annons
annons

3 projektorer i toppklassen

Trollbindande biobild

Stora filmupplevelser kräver en stor bild. Bildkvalitet är A och O, och med en projektor i toppklassen får du bilden som filmregissören såg framför sig.

Även en billig projektor kan ge häftig filmkänsla i hemmabion. Och en bildstorlek du bara kan glömma att få med en TV för under 100 000 kronor. Men en stor filmduk avslöjar också fler svagheter i bildkvaliteten. De billigaste projektorerna har varken den skarpaste optiken, den högsta kontrasten eller den jämnaste färgbalansen. Alltså är bilden kanske inte lika skarp på hela filmduken, färgerna varierar en aning från mitten och ut mot kanterna, och svärtan är genomgående grå.

En riktig hemmabioentusiast kan alltså tjäna mycket på att investera i en toppklassprojektor. Bilden blir så stor som du vill ha den, optiken går att ändra och anpassa efter just dina behov för avstånd och bildformat, och tillsammans med en bra filmduk kan en fin projektor faktiskt ha en bättre bild än en TV. I synnerhet TV-apparater med kant-LED som har en ojämn svärta på olika delar av skärmen.

Lägg därtill att en toppklassprojektor har goda möjligheter att ställa in linsvinkel och zoom, så att den kan fintrimmas efter just där du vill placera den, utan du behöver tänka så mycket på avstånd till och vinkel mot duken.

Tre heta rivaler
Vi har valt ut tre av de hetaste projektorerna i sin prisklass. Epson EH-TW9200 är en LCD-projektor som nu har fått interpolering i 3D för att ge jämnare rörelser. 3D-interpolerar gör även Optoma HD91, som är den första renodlade LED-projektorn i den här kvalitetsklassen. I praktiken innebär det att man aldrig behöver byta lampa och att projektorn blir mindre varm och drar mindre ström. Och den behöver ingen mekanisk iris för att få en dynamisk svärta, eftersom lamporna är tillräckligt snabba för att göra det på egen hand. Sony VPL-HW55ES använder sig av SXRD-teknik, där LCD-paneler är fästade på kisel och reflekterar ljuset från lampan i stället för att lampan lyser genom LCD-panelerna som den gör i traditionella LCD-projektorer. Sony har också rörelseinterpolering i 3D, fast bara med filmmaterial med 24 bilder i sekunden.

Så testade vi
Vi har undersökt projektorerna både utan några inställningar alls och efter full färgkalibrering av vår egen guru, Gorm Sørensen. Han använder dataprogrammet CalMAN 5 Ultimate Edition och mätutrustning för tusentals kronor för att få ut det allra bästa ur varje projektor.

Under utvärderingen av bildkvaliteten har vi haft två projektorer bredvid varandra för att kunna göra direkt jämförelser. Vi har spelat film från blu-ray-spelaren Electrocompaniet EMP-2 med HDMI-överföring.

Som testvideo har vi använt ”Prometheus” och dokumentären ”Wonders of the Universe”, två filmer med stort kontrastomfång med mörka scener och mycket högdager. Båda rekommenderas å det starkaste på blu-ray.

Glöm inte kalibrering
En projektor av den här kalibern förtjänar optimal kalibrering. Det kräver bra mätinstrument och kunskap om hur de används. Alla projektorer har sina egenheter när det gäller inställning så det kan vara svårt att lyckas hundraprocentigt på egen hand. En del butiker erbjuder full kalibrering av sålda projektorer mot pristillägg. Det brukar vara väl investerade pengar.

Bästa pris på 3 projektorer i toppklassen
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-