Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: 6 phablet-mobiltelefoner

En så’n vill vi också ha!

För stor som smartmobil, för liten som surfplatta. Vi har testat mobiler som har 6-tums eller ännu större skärmar.

Av / 2014-04-20 - 06:00
6 phablet-mobiltelefoner
Peter Gotschalk

Produkter i detta test

En så kallad phablet är en förhållandevis ny kategori produkter. Ordet är en blandning av engelskans ”phone” (telefon) och ”tablet” (surfplatta), och beskriver helt enkelt en smartmobil med väldigt, väldigt stor skärm. Ofta 6 tum eller ännu mer.

Den här kategorin uppfanns i princip av Samsung när det koreanska märket 2011 lanserade Galaxy Note, som hade en vansinnigt stor skärm på hela 5,3 tum. På den tiden var det inte många som kunde begripa varför man skulle behöva en sådan jättemobil, men åtskilliga miljoner sålda Galaxy Note-, Note II– och Note 3-telefoner senare har Samsung visat att skeptikerna hade fel, och vid det här laget har alla stora märken utom Apple hoppat på phablet-tåget och förklarat: ”En sådan vill vi också ha!” Vilket också är skälet till att vi den här gången kan testa jättemobiler från ASUS, HTC, LG, Nokia, Sony och, givetvis, Samsung.

Men vad är egentligen poängen? Vad i hela friden ska man med en telefon till som är så stor att till och med karlar med rejäla labbar har svårt att hålla den i en hand? Här är ett par möjliga alternativ:

Först och främst för den stora skärmens skull. Vi konsumerar mer och mer innehåll på våra smartmobiler, bland annat fotografier och videofilmer, och i det sammanhanget ger en riktigt stor skärm bättre användarupplevelser. En del av phablet-kunderna vill kunna vara produktiva också, vilket naturligtvis är enklare att vara med en större skärm, men de vill inte springa runt med både en smartmobil och en surfplatta. Då är en phablet helt rätt kompromiss.

En annan, om än mer spekulativ, anledning kan vara just det faktum att en phablet egentligen är för stor att ringa med på vanligt sätt. Även om det låter som omvänd logik så tror vi att många användare föredrar ett litet bluetooth-headset när de ska ringa, och ett sådant går ju lika bra att skaffa om mobilen ändå är för stor för att använda som telefon. Det är nog också många phablet-användare som skulle kunna tänka sig att investera i tillbehör som smarta klockor och annan bärbar teknik (”wearables”) som komplement till den stora skärmen. Det är ju en större poäng med sådant om telefonen är en stor phablet-mobil än om man bara bär runt på en helt vanlig smartmobil.

Det här är andra konsumtionsvanor än dem vi har varit vana vid tills för bara ett par år sedan, men mycket tyder på att mobilerna med stora skärmar har kommit för att stanna. Enligt analysinstitutet IDC var ungefär var femte sålda smartmobil en phablet förra året. Och den siffran tycks bara kunna växa under kommande år.

Så testade vi
Alla phablet-mobilernas (utom en) prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter och resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en telefon får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.

Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i ett single-core- och ett multi-core-resultat, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förstnämnde anger hur snabb varje processorkärna är.

Vi har också betygsatt följande: surfning och webbläsning (det senare även med Browsermark 2.0), skärm (inklusive upplösning, färger och touch-funktion), kamera, media (inklusive ljudkvalitet och video), specifikationer övriga faktorer som användarkänsla och prestanda.

Sist men inte minst spelar även design och byggkvalitet en avgörande roll för totalbetyget.

Produkter i detta test

Sony Xperia Z Ultra

En stor seger för Sony

Testets största phablet är också den bästa. Och priset har man råd med!

Enastående ljud, även när man ringer! Sony-telefonen har de snyggaste skärmfärgerna vi har sett och är blixtrande snabb. Och så skadar det ju inte att priset har blivit riktigt rimligt.
Den är väldigt stor, även som phablet betraktad. Och kameran är bara medelmåttig.
Läs hela testet

Samsung Galaxy Note 3

Bäst på produktivitet

Samsungs hybrid av surfplatta och mobil är den mest putsade och praktiska hittills.

Enorm och skarp skärm med bra färgåtergivning. Pennan gör det faktiskt enklare och snabbare att hantera funktionerna. Höga prestanda.
Kameran imponerar inte i svaga ljusförhållanden. Kvalitetskänslan borde vara bättre med tanke på priset.
Läs hela testet

HTC One max

Tredje gången gillt

HTC One max är tredje inkarnationen av HTC:s flaggskepp. Den här gången med både små och stora förbättringar jämfört med originalet.

Man kan nästan bli beroende av den stora och fina Full-HD-skärmen på 5,9 tum. Och eftersom minnet nu äntligen kan utökas med microSD-kort går det att få plats med allt innehåll man vill.
Beats Audio har avslutat samarbetet med HTC, och det hörs på ljudet. Fingeravtrycksläsaren är en bra idé men den är opraktiskt placerad och fungerar därför inte som den är tänkt.
Läs hela testet

LG G Flex D955

Kurvig teknikuppvisning

LG imponerar med ny teknik men G Flex är mer uppseendeväckande än praktisk.

Stor skärm med bra färger, utmärkt ljud. Topprestanda och praktiska finesser.
Lågupplöst skärm och kameran saknar bildstabilisering. Väl stor och den böjda formen ger inga direkta fördelar.
Läs hela testet

Nokia Lumia 1520

Fotografens favorit

Lumia 1520 kräver kanske viss tillvänjning om man inte är bekant med Windows Phone-plattformen, men annars är detta snudd på testets bästa phablet.

Skärmen har Full HD-upplösning och är riktigt tjusig, men kameran tar ännu bättre bilder och ger användaren massor av nyheter. Designen är robust och byggkvaliteten är hög.
Windows Phone-plattformen har inte lika många appar som rivalerna Android och iOS.
Läs hela testet

ASUS Fonepad

Inte helt lyckad

Med Fonepad har ASUS släppt en riktigt billig surfplatta som du även kan använda som mobiltelefon. Fast i själva verket är det inte någon särskilt bra idé.

Minnet går att utöka med microSD och tack vare ASUS SonicMaster är medieljudet enastående.
Skärmen är ljussvag och har dålig touch-känslighet. Fonepad är för långsam och vi upplever problem när den ska växla mellan wifi och 3G.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Ljud & Bild
Rulla till toppen