4 superzoomkameror

 itemprop
4 superzoomkameror

Små resekameror med 30x zoom

De här kamerorna är mer användbara än mobilen och tar bättre bilder.

Även om försäljningen av kompaktkamerorna sjunker som en sten eftersom alla fotograferar med sina mobiltelefoner, finns det en kameratyp som håller stånd: superzoomkameran.

Den kan nämligen något som mobilen inte kan. Med 30x zoom når den ett överlägset mycket större område, där man kan zooma ut för att fotografera landskap eller byggnader och zooma in för att fånga motiv som är långt borta. Till exempel ett djur som det inte är möjligt att föreviga utan mycket zoom.

Bäst av allt är att den har en mycket högre bildkvalitet i alla situationer där mobilkameran inte räcker till.

Extrem zoom
Med 30x zoom når man från 25 mm vidvinkel till tämligen extrem tele på 750 mm. Om man tänker sig att en bild som tas med 50 mm brännvidd på fem meters avstånd har plats för fyra personer i bildramen, får man bara med ett av ögonen med 750 mm brännvidd.

Men allt är inte fröjd och gamman. Som bekant kan man inte få allt på en gång, och svårigheten för små kameror och 30x zoom är att de behöver mycket ljus för att bilderna inte ska bli oskarpa och grumliga. Detta går dock delvis att kompensera för med aktiva bildsensorer och avancerad bildbearbetning.

Eftersom kameran i det här testet är så små att de får plats i fickan har de också små knappar och ont om plats för fingrarna. Med andra ord radar kompromisserna upp sig.

Specifikationerna för de fyra deltagarna är så snarlika att man skulle kunna tro att alla är lika bra. De kostar mellan 3 300 och 4 000 kronor och lever upp utmärkt till de krav man kan ha på en liten kamera med mycket zoom. Skillnaderna dyker inte upp förrän man använder dem. Och det är precis vad vi har gjort här när vi har testat de fyra enda kompakta superzoomkamerorna med 30x zoom som finns på marknaden just nu.

annons

Väljer man Canon PowerShot SX700HS får man en kamera som ligger skönt i handen och har både GPS och wifi samt 5-axlig bildstabilisator. Men precis som alla andra har den 30x zoom med måttlig ljusstyrka. Den har också en unik funktion som ska göra det enklare att komponera bilder med stor brännvidd.

annons

Sonys Cyber-shot DSC-HX60V är testets största kamera, men här får du inte bara 30x zoom, GPS och trådlös wifi-anslutning, utan inbyggd blixtsko och testets bästa grepp. Den har, precis som Canon-kameran, 5-axlig bildstabilisator som ska kompensera för rörelser, så att bilderna inte blir oskarpa.

Nikon Coolpix S9700 ser precis likadan ut som Canon-kameran, fast har programhjulet på toppen. Här får man också GPS och wifi, men även Glonass. Det är ett ryskt GPS-system som ger en mer exakt positionering än bara vanlig GPS.

Panasonic Lumix DMC-TZ60 är den senaste generationen i TZ-serien, som startade hela superzoom-eran, och den enda testdeltagaren med elektronisk sökare samt ett inställningshjul runt zoomobjektivet. Det gör TZ60 snäppet mer lättanvänd än de övriga i testet.

Lägg märke till att ingen av kamerorna har pekskärm, vilket annars är standard i den här prisklassen.

annons

Alla testdeltagarna har lika stor bildsensor, 1/2,3 tum vars bildyta är större än i de vanligaste kompaktkamerorna och rent potentiellt kan ge en bättre bildkvalitet. Framför allt i dåligt ljus. Kamerorna är ungefär lika stora, bortsett från Sonys som är lite tjockare, och har det mesta man behöver i en kompakt med mycket zoom.

Vilken som passar dig bäst får du reda på om du läser vidare.

Testkriterier och betyg

Alla kameror gick igenom samma checklista. Vi har undersökt greppvänlighet, hur enkelt det är att komma åt de viktigaste funktionerna, responstid, fokushastighet och precision samt naturligtvis kamerans, skärmens och optikens kvalitet.
Testbilder togs med våra sedvanliga testplanscher och färgkartor under kontrollerade ljusförhållanden. Vi undersökte skärpa, upplösning, optisk kvalitet, färgåtergivning och brus.

