annons
annons

Sammanfattning

Förståndigt lyxljud

Den som betalar lite extra kan få ett par läckra golvhögtalare med smak av äkta highend. Här finns flera stycken.

Som det här testet understryker finns det ett klart sammanhang mellan pris och kvalitet. Fast det betyder inte att dyrare högtalare är bäst på allt.

Triangle Color kostar 10 000 kronor och är instegsmodellen till fina musikaliska upplevelser. Den målar upp en trivsam ljudbild som är enkel att tycka om och som har underhållande bas och klar diskant, utan större fel.

Audiovector X3 Super kostar lika mycket men låter ännu bättre. Ljudkaraktären är snarlik, både X3 och Color har bra fokus i diskanten, som följs upp av en bra och rund bas. Men också ett aningen tillbakadraget mellanregister. Audiovector har dock ett renare ljud och ett bättre stereoperspektiv och får därför betraktas som den bättre av de två.

Ännu mer intressant är Tannoy Revolution DC6T SE. ”Special Edition”-versionen av DC6T har en väl sammanhållen ljudbild, med ett sötare och varmare mellanregister än Triangle och Audiovector. Sångröster är fylligare och koaxialelementet ser till att stereoperspektivet blir mer distinkt. DC6T SE låter väldigt ”live” och underhållande och får ut mycket även ur en billig förstärkare. Testets kanske mest spännande köp.

KEF R500 kostar femtusen kronor mer. När den ger sitt yttersta är ljudet fantastiskt, ljudbilden är fokuserad och upplösningen superb. Det är en liten utmaning att få till ljudet eftersom det krävs en riktigt bra förstärkare för att det verkligen ska blomstra. R500 är inte den mest underhållande testdeltagaren och fundamentet i djupbasen hade gott kunnat vara mer massivt, särskilt om högtalarna ska stå i ett stort rum. Men en sådan ljudbild!

Bäst attack får du med System Audio. Tack vare en otroligt välstädad ljudbild och ett bra stereoperspektiv formligen sprutar musiken ut ur Mantra 50! Upplösningen i diskanten är mycket bra, utan att högtalarna känns lika ljusa i klangen som Triangle och Audiovector. Och även om basen inte går djupast är den rapp och bestämd. System Audio-högtalarna är förlåtande när det gäller billig elektronik, men ge dem en riktigt bra och stark förstärkare så har du en slagkraftig vän för livet! Ett par Mantra 50 kostar 19 000 kronor, men vi kan ändå inte låta bli att utse dem till Bästa köp. Mest för pengarna, alltså!

Det går däremot inte att bortse från att Sonus faber Venere 2.5 är det uppenbara alternativet om du letar efter ett stort, upplöst och massivt ljud. Ljudbilden är enorm och det formligen strålar om instrumenten! Och basinstrumenten slår med största naturlighet. Detta är testets största högtalare, men i våra ögon också den vackraste. Vi hade kunnat önska oss ett kabinett med bättre kvalitetsintryck, men vad gör väl det när musiken låter så bra? Sedan får vi bara leva med att det är lite förutsägbart att testets dyraste högtalare är bäst. Vi har nämligen aldrig varit säkrare i vårt beslut: Bäst i test!

Som det här testet understryker finns det ett klart sammanhang mellan pris och kvalitet. Fast det betyder inte att dyrare högtalare är bäst på allt. Triangle Color kostar 10 000 kronor och är instegsmodellen till fina musikaliska upplevelser. Den målar upp en trivsam ljudbild som är enkel att tycka om och som har underhållande bas och klar diskant, utan större fel. Audiovector X3 Super kostar lika mycket men låter ännu bättre. Ljudkaraktären är snarlik, både X3 och Color har bra fokus i diskanten, som följs upp av en bra och rund bas. Men också ett aningen tillbakadraget mellanregister. Audiovector har dock ett renare ljud och ett bättre stereoperspektiv och får därför betraktas som den bättre av de två. Ännu mer intressant är Tannoy Revolution DC6T SE. ”Special Edition”-versionen av DC6T har en väl sammanhållen ljudbild, med ett sötare och varmare mellanregister än Triangle och Audiovector. Sångröster är fylligare och koaxialelementet ser till att stereoperspektivet blir mer distinkt. DC6T SE låter väldigt ”live” och underhållande och får ut mycket även ur en billig förstärkare. Testets kanske mest spännande köp. KEF R500 kostar femtusen kronor mer. När den ger sitt yttersta är ljudet fantastiskt, ljudbilden är fokuserad och upplösningen superb. Det är en liten utmaning att få till ljudet eftersom det krävs en riktigt bra förstärkare för att det verkligen ska blomstra. R500 är inte den mest underhållande testdeltagaren och fundamentet i djupbasen hade gott kunnat vara mer massivt, särskilt om högtalarna ska stå i ett stort rum. Men en sådan ljudbild! Bäst attack får du med System Audio. Tack vare en otroligt välstädad ljudbild och ett bra stereoperspektiv formligen sprutar musiken ut ur Mantra 50! Upplösningen i diskanten är mycket bra, utan att högtalarna känns lika ljusa i klangen som Triangle och Audiovector. Och även om basen inte går djupast är den rapp och bestämd. System Audio-högtalarna är förlåtande när det gäller billig elektronik, men ge dem en riktigt bra och stark förstärkare så har du en slagkraftig vän för livet! Ett par Mantra 50 kostar 19 000 kronor, men vi kan ändå inte låta bli att utse dem till Bästa köp. Mest för pengarna, alltså! Det går däremot inte att bortse från att Sonus faber Venere 2.5 är det uppenbara alternativet om du letar efter ett stort, upplöst och massivt ljud. Ljudbilden är enorm och det formligen strålar om instrumenten! Och basinstrumenten slår med största naturlighet. Detta är testets största högtalare, men i våra ögon också den vackraste. Vi hade kunnat önska oss ett kabinett med bättre kvalitetsintryck, men vad gör väl det när musiken låter så bra? Sedan får vi bara leva med att det är lite förutsägbart att testets dyraste högtalare är bäst. Vi har nämligen aldrig varit säkrare i vårt beslut: Bäst i test!
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 39:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Sammanfattning
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-