3 projektorer i toppklassen

Trollbindande biobild

Stora filmupplevelser kräver en stor bild. Bildkvalitet är A och O, och med en projektor i toppklassen får du bilden som filmregissören såg framför sig.

Även en billig projektor kan ge häftig filmkänsla i hemmabion. Och en bildstorlek du bara kan glömma att få med en TV för under 100 000 kronor. Men en stor filmduk avslöjar också fler svagheter i bildkvaliteten. De billigaste projektorerna har varken den skarpaste optiken, den högsta kontrasten eller den jämnaste färgbalansen. Alltså är bilden kanske inte lika skarp på hela filmduken, färgerna varierar en aning från mitten och ut mot kanterna, och svärtan är genomgående grå.

En riktig hemmabioentusiast kan alltså tjäna mycket på att investera i en toppklassprojektor. Bilden blir så stor som du vill ha den, optiken går att ändra och anpassa efter just dina behov för avstånd och bildformat, och tillsammans med en bra filmduk kan en fin projektor faktiskt ha en bättre bild än en TV. I synnerhet TV-apparater med kant-LED som har en ojämn svärta på olika delar av skärmen.

Lägg därtill att en toppklassprojektor har goda möjligheter att ställa in linsvinkel och zoom, så att den kan fintrimmas efter just där du vill placera den, utan du behöver tänka så mycket på avstånd till och vinkel mot duken.

Tre heta rivaler
Vi har valt ut tre av de hetaste projektorerna i sin prisklass. Epson EH-TW9200 är en LCD-projektor som nu har fått interpolering i 3D för att ge jämnare rörelser. 3D-interpolerar gör även Optoma HD91, som är den första renodlade LED-projektorn i den här kvalitetsklassen. I praktiken innebär det att man aldrig behöver byta lampa och att projektorn blir mindre varm och drar mindre ström. Och den behöver ingen mekanisk iris för att få en dynamisk svärta, eftersom lamporna är tillräckligt snabba för att göra det på egen hand. Sony VPL-HW55ES använder sig av SXRD-teknik, där LCD-paneler är fästade på kisel och reflekterar ljuset från lampan i stället för att lampan lyser genom LCD-panelerna som den gör i traditionella LCD-projektorer. Sony har också rörelseinterpolering i 3D, fast bara med filmmaterial med 24 bilder i sekunden.

Så testade vi
Vi har undersökt projektorerna både utan några inställningar alls och efter full färgkalibrering av vår egen guru, Gorm Sørensen. Han använder dataprogrammet CalMAN 5 Ultimate Edition och mätutrustning för tusentals kronor för att få ut det allra bästa ur varje projektor.

Under utvärderingen av bildkvaliteten har vi haft två projektorer bredvid varandra för att kunna göra direkt jämförelser. Vi har spelat film från blu-ray-spelaren Electrocompaniet EMP-2 med HDMI-överföring.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Som testvideo har vi använt ”Prometheus” och dokumentären ”Wonders of the Universe”, två filmer med stort kontrastomfång med mörka scener och mycket högdager. Båda rekommenderas å det starkaste på blu-ray.

Glöm inte kalibrering
En projektor av den här kalibern förtjänar optimal kalibrering. Det kräver bra mätinstrument och kunskap om hur de används. Alla projektorer har sina egenheter när det gäller inställning så det kan vara svårt att lyckas hundraprocentigt på egen hand. En del butiker erbjuder full kalibrering av sålda projektorer mot pristillägg. Det brukar vara väl investerade pengar.

Bästa pris på 3 projektorer i toppklassen
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.