Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 6 stativhögtalare för under 6 000 kr

Mot nya höjder i budgetklassen

Små högtalare kan sprida ett fantastiskt ljud! Här är de bästa under 6 000 kronor.

Av / 2015-04-29 - 06:00
6 stativhögtalare för under 6 000 kr
Audun Hage

Produkter i detta test

För många av oss är små högtalare det mest praktiska alternativet. De är enkla att få plats med och går till och med ställa i en bokhylla om man vill.

I mindre rum är det ofta helt nödvändigt med kompakta högtalare, men de riktigt bra stativhögtalarna kan stå i större rum och ända låta bra. I många fall kan de faktiskt låta bättre än stora högtalare. De är ett idealiskt alternativ om man inte har gott om plats eller vill undvika att möblera vardagsrummet med golvhögtalare.

Eftersom de flesta av oss inte behöver djupbas som når ner till 20 Hz – orgeltoner, alltså – kan vi spara pengar på att välja en liten högtalare som passar i hyllan. I stället för att köpa en stor golvhögtalare för 5 000 kronor är det bättre att lägga pengarna på en mindre högtalare av högre kvalitet.

För samma pengar får man en stativhögtalare som är bättre rent tekniskt och finare att titta på – och låter bättre. En liten högtalare som kostar lika mycket som en stor har som regel bättre element och är mer välkonstruerad. Det ger utslag i bättre dynamik, öppnare ljudbild och bättre stereoperspektiv.

Det märks särskilt tydligt i mellanregistret, som ofta är mer sammanhängande och tydligt i en liten högtalare.

Ska man lägga mellan 4 000 och 6 000 kronor så kan man alltså få ett bättre ljud för pengarna om man hellre väljer en liten än en stor högtalare. Den når ner till 40 Hz, vilket är lägre i frekvens än en basgitarr och djupare än de flesta trummor, och kan skapa en fullständigt enhetlig musikupplevelse med små element.

modern bright interior

Bättre ljud
I en stativhögtalare kommer ljudet från en enda koncentrerad punkt, på en liten frontplatta som är mellan 30 och 40 cm hög. Ett så litet kabinett påverkas mindre av resonanser än ett stort och det är ett av skälen till att en kompakthögtalare kan måla upp en stor, öppen och tydlig ljudbild. Trots beskedliga mått och liten invändig volym.

Små högtalare saknar bara djupbas och en förmåga att spela riktigt högt, framför allt i större rum. De sex paren vi har valt ut till detta test är dock större än de alla minsta och billigaste bokhyllehögtalarna.

Läs också vårt test av sex billiga bokhyllehögtalare.

Den här gången kostar alla testdeltagare mellan 4 000 och 6 000 kronor per par, och har bättre element och högre byggkvalitet än de allra billigaste modellerna vi har testat. Det betyder inte bara att de låter bättre utan också att de ser snyggare ut i möblerade hem. Oavsett om de står på stativ eller i bokhyllan.

Video

Placering
De flesta av testdeltagarna får enkelt plats i en vanlig bokhylla. Fast då kan man få lite för mycket bas eftersom bokhyllan fungerar som en förstärkare för de lägre frekvenserna.

Många högtalare har nämligen en öppning på baksidan för att kompensera för de mindre kabinetten, och den ger ifrån sig bas som strålas in i väggen bakom.

Om det inte ingår skumgummiproppar som går att stoppa i basreflexportarna på baksidan kan det vara värt att skaffa ett par för att dämpa basen så att den inte blir överdriven. Eller så kan man ställa högtalarna på en hylla eller bänk där de står fritt. Då låter de bättre än om de står instängda i en bokhylla. Se bara till att de åtminstone har plast- eller gummifötter på undersidan för att dämpa resonanser. Allra bäst är de små Soundcare-underlagen som kostar ett par hundralappar för tre stycken. De sätts fast under högtalaren med dubbelhäftande tejp och dämpar resonanser och förbättrar ljudet. Särskilt i basen.

Stands

Finns det plats så är golvstativ allra bäst. Då är det mycket smidigare att hitta rätt plats och potentiellt får man ett ännu bättre ljud. Bra stativ kostar från en tusenlapp per par, och till högtalarna i detta test passar det bäst med 60 cm höga stativ.

