300 kr Nespresso Expert & Milk 3 000 krHar du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-