annonse
annonse
annonse

Denon AVR-X2000

Musikalisk och upplöst

AVR-X2000 är billigast i testet och en angenäm överraskning. Den har tillräckligt med muskler men det är framför allt upplösningen som imponerar.

Finmaskigt ljud AirPlay Användarvänlig
Saknar lite tyngd Ingen skivspelaringång

Denons receiver kan precis som de övriga strömma musik via DLNA och AirPlay, har internetradio och kan styras från en Android- eller Apple-mobil.

AVR-X2000 har testets prydligaste baksida och är därför enklast att koppla in. Dels för att den är en smula minimalistisk när det gäller in- och utgångar (HDMI-anslutningar finns det däremot gott om) och dels för att texten är stor och lättläst.

Autokalibreringen utförs av Audyssey MultEQ XT, som är tämligen avancerat och kan korrigera ljudet på upp till åtta sittplatser, vi rekommenderar att man mäter ljudet på minst sex platser. Ställ helst mikrofonen på ett stativ i soffan och sätt igång.

Ljudkvalitet
Efter man har kalibrerat anläggningen måste man stänga av Dynamic EQ och Dynamic Volume, annars grötar de till ljudbilden. Till en början reagerade vi på att subbaskanalen var lite svulstig och på att mellanregistret var för tunt så att dialogen blev spinkig. Den dynamiska kontrasten var platt. Dynamic-funktionerna kan vara en fördel när man tittar på film på låg volym om kvällarna, men inte annars.

Stänger man av dem blir det annat ljud i skällan. Mellanregistret stärks, subbasen blir mer tillbakadragen och blandar sig bättre i ljudbilden. Och dynamiken blir mycket bättre!

Ljudkaraktären kan bäst beskrivas som naturlig och varm. Film i surround har en oerhört sammanhållen ljudbild, med välartikulerade röster som aldrig blir hårda. Ljudbilden är stor och fyllig. Det saknas bara lite fart och fläkt, vilket gör att Denon-receivern tappar andan en smula om den ska blåsa liv i stora högtalare i en stor hemmabio. I ett normalt vardagsrum får den däremot fram gnistan, samtidigt som den bevarar upplösningen som är så viktig i allt annat än ”blockbuster”-actionfilmer.

Musik återges med ett öppet och fint ljud i röster och instrument. Allt låter naturligt och är prydligt placerat i förhållande till varandra. Ljudbilden är inte lika kontrastrik som med Sony STR-DN1040, men vi är väldigt nöjda med vad Denon lyckas åstadkomma för så lite pengar. Vi gillar särskilt diskantregistrets upplösning och sammantaget är AVR-X2000 inte ett dugg sämre än Pioneer VSX-1123.

Bästa pris på Denon AVR-X2000
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • 7 x HDMI in (MHL på fronten), 1 x HDMI ut
  • 3D och 4K-uppskalning
  • 7 x 95 watt (8 ohm)
  • Audyssey MultEQ XT-kalibrering
  • Nätverk (ethernet)
  • AirPlay och DLNA
  • Fjärrkontroll-app för iOS och Android
  • Pris: 5 000 kr
Pris: 5000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.