annonse
annonse
annonse

Sammanfattning

Förståndigt lyxljud

Den som betalar lite extra kan få ett par läckra golvhögtalare med smak av äkta highend. Här finns flera stycken.

annonse

Som det här testet understryker finns det ett klart sammanhang mellan pris och kvalitet. Fast det betyder inte att dyrare högtalare är bäst på allt.

Triangle Color kostar 10 000 kronor och är instegsmodellen till fina musikaliska upplevelser. Den målar upp en trivsam ljudbild som är enkel att tycka om och som har underhållande bas och klar diskant, utan större fel.

Audiovector X3 Super kostar lika mycket men låter ännu bättre. Ljudkaraktären är snarlik, både X3 och Color har bra fokus i diskanten, som följs upp av en bra och rund bas. Men också ett aningen tillbakadraget mellanregister. Audiovector har dock ett renare ljud och ett bättre stereoperspektiv och får därför betraktas som den bättre av de två.

Ännu mer intressant är Tannoy Revolution DC6T SE. ”Special Edition”-versionen av DC6T har en väl sammanhållen ljudbild, med ett sötare och varmare mellanregister än Triangle och Audiovector. Sångröster är fylligare och koaxialelementet ser till att stereoperspektivet blir mer distinkt. DC6T SE låter väldigt ”live” och underhållande och får ut mycket även ur en billig förstärkare. Testets kanske mest spännande köp.

KEF R500 kostar femtusen kronor mer. När den ger sitt yttersta är ljudet fantastiskt, ljudbilden är fokuserad och upplösningen superb. Det är en liten utmaning att få till ljudet eftersom det krävs en riktigt bra förstärkare för att det verkligen ska blomstra. R500 är inte den mest underhållande testdeltagaren och fundamentet i djupbasen hade gott kunnat vara mer massivt, särskilt om högtalarna ska stå i ett stort rum. Men en sådan ljudbild!

Bäst attack får du med System Audio. Tack vare en otroligt välstädad ljudbild och ett bra stereoperspektiv formligen sprutar musiken ut ur Mantra 50! Upplösningen i diskanten är mycket bra, utan att högtalarna känns lika ljusa i klangen som Triangle och Audiovector. Och även om basen inte går djupast är den rapp och bestämd. System Audio-högtalarna är förlåtande när det gäller billig elektronik, men ge dem en riktigt bra och stark förstärkare så har du en slagkraftig vän för livet! Ett par Mantra 50 kostar 19 000 kronor, men vi kan ändå inte låta bli att utse dem till Bästa köp. Mest för pengarna, alltså!

Det går däremot inte att bortse från att Sonus faber Venere 2.5 är det uppenbara alternativet om du letar efter ett stort, upplöst och massivt ljud. Ljudbilden är enorm och det formligen strålar om instrumenten! Och basinstrumenten slår med största naturlighet. Detta är testets största högtalare, men i våra ögon också den vackraste. Vi hade kunnat önska oss ett kabinett med bättre kvalitetsintryck, men vad gör väl det när musiken låter så bra? Sedan får vi bara leva med att det är lite förutsägbart att testets dyraste högtalare är bäst. Vi har nämligen aldrig varit säkrare i vårt beslut: Bäst i test!

Som det här testet understryker finns det ett klart sammanhang mellan pris och kvalitet. Fast det betyder inte att dyrare högtalare är bäst på allt. Triangle Color kostar 10 000 kronor och är instegsmodellen till fina musikaliska upplevelser. Den målar upp en trivsam ljudbild som är enkel att tycka om och som har underhållande bas och klar diskant, utan större fel. Audiovector X3 Super kostar lika mycket men låter ännu bättre. Ljudkaraktären är snarlik, både X3 och Color har bra fokus i diskanten, som följs upp av en bra och rund bas. Men också ett aningen tillbakadraget mellanregister. Audiovector har dock ett renare ljud och ett bättre stereoperspektiv och får därför betraktas som den bättre av de två. Ännu mer intressant är Tannoy Revolution DC6T SE. ”Special Edition”-versionen av DC6T har en väl sammanhållen ljudbild, med ett sötare och varmare mellanregister än Triangle och Audiovector. Sångröster är fylligare och koaxialelementet ser till att stereoperspektivet blir mer distinkt. DC6T SE låter väldigt ”live” och underhållande och får ut mycket även ur en billig förstärkare. Testets kanske mest spännande köp. KEF R500 kostar femtusen kronor mer. När den ger sitt yttersta är ljudet fantastiskt, ljudbilden är fokuserad och upplösningen superb. Det är en liten utmaning att få till ljudet eftersom det krävs en riktigt bra förstärkare för att det verkligen ska blomstra. R500 är inte den mest underhållande testdeltagaren och fundamentet i djupbasen hade gott kunnat vara mer massivt, särskilt om högtalarna ska stå i ett stort rum. Men en sådan ljudbild! Bäst attack får du med System Audio. Tack vare en otroligt välstädad ljudbild och ett bra stereoperspektiv formligen sprutar musiken ut ur Mantra 50! Upplösningen i diskanten är mycket bra, utan att högtalarna känns lika ljusa i klangen som Triangle och Audiovector. Och även om basen inte går djupast är den rapp och bestämd. System Audio-högtalarna är förlåtande när det gäller billig elektronik, men ge dem en riktigt bra och stark förstärkare så har du en slagkraftig vän för livet! Ett par Mantra 50 kostar 19 000 kronor, men vi kan ändå inte låta bli att utse dem till Bästa köp. Mest för pengarna, alltså! Det går däremot inte att bortse från att Sonus faber Venere 2.5 är det uppenbara alternativet om du letar efter ett stort, upplöst och massivt ljud. Ljudbilden är enorm och det formligen strålar om instrumenten! Och basinstrumenten slår med största naturlighet. Detta är testets största högtalare, men i våra ögon också den vackraste. Vi hade kunnat önska oss ett kabinett med bättre kvalitetsintryck, men vad gör väl det när musiken låter så bra? Sedan får vi bara leva med att det är lite förutsägbart att testets dyraste högtalare är bäst. Vi har nämligen aldrig varit säkrare i vårt beslut: Bäst i test!
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Sammanfattning
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Recension
The Truth Matters

