annons
annons

Sony STR-DN1040

Stort och oansträngt ljud

Den stora och naturtrogna ljudbilden och den fina slagkraftigheten gör att man nästan undrar om den här receivern har hamnat i fel prisklass.

Briljant dynamik Stor ljudbild AirPlay Wifi
Ingen skivspelaringång

Sony är ett av få märken som har byggt in wifi i en receiver i den här prisklassen. Men även om föregångaren hade bluetooth så har det försvunnit från STR-DN1040.

Musik kan strömmas via DLNA eller AirPlay, internetradio finns på plats och receivern kan fjärrstyras från en Android- eller Apple-mobil. Två appar finns: TV SideView ger allmän styrning av receivern och Network Audio Remote är specialiserad på streaming. Den ger den smidigaste och snabbaste strömningen via DLNA av alla receivrar, men kan inte mäta sig med AirPlay som är det absolut smidigaste sättet att streama musik.

Autokalibreringen går fort. Ett par polyfoniska toner, sedan är hela systemet inställt. Manuella inställningar är mindre överskådliga att göra efteråt, eftersom man måste gå in på varje enskild kanal och justera parametrar som nivå, avstånd och storlek utan att se vad de andra kanalerna har för värden förrän man lämnar menyn.

Ljudkvalitet
Ljudet imponerar stort. Dialogen är klar och naturlig och ljudbilden är stor. Mellanregistret är fylligt men sticker inte ut ur resten av ljudbilden. Det låter ovanligt sömlöst, kanalerna hänger ihop mycket väl, vilket ger en sällsynt omringande ljudbild i surround. Detta är verkligen bra.

Den dynamiska kontrasten vet vi ingen receiver i den här prisklassen som är lika bra på. Sony ligger inte långt efter de dyrare modellerna med Yamaha RX-A1030 i spetsen. På måttlig volym får man en känsla av att STR-DN1040 har lika mycket muskler som de större kraftpaketen. Men när ljudnivån går upp är det uppenbart att den inte har det. Med samma volym i vardagsrummet som det är på bio tappar receivern andan i de mest intensiva scenerna. Något annat kan man dock inte förvänta sig och det blir inga minuspoäng för det.

Även musik tjänar på det öppna ljudlandskapet. Ljudet är oerhört behagligt, med en stabil bas. Strängarna på klassiska gitarrer klingar sprött och klart, utan att låta påträngande. Piano klingar ut vackert.

Detta måste vara prisklassens bästa hemmabioreceiver, bättre än både Onkyo TX-NR626 och Yamaha RX-V675!

Bästa pris på Sony STR-DN1040
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 8 x HDMI in (MHL på fronten), 2 x HDMI ut
  • 3D och 4K-uppskalning
  • 7 x 100 watt (8 ohm)
  • DCAC-kalibrering
  • Trådlöst nätverk och bluetooth
  • AirPlay och DLNA
  • Fjärrkontroll-app för iOS och Android
  • Pris: 7 000 kr
Pris: 7000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-