Bildkvaliteten granskades på en kalibrerad 27-tums iMac-skärm.

Alla betyg är satta efter en granskning av olika egenskaper. Viktigast är bildkvalitet och därefter användarvänlighet, funktionsnivå, kvalitetsintryck och prestanda. Kvaliteten på videoinspelning räknas dock inte med i betygsättningen.

Produkter i testet
 data-srcset
Panasonic-kameran är inte perfekt, men ska du ha 30x zoom som får plats i fickan är det den här du ska ha.

Alla kameror är fulla av kompromisser, men några har färre än andra. Som Lumix TZ60. Svårigheterna med att ha så mycket zoom i en liten kamera är lösta på ett bra sätt i TZ60, som vi anser är superzoomkameran som lyckas bäst i den här klassen. Den saknar visserligen pekskärm men har inbyggd elektronisk sökare och funktionsring runt objektivet. Dessutom har den en enkel lösning för de som saknar NFC men vill koppla in mobilen för att få trådlös överföring och fjärrstyrning: en QR-kod som skannas av mobilen, sedan är mobilen klar för att kopplas till kameran – utan lösenord eller tidskrävande inknappning.

Lumix TZ60 har en bildsensor med 18 megapixlar, tar 10 bilder i sekunden och kan lagra råfiler. Vilket inte är någon nackdel, som vi ska se.

Bildkvalitet
För även om jag tvivlar på att alla som köper TZ60 gör det för att den kan lagra råfiler, så är det en välkommen funktion för de som faktiskt har användning för det. Med råfilerna kan du efterbehandla bildfilerna själv, i stället för att låta kamerans JPEG-processning göra det. Då kan du bestämma färgbalans, kontrast, skärpa, vitbalans och alla parametrar som erfarna fotografer gillar att ha kontroll över.

Bildkvaliteten i JPEG-filerna skiljer sig inte mycket från vad vi såg med Sony HX60V: Väl mättade färger, små avvikelser i färgbalans, en generellt jämn och bra skärpa med de flesta brännvidder och förhållandevis beskedlig vinjettering och färgbrytning i objektivet. Men med råfilerna kan du få ett bättre resultat om du lägger lite tid på efterbehandling. Bruset som dyker upp från ISO 800 och blir framträdande vid ISO 3200 är lättare att handskas med under efterbehandlingen om du tar råfiler i stället för JPEG. Vill du hellre knäppa på utan att tänka på inställningar så uppskattar du nog Panasonics intelligenta exponeringsautomatik som är den bästa du kan få tag i.

Användning
Canons och Sonys kameror ligger bättre i handen och har inte blixten på höger sida, där den lätt kan täckas av handen. I TZ60 har däremot den elektroniska sökaren lagt beslag på vänster sida och flyttat blixten till höger. Det är en liten, trång och lågupplöst sökare med tydliga färgavvikelser, men ändå guld värd på soliga dagar när LCD-skärmen kan vara svår att använda i det starka solskenet. Den praktiska funktionsringen runt objektivet kan ställa bländaröppning och funktionsknappen på baksidan har nio alternativ.

Lumix TZ60 har det där lilla extra som gör att den drar det längsta strået av de små superzoomkamerorna. Bildkvaliteten är lite högre än hos de övriga, och i klass med Sony HX60V som har den bästa detaljskärpan. Men det är användarvänligheten och möjligheterna som både amatörer och erfarna har för att ta bra bilder som gör att segern går till TZ60. Den är inte perfekt, men har färre kompromisser än de flesta liknande kameror.

annons
Betyg
 • Typ: 18 Mp kompaktkamera med 1/2,3-tums bildsensor
 • Optik: 30x zoom, 24–720 mm/f3,6–6,4
 • Skärm: 3-tums LCD, 920 000 bildpunkter
 • Funktioner: GPS, wifi, 10 bilder/s, bildstabilisator, råformat, LCD-sökare
 • Pris: 4 000 kr
 • panasonic.se
Pris: 4000 kr
PlusSnabb och lättskött resekamera med praktisk, fast liten, elektronisk sökare. Lagrar råfiler.
MinusTestets dyraste kamera saknar bara pekskärm för att vara komplett, men brus sänker annars gedigna prestanda.
 data-srcset
Om du bara ska ha en kamera så kan Sonys välutrustade superzoom vara mitt i prick, så länge du känner till begränsningarna.

