TEST AV 6 billiga TV-apparater med 4K-upplösning

4K Ă„t folket

Nu kan du Àntligen skaffa framtidens TV med ultraskarp bild utan att det behöver kosta en förmögenhet. Vi har testat de billigaste och bÀsta 4K-skÀrmarna!

Efter en försiktig start Àr 4K Ultra HD-formatet pÄ vÀg in i folkhemmen med full fart. Det som för tvÄ Är sedan var reserverat för kostsamma toppmodeller för 50 000 kronor eller Ànnu mer har nu krupit under den magiska 10 000-kronorsgrÀnsen för de billigaste modellerna.

Det kan pÄminna lite om hur 3D-tekniken sjönk i pris för nÄgra Är sedan, bara för att till slut bli standard i de flesta modeller. Men medan 3D fick ett ljummet vÀlkomnande har 4K tagits emot med stort intresse av vanligt folk.

Hur kan det komma sig? Svaret Àr nog att det Àr enkelt att se förbÀttringen. Fyra gÄnger sÄ hög upplösning Àn vanlig HDTV ger 4K-skÀrmarna en vÀsentligt högre bildkvalitet, i synnerhet nÀr tekniken kombineras med större skÀrmstorlekar. 4K-bilden Àr sÄ skarp att den ger en viss djupkÀnsla av sig sjÀlv, helt utan behov av 3D-glasögon. Din nÀsta TV kommer förmodligen vara en 4K-modell.

Läs också: Samsung QE55Q7F
Highend-TV till lÄgpris

Highend-TV till lÄgpris

Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.

Prisras pÄ 4K
Kostnaden för 4K har sjunkit kraftigt bara det senaste halvÄret. TV-tillverkarna satsar pÄ 4K för att det Àr populÀrt och för att det ger bra inkomster. En bildpanel med 4K-upplösning (3840 x 2160) Àr nÀmligen billig att tillverka om man jÀmför med den mer exotiska OLED-tekniken, dÀr mÄnga av panelerna mÄste kasseras.

Den hĂ€r gĂ„ngen har vi valt ut ett knippe 4K-utmanare i 55 tum, vilket tycks bli den nya folkstorleken. I och med att kandidaterna tillhör marknadens billigaste 4K-modeller kan vi inte rĂ€kna med referenskvalitet. 4K-upplösningen Ă€r inte i sig nĂ„gon garanti för en bra bild. Vanliga parametrar som kontrast, svĂ€rta och fĂ€rgĂ„tergivning spelar fortfarande en avgörande roll, och hĂ€r stöter de pĂ„ tuff konkurrens frĂ„n ”ordinĂ€ra” Full-HD-skĂ€rmar. 4K-skĂ€rmarna har dock en teknisk fördel i att bildbehandlingen Ă€r upptrimmad för att kunna tackla den högre informationsmĂ€ngden.

AnvÀndarvÀnlighet, appar och anslutningar
Bildkvalitet Àr en sak men TV:n mÄste kunna skötas pÄ ett smidigt sÀtt ocksÄ. FjÀrrkontroll, menysystem och finesser Àr viktigt för den totala TV-upplevelsen och pÄ dessa omrÄden Àr skillnaderna stora. DÀrför kan det vara ett stalltips att satsa pÄ de kÀnda mÀrkena som ofta har jobbat mer med anvÀndarvÀnlighet Àn de mindre kÀnda. Det krÀvs resurser för att hÄlla appar och andra program uppdaterade, och den senaste tiden har vi sett att vissa TV-mÀrken har tappat lite mark. Vem vet, om ett par Är Àr det kanske Google som levererar TV:ns operativsystem?

HDMI 2.0 och brist pÄ material
Även om bildkvaliteten Ă€r lovande sĂ„ befinner sig 4K-formatet lite i ”limbo” i dagslĂ€get. TillgĂ„ngen pĂ„ 4K-material Ă€r fortfarande begrĂ€nsat, det kommande 4K-Blu-ray-formatet Ă€r försenat och standarden Ă€r inte fĂ€rdigutvecklad Ă€nnu. TV-apparaterna mĂ„ste dĂ€rför vara vĂ€l uppdaterade bĂ„de nĂ€r det gĂ€ller hĂ„rdvara och mjukvara för att kunna kallas fullvĂ€rdiga 4K-apparater. Kraven pĂ„ en 4K-kompatibel TV Ă€r att den ska ha stöd för HDMI version 2.0 och kopieringsskyddet HDCP 2.2. Dessutom krĂ€vs stöd för videokodeken HEV/H.265 för att kunna köra Netflix i 4K-version. Observera att inte alla TV-apparaterna i testet uppfyller dessa krav.

Kolla priset

TV-marknaden Ă€r vĂ€ldigt prispressad, bĂ„de tillverkare och Ă„terförsĂ€ljare slĂ„ss om marknadsandelarna. Detta betyder framför allt bra priser för oss kunder, men det medför ocksĂ„ att priset pĂ„ en viss modell kan variera stort – frĂ„n butik till butik och frĂ„n vecka till vecka. TV-apparater Ă€r dessutom populĂ€ra ”lockvaror” nĂ€r elektronikkedjorna har sina kampanjer.

