annonse
annonse

4 superzoomkameror

Små resekameror med 30x zoom

De här kamerorna är mer användbara än mobilen och tar bättre bilder.

Även om försäljningen av kompaktkamerorna sjunker som en sten eftersom alla fotograferar med sina mobiltelefoner, finns det en kameratyp som håller stånd: superzoomkameran.

Den kan nämligen något som mobilen inte kan. Med 30x zoom når den ett överlägset mycket större område, där man kan zooma ut för att fotografera landskap eller byggnader och zooma in för att fånga motiv som är långt borta. Till exempel ett djur som det inte är möjligt att föreviga utan mycket zoom.

Bäst av allt är att den har en mycket högre bildkvalitet i alla situationer där mobilkameran inte räcker till.

Extrem zoom
Med 30x zoom når man från 25 mm vidvinkel till tämligen extrem tele på 750 mm. Om man tänker sig att en bild som tas med 50 mm brännvidd på fem meters avstånd har plats för fyra personer i bildramen, får man bara med ett av ögonen med 750 mm brännvidd.

Men allt är inte fröjd och gamman. Som bekant kan man inte få allt på en gång, och svårigheten för små kameror och 30x zoom är att de behöver mycket ljus för att bilderna inte ska bli oskarpa och grumliga. Detta går dock delvis att kompensera för med aktiva bildsensorer och avancerad bildbearbetning.

Eftersom kameran i det här testet är så små att de får plats i fickan har de också små knappar och ont om plats för fingrarna. Med andra ord radar kompromisserna upp sig.

Specifikationerna för de fyra deltagarna är så snarlika att man skulle kunna tro att alla är lika bra. De kostar mellan 3 300 och 4 000 kronor och lever upp utmärkt till de krav man kan ha på en liten kamera med mycket zoom. Skillnaderna dyker inte upp förrän man använder dem. Och det är precis vad vi har gjort här när vi har testat de fyra enda kompakta superzoomkamerorna med 30x zoom som finns på marknaden just nu.

Väljer man Canon PowerShot SX700HS får man en kamera som ligger skönt i handen och har både GPS och wifi samt 5-axlig bildstabilisator. Men precis som alla andra har den 30x zoom med måttlig ljusstyrka. Den har också en unik funktion som ska göra det enklare att komponera bilder med stor brännvidd.

Sonys Cyber-shot DSC-HX60V är testets största kamera, men här får du inte bara 30x zoom, GPS och trådlös wifi-anslutning, utan inbyggd blixtsko och testets bästa grepp. Den har, precis som Canon-kameran, 5-axlig bildstabilisator som ska kompensera för rörelser, så att bilderna inte blir oskarpa.

Nikon Coolpix S9700 ser precis likadan ut som Canon-kameran, fast har programhjulet på toppen. Här får man också GPS och wifi, men även Glonass. Det är ett ryskt GPS-system som ger en mer exakt positionering än bara vanlig GPS.

Panasonic Lumix DMC-TZ60 är den senaste generationen i TZ-serien, som startade hela superzoom-eran, och den enda testdeltagaren med elektronisk sökare samt ett inställningshjul runt zoomobjektivet. Det gör TZ60 snäppet mer lättanvänd än de övriga i testet.

Lägg märke till att ingen av kamerorna har pekskärm, vilket annars är standard i den här prisklassen.

Alla testdeltagarna har lika stor bildsensor, 1/2,3 tum vars bildyta är större än i de vanligaste kompaktkamerorna och rent potentiellt kan ge en bättre bildkvalitet. Framför allt i dåligt ljus. Kamerorna är ungefär lika stora, bortsett från Sonys som är lite tjockare, och har det mesta man behöver i en kompakt med mycket zoom.

Vilken som passar dig bäst får du reda på om du läser vidare.

Testkriterier och betyg

Alla kameror gick igenom samma checklista. Vi har undersökt greppvänlighet, hur enkelt det är att komma åt de viktigaste funktionerna, responstid, fokushastighet och precision samt naturligtvis kamerans, skärmens och optikens kvalitet.
Testbilder togs med våra sedvanliga testplanscher och färgkartor under kontrollerade ljusförhållanden. Vi undersökte skärpa, upplösning, optisk kvalitet, färgåtergivning och brus.

Bildkvaliteten granskades på en kalibrerad 27-tums iMac-skärm.

Alla betyg är satta efter en granskning av olika egenskaper. Viktigast är bildkvalitet och därefter användarvänlighet, funktionsnivå, kvalitetsintryck och prestanda. Kvaliteten på videoinspelning räknas dock inte med i betygsättningen.

Nikon Coolpix S9700

Nikon Coolpix S9700
Det är inget fel på Nikon S9700. Här får du en kamera som är liten nog för att få plats i fickan och som är enkel att använda. Utan krusiduller. Precis som de övriga har den 30x zoom, wifi med ...
Les hele testen her

Canon Powershot SX700HS

Canon Powershot SX700HS
Det är nog många fotografer som blir förvånade över hur svårt det är att hålla kameran stilla när man ställer in så mycket zoom som 750 mm. Det är långt mellan 200 och 750 mm, och skillnaden är ofta oskarpa bilder ...
Les hele testen her

Sony Cyber-shot DSC-HX60V

Sony Cyber-shot DSC-HX60V
Sony var först med 30x zoom i en liten kamera. Efterträdaren HX60V har egentligen inte mycket nytt. Det är fortfarande en mycket välutrustad och fickvänlig kamera. Men den är inte längre den enda kompakten med 30x optisk zoom. Alla testdeltagarna ...
Les hele testen her

Panasonic Lumix TZ60

Panasonic Lumix TZ60
Alla kameror är fulla av kompromisser, men några har färre än andra. Som Lumix TZ60. Svårigheterna med att ha så mycket zoom i en liten kamera är lösta på ett bra sätt i TZ60, som vi anser är superzoomkameran som ...
Les hele testen her

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-