TEST AV Harman/Kardon AVR 370

Fart och flÀkt

FrÄn Harman/Kardon kommer en receiver som fÀngslar med actionfilmer. Men den har sina brister.

Ljud & Bild tycker:
Tufft ljud Wifi AirPlay
Aningen svulstig bas Trög manövrering nÀr man streamar Ingen skivspelaringÄng

Harman/Kardon gör hellre ingen förstÀrkare alls Àn en som Àr svag. DÀrför har deras hemmabioreceivrar rent traditionellt haft en smula fÀrre funktioner och finesser Àn konkurrenternas. PÄ sÄ sÀtt har en större del av budgeten kunnat lÀggas pÄ ett bra ljud.

AVR 370 har dÀremot samma funktionsnivÄ som konkurrenterna. Den har inbyggt wifi och nÀtverksströmming via bÄde DLNA och AirPlay.

SkÀrmmenyn Àr enkel och överskÄdlig, med nÄgot mer fÀrger Àn hos Pioneer och NAD.

Läs också: Sony VPL-VW260ES
Superupplösning för en rimlig peng

Superupplösning för en rimlig peng

Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.

Vad jag inte gillar Ă€r fjĂ€rrkontrollens placering av knappar och funktioner. Till exempel mĂ„ste man trycka pĂ„ ”AVR” för att komma in i instĂ€llningsmenyn. Trycker man pĂ„ ”Menu” hĂ€nder ingenting … Receivern reagerar ocksĂ„ lite trögt pĂ„ kommandon frĂ„n fjĂ€rrkontrollen. Det Ă€r vĂ€ldigt irriterande nĂ€r man ska manövrera runt i lĂ„nga listor med lĂ„tar och artister pĂ„ nĂ€tverket. Det finns en app till smartmobiler och surfplattor för det Ă€ndamĂ„let, men det blir inte bĂ€ttre med den. Man mĂ„ste anvĂ€nda virtuella pilknappar för att blĂ€ddra i musiken, i stĂ€llet för att rulla uppĂ„t och nedĂ„t med lister pĂ„ pekskĂ€rmen.

Det Àr dÀremot trevligt att konstatera att AVR 370 har fÄtt flerkanalig förförstÀrkarutgÄng, vilket föregÄngaren saknade. Den Àr praktisk att ha om man vill bygga ut med högre effekt lÀngre fram.

Ljudkvalitet
Ljudeffekterna Ă€r riktigt tuffa och massiva under bombardemanget av Tony Starks hem i ”Iron Man 3”. Visserligen inte riktigt samma mĂ€ngd testosteron som med NAD, men H/K har vĂ€l sĂ„ mycket krut som Onkyo och Pioneer. Det kan lĂ„ta lite vasst i diskanten nĂ€r glas krossas och pistolskott smĂ€ller ocksĂ„ en aning hĂ„rt pĂ„ hög volym.

PĂ„ film Ă€r dialogen krispigare Ă€n hos NAD och rösterna Ă„terges med fin fyllighet i lĂ€gre mellanregistret och i basregistret, vilket ger oss en ”larger than life”-kĂ€nsla. Ljudbilden kĂ€nns Ă€ndĂ„ rent allmĂ€nt lite mindre svĂ€vande runt oss Ă€n vad Onkyo och Pioneer lyckades med.

Över till musik. Piano lĂ„ter mer avrundat Ă€n med Onkyo och Pioneer och jag hade velat ha lite mer snĂ€rt lĂ€ngst upp. BjĂžrn Johan Muris och Tomine Harkets röster ligger lite tĂ€tare i ”Dele alla ord og tankar” pĂ„ Hoff Ensembles klassiska jazzplatta ”Quiet Winter Night”, bĂ„de Onkyo och Pioneer skiljde pĂ„ dem bĂ€ttre. Basen Ă€r ocksĂ„ lite rundare och mer brysk hos H/K.

Det verkar som om EzSet/EQ-rumskorrektionen inte Àr fullt lika exakt som hos de andra, i synnerhet subbasen Àr mer yvig och dÀmpad med H/K. Det lÄter vÀldigt tufft med rock och elektronisk musik, men lÀgsta klangen frÄn en flygel Àr inte helt naturlig.

Slutsats
AVR 370 underhÄller verkligen nÀr man tittar pÄ actionfilmer och lyssnar pÄ rock och elektronisk musik. Ljudtryck och bastryck Àr viktigare Àn att allt ska vara överdrivet korrekt nÀr man ska bli underhÄllen. H/K-receivern kan bli lite aggressiv i övertonerna i intensiva scener och basinstrument som kontrabas och de lÀgsta oktaverna pÄ en flygel Àr lite svulstiga. Fast det lÄter aldrig trÄkigt!

AnvĂ€ndarvĂ€nligheten Ă€r godkĂ€nd, Ă€ven om vi inte gillar fjĂ€rrkontrollen. ”Menu”-knappen bör öppna just menyn, ingen kan begripa att menysystemet öppnas med ”AVR”-knappen. FjĂ€rr-appen ger bĂ€ttre översikt. Strömning av musik fungerar inte sĂ€rskilt bra eftersom det gĂ„r trögt att blĂ€ddra i musikbiblioteket. Det fĂ„r man lösa med AirPlay.

Fakta & Betyg:
  • 8 x HDMI in (MHL pĂ„ fronten), 2 x HDMI ut
  • 3D och 4K-uppskalning
  • 7 x 125 watt (8 ohm)
  • EzSet/EQ-kalibrering
  • TrĂ„dlöst nĂ€tverk
  • AirPlay och DLNA
  • FjĂ€rrkontroll-app för iOS och Android
  • Pris: 9 000 kr
  Pris: 9,000,-
  Les ogsÄ
  TEST: Sony VPL-VW260ES

  Superupplösning för en rimlig peng

  Äntligen fĂ„r vi Ă€kta 4K för 50 000 kronor. Sony tar jobbet pĂ„ allvar, med knivskarp bild, snygg kontrast och fantastisk djupkĂ€nsla.
  TEST: Sony UBP-X800

  Perfekt till hemmabion

  Om du vill titta pÄ dina favoritfilmer i absolut högsta kvalitet sÄ klarar du dig inte utan en 4K Blu-ray-spelare som Sonys UBP-X800.
  TEST: Test av fyra hemmabioreceivrar

  Den allra hÀftigaste hemmabion

  De hÀr maffiga flaggskeppen har tillrÀckligt med kraft och finess för att övertrÀffa allt du hört i nÄgon biosalong.
  TEST: Fyra soundbar-högtalare med trÄdlösa bakhögtalare

  Sladdlöst i TV-rummet

  Hemmabio Àr fortfarande bÀst med riktigt surroundljud. Men det kan vara praktiskt ocksÄ. Som med en soundbar och trÄdlösa bakhögtalare.
  TEST: M&K Sound MP-9 5.1

  Äkta hemmabio med soundbar

  M&K Sound bygger sitt högtalarsystem pĂ„ en soundbar – men nĂ€r vi snackar hemmabiokĂ€nsla Ă€r det Ă€kta vara!
  TEST: Denon Heos

  BakvÀgen till hemmabio

  Om du ryser över blotta tanken pÄ en stor förstÀrkarklump och ett ormbo av kablar sÄ har Denon ett mer diskret alternativ.
  TEST: JVC DLA X7500

  Kontrastkungen

  NÀr det handlar om hemmaunderhÄllning finns det ingenting som kan ersÀtta en riktigt bra projektor. Och detta Àr en av de allra, allra bÀsta.
  TEST: Oppo UDP-203

  Kompromisslös!

  Snabb, snygg och grym: Oppo UDP 203 har högst prestanda hittills av allt vi sett frÄn Ultra HD Blu-ray-formatet.
  TEST: Nvidia Shield TV v2

  TV:ns bÀsta vÀn

  Nvidia Shield anno 2017 Àr bÀttre och mindre Àn sin föregÄngare.
  TEST: Beam Projector

  För slö och för dyr

  Beam Àr ett bra exempel pÄ att alla Kickstarter-projekt inte Àr vÀrda att förverkliga.
  TEST: Samsung GX-VI680SJ UHD

  Viasat Ultra HD imponerar

  Det finns inte mycket som sÀnds i 4K Ultra HD. Men Viasat har en box för bÄde fiber- och satellit-TV samt en UHD-kanal. Vi har testat.
  TEST: 5 hemmabioreceivrar

  GĂ„shud i hemmabion

  Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även frĂ„n ovan. HĂ€r finns receivern du bara mĂ„ste ha.
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×