Sony var först med 30x zoom i en liten kamera. Efterträdaren HX60V har egentligen inte mycket nytt. Det är fortfarande en mycket välutrustad och fickvänlig kamera. Men den är inte längre den enda kompakten med 30x optisk zoom. Alla testdeltagarna når brännvidder som gör det möjligt att ta landskapsbilder med 24 mm, porträtt med 100 mm tele och zooma in motiv som befinner sig långt bort med hela 720 mm. Klokt nog har Sony behållit det fina zoomobjektivet från föregångaren HX50V. Kameran har GPS, wifi med NFC samt den praktiska tillbehörsskon. Som kan användas till en separat blixt eller en elektronisk sökare.

Bildkvalitet
Enda förändringen av betydelse är en snabbare Bionz X-processor och en 5-axlig bildstabilisator. Processorn ska ha bättre kontroll över brus och är snabbare på att svälja undan filerna när hastigheten är 10 bilder/s.

Precis som i föregångaren har objektivet i HX60V relativt lite optisk förvrängning, utom vid 24 mm vidvinkel som har en synlig tunnformig förvrängning och markerad förlust av skärpa i hörnen vid full ljusöppning. Annars är objektivet skarpt i i stort sett hela brännviddsomfånget ända till full tele. Där sjunker skärpan i bilderna ganska så tydligt och har samma förlust av skärpa i hörnen vid full ljusöppning.

Tack vare testets högsta upplösning 20 Mp är detaljupplösningen bättre än hos de tre rivalerna, men bara under ISO 400. Från ISO 800 ökar kornbruset och från ISO 3200 stör färgbruset. Detaljer drunknar i grumligheter och färgerna flyter ihop till en tavla målad med vattenfärger. Precis som i föregångaren HX50V, dessvärre.

Användning
Sony-kameran är blixtsnabb att använda, med överlägset bättre autofokus och bildhastighet än konkurrenterna. Trådlös överföring av bilder, GPS-loggning och en möjlighet att ha elektronisk sökare, gör detta till ett lockande alternativ för dem som tänker ha sin superzoomkamera som enda kamera.

Med ett bra profilerat handgrepp på framsidan, ett stort programhjul och exponeringskompensation på toppen är det inte mycket som saknas för att HX60V ska vara komplett. Sonys superzoom är en förträfflig allround- och resekamera som ger fotografen god kreativ kontroll. Om man behöver så mycket zoom, vill säga.

annons
Betyg
 • Typ: 20,4 Mp kompaktkamera med 1/2,3-tums bildsensor
 • Optik: 30x zoom, 24–720 mm/f3,5–6,3
 • Skärm: 3-tums LCD, 921 000 bildpunkter
 • Funktioner: GPS, wifi, 10 bilder/s, bildstabilisator, 5-axlig bildstabilisator, blixtsko
 • Pris: 3 700 kr
 • sony.se
Pris: 3700 kr
PlusBlixtsnabb och superskarp. Med den här kameran får du jobba på att gå miste om motivet. Testets bästa ergonomi.
MinusMycket grumligheter på höga ISO och markerad förlust av skärpa på full tele.
 data-srcset
Den här kameran glömmer inte var du har varit och kan logga alla dina bilder bättre än du kan.

Det är inget fel på Nikon S9700. Här får du en kamera som är liten nog för att få plats i fickan och som är enkel att använda. Utan krusiduller. Precis som de övriga har den 30x zoom, wifi med NFC-parkoppling, programhjul och en särskild knapp för video. Men S9700 är den enda i testet som kombinerar GPS med Glonass. Dubbla GPS-system, alltså. Det betyder mer exakt loggning av var bilderna är tagna eftersom kameran tar emot GPS-signaler från fler satelliter. Nikon-kameran är den enda som har en uppfällbar blixt som kan vinklas mot taket. Det ger ett mjukare blixtljus och är praktiskt att ha när man ska ta porträttbilder inomhus. Kameran finns, precis som Canon SX700, i flera färger och har en lika stor bildsensor med 16 megapixlar. Hastigheten 7 bilder per sekund släpar dock efter konkurrenterna.

