annons
annons

Epson EH-TW5200

Bäst i dagsljus

Testets enda LCD-projektor har suveräna färger och fungerar lika bra i dagsljus som på kvällen.

Ingen i den här klassen kommer i närheten av Epsons färger, i synnerhet när EH-TW5200 kör med full lampstyrka. Det är mycket möjligt att detta är klassens bästa dagsljusprojektor.
Svärtan är för ljus. Mörka scener blir livlösa och tappar spänning. Fjärrkontrollen har inte belysta knappar.

Varje färg kan justeras individuellt med både ljusstyrka, ton och mättnad. Fjärrkontrollen är bra men saknar upplysta knappar och dessutom direktknappar för ljusstyrka och kontrast.

Eftersom LCD-projektorer inte har något färghjul med vitt segment, utan gör vitt genom att blanda alla färger, är ljusstyrkan i vitt lika hög som när ljusstyrkan i varje färg läggs ihop. Det ger en högre färgmättnad än i DLP-projektorer i samma prisklass. Färgbalansen har man däremot ingen garanti för.

Bildkvalitet
Färgbalansen är bäst i ”bio”-läget. Det är bra tryck i färgerna, utan att de är överdrivna. Ansikten har neutrala hudfärger och en fräsch glöd. Skärpan i skäggstubb är inte riktigt i samma klass som de allra bästa, men absolut godkänd.

Vitt ljus är inte det kraftigaste i testet men i färger är ljusstyrkan desto högre. Växlar man till maximalt lampläge får Epson plötsligt det näst ljusaste vita ljuset – fortfarande med full färgmättnad. Skulle jag köpa mig en projektor för att använda i dagsljus så skulle det blir den här.

Tyvärr har Epson testets mattaste svärta. Stjärnhimlen är grå och platt och inte ens med full lampstyrka går det att kamouflera detta. TW5200 är med andra ord inte rätt projektor för ”film noir” som Batman, Terminator och Alien. Men scener i dagsljus ser mycket bra ut. Man kan få bättre svärta genom att aktivera den dynamiska irisen, men personligen föredrar jag att ha den avstängd.

Ett plus med LCD-tekniken är att man slipper regnbågseffekten och att ögonen slappnar av mer.

Bästa pris på Epson EH-TW5200
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • DLP, 1080p, 3D
  • 2 000 Lumen, 10 000:1 kontrast
  • 2 x HDMI med MHL
  • Avstånd till 100 tum: 2,7–3,3 m
  • 29 dB fläktljud (eko)
  • 8 000 kr
Pris: 8000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-