TEST AV 4 superzoomkameror

SmÄ resekameror med 30x zoom

De hÀr kamerorna Àr mer anvÀndbara Àn mobilen och tar bÀttre bilder.

Även om försĂ€ljningen av kompaktkamerorna sjunker som en sten eftersom alla fotograferar med sina mobiltelefoner, finns det en kameratyp som hĂ„ller stĂ„nd: superzoomkameran.

Den kan nÀmligen nÄgot som mobilen inte kan. Med 30x zoom nÄr den ett överlÀgset mycket större omrÄde, dÀr man kan zooma ut för att fotografera landskap eller byggnader och zooma in för att fÄnga motiv som Àr lÄngt borta. Till exempel ett djur som det inte Àr möjligt att föreviga utan mycket zoom.

BÀst av allt Àr att den har en mycket högre bildkvalitet i alla situationer dÀr mobilkameran inte rÀcker till.

Läs också: Fujifilm XF 23mm F2 R WR
FörtrÀfflig Fujifilm-optik

FörtrÀfflig Fujifilm-optik

Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

Extrem zoom
Med 30x zoom nÄr man frÄn 25 mm vidvinkel till tÀmligen extrem tele pÄ 750 mm. Om man tÀnker sig att en bild som tas med 50 mm brÀnnvidd pÄ fem meters avstÄnd har plats för fyra personer i bildramen, fÄr man bara med ett av ögonen med 750 mm brÀnnvidd.

Men allt Àr inte fröjd och gamman. Som bekant kan man inte fÄ allt pÄ en gÄng, och svÄrigheten för smÄ kameror och 30x zoom Àr att de behöver mycket ljus för att bilderna inte ska bli oskarpa och grumliga. Detta gÄr dock delvis att kompensera för med aktiva bildsensorer och avancerad bildbearbetning.

Eftersom kameran i det hÀr testet Àr sÄ smÄ att de fÄr plats i fickan har de ocksÄ smÄ knappar och ont om plats för fingrarna. Med andra ord radar kompromisserna upp sig.

Specifikationerna för de fyra deltagarna Àr sÄ snarlika att man skulle kunna tro att alla Àr lika bra. De kostar mellan 3 300 och 4 000 kronor och lever upp utmÀrkt till de krav man kan ha pÄ en liten kamera med mycket zoom. Skillnaderna dyker inte upp förrÀn man anvÀnder dem. Och det Àr precis vad vi har gjort hÀr nÀr vi har testat de fyra enda kompakta superzoomkamerorna med 30x zoom som finns pÄ marknaden just nu.

VÀljer man Canon PowerShot SX700HS fÄr man en kamera som ligger skönt i handen och har bÄde GPS och wifi samt 5-axlig bildstabilisator. Men precis som alla andra har den 30x zoom med mÄttlig ljusstyrka. Den har ocksÄ en unik funktion som ska göra det enklare att komponera bilder med stor brÀnnvidd.

Sonys Cyber-shot DSC-HX60V Àr testets största kamera, men hÀr fÄr du inte bara 30x zoom, GPS och trÄdlös wifi-anslutning, utan inbyggd blixtsko och testets bÀsta grepp. Den har, precis som Canon-kameran, 5-axlig bildstabilisator som ska kompensera för rörelser, sÄ att bilderna inte blir oskarpa.

Nikon Coolpix S9700 ser precis likadan ut som Canon-kameran, fast har programhjulet pÄ toppen. HÀr fÄr man ocksÄ GPS och wifi, men Àven Glonass. Det Àr ett ryskt GPS-system som ger en mer exakt positionering Àn bara vanlig GPS.

Panasonic Lumix DMC-TZ60 Àr den senaste generationen i TZ-serien, som startade hela superzoom-eran, och den enda testdeltagaren med elektronisk sökare samt ett instÀllningshjul runt zoomobjektivet. Det gör TZ60 snÀppet mer lÀttanvÀnd Àn de övriga i testet.

LÀgg mÀrke till att ingen av kamerorna har pekskÀrm, vilket annars Àr standard i den hÀr prisklassen.

Alla testdeltagarna har lika stor bildsensor, 1/2,3 tum vars bildyta Àr större Àn i de vanligaste kompaktkamerorna och rent potentiellt kan ge en bÀttre bildkvalitet. Framför allt i dÄligt ljus. Kamerorna Àr ungefÀr lika stora, bortsett frÄn Sonys som Àr lite tjockare, och har det mesta man behöver i en kompakt med mycket zoom.

