annons
annons

Sony VAIO Tap 11 SVT1121B2E

Lite för tunn

Sony VAIO Tap 11 är testets tunnaste och lättaste deltagare, men vi tycker inte att hybridkonceptet håller.

Testets snyggaste skärm i full HD-upplösning samt en mycket tunn och lätt design.
Kan bara användas med tangentbord om skärmen står på ett bord. Och tangentbordets styrplatta är usel. Högljudd fläkt och föråldrad Pentium-teknik.

Sony VAIO Tap 11 är så mycket hybrid att skärmen, som alltså kan fungera som självständig surfplatta, och tangentbordet inte ens går att koppla ihop rent fysiskt. I stället ansluts tangentbordet till skärmen via Bluetooth, och skärmen kan stå på egen hand med hjälp av ett litet böjligt stödben på baksidan. Det fungerar så länge skärmen kan stå på ett bord eller någon annan plan yta, men om man vill sitta med datorn i knät får man nöja sig med att använda surfplattedelen. Både hela datorn och båda delarna var och en för sig har en mycket tunn och lätt design, och Sony VAIO Tap 11 är helt klart den enda Windows-maskinen i testet som kan hänga med på samma nivå som Apples MacBook Air när det gäller utförande. Så länge vi pratar om det estetiska, vill säga, för det är lite si och så med användarvänligheten. Bluetooth-tangentbordet är nämligen helt uselt. Tangenterna har i princip ingen slaglängd och styrplattan är testets minsta. Och även om VAIO Tap 11 inte direkt kan beskyllas för att vara något atomkraftverk så väsnas fläkten så mycket att den påminner om en gör-det-själv-dator från 90-talet.

Å andra sidan är det väl snudd på mest teknik från 90-talet som Sony stoppat i VAIO Tap 11. Den är nämligen utrustad med en Pentium-processor från Intel. Föga överraskande är prestanda inte imponerande, även om specifikationerna på papperet är bättre än man kan förvänta sig av så gammal teknik. Geekbench 3-resultatet är 1125 (single-core) och 2042 (multi-core), vilket faktiskt är samma som vi fick ut av Samsungs ATIV Smart PC Pro, även om den har en betydligt snabbare 1,7 GHz Intel Core i5-processor. Inte desto mindre är VAIO Tap 11 lite av en prövning att använda till vardags. Vi upplevde i varje fall små pauser och annat så fort vi till exempel lyssnade på streamad musik och öppnade en webbsida samtidigt.

Ett par ord beröm är dock på sin plats. VAIO Tap 11 har förmodligen testets läckraste skärm. Den har Full HD-upplösning (1080p) och samma Triluminos-skärmteknik som Sony har i några av deras Bravia-TV-apparater. Det fylliga ljudet är också godkänt, även om det har en tendens att förvränga och skorra lite i den djupaste basen. Det går dock att delvis att justera med hjälp av den medföljande VAIO Audio Utility-programvaran som har en equalizer.

Slutsats
Triluminos-tekniken och 1080p-upplösningen innebär att Sony VAIO Tap 11 har testets bästa skärm, men själva konstruktionen är mer än lovligt hybrid-aktig eftersom tangentbordet och styrplattan är miserabla. Detsamma gäller prestanda, och vi får ont i öronen av den högljudda fläkten.

Bästa pris på Sony VAIO Tap 11 SVT1121B2E
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: Windows 8
 • Skärm: 11,6-tums Triluminos, 1920 x 1080
 • Processor: 1,2 GHz Intel Pentium
 • Internminne: 4 GB DDR3L SDRAM
 • Hårddisk: 128 GB SSD
 • Trådlöst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC
 • Anslutning: 1 x USB 3.0, Micro HDMI, microSD
 • Mått: 30,46 x 1,05 x 18,8 cm
 • Vikt: 0,83 kg
 • Batteri: Upp till 8,5 timmar
 • Pris: 7 700 kr
 • Sony.se
Pris: 7700:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-