Läs också vår guide till högtalarplacering.

Monster-Cable_1

Köp riktiga kablar
Många tror att man klarar sig utmärkt med vanlig lampsladd, och det stämmer. Men det är inte optimalt. En kabel med mindre förluster och en rejälare konstruktion är bättre. Och det betyder inte kablar tjocka som trädgårdsslangar eller dyra som juveler.Man kommer långt med en bra kabel för 70–80 kronor metern, plus kontakter. Bra märken är Monster Cable, Supra, In-Akustik, Nordost, Audioquest och van den Hul. De säljs ofta färdigmonterade med kontakter i längder från två meter.Om du är osäker på om kablarna är värda pengarna så frågar du bara butiken om de har låneexemplar som du kan ta med dig hem och prova i din egen anläggning innan du köper.

 
Testutrustning
Hegel H80: 80-watts integrerad förstärkare: 12 000 kr
Mark Levinson No 585: 200-watts integrerad förstärkare: 110 000 kr
Electrocompaniet ECM 2: nätverksspelare: 45 000 kr
Monster Cable M1.2S: högtalarkablar

Produkter i detta test

SVS Prime Bookshelf

Tål en omgång

SVS är kända för sina hemmabiohögtalare. Och även de här trivs antagligen bäst i hemmabion.

SVS Prime Bookshelf har en häftig basrespons för att vara en stativhögtalare. Basrytmen trycker på bra och det låter aldrig hårt ens på riktigt hög volym.
Vi hade velat ha luftigare övertoner. Instrument och sångröster låter lite dämpade och saknar glöd och energi.
Läs hela testet

Klipsch RP-160

Grand Slam!

Högtalarna från Klipsch är en storlek större än de andra testdeltagarna och kommer beväpnade till tänderna med kraftiga horndiskanter och baselement. Det hörs!

Med stort och kraftfullt ljud och en hög känslighet på hela 95 dB kan Klipsch RP-160 ge imponerande resultat även med mindre, billiga förstärkare.
De här stora högtalarna får inte utan vidare plats i alla bokhyllor!
Läs hela testet

Bowers & Wilkins 685 S2

Guldstandard

600-serien från Bowers & Wilkins har i åratal varit måttstocken för bra ljud i kompaktklassen. Uppgraderade 685 S2 visar var ribban ligger!

685 S2 präglas av ett detaljerat mellanregister och en finkornig konstruktion som släpper igenom fler detaljer än konkurrenterna, och en välbalanserad ljudkaraktär som passar bra för all slags musik.
När man försöker göra alla till lags kan det hända att resultatet uppfattas som lite för trist för somliga. Det finns andra testdeltagare som har ännu mer bastryck, fart och fläkt.
Läs hela testet

Canton Chrono 502.2

Silkeslent ljud från bokhyllan

En av testets minsta högtalare låter silkeslent och förförande.

Ett av de läckraste utförandena vi har sett i den här klassen. Dessutom är ljudet både fint och upplöst och med särskilt luftiga övertoner. Kompakta mått är lätta att möblera med.
Basen är inte den häftigaste och det saknas lite attack även längre upp i tonerna.
Läs hela testet

Elac BS73

Charmigt fyllig

Från Elac kommer en liten högtalare med charmerade stor och fyllig klang!

Vackert öppen och varm klang präglar de här högtalarna, som aldrig skär i öronen.
Basen är lite mer försiktig och Elac har inte lika dynamiskt och piggt ljud som de starkaste konkurrenterna i prisklassen.
Läs hela testet

PSB Imagine XB

Sprutt till tusen!

Den här lilla krabaten får plats fint i en bokhylla och bjuder på överraskande starka toner.

Imagine XB låter större än den ser ut och har en frisk och rytmisk spelstil. Mycket underhållande, med massor av detaljer i ljudbilden. Dessutom är den oerhört lättplacerad.
Andra högtalare i prisklassen har djupare bas och det finns de som har mjukare och lenare spelstil.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Rulla till toppen