annons
annons

5 billiga ultrabook-datorer

Inte bara för nybörjare

En ultrabook behöver inte kosta en miljon. Här är fem som du har råd med utan att plundra ungarnas spargrisar.

Inormala fall förknippar vi ultrabook-beteckningen med dyra och läckra lättviktslaptopar som skryter med strömlinjeformad design och lyxiga prestanda. Men det går faktiskt att få tillträde till de heliga ultrabook-salongerna för betydligt mindre pengar än de flesta där ute kanske tror.

Vi bestämde oss helt sonika för att undersöka hur det stod till med de billigaste ultrabookarna som går att få tag i. Och det slutade med att vi hittade fem maskiner från Acer, ASUS, HP, Lenovo och Samsung som alla kostar under 8 000 kronor. Samtliga är Windows 8-baserade, flera av dem har pekskärm och alla lever upp till de formella krav Intel ställer på produkter som vill använda ultrabook-beteckningen.

Det är nämligen Intel som hittat på konceptet ultrabook, och för att en bärbar dator ska få stoltsera med att kalla sig en äkta sådan måste den motsvara en rad betingelser: Ivy Bridge- eller Haswell-mikroarkitektur, max 18 mm tjocklek för datorer som har 13,3-tums skärm eller max 21 mm för 14-tums skärmar, minst 5 timmars batteritid samt USB 3.0- eller Thunderbolt-anslutning för att bara nämna några av de viktigaste kriterierna.

Så testade vi
Ultrabookarnas prestanda är testade med programmet Geekbench 3 från Primate Labs i en cross platform-version som ger resultat som är jämförbara oberoende av operativsystem. Geekbench 3 utför en rad typiska arbetsuppgifter på datorn. Resultatet mäts efter ett poängsystem vars referens (2 500 poäng) är en Mac mini från 2011 med en Intel Core i5-2520M 2,5 GHz-processor. Om en dator får 5 000 poäng innebär det alltså att den är dubbelt så snabb som referensen.

Geekbench 3 ger resultat som skiljer på antalet processorkärnor. Poängen är därför uppdelad i ett single-core- och ett multi-core-resultat, där det senare är processorns samlade prestanda, medan det förstnämnde anger hur snabb varje processorkärna är. Geekbench kan dessutom mäta både 32- och 64-bitars applikationer, men eftersom alla testade datorer kör 64-bitars operativsystem bygger resultaten den här gången på 64-bitarsmätningar.

Utöver prestanda har vi undersökt skärm, grafik, tangentbord (förutom avståndet mellan tangenterna även slaglängden, alltså hur långt tangenten måste tryckas in från viloläget för att ett tecken ska skrivas på skärmen), design, material, mått, vikt samt andra specifikationer (lagring, anslutningar, etc). Eftersom alla deltagarna kostar ungefär lika mycket delar vi inte ut någon Bästa köp-utmärkelse den här gången utan nöjer oss med att utse en vinnare.

Tänk på att testet är en ögonblicksbild. Till exempel deltar vare sig Apple, Dell eller Sony eftersom ingen av dem hade någon aktuell ultrabook som motsvarar vårt stränga priskriterium.

Geekbench-resultat

Acer Aspire P31254
(single) / 2622 (multi)

ASUS Zenbook UX32A 
2449 (single) / 4890 (multi)

HP Pavilion TouchSmart
142607 (single) / 4998 (multi)

Lenovo IdeaPad U330 Touch2064
(single) / 4631 (multi)

Samsung Series 5 Ultra
1598 (single) / 3314 (multi)

Bästa pris på 5 billiga ultrabook-datorer
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-