Se dÀrför till att hÄlla dig uppdaterad genom att besöka webbplatser som prisjakt.nu för att hitta de senaste priserna pÄ de mest populÀra modellerna.

TEST AV Samsung UE55HU6905

Samsung Ă€r ett mĂ€rke som lĂ€nge har varit kĂ€nt som trendsĂ€ttare inom TV-design och deras vĂ€lvda 8-serie Ă€r en av de populĂ€ra nykomlingarna i Ă„r. Men den billigare HU6905 fĂ„rLäs hela testet...

TEST AV Grundig Vision 9 55 VLX 9470 BP

Vision 9 Ă€r Grundigs ”junior-toppmodell” och ligger alldeles under den mer pĂ„kostade Fine Art-serien. Vision 9 har en stilren design som kĂ€nnetecknas av en blanksvart ram och en silverfĂ€rgad ljudlimpaLäs hela testet...

TEST AV Philips 58PUS6809/12

Med sina 58 tum har utmanaren frĂ„n Philips 11 procent större bildyta Ă€n de övriga testdeltagarna. Tack vare en slank inpackning ser den dock inte dramatiskt mycket större ut baraLäs hela testet...

TEST AV Panasonic Viera TX-55AX630E

Efter en smula trög start har Panasonic Ă€ntligen hoppat pĂ„ 4K-karusellen och i Ă„r har de hela tre olika modellserier med 4K-upplösning. Av dem Ă€r AX630-serien den billigaste, men sĂ€gsLäs hela testet...

TEST AV Thomson 55UZ8766

Thomson Ă€r ett annat anrikt mĂ€rke som numera byggs av TCL. Den kinesiska producenten Ă€r en av vĂ€rldens största TV-tillverkare och fast besluten att bli stor i Europa. För attLäs hela testet...

TEST AV LG 55UB850V

Med sĂ„ pass stort fokus pĂ„ OLED den senaste tiden Ă€r det lĂ€tt att glömma bort att LG Ă€ven har traditionella LCD-skĂ€rmar med LED-teknik. 55UB850V Ă€r en snygg TV medLäs hela testet...

Les ogsÄ
TEST: Samsung QE55Q7F

Highend-TV till lÄgpris

Samsungs billigaste highend-TV Àr anvÀndarvÀnlig och har fÀrgsprakande bild i en lÀcker inpackning.
TEST: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

Storartad highend-TV

Bang & Olufsens senaste TV-kreation, BeoVision Eclipse, Àr en av de bÀsta TV-apparaterna du kan köpa för pengar just nu.
TEST: Vogel’s MotionSoundMount Next 8375

FlatskÀrm i rörelse

Vogels Àr mÀstare pÄ motorstyrt stÄl, kan de göra ljud ocksÄ?
TEST: Philips 55POS9002

Magisk ­kontrast!

Philips har tagit OLED och kryddat med sitt Ambilight-omgivningsljus. Resultatet Àr 55POS9002, en TV med en bild utöver det vanliga.
TEST: LGOLED55B7V

Vidunderlig bild

LG:s prisvÀrda OLED55B7V Àr ett av de bÀsta TV-köpen du kan göra just nu.
TEST: Samsung The Frame UE65LS003

TV-konst pÄ vÀggen

Samsungs senaste kreation kan absolut pÄminna om en tavla. Men The Frame Àr framför allt en utmÀrkt TV som Àr lÀtt att leva med i vardagsrummet.
TEST: TCL U55C7006

PrisvÀrd nykomling

TCL:s nya 55C7006 kan skryta med Android-TV, 4K-upplösning och HDR för en överraskande billig peng. Är det en kinesisk comeback pĂ„ gĂ„ng?
TEST: Panasonic TX-65EZ950E

OLED-referensen

Panasonic bevisar att de fortfarande tillhör de absolut bÀsta nÀr det gÀller bildkvalitet.
TEST: Loewe Bild 7

OLED i lyxutförande

Hur mycket lyx-OLED fĂ„r man för 54 000 kronor – och hur smart Ă€r det?
TEST: Samsung QE65Q9F QLED

Samsungs kvantsprÄng

Samsungs nya flaggskepps-TV utlovar en banbrytande bildkvalitet som pĂ„ flera omrĂ„den till och med övertrĂ€ffar de bĂ€sta OLED-skĂ€rmarna. Är QLED med Quantum Dot nĂ€sta stora grej?
TEST: Sony KD-65A1BAEP

Ett stort steg för Sony

Sonys nya OLED-TV imponerar med rÄlÀcker bildkvalitet, maffigt ljud och innovativ design.
TEST: LG OLED65E7V

Grym bildmaskin

LÀcker design och utsökt bildkvalitet gör LG:s OLED-skÀrm till en sÀker vinnare.
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×