annons
annons

test: Samsung UE75MU8005

Smart storskärm

Samsungs 75-tummare ställer upp med läcker design, snygg bild-kvalitet och massor av smarta finesser.

Blixtsnabb smart-TV, ett brett utbud av appar och framför allt fina allround-egenskaper på bildsidan gör det lätt att gilla Samsung-skärmen.
Ljusstyrkan är inte speciellt imponerande, vilket hämmar återgivningen av äkta HDR-innehåll.

Samsung har ett stort modellsortiment med 75, 82 och till och med 88 tum i olika prisklasser. Mitt bland dem hittar vi UE75MU8005, som är en något billigare och enklare variant än flaggskeppen i Q-serien.

Samsung-skärmen har en läcker och genomtänkt design. Tack vare en mittmonterad fot är den relativt enkel att ställa på plats. Kablar kan dessutom dras dolda till en separat One Connect-inkopplingsbox.

Användning och finesser

Samsungs Tizen-operativsystem är känt som ett av de snabbaste och mest användarvänliga på marknaden. Appar och anslutna enheter ligger lätt åtkomliga på en menyrad och det går väldigt snabbt att byta mellan olika källor.

UE75MU8005 har appar som Netflix, HBO och Amazon förinstallerat, vilket minskar behovet av en separat streaming-enhet. Fjärrkontrollen har få knappar men kan programmeras så att den styr en TV-box och mycket annat.

Samsung har sett till att det finns ett särskilt gaming-läge som stänger av onödig bildbehandling. Vi mätte input lag till cirka 38 millisekunder med spelläget aktiverat, vilket bör räcka för alla utom de mest nitiska spelarna.

Bildkvalitet

MU8005-serien är gjord för att vara ett billigare alternativ till Samsungs premiummodeller Q7F, Q8C och Q9F, och får klara sig utan den färgsprakande Quantum Dot-tekniken i toppmodellerna. Men här är det ändå mycket som är bra!

UE75MU8005 har utmärkt skärpa och lyckas få fram detaljerna oavsett om vi matar den med äkta 4K-video eller vanlig HD. Uppskalning av vanliga HDTV-sändningar från Canal Digital ser strålande ut, med lite synligt kompressionsbrus eller konstlad skärpa. Dessutom serverar den sport och annat fartfyllt material med jämna och flimmerfria rörelser.

Betraktningsvinkeln kommer alltid att vara ett tema med LCD-tekniken och Samsung-skärmen är inte den bästa på det här området. Man kan inte sitta mer än 25–30 grader ut mot sidan utan mycket av kontrasten och färgmättnaden går förlorad.

Även om 75MU8005 har överraskande bra kontrast och svärta för att ha kant-LED så orkar den inte hänga med Sonys flaggskepp i de mest utmanande HDR-scenerna. Ljusa föremål som eldslågor och lyktor, samt scener i dagsljus, har märkbart mindre intensitet.

Ljudkvalitet

Samsung-skärmen är utrustad med nedåtriktade högtalare som låter bättre än förväntat, med imponerande ren röståtergivning och fyllig bas. UE75MU8005 kan också spela högt och rent utan plågsam förvrängning.

Slutsats

Samsung UE75MU8005 är en välutrustad storskärm med en konkurrenskraftig prislapp. Det första man lägger märke till är den genomtänkta designen som gör den enorma 75-tummaren enkel att placera. Bland andra ljusglimtar hittar vi ett snabbt användargränssnitt med massor av appar. När det gäller bilden har Samsung en utmärkt skärpa och färgåtergivning, och bra rörelser, men den ligger tyvärr lite efter de bästa när det gäller kontrast och realism i de nya HDR-filmerna.

Samsung har ett stort modellsortiment med 75, 82 och till och med 88 tum i olika prisklasser. Mitt bland dem hittar vi UE75MU8005, som är en något billigare och enklare variant än flaggskeppen i Q-serien. Samsung-skärmen har en läcker och genomtänkt design. Tack vare en mittmonterad fot är den relativt enkel att ställa på plats. Kablar kan dessutom dras dolda till en separat One Connect-inkopplingsbox.

Användning och finesser

Samsungs Tizen-operativsystem är känt som ett av de snabbaste och mest användarvänliga på marknaden. Appar och anslutna enheter ligger lätt åtkomliga på en menyrad och det går väldigt snabbt att byta mellan olika källor. UE75MU8005 har appar som Netflix, HBO och Amazon förinstallerat, vilket minskar behovet av en separat streaming-enhet. Fjärrkontrollen har få knappar men kan programmeras så att den styr en TV-box och mycket annat. Samsung har sett till att det finns ett särskilt gaming-läge som stänger av onödig bildbehandling. Vi mätte input lag till cirka 38 millisekunder med spelläget aktiverat, vilket bör räcka för alla utom de mest nitiska spelarna.

Bildkvalitet

MU8005-serien är gjord för att vara ett billigare alternativ till Samsungs premiummodeller Q7F, Q8C och Q9F, och får klara sig utan den färgsprakande Quantum Dot-tekniken i toppmodellerna. Men här är det ändå mycket som är bra! UE75MU8005 har utmärkt skärpa och lyckas få fram detaljerna oavsett om vi matar den med äkta 4K-video eller vanlig HD. Uppskalning av vanliga HDTV-sändningar från Canal Digital ser strålande ut, med lite synligt kompressionsbrus eller konstlad skärpa. Dessutom serverar den sport och annat fartfyllt material med jämna och flimmerfria rörelser. Betraktningsvinkeln kommer alltid att vara ett tema med LCD-tekniken och Samsung-skärmen är inte den bästa på det här området. Man kan inte sitta mer än 25–30 grader ut mot sidan utan mycket av kontrasten och färgmättnaden går förlorad. Även om 75MU8005 har överraskande bra kontrast och svärta för att ha kant-LED så orkar den inte hänga med Sonys flaggskepp i de mest utmanande HDR-scenerna. Ljusa föremål som eldslågor och lyktor, samt scener i dagsljus, har märkbart mindre intensitet.

Ljudkvalitet

Samsung-skärmen är utrustad med nedåtriktade högtalare som låter bättre än förväntat, med imponerande ren röståtergivning och fyllig bas. UE75MU8005 kan också spela högt och rent utan plågsam förvrängning.

Slutsats

Samsung UE75MU8005 är en välutrustad storskärm med en konkurrenskraftig prislapp. Det första man lägger märke till är den genomtänkta designen som gör den enorma 75-tummaren enkel att placera. Bland andra ljusglimtar hittar vi ett snabbt användargränssnitt med massor av appar. När det gäller bilden har Samsung en utmärkt skärpa och färgåtergivning, och bra rörelser, men den ligger tyvärr lite efter de bästa när det gäller kontrast och realism i de nya HDR-filmerna.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Samsung UE75MU8005
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Storlek/typ: 75-tums 4K LED LCD
  • Upplösning: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Tizen Ingångar: 4 HDMI, 2 USB
  • Utgångar: Optisk digital ljudutgång
  • HDR: HDR10 One Connect-kopplingsbox
  • Webb: Samsung.com
Pris: 40000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-