annons
annons

Apple MacBook Air

Effektiv maskin i läckert skal

Rent tekniskt ligger MacBook Air längst fram i utvecklingen, bortsett från på en punkt.

MacBook Air har lång batteritid, ett användarvänligt och ergonomiskt tangentbord i fullstorlek samt en stor styrplatta, och designen i aluminium är både läcker och robust. Prestanda är höga och blixtsnabbt 802.11ac-nätverk gör datorn framtidssäker.
Det var en besvikelse att nuvarande MacBook Air-generation inte fick Retina-skärm, och skärmupplösningen kunde vara högre. SD-kortläsare hade också varit praktiskt.

Den minsta MacBook Air-modellen är en lätt och riktigt läcker liten maskin. Med en vikt på ynka 1 kilo och den välkända, strömlinjeformade och mjuka designen i aluminium är detta en dator man omedelbart blir sugen på att använda och röra vid. Och designen är inte bara anmärkningsvärd för att man kan se hipster-cool ut när man sitter på ett fik i stan. Apple har lyckats få plats med ett tangentbord av full storlek (så när som på den översta raden knappar) och det handlar förstås om det välkända MacBook-tangentbordet som utmärker sig genom att ha stora tangenter som sitter på ett lagom avstånd från varandra och har bra slaglängd. Det finns också plats för en lagom stor styrplatta, som naturligtvis stöder många av de multitouch-funktioner som finns inbyggda i Mac OS X Mavericks.

Nuvarande generation av MacBook Air är utrustad med Intels Haswell-arkitektur, som ger en lång batteritid på uppemot 9 timmar, och även om den är svår att mäta exakt så kan vi bekräfta att batteriet räcker imponerande länge. Apple har också givit datorn den senaste Wi-Fi-tekniken, 802.11ac, som är upp till tre gånger snabbare än föregångaren 802.11n och ger en större räckvidd – under förutsättning att man har en trådlös router som också stöder tekniken.

Våra benchmark-mätningar med Geekbench 3 ger 2455 samt 4803 poäng, vilket är ganska så stiliga resultat med tanke på att datorn bara har en 1,5 GHz Intel Core i5-processor.

Ljudkvaliteten är strålande. Framför allt med ett par bra hörlurar, men faktiskt även ur de inbyggda högtalarna.

Men alla rosor har sina taggar. När Apple lanserade den här MacBook Air-modellen 2013 var det många som hoppades på att den skulle ha samma Retina-skärm som MacBook Pro, men så blev det inte. Även om skärmen har fina färger och bra betraktningsvinkel så är en upplösning på 1366 x 768 pixlar mindre än vi hade velat ha. Vi saknar också en kortläsare för SD-kort, som är standard i den större 13-tumsmodellen.

Slutsats
MacBook Air är en maskin som tillhör toppklassen, är utrustad med den senaste tekniken (802.11ac, SSD och Intels Haswell-arkitektur) och har en design som är både rejäl och estetisk. Batteritiden är oöverträffad och vi uppskattar det ergonomiska tangentbordet och den stora styrplattan. Dessvärre saknas en läsare för SD-kort, och skärmupplösningen är medelmåttig och en stor kontrast mot Retina-skärmarna som Apple sätter i de dyrare MacBook Pro-datorerna.

Den minsta MacBook Air-modellen är en lätt och riktigt läcker liten maskin. Med en vikt på ynka 1 kilo och den välkända, strömlinjeformade och mjuka designen i aluminium är detta en dator man omedelbart blir sugen på att använda och röra vid. Och designen är inte bara anmärkningsvärd för att man kan se hipster-cool ut när man sitter på ett fik i stan. Apple har lyckats få plats med ett tangentbord av full storlek (så när som på den översta raden knappar) och det handlar förstås om det välkända MacBook-tangentbordet som utmärker sig genom att ha stora tangenter som sitter på ett lagom avstånd från varandra och har bra slaglängd. Det finns också plats för en lagom stor styrplatta, som naturligtvis stöder många av de multitouch-funktioner som finns inbyggda i Mac OS X Mavericks. Nuvarande generation av MacBook Air är utrustad med Intels Haswell-arkitektur, som ger en lång batteritid på uppemot 9 timmar, och även om den är svår att mäta exakt så kan vi bekräfta att batteriet räcker imponerande länge. Apple har också givit datorn den senaste Wi-Fi-tekniken, 802.11ac, som är upp till tre gånger snabbare än föregångaren 802.11n och ger en större räckvidd – under förutsättning att man har en trådlös router som också stöder tekniken. Våra benchmark-mätningar med Geekbench 3 ger 2455 samt 4803 poäng, vilket är ganska så stiliga resultat med tanke på att datorn bara har en 1,5 GHz Intel Core i5-processor. Ljudkvaliteten är strålande. Framför allt med ett par bra hörlurar, men faktiskt även ur de inbyggda högtalarna. Men alla rosor har sina taggar. När Apple lanserade den här MacBook Air-modellen 2013 var det många som hoppades på att den skulle ha samma Retina-skärm som MacBook Pro, men så blev det inte. Även om skärmen har fina färger och bra betraktningsvinkel så är en upplösning på 1366 x 768 pixlar mindre än vi hade velat ha. Vi saknar också en kortläsare för SD-kort, som är standard i den större 13-tumsmodellen. Slutsats MacBook Air är en maskin som tillhör toppklassen, är utrustad med den senaste tekniken (802.11ac, SSD och Intels Haswell-arkitektur) och har en design som är både rejäl och estetisk. Batteritiden är oöverträffad och vi uppskattar det ergonomiska tangentbordet och den stora styrplattan. Dessvärre saknas en läsare för SD-kort, och skärmupplösningen är medelmåttig och en stor kontrast mot Retina-skärmarna som Apple sätter i de dyrare MacBook Pro-datorerna.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Apple MacBook Air
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
 • Operativsystem: Mac OS X Mavericks
 • Skärm: 11,6-tums HD LED, 1366 x 768
 • Processor: 1,3 GHz Intel Core i5
 • Internminne: 4 GB LPDDR3 RAM
 • Hårddisk: 128 GB SSD
 • Trådlöst: 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Anslutningar: 2 x USB 3.0, Thunderbolt
 • Mått: 30 x 1,7 x 19,2 cm
 • Vikt: 1,08 kg
 • Batteri: Upp till 9 timmar
 • Pris: 9 000 kr
 • Apple.com/se
Pris: 9000:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-