TEST AV Yamaha RX-V573

Fart och flÀkt

Yamahas receivrar har fÄtt AirPlay. Och det Àr uppenbart att de fortfarande har kontroll pÄ ljudkvaliteten.

Ljud & Bild tycker:
Dynamik Tryck VĂ€lutrustad
Aningen dÀmpade övertoner Bara 4 HDMI-ingÄngar

Pioneer och Denon var tidigt ute med AirPlay i sina produkter, medan Yamaha i stÀllet lanserade en funktion de kallade MusicPlay. Tanken var att de som hade en smartmobil eller surfplatta skulle kunna fÄ samma bekvÀmlighet som AirPlay med hjÀlp av fjÀrrkontroll-appen AV Controller, men att man inte skulle vara lÄst till Apples enheter. MusicPlay överför dessutom musiken helt okomprimerat, till skillnad frÄn AirPlay som konverterar till Apple Lossless innan signalerna strömmas genom luften, för att anvÀnda mindre bandbredd. Yamaha hÀvdade att deras teknik gav ett bÀttre ljud, medan andra inte tyckte att det kunde dokumenteras. I Yamahas nya serie receivrar vÀljer man sjÀlv, de har nÀmligen bÄde AirPlay och MusicPlay, sÄ det Àr upp till var och en att avgöra vilket som lÄter bÀst.

RX-V573 har fyra HDMI-ingÄngar, vilket rÀcker för de flesta men Àr i minsta laget för somliga. Det finns inte heller nÄgon HDMI-ingÄng pÄ fronten för den som vill koppla in en digitalkamera. Receivern stöder 4K-signaler, men kan inte skala upp lÀgre upplösningar till 4K.

Installationsmenyn Àr enkel att förstÄ sig pÄ. Menyn visas ovanpÄ skÀrmbilden och allting ligger logiskt placerat i olika undermenyer sÄ att man slipper leta efter instÀllningarna. Den automatiska instÀllningen Àr ocksÄ enkel och bra.

Ljudkvalitet
Filmerna har ett bra tryck. ”Harry Potter and the Deathly Hollows: Part 2” pĂ„ Blu-ray engagerar rejĂ€lt, med trollkonster och explosioner i alla kanaler. Dialogen Ă€r inte fullt lika öppen som hos Pioner, och har inte lika raffinerade övertoner som hos Denon. Men nĂ€r det gĂ€ller tryck, ös och engagemang Ă€r Yamaha-receivern ett snĂ€pp bĂ€ttre. Det beror pĂ„ att den har gott om energi i mellanbasen, som Ă€r den del av basregistret dĂ€r vi bĂ€st uppfattar tyngd och fasthet. Man kan dra pĂ„ och spela högre innan det lĂ„ter vasst. Dessutom finns det tillrĂ€ckligt med finess för att ge en stor och öppen ljudbild.

Jag tycker att Direct-ljudlÀget ger en fylligare och mer klangkomplex ljudbild Àn med EQ-korrektion nÀr vi lyssnar pÄ vÄra referenshögtalare i lyssningsrummet, men det kan nog variera mellan olika rum och olika högtalare.

Klassisk musik i surround lÄter inte riktigt lika raffinerat som med Denon och Pioneer. En flygel har mindre luft runt varje ton, och snÀrten hos Pioneer har Yamaha flyttat ned i frekvens. Klangen Àr med andra ord nÄgot mörkare.

Musik i stereo kÀnnetecknas av god rytmik, sÀrskilt nÀr man bi-ampar. Elektronisk och rockig musik fÄr trycket den behöver och man kan vrida upp volymen ganska sÄ högt utan att det blir obehagligt. BÄde AirPlay och Yamahas egen MusicPlay-funktion Àr enkla att anvÀnda, inga problem. MusicPlay lÄter lite bÀttre, men om det beror pÄ att musiken överförs helt okomprimerat eller om det Àr Yamahas olika behandling av de tvÄ formaten, ska jag inte spekulera i, men det lÄter inte likadant. MusicPlay har lite mer dynamik och textur.

Slutsats
RX-V673 Ă€r en billig receiver som gör det mesta vĂ€ldigt bra. Äntligen har Yamaha fĂ„tt AirPlay, och dessutom lĂ„ter allting mycket bra. SĂ€rskilt med tanke pĂ„ prislappen!

SmĂ„ brister hĂ€r och dĂ€r i övertoner och mikrodynamik kan vara en ”deal breaker” för de allra krĂ€snaste, men receivern engagerar sĂ„ pass mycket med film och mer rytmisk musik, som trots allt Ă€r vad det flesta av oss ska anvĂ€nda den till, att det Ă€r förlĂ„tet. Detta Ă€r kanske den mest underhĂ„llande receivern som finns för 5 000 kronor – i synnerhet om du bi-ampar fronthögtalarna.

Fakta & Betyg:
  • 7 x 80 watt (8 ohm)
  • HDMI: 4 in, 1 ut
  • 4K-överföring, 3D och ljudretur
  • YPAO-rumskorrektion
  • NĂ€tverk med AirPlay, MusicPlay och fjĂ€rr-app
  Pris: 5,000,-
  Les ogsÄ
  Support Prenumeration

  VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

  Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

  MĂ„ndag- Fredag

  0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

  Support Tlf: 08-411 49 90
  Support: prenumeration@ljudochbild.se
  ×