Bildkvalitet
Trots den extrema zoomen är bilderna relativt skarpa i centrum vid alla brännvidder, utom full tele. Där sjunker skärpan så mycket att man tappar lite av detaljupplösningen. Det finns synlig tunnformig förvrängning vid 25 mm vidvinkel, precis som i de andra testdeltagarna, och inte heller här är skärpan i hörnen lika bra med full bländaröppning.

Du kommer bitvis också att hitta betydligt med brus. Bilder tagna i dåligt ljus över ISO 400 har finkornigt brus i mörka områden, som växer till grovkornigt över ISO 1600. Utomhus i bra ljus är det inga problem, så en solig semester kan bli en resa full av ögonblicksbilder. S9700 har dock samma problem som alla andra i testet, med att bakgrunder blir grumliga i stället för skarpa. Mörka bakgrunder får dessutom färgbrus, vilket inte är så klädsamt. Nikon-kameran har för övrigt en oerhört bra ljusmätning, och ytterst jämn och fin färgåtergivning som ger varma hudtoner och en fin glöd i bilderna.

Användning
Som redan nämnts är inte bildhastigheten fullt i klass med konkurrenterna. Men autofokuseringen går snabbt i bra ljus, så det är fullt möjligt att få skarpa bilder av barn i full fart med Nikon S9700. När man ser bilder från kameran är det lätt att tro att den är glatt och ligger illa i handen. Men trots ett marginellt grepp är det möjligt att hålla kameran stadigt. Ett gummerat tumgrepp hjälper, men funktionshjulet på baksidan sticker ut i mesta laget och är lätt att komma åt av misstag.

Coolpix S9700 är en bra kamera för att vara en superzoom. Men förutom GPS i kombination med Glonass har den inget extra i klassen. Den är välgjord på många sätt men når inte hela vägen fram när det gäller bildkvalitet, hastighet eller funktionsnivå. Den är däremot testets billigaste.

Betyg
 • Typ: 16 Mp kompaktkamera med 1/2,3-tums bildsensor
 • Optik: 30x zoom, 25–750 mm/f3,7–6,4
 • Skärm: 3-tums LCD, 921 000 bildpunkter
 • Funktioner: GPS, wifi, 7 bilder/s, bildstabilisator
 • Pris: 3 300 kr
 • nikon.se
Pris: 3300 kr
PlusEn kamera som är enkel att använda, med smart GPS-funktion som gör den till en suverän resekamera.
MinusBildhastigheten och autofokusen ligger lite efter konkurrenterna och bildkvaliteten är inte mer än medelhög.
 data-srcset
Canon Powershot SX700HS
Canon har tänkt på något som ingen annan har, vilket gör kameran enklare att använda vid extrem tele.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Alternativ till 4 superzoomkameror

   data-srcset

  För enkelhets skull

  Glöm inställningar och svåra termer, även nybörjare får fina bilder med den här Canon-kameran.

   data-srcset

  Sony fulländar fickkameran

  Sony RX100 VII är den bästa allroundkameran – men bara nätt och jämnt.

   data-srcset

  Kanon från Canon

  Canons kompaktkamera visar varför det fortfarande finns liv i fotomarknaden.

   data-srcset

  Ta med dig någon av de här åtta kamerorna så få du nästan garanterat fina semesterfoton.

  (Foto: Tillverkare)

  Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

  (Foto: Tillverkare)

  Om bildkvaliteten är viktigast är det omöjligt att bortse från Fujifilm GFX 50R.

  (Foto: Tillverkare)

  Ett par kameror har legat länge på vår lista över de bästa kompakterna. Nu kommer efterträdaren till en av dem.

  (Foto: Tillverkare)

  Det finns en kamera för varje behov. Semesterkameran ska helst vara liten, lätt och fantastisk. Här är åtta stycken.

  (Foto: Tillverkare)

  På många sätt och vis är Lumix GX9 skräddarsydd för allroundfotografer, och perfekt att ha med på resor.

   data-srcset

  Canons lilla kamera har egenskaper som man inte brukar förknippa med kompaktkameror.

  Scroll to Top