annonse
annonse

5 trådlösa högtalare

Högtalare som har allt

En smartmobil eller surfplatta och ett par högtalare är allt som behövs för att få hifi var som helst. De här högtalarna har allting inbyggt. Och kablar kan du bara glömma.

Aktiva högtalare har framför allt gjort sitt intåg i den professionella världen, där närfältsmonitorer nästan alltid har inbyggda förstärkare. Nu flyttar tekniken in i hemmen. För när streaming ändå håller på att göra CD-spelaren och radion omodern, varför inte gå hela vägen om slippa göra plats för en stereo över huvud taget?

En smartmobil eller en surfplatta är allt som behövs för att få musik. Resten av all nödvändig elektronik – i form av förstärkare och trådlös mottagare – sitter inbyggd i högtalarna. Ett par trådlösa högtalare kan alltså vara ett smart sätt att få en snyggare heminredning, befriad från staplar av svarta lådor (alla högtalare finns i flera färger). Eller så är de en möjlighet att förse hemmet med kvalitetsljud på ett diskret sätt.

Förutom att vara en rival till fullvuxna hifi-anläggningar är högtalarna helt perfekta som minianläggningar eller som superhögtalare till datorn. De passar också utmärkt i barnrummet eftersom flera av modellerna har så många anslutningar att de fungerar som anläggningar till såväl mobil som dator, spelkonsol och TV.

Det finns många likheter mellan testkandidaterna. Alla är små tvåvägsmodeller med basreflex, ett baselement på 4–5 tum och en domediskant. De flesta drivs dessutom av förstärkare på ungefär 50 watt. Elektroniken är inbyggd i den ena högtalaren och den passiva tvillingen kopplas in med högtalarkabel. De flesta märken tycks också vara överens om vad ett trådlöst stereopar ska kosta: ungefär fyratusen kronor. Pioneer hamnar en bit utanför eftersom de bara har en 25-watts förstärkare och kostar ungefär hälften så mycket som de övriga.

Trots alla likheter mellan testdeltagarna är det dock stor skillnad på resultatet.

Ny teknik
Aktiva, trådlösa högtalare med bluetooth-anslutning är en ganska så ny kategori som vi helt säkert kommer att få se ännu mer av i framtiden. Tre av de testade högtalarna var så nya att de var tvungna att levereras direkt från fabriken eftersom de inte hunnit ut till distributören ännu. Och flera andra tillverkare som vi kontaktade var på gång med nya modeller men var inte riktigt klara att leverera dem riktigt än.

De trådlösa stereohögtalarna får dock finna sig i att konkurrera mot en annan typ av högtalare, nämligen allt-i-ett-streaming-högtalare, där en enda högtalare står för underhållningen. Med en sådan offrar man en del av stereokänslan men får å andra sidan ett mer behändigt och kompakt alternativ.

Kandidaterna
Pioneer XW-BTS5 är klädd i högglanslack. Den är en simpel konstruktion som uteslutande kan kopplas in via bluetooth. Effekten ligger på 25 watt per kanal och den passiva högtalaren kopplas in med RCA-kontakter. Skötseln görs med knappar på ovansidan. Fronten täcks av avtagbart tyg.

Scandyna SmallPod Bluetooth skiljer sig från de övriga rent visuellt. Med sina runda former och ”Sputnik”-ben av metall ser de mer ut som rekvisita från en science-fiction-film från 70-talet. Rent tekniskt är den dock mer traditionell. Förstärkareffekten är 40 watt per kanal och det finns en enda linjeingång plus en utgång för subbas. Fjärrkontroll ingår.

Scansonic S5BTL har hela fyra ingångar utöver bluetooth: två analoga och två digitala. Det finns dessutom en volymkontroll på baksidan så att ljudnivån går att ställa in utan att det påverkar den digitala upplösningen. Utförandet är svart eller vit pianolack (vita handskar ingår!). Effekten är 50 watt per kanal. Tygfronten går att ta av och det ingår fjärrkontroll.

Q Acoustics BT3 har en halvmatt plastlack och elementen skyddas av ett svart metallgaller. Det finns två analoga linjeingångar och en optisk digitalingång, plus subbas-utgång. På toppen sitter en panel där man styr funktionerna. Fjärrkontroll ingår.

Audio Pro Addon T12 har en diskant som är täckt av ett metallgaller men baselementet sitter i det fria så att det kan röra sig. Och rör sig gör det verkligen. Basporten är utformad som en tunn springa lika bred som bottenplattan. Högtalarna är mattlackade med namnet i metalltryck. Det finns en linjeingång, en optisk ingång och en subbas-utgång. Fjärrkontrollen är fräst ur ett enda stycke massiv aluminium.

Audio Pro Addon T12

Audio Pro Addon T12
Audio Pro har många års erfarenhet av att locka fram stor bas ur små högtalare. Och Addon T12 är inget undantag. Den svenska tillverkaren blev känd för sin banbrytande subbas B2-50 i slutet av 70-talet, den gången uträttades miraklen av ...
Les hele testen her

Pioneer XW-BTS5

Pioneer XW-BTS5
Japanska Pioneer har byggt hifi i 75 år och har i dag anläggningar och elektronik av alla storlekar i sortimentet. Pioneer var det enda av de stora hifi-märkena som hade trådlösa stereohögtalare att leverera till vårt test. Det är enkelt ...
Les hele testen her

Scansonic S5BTL

Scansonic S5BTL
Scansonics S5BTL är sprillans nya. Testexemplaren var onumrerade provexemplar men de ska vara helt identiska med versionen som släpps på marknaden ungefär samtidigt som du läser den här artikeln. S5BTL är den första av Scansonics högtalare som är utformad av ...
Les hele testen her

Scandyna SmallPod Bluetooth

Scandyna SmallPod Bluetooth
”Åh, kan jag inte få hålla i dem?” Scandynas Podspeakers-serie har tack vare sin skyhöga WAF (Wife Acceptance Factor) lyckats få in hifi-högtalare i vardagsrum dit annars bara halvosynliga lifestyle-system har fått tillträde. Den knubbiga stapeln med bubblor i olika ...
Les hele testen her

Q Acoustics BT3

Q Acoustics BT3
På senare år har engelska Q Acoustics haft stor framgång med sina hemmabio- och inbyggnadshögtalare. Helt nya BT3 är en del av ett försök att även göra bra ljud till TV och bärbara enheter. Utseendet är råare än övriga testdeltagare ...
Les hele testen her

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-