annons
annons

ASUS Zenbook UX32A-R3013H

Gediget hantverk

Bara för att det står Zenbook på kartongen så innebär det tyvärr inte att UX32A kan leva upp sina gelikar. Men det kan räcka långt ändå.

Läcker design Bra byggkvalitet Gott om anslutningar Höga prestanda
Matt skärm med låg upplösning Dåligt ljud

Gång på gång har Asus imponerat på oss med produkter – både surfplattor och bärbara datorer – som varit vida överlägsna konkurrenterna både när det gäller prestanda och valuta för pengarna. De förväntningarna lever dock Zenbook UX32A bara upp till delvis.

Det handlar om en helt traditionell bärbar dator, även om den är gjord av aluminium som borstats på ett speciellt sätt så att skalet fått det karaktäristiska Zenbook-mönstret med en koncentrisk cirkel. Byggkvaliteten och designen är det alltså inget fel på. Tvärtom är UX32A solitt konstruerad och inger en känsla av en mycket dyrare produkt. Och det är också uppenbart att Asus har varit tvungen att banta datorn lite här och där för att få ner priset till 7 000 kronor, vilket de trots allt lyckats med utan att göra alltför många kompromisser. Rena prestanda är tillfredsställande och vi är imponerade över hur många anslutningar UX32A har – bland annat tre USB 3.0-portar och en HDMI-utgång.

Det bakgrundsbelysta tangentbordet är välproportionerat, tangenterna sitter på nödvändigt avstånd från varandra och deras tröghet och slaglängd gör det bekvämt att skriva.

Vi gillar inte skärmen, som dels känns för matt och ljussvag och dels bara har en upplösning på 1366 x 768 pixlar. Det innebär bland annat att den inte kan visa film i full-HD (1080p). Däremot gör det inte så mycket att den inte har touch-funktion, eftersom tangentbordet har en stor pekplatta med multitouch.

Ljudkvaliteten är inte heller imponerande, vilket förvånar oss en hel del med tanke på att UX32A är utrustad med en stor högtalare, Asus egen ljudförbättrande SonicMaster-programvara och till och med ICEpower-förstärkare från Bang & Olufsen. Ändå är ljudet svagt både i hörlurar och genom högtalarna, och snudd på begränsat till det mellanhöga frekvensregistret.

Slutsats
Zenbook UX32A är inte direkt något mediecenter. Skärmen är halvtrist och har för låg upplösning för att visa full-HD-material. Trots ljudförbättrande programvara och inbyggda förstärkare är ljudkvaliteten inte heller imponerande.

Det är däremot byggkvalitet och design, vilket innebär att UX32A både känns och ser ut som en mycket dyrare dator än vad den är. Asus har gott om anslutningar, ett användarvänligt tangentbord med stor pekplatta och helt godkända prestanda. Inte minst på grund av hybrid-hårddisken som är på 500 GB, varav 34 GB är en SSD-disk som tar hand om alla tunga systemuppgifter.

Bästa pris på ASUS Zenbook UX32A-R3013H
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: Windows 8
 • Skärm: 13,3-tums IPS, 1366 x 768
 • Processor: 1,7 GHz Intel Core i5
 • Internminne: 6 GB DDR3 SDRAM
 • Lagring: 500 GB HDD inkl. 24 GB SSD
 • Trådlöst: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Anslutning: 3 x USB 3.0, HDMI, MMC/SDXC-kort
 • Mått: 32,5 x 22,3 x 1,8 cm
 • Vikt: 1,45 kg
 • Batteri: Upp till 6 timmar
 • Pris: 7 000 kr
Pris: 7000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-