Vilken som passar dig bÀst fÄr du reda pÄ om du lÀser vidare.

Testkriterier och betyg

Alla kameror gick igenom samma checklista. Vi har undersökt greppvÀnlighet, hur enkelt det Àr att komma Ät de viktigaste funktionerna, responstid, fokushastighet och precision samt naturligtvis kamerans, skÀrmens och optikens kvalitet.
Testbilder togs med vÄra sedvanliga testplanscher och fÀrgkartor under kontrollerade ljusförhÄllanden. Vi undersökte skÀrpa, upplösning, optisk kvalitet, fÀrgÄtergivning och brus.

Bildkvaliteten granskades pÄ en kalibrerad 27-tums iMac-skÀrm.

Alla betyg Àr satta efter en granskning av olika egenskaper. Viktigast Àr bildkvalitet och dÀrefter anvÀndarvÀnlighet, funktionsnivÄ, kvalitetsintryck och prestanda. Kvaliteten pÄ videoinspelning rÀknas dock inte med i betygsÀttningen.

TEST AV Canon Powershot SX700HS

Det Ă€r nog mĂ„nga fotografer som blir förvĂ„nade över hur svĂ„rt det Ă€r att hĂ„lla kameran stilla nĂ€r man stĂ€ller in sĂ„ mycket zoom som 750 mm. Det Ă€r lĂ„ngt mellanLäs hela testet...

TEST AV Nikon Coolpix S9700

Det Ă€r inget fel pĂ„ Nikon S9700. HĂ€r fĂ„r du en kamera som Ă€r liten nog för att fĂ„ plats i fickan och som Ă€r enkel att anvĂ€nda. Utan krusiduller.Läs hela testet...

TEST AV Panasonic Lumix TZ60

Alla kameror Ă€r fulla av kompromisser, men nĂ„gra har fĂ€rre Ă€n andra. Som Lumix TZ60. SvĂ„righeterna med att ha sĂ„ mycket zoom i en liten kamera Ă€r lösta pĂ„ ettLäs hela testet...

TEST AV Sony Cyber-shot DSC-HX60V

Sony var först med 30x zoom i en liten kamera. EftertrĂ€daren HX60V har egentligen inte mycket nytt. Det Ă€r fortfarande en mycket vĂ€lutrustad och fickvĂ€nlig kamera. Men den Ă€r inteLäs hela testet...

Les ogsÄ
TEST: Fujifilm XF 23mm F2 R WR

FörtrÀfflig Fujifilm-optik

Den hÀr lilla 23 mm-vidvinkeln ger skarpa bilder under alla förhÄllanden.

TEST: Fujifilm XF 80mm f2.8 R LM OIS WR Macro

AnvÀndbar makro-tele

Makroobjektiv behöver inte ha begrÀnsningar. Se bara pÄ Fujifilms makro-tele.

TEST: Nikon AF-S 105mm F1.4E ED

Nikon-tele i en klass för sig

Priset Àr svÄrt att svÀlja men uppvÀgs av den höga bildkvaliteten.

TEST: Olympus M.ZUIKO Digital ED 45mm f1.2 PRO

Extrem portrÀtt-tele

Olympus lilla 45 mm Àr ett av de skarpaste och mest ljusstarka objektiv vi har testat.

TEST: Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS

Specialobjektiv för portrÀtt

Om du vill ha ett annat uttryck i portrÀtten Àr det hÀr rÀtt objektiv.

TEST: Sony FE 24-105mm F4 G OSS

Superb resezoom till Sony

Om man kan leva utan lite ljusstyrka sÄ Àr det den hÀr Sony-zoomen man ska ha.

TEST: Objektivguide

VÀlj rÀtt objektiv till kameran

Optiken Àr viktigare Àn megapixlarna, hÀr Àr en kort guide till vanligaste objektiven.

TEST: Canon PowerShot G1 X Mark III

Seriös resekompakt

Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

TEST: Panasonic Lumix GH5S

Maxad videokamera

Panasonic Lumix GH5S Àr en unik systemkamera, med renodlade egenskaper för proffsvideo.

TEST: Leica CL

Legenden lever

Leica CL har mycket att leva upp till, men lyckas med det viktigaste.
TEST: Panasonic Lumix G9

Superb spegelreflexdödare

HÀr Àr en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.
TEST: Sony Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

Skarp Zeiss till Sony

Sonys ljusstarka normalobjektiv Àr nÀstan helt perfekt. Men det kostar.
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×