annonse
annonse

test: Martin Logan Impression ESL 11A

Magiskt mästerverk

Februari 2018
Martin Logan Impression
Februari 2018
Martin Logan Impression

De kan se udda ut, men du har knappast hört musik återges med större realism

Läs hela artikeln med prenumeration
på Ljud & Bild.

Ljud & Bild tycker

Enastående egenskaper med banbrytande transparens, kristallklart fokus och massiv basdynamik. Referensklass.
Krävande att installera, begränsat maximalt ljudtryck.

De kallar den Masterpiece-serien, och det är en träffande beskrivning. För amerikanska Martin Logan har aldrig gjort bättre högtalare, åtminstone inte av den här typen.

Högtalartypen vi pratar om är en sällsynt variant av två väldigt olika tekniker att skapa ljudvågor på, men när allt klaffar skapar det nästan chockerande realistiska ljudupplevelser.

En fjäderlätt duk i kombination med två kraftfulla baselement låter som ett recept på katastrof, men här fungerar hybridlösningen så nära optimalt som man kan komma.

Konventionella högtalare har ett eller flera element, där en spole rör sig i ett magnetgap och förflyttar ett konformat membran, men en hybridhögtalare har olika sorters element.

I det här fallet betyder det ett 112 cm långt, välvt elektrostatmembran som är utsträckt på en ram, plus två 20 cm stora baselement med membran av aluminium som sitter i två kammare i botten av högtalarna.

De båda baselementen har var sin förstärkare på 275 watt, vilket underlättar bördan för förstärkarens man kopplar in. Som bara behöver driva elektrostatelementet, inte baselementen.

Martin Logan Impression ESL11A heter den, och det finns nästan inga liknande högtalare. Utom de från Martin Logan själva. De har flera hybridhögtalare med samma typ av teknik.

Men det är bara Masterpiece-serien som kombinerar aktiva basar med elektrostater och automatisk rumskorrektion. Ja, du läste rätt. Rumskorrektion. Mer om det om en liten stund.

Impression är av fyra modeller i serien, och den billigaste som har aktiva basar. De närmaste konkurrenterna är kanske Dynaudio Confidence C2, System Audio SA Pandion 50, Focal Sopra No2 och Piega Coax 90.2.

Men ingen av dem liknar den här.

De är 155 cm höga, men så smala att de inte dominerar för mycket i rummet.

 

Det bästa av två världar

Med två aktiva baselement som tar hand om registret från 29 till 300 Hz, och ett 112 x 28 cm elektrostatelement som sträcker sig upp till 23 kHz, får man både en mäktig basdynamik och en viktlöshet och extrem detaljrikedom.

Högtalarna ser inte ut som andra högtalare heller. De är 155 cm höga eftersom det stora elektrostatmembranet behöver en stor yta för att täcka ett brett frekvensområde. Membranet är en tunn film som är uppspänd på en vertikal båge med perforerade poler på fram- och baksidan.

Membranen strålar ut musiken bakåt också, så det ”läcker” ljud från baksidan. Så man måste se till att avståndet från högtalarna till bakväggen är detsamma för höger och vänster kanal.

Två 20 cm aluminiumbasar, en på framsidan och en på baksidan, med var sin 275-watts förstärkare innebär att baslådan är aktiv.

 

Aktiv bas

Membranytan på 3136 kvadratcentimeter är inte tillräckligt stor för att flytta tillräckligt med luft vid låga frekvenser. Två baselement i vad som bäst kan beskrivas som en inbyggd subwoofer tar hand om de lägsta frekvenserna.

De är byggda ganska så snarlikt baselement i vanliga subwoofrar. Med lång slaglängd och 20 cm stora aluminiummembran som tål kraftiga tryck. Elementen spelar i var sin kammare, och en 275-watts förstärkare till var och en av dem gör baslådan till en aktiv konstruktion.

Rumskorrektion

De två basarna – en på framsidan och en på baksidan – kan regleras +/–10 dB under 75 Hz, och mellanbasen kan regleras +/–2 dB för att man ska kunna anpassa basresponsen efter placeringen i rummet.

Men det går också att använda rumskorrektion för att anpassa basen i högtalarna efter rummet.

De är förberedda för Anthem Room Correction, som kräver en Windows-dator med ARC-programvara, en mätmikrofon på stativ inkopplad till en PC och med USB till högtalarna. Allt detta är naturligtvis extrautrustning, men räkna med att butiken tar hand om kalibreringen.

  • 112 x 28 cm elektrostatelement
  • Två 20 cm baselement
  • 2 x 275 W basförstärkare
  • 91 dB/4 ohm
  • 29–23 000 Hz (±3 dB)
  • Mått: 154 x 30 x 70 cm
  • Olika färgalternativ på beställning
  • Webb: hifi-agenten.se
Pris: 140000: