annonse
annonse

Harman/Kardon AVR 370

Fart och fläkt

Från Harman/Kardon kommer en receiver som fängslar med actionfilmer. Men den har sina brister.

Ljud & Bild tycker

Tufft ljud Wifi AirPlay
Aningen svulstig bas Trög manövrering när man streamar Ingen skivspelaringång

Harman/Kardon gör hellre ingen förstärkare alls än en som är svag. Därför har deras hemmabioreceivrar rent traditionellt haft en smula färre funktioner och finesser än konkurrenternas. På så sätt har en större del av budgeten kunnat läggas på ett bra ljud.

AVR 370 har däremot samma funktionsnivå som konkurrenterna. Den har inbyggt wifi och nätverksströmming via både DLNA och AirPlay.

Skärmmenyn är enkel och överskådlig, med något mer färger än hos Pioneer och NAD.

Vad jag inte gillar är fjärrkontrollens placering av knappar och funktioner. Till exempel måste man trycka på ”AVR” för att komma in i inställningsmenyn. Trycker man på ”Menu” händer ingenting … Receivern reagerar också lite trögt på kommandon från fjärrkontrollen. Det är väldigt irriterande när man ska manövrera runt i långa listor med låtar och artister på nätverket. Det finns en app till smartmobiler och surfplattor för det ändamålet, men det blir inte bättre med den. Man måste använda virtuella pilknappar för att bläddra i musiken, i stället för att rulla uppåt och nedåt med lister på pekskärmen.

Det är däremot trevligt att konstatera att AVR 370 har fått flerkanalig förförstärkarutgång, vilket föregångaren saknade. Den är praktisk att ha om man vill bygga ut med högre effekt längre fram.

Ljudkvalitet
Ljudeffekterna är riktigt tuffa och massiva under bombardemanget av Tony Starks hem i ”Iron Man 3”. Visserligen inte riktigt samma mängd testosteron som med NAD, men H/K har väl så mycket krut som Onkyo och Pioneer. Det kan låta lite vasst i diskanten när glas krossas och pistolskott smäller också en aning hårt på hög volym.

På film är dialogen krispigare än hos NAD och rösterna återges med fin fyllighet i lägre mellanregistret och i basregistret, vilket ger oss en ”larger than life”-känsla. Ljudbilden känns ändå rent allmänt lite mindre svävande runt oss än vad Onkyo och Pioneer lyckades med.

Över till musik. Piano låter mer avrundat än med Onkyo och Pioneer och jag hade velat ha lite mer snärt längst upp. Bjørn Johan Muris och Tomine Harkets röster ligger lite tätare i ”Dele alla ord og tankar” på Hoff Ensembles klassiska jazzplatta ”Quiet Winter Night”, både Onkyo och Pioneer skiljde på dem bättre. Basen är också lite rundare och mer brysk hos H/K.

Det verkar som om EzSet/EQ-rumskorrektionen inte är fullt lika exakt som hos de andra, i synnerhet subbasen är mer yvig och dämpad med H/K. Det låter väldigt tufft med rock och elektronisk musik, men lägsta klangen från en flygel är inte helt naturlig.

Slutsats
AVR 370 underhåller verkligen när man tittar på actionfilmer och lyssnar på rock och elektronisk musik. Ljudtryck och bastryck är viktigare än att allt ska vara överdrivet korrekt när man ska bli underhållen. H/K-receivern kan bli lite aggressiv i övertonerna i intensiva scener och basinstrument som kontrabas och de lägsta oktaverna på en flygel är lite svulstiga. Fast det låter aldrig tråkigt!

Användarvänligheten är godkänd, även om vi inte gillar fjärrkontrollen. ”Menu”-knappen bör öppna just menyn, ingen kan begripa att menysystemet öppnas med ”AVR”-knappen. Fjärr-appen ger bättre översikt. Strömning av musik fungerar inte särskilt bra eftersom det går trögt att bläddra i musikbiblioteket. Det får man lösa med AirPlay.

  • 8 x HDMI in (MHL på fronten), 2 x HDMI ut
  • 3D och 4K-uppskalning
  • 7 x 125 watt (8 ohm)
  • EzSet/EQ-kalibrering
  • Trådlöst nätverk
  • AirPlay och DLNA
  • Fjärrkontroll-app för iOS och Android
  • Pris: 9 000 kr
Pris: 9000,-

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-