Mörkläggningen om kriget i Irak

Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.

Recension
Peppermint

Fullständigt ointressant

Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.

Recension
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnäve!

Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.

Släpp lös musiken

Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.

16x-zoom från Olympus

Kompakt 12–200 mm-objektiv.

Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius

Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering

Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.

Tre nya specialobjektiv från Leica

Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.

Recension
Velvet Buzzsaw

Konstnärligt mord!

En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.

annonse
grupptest
6 trådlösa hörlurar

Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.

grupptest
5 pickuper i budgetklassen

Den viktigaste delen

En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

Utomhus- och inbyggda högtalare från Sonos

Tillsammans med Sonance har de tagit fram serien, speciellt lämplig för nya Amp.

test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dvärgstereo utmanar Sonos högtalare och soundbar på deras hemmabana.

grupptest
5 gaming-PC i premiumklassen

Fem häftiga

Det behövs bra grejor när det ska spelas. Vi har gett oss ut på slagfältet med fem bärbara datorer som inte bangar för något.

test
Marantz NA6006

Utsökt spelare med vital brist

Den här nätverksspelaren är lättskött, spelar det mesta och låter jättebra. Men de som strömmar högupplöst musik blir besvikna.

De första bilderna från Lumix S1R

Vi har fotograferat med Panasonics flaggskepp, som kan ta bilder med uppemot till 187 Mp!

Sonus faber går in i väggen

Nu kommer italienarna med lanserar in-wall-högtalare.

Fler Pentax-objektiv

I väntan på nya kameror kan vi glädja oss åt två nya vidvinkelobjektiv.

Hörlurar för battle-spel

Logitech har utvecklat helt ny ljudteknik speciellt för battle-spel.

test
Ring Stick Up Cam Wired

Smidig övervakning som kostar

Man har inte mycket nytta av Ring Stick Up Cam Wired utan ett abonnemang, som gör att Ring laddar upp videofilmerna till molnet.

Ruark har allt

Den här eleganta anläggningen kommer inte förrän längre fram i vår, men kan vara värd att vänta på.

annonse
test
Devialet Expert 140 Pro

Högteknologisk

Marknadens mest avancerade förstärkare har fått en lillebror. Expert 140 Pro är en högteknologisk Formel 1-förstärkare som fler kan ha råd med.

test
Apple Mac Mini 2018

Racertrimmad Mac Mini

Äntligen en ny minidator från Apple med den senaste generationens hårdvara.

Nya koncept från Q Acoustics

Prisbelönta Concept 500 har fått en lillebror som står på egna – mycket ovanliga – ben.

Mer om Panasonics fullformatkameror

Nu har äntligen detaljerna kommit om Lumix S-serien och de första objektiven.

test
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Sonos stöder YouTube Music

Nu har Sonos fått inbyggt stöd för YouTube Music – för de som har Premium-abonnemang.

test
Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klassisk och modern ultrabärbar

ThinkPad X1 Carbon är lätt, elegant, robust och stark på samma gång.

test
Bowers & Wilkins 603

B&W är tilbaka för fullt

Den nya 600-serien öppnar upp ljudet och får fram dynamiken på ett helt annat sätt än föregångarna. Toppmodellen 603 är inget undantag.

LED i stället för blixt

Rotolight är bärbara LED-lampor för foto och video.

Recension
Close

Not even close…

Actionthriller som utspelas i Marocko, knackigt skriven och utförd.

Apple vill ha dina bilder

Om du har några bra ögonblicksbilder som är tagna med en iPhone så kan du ställa upp i ”Shot in iPhone”-tävlingen.

test
Nikon Nikkor Z 35mm f1.8 S

Nikons bästa vidvinkel

Den kostar en del, men 35:an till Nikon Z är snudd på perfekt.

Tungt ljud för tunna plånböcker

En billig men bra soundbar gör underverk i TV-soffan. Här är de fem bästa för under 5 000 kronor.

test
Canon RF 35mm f1.8 IS Macro STM

Användbar Canon-makro

Kompakt, lätt och billig med lysande optisk kvalitet.

Recension
Sex Education, säsong 1

”Masters of Sex” för tonåringar

Skön dramakomedi om sexuellt frustrerade och överkåta ungdomar – och charmigt så det ryker om det!

test
Xiaomi Mi Mix 3

Annorlunda och prisvärd

Xiaomi sticker ut med annorlunda lösningar som är mer intressanta än praktiska.

Recension
The Equalizer 2

Tunn vigilant

Uppföljaren med den stenhårda, ensamma vigilanten lever tyvärr inte upp till originalet.

Olympus: – Nybörjaren är viktig för oss

Under lanseringen av det nya flaggskeppet berättade Olympus om sina tankar om framtida produkter.