annons
annons
annons
:

6 billiga surfplattor

annons

Surfplattor för snåljåpar

Måste man verkligen lägga 6 000 på en surfplatta? Svaret är nej. Du kan få en riktigt användbar platta för en tusenlapp. Fast det hänger på vad du behöver.

Det är många som tycker att surfplattor är samma sak som Apples iPad. Det är fullt förståeligt, för den ÄR verkligen läcker. Och har du fem- eller sextusen kronor som bränner i fickan så är det lockande att låta en ny iPad 4 glida ner i väskan.

Om läget däremot är att du har gott om annat att lägga pengarna på och bara behöver en smidig platta att skicka mail och surfa med i soffan, så kan du låta de stora sedlarna ligga kvar i plånboken och nöja dig med att tömma myntfacket. I det här testet har vi skramlat ihop sex surfplattor i den billigare ändan av skalan. Alla kostar mellan 1 000 och 1 500 kronor.

Kompromissernas konst
I den här prisklassen måste det få finnas ett par kompromisser. Storleken, processorkraften, mängden minne och kvaliteten på skärmen är områden där tillverkarna kan spara på utgifterna. Och till sist kan man begränsa kostnaderna genom att packa in hela plattan i ett plastskal. Alla utom en är 7-tumsmodeller, en enda 10-tummare hann smita in.

Samtliga sex surfplattor bygger på styrsystemet Android och alla kör version 4.1.1. Det är ett utmärkt – och gratis – alternativ och det råder ingen brist på appar. I hur stor utsträckning de små surfplattorna kan köra apparna är en annan fråga. En av leverantörerna betonade detta innan han gick med på att vara med i testet: ”Kom nu ihåg att detta inte är någon iPad!”

Sammantaget är det dock imponerande hur mycket man faktiskt får för pengarna. Vi råkade ut för fler positiva överraskningar än negativa under testandet. Och ingen surfplatta avslöjades som oanvändbar. Upplösning och skärmkvalitet var kanske inte överväldigande överallt men de flesta använder ändå sina surfplattor – vad de än kostar – för att kolla e-post, uppdatera Facebook och surfa på nätet.  Och sådana uppgifter klarar majoriteten helt utmärkt. Film och spel gick också utan större problem i de flesta fall.

Lite tålamod är dock nödvändigt. På alla plattorna möttes vi ofta av meddelandet att ett program inte svarade och vi fick frågan om det skulle stängas. När vi klickade på Vänta blev resultatet varenda gång att programmet kom upp på skärmen strax därefter. Så man får inte ha för bråttom.

Bara små skillnader
Rent tekniskt är det förvånansvärt lite skillnad på de sex testdeltagarna. Fyra av dem bygger faktiskt på samma processor (Rockchip RK3066) och alla utom en har samma grafikprocessor, Mali-400 GPU quadcore. Det gör dem inte till några sprinters, men hamnar ändå på samma nivå som förra årets toppmodeller från mer kända märken.

Samtliga är utrustade med 1 GB RAM och de flesta med 8 GB lagringsminne.

På utsidan finns däremot större skillnader. Några har en stabiliserande baksida av aluminium och andra får nöja sig med en metallram. En av surfplattorna är gjord av plast rakt igenom. Skärmens material är svårare att bedöma, några av plattorna nästan suger åt sig feta fingrar och repor medan andra klarar vardagligt bruk utan att få skråmor.

Så testade vi
Alla surfplattor testades med Antutu Benchmark, som testar de flesta funktioner i Android-enheter. Resultaten visade att de sex testdeltagarna ligger på samma nivå rent hastighetsmässigt.

Den viktigaste uppgiften för de flesta är att agera informationscentral för att läsa e-post, uppdatera Facebook, surfa på nätet och spela YouTube-snuttar.

En surfplatta ska kunna fungera som underhållningsmaskin. Som exempel på 3D-spel använde vi bilspelet Redline Rush. Vi spelade också en rad videofilmer i olika upplösning, från DVD-format (720 x 576) till HD-video (1920 x 1080) i bithastigheter från 1100 till 8000 kbit/s.

Ljudkvaliteten undersöktes också. Men kom ihåg att en 5:a i ljudkvalitet betyder något helt annat för en surfplatta än för en hifi-produkt! Samtliga surfplattor här låter tunt och musiklyssning är bara för masochister. Men ett bra ljudbetyg innebär att man har en god chans att höra vad som sägs i dialogen när man tittar på film.

Med tanke på den kompakta storleken och det låga priset kommer sådana här surfplattor att kastas i väskor, tryckas ned i fickan eller hamna i händerna på barn. Det ställer krav på stabilitet, så vi testade även vridningsstabiliteten. Ingen knäcktes, men flera knakade hotfullt under misshandeln och en var så mjuk att det gick att se på skärmen var någonstans fingrarna tryckte på baksidan.

