annonse
annonse
annonse

Sony Cyber-shot DSC-HX60V

Knivskarp superzoomkamera

Om du bara ska ha en kamera så kan Sonys välutrustade superzoom vara mitt i prick, så länge du känner till begränsningarna.

Blixtsnabb och superskarp. Med den här kameran får du jobba på att gå miste om motivet. Testets bästa ergonomi.
Mycket grumligheter på höga ISO och markerad förlust av skärpa på full tele.

Sony var först med 30x zoom i en liten kamera. Efterträdaren HX60V har egentligen inte mycket nytt. Det är fortfarande en mycket välutrustad och fickvänlig kamera. Men den är inte längre den enda kompakten med 30x optisk zoom. Alla testdeltagarna når brännvidder som gör det möjligt att ta landskapsbilder med 24 mm, porträtt med 100 mm tele och zooma in motiv som befinner sig långt bort med hela 720 mm. Klokt nog har Sony behållit det fina zoomobjektivet från föregångaren HX50V. Kameran har GPS, wifi med NFC samt den praktiska tillbehörsskon. Som kan användas till en separat blixt eller en elektronisk sökare.

Bildkvalitet
Enda förändringen av betydelse är en snabbare Bionz X-processor och en 5-axlig bildstabilisator. Processorn ska ha bättre kontroll över brus och är snabbare på att svälja undan filerna när hastigheten är 10 bilder/s.

Precis som i föregångaren har objektivet i HX60V relativt lite optisk förvrängning, utom vid 24 mm vidvinkel som har en synlig tunnformig förvrängning och markerad förlust av skärpa i hörnen vid full ljusöppning. Annars är objektivet skarpt i i stort sett hela brännviddsomfånget ända till full tele. Där sjunker skärpan i bilderna ganska så tydligt och har samma förlust av skärpa i hörnen vid full ljusöppning.

Tack vare testets högsta upplösning 20 Mp är detaljupplösningen bättre än hos de tre rivalerna, men bara under ISO 400. Från ISO 800 ökar kornbruset och från ISO 3200 stör färgbruset. Detaljer drunknar i grumligheter och färgerna flyter ihop till en tavla målad med vattenfärger. Precis som i föregångaren HX50V, dessvärre.

Användning
Sony-kameran är blixtsnabb att använda, med överlägset bättre autofokus och bildhastighet än konkurrenterna. Trådlös överföring av bilder, GPS-loggning och en möjlighet att ha elektronisk sökare, gör detta till ett lockande alternativ för dem som tänker ha sin superzoomkamera som enda kamera.

Med ett bra profilerat handgrepp på framsidan, ett stort programhjul och exponeringskompensation på toppen är det inte mycket som saknas för att HX60V ska vara komplett. Sonys superzoom är en förträfflig allround- och resekamera som ger fotografen god kreativ kontroll. Om man behöver så mycket zoom, vill säga.

Bästa pris på Sony Cyber-shot DSC-HX60V
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Typ: 20,4 Mp kompaktkamera med 1/2,3-tums bildsensor
  • Optik: 30x zoom, 24–720 mm/f3,5–6,3
  • Skärm: 3-tums LCD, 921 000 bildpunkter
  • Funktioner: GPS, wifi, 10 bilder/s, bildstabilisator, 5-axlig bildstabilisator, blixtsko
  • Pris: 3 700 kr
  • sony.se
Pris: 3700,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.