Produkter i testet
PIPO S3
Läcker ”iDesign” till bra pris
Kinesiska Pipo, som importeras och säljs av Tabletkungen, är utan tvekan testets minst kända namn. Men med sin fram- och baksida i vit högglansplast är S3-plattan en vinnarkandidat i varje iPad-lookalike-tävling. S3 ser riktigt läcker ut och för de här pengarna är den fullproppad med läckra detaljer. Det är ingen tvekan om att rivaliteten är hård bland billiga Android-surfplattor! På papperet är Pipo-plattan snabbast i testet och kan skryta med en Antuntu-benchmark-poäng som ligger en hårsmån före de övriga. Skärmuppdateringen känns också snabb rent subjektivt, men det beror på att den kör lite lägre upplösning än Archos och TrekStor. Speltestet…...
Archos 70B Titanium
Bäst till bilder
En gång i tiden – före iPad – var franska Archos ett av de ledande märkena inom fickmediespelare. Nu för tiden tillverkar de företrädesvis surfplattor och smartmobiler. 2009 var Archos faktiskt först av alla med att bygga Android-baserade surfplattor. Med matt, vit front och baksida av borstad aluminium är Archos 80b Titanium en av de mest stilsäkra i testet. Den känns mycket mer solid och förtroendeingivande än vad prislappen signalerar. Du får däremot nöja dig med en enda kamera, med webbupplösning. Archos-plattan behaglig att behaglig att använda. Skärmen reagerar hastigt på beröring och navigering, med bara en svag fördröjning. Appar…...
HP Slate 7
Sött, rött designgodis
Svart plast på framsidan, aluminiumram och silkeslen röd plastbaksida. När man håller HP Slate 7 i handen känner man att det är tal om en märkesvara med välgjord formgivning. Skärmen är riktigt bra. Den är naturtrogen och ljusstark och den vita färgen verkar vit – fast har ett marginellt varmare helhetsintryck än den kliniska Archos-plattan. Kameran på Slate 7 är också bra. Hela 3,1 megapixlar klarar den bakre kameran. Det innebär att den är fullt användbar för enklare fotografering. Alltså om du inte har telefonen med dig, för även om HP:s kamera är testets bästa så är den fortfarande sämre…...
Denver TAD-10021
Stor skärm, liten prislapp
Denver är de enda som lyckats pressa ner en surfplatta i full 10-tumsstorlek i den superbilliga prisklassen. Bara detta faktum skiljer den från övriga deltagare. Att skärmen sedan är riktigt prisvärd ger extra plus i kanten. Bilden har bra balans utan att vara riktigt lika naturtrogen som på de bästa. Men kan man leva med en svag blåton (som bara syns vid en direkt jämförelse) och lite lägre ljusstyrka och skärpa än på de bästa, får man i gengäld en stor skärm som har massor av intensitet i färgerna. Naturtroget? Inte speciellt, men perfekt för film i knät. Skärmen har…...
TrekStor Ventos 7.0 HD
Tunn och knivskarp
Som namnet antyder är skärmen i HD. Och vänta, den är högupplöst! En del av effekten fås genom att ”trolla” med dpi-siffran så att skärmen uppfattas som större rent fysiskt, så att ikoner och text visas mindre. Det har fördelen att det är plats för mer information. Men det krävs god syn för att läsa det som står med små bokstäver. TrekStor Ventos 7.0 HD är den mest kompakta testdeltagaren. Baksidan i aluminium inger förtroende och plattan klarar vridtestet utan minsta gnissel. Tack vare den ringa storleken får den plats i bakfickan. Men den överlever INTE att man sätter sig…...
Acer Iconia B1-710
Snabb och välutrustad
Tillsammans med HP representerar Acer de stora elektronikmärkena i detta test. Iconia B1 är Acers variant på en surfplatta i den absolut billigaste klassen. Och trots priset har de haft råd att förse den med både bluetooth, GPS och ett behagligt och gediget utseende. Skärmen ser läcker ut och färgerna är fina. Men Acer-plattan har testets sämsta synvinkel. Om du inte tittar rakt på skärmen blir bilden snabbt mörk och missfärgad. Rakt framifrån är den däremot briljant. Det syns en svag blåton och ljusstyrkan hade kunnat vara en aning bättre. Men som helhet hamnar bilden i den mer naturtrogna änden…...
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Samsung Galaxy Note 10+

  Samsung Galaxy Note 10+

  Har du djupa fickor och är på jakt efter en mobiltelefon som kan allt? Då behöver du inte leta längre. Här är din nya mobil.

  Huaweis nya operativsystem heter HarmonyOS

  Huaweis nya operativsystem heter HarmonyOS

  Det nya operativsystemet blir en open source-plattform som kan köras på alla sorters enheter.
  Nya Samsung Galaxy Note 10 kommer i två tunna versioner

  Nya Samsung Galaxy Note 10 kommer i två tunna versioner

  Samsung har just lanserat Galaxy Note 10 och Galaxy Note 10+. Den förstnämnde är mindre än Samsung Galaxy S10 och båda modellerna är tunnare och snabbare än någonsin.
  Samsung tar fighten med iPad Pro

  Samsung tar fighten med iPad Pro

  Samsung Galaxy Tab S6 med S Pen är redo att utmana Apples dominans på surfplattemarknaden.
  Motorola One Vision

  Motorola One Vision

  Trots en del utmaningar ger Motorola One Vision mer än vad man rimligtvis kan förvänta sig för pengarna. Här är det verkligen tal om mellanklass med superkrafter.

  Trump: Nu får amerikanska företag (kanske) sälja teknik till Huawei trots allt

  Trump: Nu får amerikanska företag (kanske) sälja teknik till Huawei trots allt

  Den amerikanska presidenten, och därför förmodligen också de amerikanska myndigheterna, har ändrat hållning i deras blockad mot Huawei. Den nya ståndpunkten gör livet lite lättare för den kinesiska mobiljätten.
  Jonathan Ive lämnar Apple

  Jonathan Ive lämnar Apple

  Apples designchef, en av företagets absolutaste viktigaste personer, lämnar företaget nästa år.
  Samsung Galaxy Fold är äntligen klar!

  Samsung Galaxy Fold är äntligen klar!

  Samsung har löst ”de flesta problemen” med den hopfällbara skärmen.
  annons
  Stäng meny